lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:83/613)

Wigilijna zupa grzybowa 114

miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i spadać z łyżki. W większym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Ciasto przekładamy sobie na deskę do krojenia i za pomocą łyżki oddzielamy mniejsze kluseczki i wpuszczamy je do gotującej wody. Gotujemy przez ok. 5 min od momentu wypłynięcia na wierzch

Passion of Cooking
Ciasto czekoladowe z buraczkami 165

mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, sól.Następnie dodajemy porcjami jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy buraczany mus.Miksujemy wszystko.Wlewamy do formy. Pieczemy ok.75 minut. Ciasto w środku powinno byc lekko wilgotne. Po godzinie pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.    wg. "Ciasta i ciasteczka

Anioły w kuchni
Migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką - szybko, smacznie i... migdałowo 144

połączenia składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Czereśnie drylujemy i dzielimy na połówki. Śliwkę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Tak przygotowane owoce układamy na cieście, wciskając je lekko w masę. Robimy, to delikatnie, bo owoce i tak podczas pieczenia znajdą się w cieście. ... migdałowe ciasto przed włożeniem do piekarnika Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie okruszki
TARTA Z CUKINIĄ, BROKUŁEM I KURKAMI 109

grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Kurki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietankę lekko ubić, dodać jajka, cebulę i cukinię, doprawić do smaku, wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć brokuła i kurki. Tartę piec 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym

Kuchnia w opałach
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 150

kandyzowanych owoców/skórek – i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto około 15 minut. Dodać pokrojone kandyzowane owoce/ skórki i całość wyrobić aż połączą się z ciastem. Przełożyć wyrobione ciasto do miski, lekko wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią i uformować 6-8 małych kulek. Ułożyć

UgotujmyTo.pl
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 375

przełożone, - masę makową, - połowę masy serowej, - pierniczki, - reszta masy serowej. Piec w całości, w temperaturze około 160-170 stopni przez około 70-90 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozwolić ciastu przestygnąć. Po wyjęciu z piekarnika można ciasto udekorować polewą czekoladową, ja jednak posypałam delikatnie cukrem pudrem. Smacznego! Ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami 268

obciążeniem i dopiec ciasto przez kolejny kwadrans. Można zrezygnować z dociążania ciasta w pierwszej fazie pieczenia, lecz trzeba liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać. Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu. Krem: 300 ml śmietany kremówki , 2 tabliczki białej czekolady . Dodatkowo: konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych , świeże borówki. Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto z owocami 186

pianę z białek i mieszamy łyżką.    Połowę ciasta przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia a do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto.    Układamy owoce lekko je dociskając.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35 minut.    Ciasto jest upieczone.    Przygotowujemy bezę

Maminek kulinarny
Zaśniegowanie. I biscotti o smaku piernika 147

skórką z pomarańczy. Partiami wsypywać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Śliwki pokroić w kosteczkę, orzechy grubo posiekać. Dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Psia depresja i niemal dietetyczna szarlotka 206

której ja w domu nie miałam. Można też zrezygnować z marcepanu, czyli najbardziej kalorycznej części, ale jest tak pyszna, że akurat tego kroku nie polecam. Bardzo oryginalne kruche ciasto na miodzie, lekko karmelowe jabłka i wyjątkowo delikatna marcepanowa kratka - całość współgra ze sobą doskonale, i u nas zniknęła w tempie co najmniej niedietetycznym. Ale skoro spodnie zrobiły się jakby lekko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi z semoliny z kaszą gryczaną i serekiem ricotta 439

ziaren pszenicy durum (Triticum durum). Robiłam już wiele pierogów ale nie w połączeniu z tą mąką. Nie była bym sobą gdybym tego nie połączyła. Pierogi wyszły PRZEPYSZNE, ciasto sprężyste, leciutkie i i lekko słodkawe. Wedle mnie najlepsze ciasto. Tym razem zrobiłam pierogi z kaszą gryczaną w połączeniu serkiem ricotta. Do pogłębienia smaku dodałam do części moją ulubioną czarnuszkę

Basia w kuchni
Ciasto czekoladowe z buraczkami 176

mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, sól.Następnie dodajemy porcjami jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy buraczany mus.Miksujemy wszystko.Wlewamy do formy. Pieczemy ok.75 minut. Ciasto w środku powinno byc lekko wilgotne. Po godzinie pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.     wg. "Ciasta i ciasteczka

Anioły w kuchni
Kruszone ciasto z migdałami- Sbrisolona con mandorle e ricotta 182

wałka) i wymieszać dokładnie wszystkie składniki( nie ma znaczenia w jakiej kolejności).  Ciasto: połączyć wszystkie sypkie składniki, dodać 2 żółtka i wymieszać widelcem, dodać miękkie masło i lekko wszystko połączyć. Ciasto ma być kruszące, z grudkami, tak jak kruszonka. W tym tkwi jego cały urok. Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3. Papierem wyłożyć tylko dno formy, wysypać

Mia Cucina Sofieta
Ciasto z białek z truskawkami i ananasem 148

zająć więcej niż 10 minut - w przypadku ręcznego robota max 15 ;) Przygotowałam dla Was kolejna białkową propozycję. Wiem jak bardzo je lubicie. Tym razem bardzo wiosenną, piankową i lekką. Zapraszam na Ciasto z białek z truskawkami i ananasem." Składniki : 6 białek 150 g cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 90 g mąki łyżeczka ekstraktu waniliowego 2-3 plasterki ananasa szklanka truskawek(...)dosypujemy przesianą mąkę i lekko łączymy. Ananasa obieramy i wydrążamy ( chyba, że wykorzystujecie takiego z puszki ). Plasterki kroimy na mniejsze cząstki. Truskawki myjemy , osuszamy i oczyszczamy z szypułek. Każdą truskawkę kroimy na ćwiartki. Przygotowujemy kruszonkę - do miseczki wrzucamy pokrojone na kawałki miękkie masło, dodajemy cukier i mąkę i ugniatamy, do momentu powstania małych okruszków. Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej blaszki

Słodkie Przyjemności
Stromboli (zawijana pizza) z pieczarkami i szpinakiem 163

Przygotowane ciasto na pizzą wyjmij z lodówki na 2 godziny przed planowanym pieczeniem pizzy. Nagrzej piekarnik z blachą w środku do 240 stopni C. 4. Umieść ciasto na arkuszu papieru do pieczenia lekko podsypanym mąką i rozwałkuj na duży prostokąt. Jeżeli używasz mozzarelli w kulkach, dokładnie odsącz ser z zalewy przy pomocy ręcznika papierowego, następnie pokrój na plasterki. Rozłóż połowę(...)zrobiłam na poniższym zdjęciu. 7.  Nałóż dolną część ciasta (tę nie pociętą na paski) na farsz, następnie nakładaj brzegi ciasta raz z lewej, a raz z prawej, lekko po skosie, tak aby utworzył się wzór przypominający warkocz. 8. Posmaruj wierzch ciasta żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody, a następnie posyp suszonym oregano. 9. Przełóż ciasto razem z papierem do pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Torcik makowy 259

koniec dodać 2 łyżki wody - mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać razem z makiem i proszkiem do pieczenia - dodawać je po łyżce do ubitych jajek, mieszając lekko drewnianą łyżką tylko do połączenia składników - ciasto delikatnie przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika - piec przez około 35 minut nie otwierając piekarnika podczas pieczenia (możemy zrobić to 5 minut przed upływem wyznaczonego(...)gorącej wodzie, dzięki temu krem nie będzie się przyklejał do noża (choć ten krem jest na tyle gęsty, że bardzo ładnie zachowuje kształt i nie "ucieka" z ciasta) Torcik makowy to pyszny, lekki makowy biszkopt i delikatny, nie za słodki krem budyniowy, całości dopełniają wiórki kokosowe i migdały. Dzięki temu, że poncz jest bezalkoholowy, możemy śmiało przygotować go również

Smakołyki Bereniki
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 305

będą miękkie. W czasie gdy się gotują, my zabieramy się za sos. Oczywiście można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi o to, aby mięso nie miało zbyt dużo tłuszczu i przerostów, bo wtedy będzie nieprzyjemne w strukturze(...)uklepanej powierzchni pomaga dokładnie odmierzyć ilość mąki. Do ciasta nie dodajemy już soli, ponieważ soliliśmy ziemniaki podczas ich gotowania i woda na kluski też jest lekko posolona. 9. WYRABIANIE CIASTA I FORMOWANIE KLUSEK (5 min): > do miski z powrotem dodajemy odjętą część ziemniaków i wyrabiamy na jednolitą masę palcami. Następnie odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy kuleczki

Nerds Kitchen
Ciasto z kremem bawarskim, musem truskawkowym i galaretką z białego wina 246

Pyszne, lekkie, orzeźwiające i pięknie prezentujące się ciasto na specjalne okazje. Pachnący wanilią krem bawarski to poważny konkurent panna cotty . Smakowo dość podobny, jednak dzięki kremówce jest puszysty i lekki jak chmurka. Jego smak podkreśla winna galaretka, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na  Kwestii Smaku . Wzbogaciłem go jednak o truskawkowy mus, zaś

Food Square
Sernik z konfiturą jagodową na spodzie z kruszonych ciastek (bez glutenu) 246

ekstrakt waniliowy, a na końcu sok z cytryny i śmietanę. Ubić mikserem. Przelać masę na ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki - ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. Po około 2 godzinach przenieść do lodówki i schłodzić. Konfiturę podgrzać lekko do rozpuszczenia    (np. w mikrofalówce) , polać wierzch sernika

głodny alergik
Pizza na ryżowym spodzie - pyszna, bezglutenowa 154

soki które puszczają mogłyby za bardzo rozmiękczyć ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, do nagrzanego wkładamy blachę z samym ciastem. Nie wiem jak będzie u Was, ale moje ciasto było nadal lekko płynne i dlatego bałam się, że nic z niego nie będzie, ale nie martwcie się :) Ciasto pieczemy tak by się wierzch zapiekł ok 10 minut. Wyjmujemy je, smarujemy

Co na wege obiad?
Tarta z rabarbarem i bezą 144

posiekać), aż powstaną drobne okruszki. Dodać cukier i jajko zmieszane z wodą. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię i zostawić w lodówce na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie lub pomiędzy dwoma kawałkami folii aż będzie miało średnicę około 25 cm. Ciastem wyłożyć formę do tarty (forma o średnicy 23 cm) spód i brzegi, dobrze

UgotujmyTo.pl
Ciasto szwedzkie z dżemem 162

Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie).  Masę przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka).  Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.  Następnie wyjąć na blat, schłodzić dokładnie.  Przekroić wzdłuż na 2 części. Dolną część ciasta położyć na paterze, wyłożyć dżem i rozsmarować.  Przykryć drugą

Moje pyszne gotowanie
Japoniec 148

instrukcją i pozostawiamy w lodówce aż zacznie tężeć.  Na ostudzone ciasto wylewamy masę makową a na wierzch masę budyniową. Następnie wysypujemy kawałki ananasa i zalewamy wszystko lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie