sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z ryżem lub makaronem ryżowym. :-) To danie bardzo rozgrzewa i choć dzięki przewadze warzyw jest lekkie, nie polecam go na szczególnie upalne dni, bo aromatyczne przyprawy robią swoje. 300g łopatki lub szynki wieprzowej 400g mrożonej mieszanki chińskiej 1 czerwona papryka
Szefowa kuchniDziś zapraszam na lekki obiadek bez mięska. Pyszne wegetariańskie kotleciki z czerwonej soczewicy i jajek. Smaczne, sycące i zdrowe jedzonko. składniki: 200 g czerwonej soczewicy 1
Monia miesza i gotujektóra mięso je z rozsądku, nie z zamiłowania, postanowiłam podzielić się z Wami moimi pomysłami na obiady w wersji bezmięsnej i pokazać, że takie dania też mogą być smaczne, sycące, a przede wszystkim lekkie i zdrowe :) Składniki: pół główki sałaty rzymskiej pół średniej wielkości cukinii pół pomidora kilka różyczek brokułu jajko kilka pieczarek kremowy sos balsamiczny W dwóch
Taste Of My Daykorzenia chrzanu pęczek kopru świeże liście (np. chrzanu, krzewu owocowego lub inne dostępne często w zestawie z chrzanem, koprem i czosnkiem) – bez liści jednak też damy radę zrobic dobre ogórkiOgórki trzeba umyć, usunąć szypułki, lekko odciąć końcówki- to jakiś sekret mamy. Na dno włożyć chrzan czosnek i koper.Ułożyć ogórki dość ciasno.Pomiędzy ogórkami wcisnąć jeszcze kopru, czosnku, liście
Z Kuchni Do KuchniSładniki: Jogurt naturalny lekki 1 banan kilka czekoladowych płatków śniadaniowych cynamon (idealny na odchudzanie) kardamon Do talerza wlewamy jogurt, na wierzch układamy banany i płatki czekoladowe
My Culinary ArtDzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pizzę w lżejszym wydaniu. Pizza jak każdy wie jest wysokokaloryczna, na kaloryczność tego dania, głownie wpływa dodatek i ilość sera jaki dodamy do pizzy, najczęściej Polacy używają serów podpuszczkowych pełnotłustych, i na dodatek w duuuużych ilościach, poza tym często wybierają pizzę na grubym cieście. Moja propozycja to pizza myślę, że o połowę obniżonej kaloryczności(...)sera proponuję użyć bryndzy jak i serka Ricotta z dodatkiem świeżej bazylii i świeżego oregano, z dodatkiem pomidorów i czarnych oliwek, bardzo aromatyczne danie, bardzo smaczne, a po zjedzeniu na prawdę bardzo lekkie, szczerze polecam wszystkim dbającym o linię a lubiących zjeść coś smacznego. składniki na ciasto na dużą blachę - 1/4 opakowania drożdży - sól - szklanka mąki - 2łyżki oliwy
SMYKWKUCHNIpolsku", w którym przygotowywał te wołowinę postanowiłam przygotować to danie żeby sprawdzić jak naprawdę smakuje połączenie mięsa, ciemnego piwa i piernika. Danie okazało się niezwykle interesujące, głębokie w smaku, z lekka goryczką piwa, dla smakoszy na święta idealne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłamaniu. Ten trzask świadczy o kruchości mięsa a także odpowiednim procesie suszenia i wędzenia. Niestety te pakowane są miękkie i za nic nigdy ich nie dałam rady złamać. Mój pomysł na szybką przystawkę to lekko pikantny omlet z dodatkiem ziół oraz oczywiście kabanosa. Zapraszam po przepis, który bierze udział w konkursie Blog ze Znakiem Smaku, tutaj możecie poczytać więcej
Magiczne Życie Martyzmieniłam swoje stanowisko w związku z tym zielonym koleżką. Wracając do kremu - nie miałam składników potrzebnych do guacamole, więc sięgnęłam do swej wyobraźni i ta-dam! Orzeźwiający dzięki mięcie, słodki za sprawą miodu i lekki przez cytrynę. Co do miodu - użyłam miód kremowany z białej koniczyny. Każdy miód, jak wiadomo, smakuje inaczej. Jeśli robicie ten krem, użyjcie ulubiony miód
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj przepis na pysznego, lekkiego, rozpływającego się w ustach łososia. Wszystkim fanom ryb (i nie tylko) na pewno zasmakuje. Dla mnie łosoś w tym wydaniu jest
Zgrabne GotowanieSmaczna propozycja na lekki obiad dla dwóch osób. Pieczony łosoś w towarzystwie kolorowych dodatków z jogurtowym dipem. składniki: 500 g filetu łososia bez skóry ( 2
Monia miesza i gotujetylko kto je uchroni przed schrupaniem... :-) Znalezione tutaj . Składniki: -1 szkl sezamu -1 szkl poppingu z amarantusa -1 łyżka melasy buraczanej ( ja dałam syrop ryżowy) -2 łyżki miodu Sezam uprażyć na suchej patelni aż lekko zbrązowieje. Melasę i miód ( w moim przypadku miód i syrop ryżowy) doprowadzić w małym rondelku do wrzenia ( to moment , w którym mieszanka zacznie się intensywnie
Smaczne Zdrowedelikatnie przełożyć do góry nogami i zdjąć papier, na którym się piekł, ułożyć z powrotem tak, jak był w formie (chyba że wyrósł nam nierówno, wtedy górę biszkoptu można dać na spód) - wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty - 0,5 opakowania galaretki rozpuścić w 200ml gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia - połowę zimnej śmietanki ubić na sztywno, wlać do niej wystudzoną(...)prezent walentynkowy, jak i na każdą inną okazję. Czerwień serduszek pięknie kontrastuje z bielą bitej śmietany, można także wykroić inne wzorki, adekwatne do danej okazji lub wypełnić je innym kolorem galaretki. Masa śmietankowa jest lekko truskawkowa, dzięki temu, że oprócz cukru zawartego w galaretce, nie dodajemy go do masy, nie jest również zbyt słodka. Biszkopt jest lekki i puszysty, dość
Smakołyki BerenikiMakaron ponownie gości na moim stole. Tym razem w pysznej i lekkiej sałatce z dodatkiem pieczonego kurczaka i fasoli czerwonej. Do tego sos i mamy gotowe danie do zabrania ze sobą na piknik czy do pracy. Spróbujecie ? Składniki : * pół puszki czerwonej fasoli konserwowej * duży filet z kurczaka * 2 łyżki dobrej jakościowo oliwy z oliwek * ulubione przyprawy do kurczaka
Magiczne Życie Martypodawane były bez popularnych w naszej kuchni ziemniaków (w tradycyjnej postaci), ryżu czy makaronu, a doskonale zaspokajały apetyt. Jednocześnie były lekkie i interesujące w smaku. Przed przyjściem do restauracji nie byłam pewna czym będę w stanie zjeść przystawkę, danie główne i deser, a tu wydawało się to możliwe. Na deser dostaliśmy coś od szefa kuchni, kelner nie chciał (albo
Pasja Smakuzanurzonych w aromatycznym sosie pomidorowym . Danie to podaje się w Turcji na zimno, z porządnym chlustem równie chłodzącego jogurtu. Powiem Wam, że danie smakowało mi niebiańsko . Zamiast pocić się po zjedzeniu gorącego obiadu, skonsumowałam lekką warzywną potrawę, po której czułam się odświeżona, ale i nasycona. Pamiętajcie, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich wiedzą, co jeść w gorące dni, więc warto(...)podać Saksukę. Czy na zimno, czy na ciepło, warto sięgnąć teraz po to danie, szczególnie, że cukinii i bakłażanów na rynku jest dostatek. Şakşuka na podstawie przepisu z turkishfood.about.com na 4-6 porcji czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 duże bakłażany (ja dałam 4 sztuki, obecnie bakłażany są jeszcze drobne i takie wolę) 1 czerwona papryka 1 cebula
Chilli Czosnek i Oliwasycąca. Machina Organika ul. Ruska 19 Machina Organika - ciekawe dania, podane w atrakcyjny sposób. Dania proste, ale nie nudne i bogate smakowo. Każde danie zawiera dużo zielonych warzyw. My jedliśmy tam tylko dyniowe risotto ze śliwkami i lekką zupę z kalafiorem, jarmużem i cieciorką. Zaletą jest niewątpliwie to, że lokal otwarty jest
Bananowe Polegrubym plastrze (ok.40g) na każdą pierś sok z cytryny sól pieprz papryka słodka majeranek (lub inne ulubione zioła) oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i usuwamy tłuszcz i błony . Lekko rozklepujemy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy dodać więcej oliwy i marynować - jeśli mamy trochę czasu do grilla w ogrodzie(...)stron - na grillu lub patelni grillowej , czy też w piekarniku - aż mięso będzie upieczone. Na gorącym kurczaku kładziemy grube plastry fety, możemy lekko rozgnieść ser widelcem . Podajemy z czym lubimy :) Najlepiej z sałatami. Pyszne danie gotowe. SMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacjektóry zmiesza się z aromatem czosnku i ziół tworząc niebiański sos. Dlatego ja zjadłam to danie z chlebem, który maczałam w tym pysznym sosiku:) Ale wpadłam też na drugi sposób - możecie pokroić szparagi na kawałki, pomidorki oderwać z gałązek i, po usmażeniu całego dania, rozgnieść pomidorki widelcem razem z usmażonymi ząbkami czosnku (oczywiście obranymi). Tak oto powstanie(...)minut, dlatego to świetny pomysł na lekką kolację. Tak więc zapraszam na przepis... Przepis na szparagi z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i czosnkiem Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" Dla 2 osób Składniki: pęczek zielonych szparagów ok. 200 g pomidorków koktajlowych na gałązkach 5-6 ząbków czosnku (nieobranych. lekko rozgniecionych) 8-10 czarnych oliwek z pestkami świeże
