lekkie dania - 4237 przepisów (strona:224/283)

Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 309

Ten tort powstał zupełnie bez okazji, za to ze szczególnej potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego, z alkoholem i z owocami. Ciemny czekoladowy biszkopt, borówki, ajerkoniak i rum

Karo in the Kitchen
Kaczka faszerowana brzoskwiniami i buraczki na ciepło 225

Jako że chwilowo jestem unieruchomiona, w przygotowaniu dzisiejszego obiadu pomagał mi mój Ukochany :) Pomimo, że kaczkę robiłam pierwszy raz, wyszła pyszna, bardzo soczysta, z chrupiącą skórką

My Culinary Art
Jak zrobić zakwas z buraków ? 259

Na blogu nie ma jeszcze przepisu na zakwas z buraków, mimo, że są przepisy z jego udziałem, pora to nadrobić. A jak zrobić zakwas z buraków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem 381

Cukinia tu, cukinia tam. O, jeszcze tam widzę cukinię! Przecież ja też muszę  wreszcie coś ugotować lub upiec z

Codzienna kuchnia niecodzienna
Perliczka po staropolsku 269

jest zbyt skomplikowane, a efekt jest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku, tymianku, rozmarynu, 2 marchewek, 2 pietruszek, 1/2 selera, 2 szalotek, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli, oliwy. Przygotowanie danie rozpocząłem od odpowiedniego oporządzenia i przyprawienia perliczki. Perliczkę(...)wszystkie warzywa. Całość smażyłem na dużym ogniu cały czas mieszając, aby warzywa się nie przypaliły przez około 15 minut, tak aby marchewka zrobiła się dość miękka, aczkolwiek pozostała nadal lekko chrupiąca. Tak przygotowane warzywa wyłożyłem na półmisek. Na nich ułożyłem zdjęte z perliczki plasterki boczku, a na nich wyjętą z piekarnika perliczkę. Za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą substancję

Wyprawy kulinarne
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 215

bardzo różnorodne pyszności i przyprawy, które rzadko spotyka się już na naszych stołach. Po wstępie na temat kuchni staropolskiej zabraliśmy się do pracy. Takim też sposobem powstały przepyszne dania świąteczne inspirowane kuchnią staropolską: Karp w mleku po polsku Przepis dla 4 osób Składniki: 600 g filetu karpia 1 kg scorzonery 50 g cukru 50 g masła 2 banie(...)białka. Żółtka rozcieramy dokładnie. Do drugiego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę po czym nabierając małą łyżeczką wrzucamy kolejno do gotującej się lekko wody. Piana z białek jest gotowa po 2 minutach gotowania. Wywar warzywny blendujemy mikserem na gładką masę, dodajemy żółtka i rozprowadzamy całość. Dodajemy ocet, sok z limonek oraz miód. Podajemy

karmelowy
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 710

Co podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką

Karo in the Kitchen
Dżem truskawkowy 344

dobre nie wyszło. Dżem truskawkowy przygotowałam w najprostszy możliwy sposób, bez cukru żelującego i zbędnych dodatków. Powolne gotowanie truskawek z cukrem i odrobiną soku z cytryny dało bardzo aromatyczny, pyszny dżem o mocno zwartej konsystencji. W przypadku dżemów bardzo duży wpływ na smak i konsystencję ma rodzaj użytych owoców - niektóre są bardziej soczyste, słodsze czy czerwieńsze. Równie ważny jest czas(...)ewentualnych nieczystości - pełne słoiczki zakręcić, następnie pasteryzować - do garnka na dno włożyć czystą ściereczkę, zapobiegnie ona pękaniu słoików w styczności z rozgrzanym dnem garnka - słoiczki ustawić na ściereczce w lekkich odstępach od siebie, do garnka nalać gorącą wodę do mniej więcej 2/3 wysokości słoiczków, uważając, by nie zalać ich góry - garnek przykryć pokrywką, gotować na bardzo małym ogniu przez

Smakołyki Bereniki
Kapusta w sałatce przenikniętej smakami Tajlandii i Wietnamu (nie dla kapuścianych głąbów) 287

Kapusta jest i była dostępna w Polsce przez cały rok. Dlatego też pozwolę sobie zaprezentować szybki przepis na przepyszną kapuścianą sałatkę, którą możecie przygotować już dziś

Jem więc Jestem
Pizza z miłością 236

Walentynki jest to chyba jedyne święto, którego nie obchodzimy. Uważamy, ze miłość i przyjaźń można okazywać każde 365 dni w roku, a nie akurat 14 lutego

Kolizje Smaków
Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce 274

Przepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i

karmelowy
zapiekany bakłażan faszerowany wołowiną 200

                                            faszerowany bakłażan Z reguły

Miód i pieprz
45. Zdrowo, pożywnie & kolorowo: czyli marchwiowo-czosnkowa zupa krem! 232

Witajcie! Dziś chyba w całej Polsce za oknem trwa piękny, słoneczny dzień.. Promienie słońca malują nam uśmiech na twarzy oraz co ważne: rozjaśniają nasze kuchnie

Symfonia Smaków
Tort egipski 11251

Tort egipski – po prostu obłędny. Zawsze chciałam go zrobić, a dostałam go jako dzisiejszą urodzinową niespodziankę od mamy. Jaki jest tort egipski? Zamiast biszkoptu – lekka białkowo-orzechowa pianka przełożona szlachetną masą z budyniu na dziesięciu żółtkach oraz bitą śmietaną. W środku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko(...)część masy budyniowej. Następnie 1/3 część masy śmietanowej z karmelem i orzechami. Następnie znów układamy blat, masę budyniową i masę śmietanową. Tak samo postępujemy z ostatnim piętrem (mama dała tylko dwie grubsze warstwy masy budyniowej, a trzy śmietanowej). Boki smarujemy wcześniej odłożoną masą budyniową. Schładzamy w lodówce. Tort możemy ozdobić np: orzechami – całymi lub mielonymi, płatkami migdałów lub nitkami

Poezja smaku
Różowy kogel-mogel zapiekany z truskawkami 294

Jak się dorwałam do truskawek kilka dni temu, tak nie mogę się oderwać ;) To samo tyczy się czerwonego barwnika spożywczego - jak małe dziecko, które widzi coś

My Culinary Art