likier - 5379 przepisów (strona:53/359)

PIERNIK BAKALIOWY Z POWIDŁAMI ( szybki! ) 432

masło – 125 g ( imbir , cynamon i gałkę możemy zastąpić przyprawą do piernika ) DODATKOWO: * żurawina suszona – 1 garstka * orzechy laskowe – 1 garstka * płatki migdałów – 1 garstka * lukier Dr.Oetker * srebrne perełki Dr. Oetker SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Miękkie masło , mąkę , cukier i sodę i pozostałe przyprawy do piernika dokładnie ze sobą miksujemy. Dolewamy mleko i dodajemy powidła śliwkowe – mieszamy(...)Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut / 200 C ( z termoobiegiem ). Studzimy. Wystudzony dekorujemy przygotowanym lukrem … podprażonymi na suchej patelni orzechami i migdałami oraz suszoną żurawiną i perełkami. Pycha! Smacznego! Ps. lukier oczywiście można przygotować samemu w domu! Potrzebujemy : LUKIER: * sok z cytryny – 3 łyżki * ciepła woda – 2 łyżki * cukier puder

Ostra na Słodko
Piernikowa choinka w lukrze 310

świąteczną choinkę z piernika ?, możecie podarować ją komuś bliskiemu, albo ozdobić nią stół w Boże Narodzenie. Przepis sprawdzony na piernik z powidłami, korzenny wyrazisty smak, a do tego słodki lukier. Dziękuję  Smak Kuchni za piękną formę do wypiekania choinek, dzięki Wam spędziłam dzisiaj bardzo miłe popołudnie z moim synem dekorując Nasze drzewko. Składniki na 1 choinkę: 3 szklanki mąki(...)się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60 minut, formę napełniamy do 3/4 wysokości.  Lukier: Składniki:   1 białko    cukier puder, ilość dawkujemy podczas  miksowania zielony barwnik spożywczy 2 woreczki     1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder

Apetyczna babeczka
Mini Pączki dla Dzieci 195

Pączki: 4,5 szklanki mąki (740 g) 200 g cukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 5 łyżek wody barwniki (najlepiej w proszku) konfitura z róży olej lub smalec do smażeni dowolna posypka (opcjonalnie) Mini Pączki dla Dzieci - Sposób(...)dopiero po upieczeniu za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką). Znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut). Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki papierowe. Lukier: W kąpieli wodnej rozpuszczamy cukier puder z wodą, ucieramy (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli za gęsty wlewamy więcej wody. Dzielimy

Słodka Strona
Donaty dla Dzieci - "Oponki" 206

Donaty: 4,5 szklanki mąki (740 g) 200 g cukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 5 łyżek wody barwniki (najlepiej w proszku) olej lub smalec do smażeni dowolna posypka (opcjonalnie) Donaty dla Dzieci - "Oponki" - Sposób przygotowania: ok. 3 łyżki(...)foremkami lub użyć zwykłej szklanki, a środek wyciąć małym kieliszkiem). Znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut). "Oponki" smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki papierowe. Lukier: W kąpieli wodnej rozpuszczamy cukier puder z wodą, ucieramy (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli za gęsty wlewamy więcej wody. Dzielimy

Słodka Strona
Świąteczne ule, czyli orzechowe ciasteczka z kremem o smaku amaretto 266

żółtkiem utartym na parze. Bezpieczniej ;) Składniki na około 12 sztuk: 120 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych dowolnych orzechów , 1 żółtko , 2/3 szklanki cukru pudru , ok. 30 ml likieru amaretto . dodatkowo:  kruche ciasteczka lub suche wafle . Żółtko (dokładnie oddzielone od białka) utrzeć w kąpieli wodnej (na parze) z połową cukru. Żółtko musi się zaparzyć, podobnie jak robi się(...)kremów.  Orzechy dokładnie połączyć z żółtkiem, resztą cukru i likierem. Powinna wyjść dość zbita masa. Odstawić na przynajmniej pół godziny, żeby masa "przegryzła się". Masą wypełniać foremki, można robić to za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego.  źródło zdjęcia: sklep MyKitchen.pl Po wyjęciu z foremek, ule wstawić do lodówki aby je dobrze schłodzić. W tym czasie przygotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka makowa 225