Chilli Czosnek i Oliwaświątecznych kulinarnych ekscesach wszyscy narzekamy na lekki nadmiar kilogramów...Troszkę sobie pofolgowaliśmy prze te parę dni i efekty od razu, niestety widać. Chili con carne to moje ulubione danie, jedno z bardziej klasycznych w kuchni meksykańskiej. Dzisiaj postanowiłam je trochę odchudzić dla tych co na diecie, czyli dla tych co postanowili wrócić do swoich rozmiarów sprzed Świąt
Kulinarne przygody GatityPyszne, uzależniające, podzielne, nieskomplikowane ;) Długo zachowuje świeżość, chociaż szybko znika ze stołu. Znane i lubiane, obowiązkowo z kremem na bazie lekko słonawego kremowego serka. Bardzo polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki
Domowa cukiernia Ewybyło trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu. To danie nadaje się zarówno jako forma przystawki, jak również na lekką jesienną kolację. Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 4,00 zł SKŁADNIKI: 300 g dyni suszone pomidory 1 cebula
kulinarnyJaPrzedstawiam Wam jedno z moich ulubionych dań. Proste, ale bardzo smaczne. Delikatnie pikantne za sprawą chilli, lekko kwaśne dzięki pomidorom i koncentratowi. Najlepsze do zajadania się ze świeżym chlebem czy bułką. Dobry sposób na przygotowania zarówno piersi z kurczaka, jak i innych jego części, na przykład udek. Składniki: panierka kurczaka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka chilli pieprz cayenne
W kuchni wieczoremcałym dobrodziejstwie w Święta i Nowy Rok teraz czas na szybką, lekką kuchnię. Kilka składników i mamy zdrowe, smaczne i syte danie. Składniki: makaron razowy cebula czerwona tuńczyk w oleju pomidory w puszce sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, vegeta z koperkiem Makaron gotujemy na półtwardo, w tym czasie smażymy cebulę odlewając trochę oleju z puszki tuńczyka. Po chwili dodajemy
NA MOIM TALERZUponownie przygotować i mieć w zanadrzu przepisy i pomysły na radzenie sobie z nim. Pomysłów może Wam wypisywać nie będę, jednak przepis jeden dam - na orzeźwiającą, lemoniadę z trawą cytrynową. Jest bardzo smaczna, lekko ostra dzięki trawie i przyjemnie kwaśna - to akurat zasługa cytryn i limonki. Świetna propozycja na wieczory z przyjaciółmi i leniwe upalne dni. Zanotowane? Pamiętajcie
Słodkie PrzyjemnościMożna też dodać kilka łyżek keczupu bądź soku pomidorowego. Sos chrzanowy Dodajemy łyżeczkę lub dwie dobrego chrzanu. Koperkowy Dodajemy posiekany drobniutko koperek. Można też dać odrobinę chrzanu, ale musi to być naprawdę odrobina, żeby lekko zaostrzyć smak. Ziołowy Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek. tym razem w mojej sałatce znalazły się: sałata, świeży ogórek, papryka zielona, żółta i czerwona
Codzienna kuchnia niecodziennamiałam mrożone) 1 cebula sól pieprz biały mąka 2 jajka bułka tarta Na sos: łyżka masła 2 serki topione o wyraźnym smaku, ja dałam paprykowe 2 łyżki śmietany jogurtowej 10% koperek Wykonanie: Filety lekko rozmrażamy (polecam kupić te bez lodu). Posypujemy solą, pieprzem białym, przekładamy pokrojoną cebulą i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło roztapiamy
Walijskie Pichceniedrobiowe. Nie robiłam do tego żadnego dodatku typu ryż czy ziemniaki - obgotowana gruszka zupełnie nam wystarczyła. Doskonałe zarówno jako ciepła przekąska jak i delikatne danie obiadowe . * Można przygotować takie gruszki ze świeżych obgotowanych w lekkim syropie
Buniabaje w kuchniponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam pokombinować troszkę z mąkami i zamiast mąki pszennej razowej dałam mąkę gryczaną. W ten sposób powstała kolejna odmiana cięższego, lekko razowego chleba na zakwasie. Inne moje razowe chleby znajdziecie tutaj: chleb wieloziarnisty na zakwasie , razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy , chleb
Kulinarne przygody GatityOd jakiegoś czasu staram się, by nasze obiady były nie tylko smaczne, ale również zdrowsze. Nie zawsze to wychodzi, ale tak jak napisałam, staram się, by
Ratunku obiadktóry robiłam rok temu; wtedy bardzo nam smakował i kilka razy już miałam ochotę na jego powtórkę, ale jakoś nie wychodziło. Do wczoraj:) Z lekką modyfikacją - zmieliłam uprażony sezam, dorzuciłam orzechy i zamiast ksylitolu dałam sam miód. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy