LODY WANILIOWE -BEZ MASZYNKI 213Przygotowanie domowych lodów nie jest wcale takie trudne, jakby mogło się wydawać. Troszkę chęci, chwila wolnego czasu i mamy przepyszne, mocno waniliowe lody- bez użycia maszynki. Zobaczcie, to dziecinnie proste Składniki: 0,5 litra mleka 1 duże opakowanie śmietany kremówki 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 6 żółtek laska wanilii 1/3 szklanki cukru likier czekoladowy DALKOWSKI Wykonanie: Mleko,śmietanę i mleko
Z Majeczką w kuchni
LIKIER A'LA MALIBU. 1617Usiądź obok mnie, zaraz czegoś spróbujesz. Nie licz na wódkę czy kupne wino, którego markę znają wszyscy, a które smakuje jak stary kompot. Usiądź i powąchaj
W kuchni Karmel-itki
Biszkopt migdałowy 341Przepis na puszysty, domowy biszkopt, który będzie idealną podstawą wielu pysznych tortów! Można przekroić go na 3-4 blaty. Jest wyjątkowo aromatyczny- więc jeżeli macie ochote poczuć piękny, migdałowy zapach w każdym zakątku Waszego domu- polecam upiec ten pyszny, migdałowy biszkopcik! Miłego Pieczenia ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki zmielonych(...)proszek migdałów szklanka cukru cały zapach migdałowy (10 ml.) lub 2 łyżki likieru amaretto łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej
Domowe Torty
Limoncello 241dobę. Następnie przelewamy likier (przez drobne sitko lub gazę) do butelki lub butelek (u mnie litrowa) i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na min. 1 miesiąc (co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem) - im dłużej nalewka będzie stała tym będzie smaczniejsza. Limoncello serwujemy na deser w małych kieliszkach, oczywiście musi być dobrze schłodzone ;) PS. Cytryny możecie wykorzystać na przygotowanie domowej lemoniady
Alutka-Gotuje
Domowy marcepan 2063przepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych 200 g cukru pudru 30 ml likieru migdałowego
Ala piecze i gotuje
Polski król. Ali Baba. I co z tego wyrosło. Czyli słodka historia pewnej baby. Savarin. 189podawania jej na zimno otwór babki wypełnia się bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim syropie. Savarin na ciepło podaje się z gorącym sosem owocowym (morelowym, porzeczkowym, truskawkowym), aromatyzowanym likierem. Otwór w tym przypadku wypełnia się owocami, ugotowanymi w syropie. Ciasto podstawowe przygotowuje się zazwyczaj dzień wcześniej, w następnym dniu jest ono wypełniane i przygotowywane do podania. Nazwa savarin została(...)doskonałej". ** Babę Savarin piekłam kilkakrotnie. Ale robię to tylko latem. Właśnie letnią porą najbardziej mi smakuje. Schłodzona przez całą noc, nasączona aromatycznym syropem z rumem( a teraz z domową wiśniówką) i podana z macerowanymi w nalewce truskawkami jest idealnym, rześkim i jakże uskrzydlającym deserem:) Zrezygnowałam z dodatku bitej śmietany, która nie do końca pasuje mi do całości. Użyłam
KUCHARNIA
Pierniczki mocno czekoladowe 202praktycznie nic wspólnego. Najbardziej uwielbiam tą gorzką z dużą zawartością kakao min 70%. Teraz jest ten czas,w którym przygotowujemy się do świąt i jak zapewne niejedna gospodyni domowa nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Na początek proponuję takie, które od kilku lat piekę i zawsze smakują wszystkim. Co ważne w przepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości(...)zawartości 70% kakao 230 g miodu akacjowego 2 lub 3 g kawy rozpuszczalnej (1 lub 1,5 łyżeczki) 10 ml ekstraktu pomarańczowego z tego przepisu lub innego likieru pomarańczowego ewentualnie kilkanaście kropel aromatu pomarańczowego Wykonanie: 1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. W rondlu umieszczamy masło, miód kawę oraz posiekaną czekoladę a także bardzo drobno posiekaną skórkę
vaniliowoczekoladowa
Letnie przetwory: Marmolada szwarcwaldzka 138przepisy: Domowe przetwory (jest to wydanie specjalne nr 4(2)/2014) Marmolada szwarcwaldzka Przygotuj sitko, miski, rondelek lub garnek o grubym dnie, kieliszek, wagę kuchenną, nóż i deskę do krojenia, łyżkę ewentualnie tarkę o dużych oczkach, blender lub sitko. Przygotuj składniki: 1,5 kg wiśni, 5 dag gorzkiej czekolady, 50 dag cukru żelującego 3:1, 100 ml likieru migdałowego. Wiśnie
blog.moje-pasje.info
,,Lody bakaliowe z nutką złocistego miodu’’ 175lody domowej roboty. Przygotowałam je dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki bogutynmlyn.pl Śmietanowo – miodowa masa bogata w bakalie, słodkie rodzynki i chrupiące orzechy. Pyszne lody w sam raz na upalne dni! Składniki: 500 ml śmietanki 30% 10 łyżek bakalii (orzechów włoskich, laskowych i nerkowca, rodzynek, migdałów) 5 łyżek miodu z bakaliami ( Miód Bakaliowy Raj )firmy BogutynMlyn.pl 3 łyżki likieru miodowego
Podróż w kulinaria
Domowa masa marcepanowa 178Domowa masa marcepanowa Marcepan kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Słodka masa z mielonych migdałów - jak dla mnie to niebo w gębie! Przygotowana masa jest tańsza, bardziej wyrazista i bez konserwantów - w przeciwieństwie do sklepowych marcepanów. Składniki na 0,5 kg masy marcepanowej: 1 opakowanie migdałów tj. 200 g wrzątek cukier puder - 200 g niecały kieliszek likieru
Ugotować
Domowy marcepan 162Nigdy nie sądziłam, że zrobienie masy marcepanowej może być takie proste i szybkie. Wystarczą 4 składniki i troszeczkę siły i wspaniały, domowy marcepan gotowy. Ostatnio z ciekawości przeglądałam przepisy na marcepan i na blogu Domowe-Wypieki.pl znalazłam ten przepis. Zmieniłam proporcje i tym sposobem wyszedł mi chlebek marcepanowy o wadze 220g, który przyda(...)się do marcepanowych ciasteczek.Składniki: 100g płatków migdałowych 100g cukru pudru (u mnie firmy Kupiec) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżki wody różanej (można zastąpić likierem amaretto lub brązowym rumem) Przygotowanie:Płatki migdałowe bardzo drobno mielimy w blenderze. Dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i wodę różaną. Miksujemy razem przez chwilę. Następnie wyjmujemy masę na blat i mocno
Ze smakiem i z pasją
Amaretti - migdałowe ciasteczka (bez glutenu) 232domowe amaretti choć oczywiście słodkie, jednak nie zawierają tyle cukru co kupne ciastka, gdzie cukier występuje jako pierwszy składnik. Nieco inna jest też ich konsystencja. Nie są to bowiem bezy z dodatkiem migdałów tylko ciasteczka migdałowe i tak powinny smakować. Polecam! Składniki: Na około 80 szt.: 280 g mielonych migdałów 220 g drobnego cukru 75 g białek 20 ml likieru
maniapieczenia
Śliwkowy krem czekoladowy (czekodżem) 196Pyszny krem a la nutella, do którego przygotowania chyba nie trzeba nikogo specjalnie namawiać :) Spróbujcie koniecznie z ciepłym croissantem - niebo w gębie. Gwarantuję też, że
Domowa Cookierenka Agi
Zdrowe trufle z bakaliami 212To propozycja dla tych, którzy mają ochotę na małe co nieco, ale w zdrowszej wersji. Na takie słodkości chyba nikogo nie muszę namawiać - łatwe w wykonaniu
Domowa Cookierenka Agi
Ciasto maślankowe 225Parę dni temu dostałam kilka produktów ze sklepu Naturo ..i od razu wykorzystałam dwa produkty do jednego ciasta, a mianowicie suszone owoce czarnej morwy i cukier
Moje domowe kucharzenie