szklanki cukru                             -aromat migdałowy -na lukier:                -1 białko jajka                -ok. 15 dkg cukru pudru                -1/2 łyżeczki soku z cytryny(...)pieczemy ok. 20 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.    Jest upieczone.    Wyjmujemy z foremki i studzimy.    Polewamy przygotowanym lukrem. Lukier: -białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem  -dodajemy sok z cytryny -jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudru Smacznego

Maminek kulinarny
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 175

skonsumowane, więc wnioskuję, że musiały smakować. Dorośli wcinali, aż się okruszki sypały. Ciasteczka bowiem nie są zbyt słodkie, trochę chrupiące, w środku miękkie (po kilku dniach w puszce). Z lukrem wyglądają zachwycająco - jeśli ktoś ma chęci, można je jakoś ładniej udekorować. Ja postawiłam na prostotę. I tak, celowo nie nazwałam ich pierniczkami, tylko dosłownie przetłumaczyłam nazwę z książki Småkager: kræs(...)lepiej teraz niż na Wielkanoc. Więc są pyszne ciasteczka miodowe z bakaliami - może ktoś z Was skusi się jeszcze przed tegorocznym Bożym Narodzeniem...? Miodowe ciasteczka z bakaliami i lukrem Składniki: (na 25-30 sztuk) 150 g miodu 50 g jasnego brązowego cukru 50 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kakao skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poniedziałkowe narzekania i babeczki z marchewką 217

furorę, i odezwały się niezadowolone głosy, że nie ma szans na dokładkę. Mam już zamówienie na kolejne ciasto, ale najpierw muszę się poczuć mniej przeziębiona... Babeczki marchewkowo-orzechowe z lukrem Składniki: (na 12 sztuk) 100 g marchwi 75 g mielonych orzechów laskowych 125 g miękkiego masła 125 g cukru trzcinowego 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej(...)łyżeczka proszku do pieczenia lukier: 2 łyżki soku z mandarynek 60 g cukru pudru dodatkowo: 80 g marcepanu 60 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy w paście żółty barwnik spożywczy w paście czerwony barwnik spożywczy w paście Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i orzechami.  Masło utrzeć z cukrem na puszystą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ubijana babka cytrynowa 246

Ubijana babka cytrynowa... Lekko wilgotna, pyszna. Z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Oblana lekko kwaśnym lukrem. Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 4 duże jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej;  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g margaryny; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z całej, jednej cytryny; 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g). Lukier: 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Około 1/2 - 1 łyżka soku z cytryny. 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Sposób przygotowania: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić. Wystudzić. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć

Gospodyni Miejska
Babka makowa z białek 245

Babka makowa z białek... Lekko wilgotna, rozpływająca się w ustach. Piegowata od maku. Na bazie samych białek. Oblana cytrynowym lukrem. Zapraszam! Składniki: 125 g margaryny + do wysmarowania formy na babkę.; 1 szklanka białek; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka suchego maku;  Łyżeczka cukru wanilinowego; Łyżeczka aromatu migdałowego; Łyżeczka proszku do pieczenia; Bułka tarta do wysmarowania(...)formy na babkę. Lukier: 1 szklanka cukru pudru; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodatkowo: 1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Margarynę rozpuścić, wystudzić. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka wraz z cukrem ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek z cukrem, stale miksując, dodawać powoli pozostałe skałdniki tj. mąkę, mak, cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek

Gospodyni Miejska
Migdałowo - cynamonowe ciasteczka 175

pszennej  10 dag mielonych migdałów 3-4 łyżeczki cynamonu 6 łyżek miodu płynnego, używałam spadziowego 20 dag masła lub margaryny  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja Lukier limonkowy: 1 białko cukier puder, ok 10-12 łyżek 2 łyżeczki soku z limonki Dodatkowo: 1/2 opakowania czerwonej galaretki  Piękne formy do wykrawania serduszek dostarczył mi www.smak-kuchni.pl . Wykrawacze Smaku(...)lekko się przyrumienią. Po upieczeniu serca odstawić do wystudzenia. 2. Połowę opakowania galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce aby zaczęła tężeć. 3. Biało na lukier ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i miksować, masa powinna być bardzo gęsta, pod koniec dodajemy 2 łyżeczki soku z limonki i mieszamy. Lukier nakładamy na ciasteczka za pomocą specjalnej

Apetyczna babeczka
PIERNIKOWY ŚWIECZNIK ADWENTOWY 255

zbliżających się świętach. SKŁADNIKI Ciasto 3 szklanki mąki 5 łyżek miodu płynnego 3 łyżki cukru pudru 2 jajka 30 dag masła łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do piernika Lukier jedno biało szklanka cukru pudru 4 świeczki WYKONANIE Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, następnie cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy jeden prostokąt 40 x 10 cm, 4 małe gwiazdki i 4 duże gwiazdki(...)Najlepiej   wycinać kształty bezpośrednio na papierze do pieczenia, ułatwi to przenoszenie ciasta na blachę. piec w 8-10 minut w temperaturze 180 C. Lukier Białko ubić na sztywną  pianę dodać  cukier puder i dokładnie  zmiksować aż lukier stanie się lśniący. Spód gwiazdek pokrywamy lukrem i przyklejamy na przemian raz małą raz dużą gwiazdkę do piernikowego

RAROSSA
Lukier królewski 169

Pierwszy raz w życiu dekorowałam ciasteczka i muszę przyznać, że na początku było dramatycznie, ale po kilku ciasteczkach mniej więcej załapałam, o co chodzi :) Lukrem ozdobiłam CYNAMONOWE CIASTECZKA . Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1 białko 4 krople soku z cytryny kolor zielony: szczypta herbaty matcha lub barwnik spożywczy kolor różowy: 2 krople koncentratu z buraczków lub barwnik spożywczy Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki na lukier umieszczamy w misce i ucieramy na jednolitą masę przy pomocy drewnianej łyżki ok. 10 -15 minut. W razie potrzeby dosypujemy trochę cukru pudru. Tak przygotowany lukier przekładamy do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka z odciętym rogiem (możemy również posłużyć się wykałaczką-ja tak zrobiłam) i .... ozdabiamy! :) Nie denerwujcie się, jeśli na początku nie będzie wam wychodzić. Niezastygnięty

My Culinary Art
Babeczki szalone kurczaki 244

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka czekoladowe draże mini pianki czekoladowe dropsy żółta cukrowa posypka ( zobacz jak ją robić ) Składniki na lukier Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli(...)brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy kilka draży. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na przygotowanie lukru . Do gotowego luku można dodać kilka kropel żółtego barwnika spożywczego. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy

Ciastkozercy
Ciastkowe lizaki kurczaki 155

temu pojawiły się już na blogu. Na lizaki nadają się skrawki biszkoptu (np. z mazurka), kilka babeczek czy babka. Ja upiekłam proste babeczki czekoladowe . Do dekoracji można wykorzystać żółty lukier lub pofarbowane na żółto wiórki kokosowe Babeczki przygotowujemy według przepisu . Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki mocno ugniatając. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut(...)spożywczego. Ugniatamy w palcach tak długo, aż cały kokos zabarwi się na żółto. Małe pianki przecinamy w poprzek tak, żeby otrzymać trójkąciki na skrzydełka. Kulki nabijamy na patyczki. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i wody. Lizaki zamaczamy w lukrze i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Skrzydełka z pianek obtaczamy w kokosie tak samo jak kulki. Dodajemy dzióbki i oczy przyczepiając wszystko

Ciastkozercy