Sałatka z truskawkami Sałatka z truskawkami to idealne, lekkie danie dla wszystkich, którzy uwielbiają połączenie ostrego i słodkiego smaku. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na wiosennym przyjęciu lub dodatek do dań z grilla. Składniki: (2 porcje) - truskawki - 8 sztuk - ser "Feta" - 3 plastry - sałata - 10 liści - oliwki zielone - 8 sztuk(...)małe kawałki, dodać pokrojony w kostkę ser, plastry truskawek oraz przekrojone na pół oliwki i liście mięty. Oliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, a następnie polać sałatkę. Całość posypać gruboziarnistym pieprzem. Smacznego
Fit-aminadodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to fantastyczny dodatek obiadowy, szczególnie do dań ciężkich(np. takich jak Długo-pieczona pieczeń z karkówki ). Sałatka jest świeża, chrupiąca, zdrowa, lekka. Polecam spróbować. Składniki: 1 surowy brokuł 50g-100g blanszowanych migdałów posiekanych garść żurawiny suszonej 1 szalotka Składniki dressingu: 200ml jogurtu naturalnego 1 łyżka octu cydrowego(użyłam ocet(...)miseczki, dodać niepełną łyżkę octu. Dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Spróbować. Jeśli będzie potrzeba można dodać jeszcze trochę octu (nie więcej niż 1/2 łyżki). Sosem polać sałatkę i dobrze wymieszać. Podawać jako dodatek do dań obiadowych, np. do Wolno-pieczonej pieczeni z karkówki oraz Ziemniaczków z dymką i korniszonami (oba przepisy wkrótce na blogu). źródło: Zmodyfikowany przeze mnie
Moja DelicjaGdzieś kiedyś napisałam, że tradycyjna sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Oj chyba będę musiała wycofać się z powyższego stwierdzenia. Moją nową królową sałatek została zielona krowa. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 200 g Mini rurki Lubella 1 puszka tuńczyka w oleju 1 szklanka oliwek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek wężowy 1 garść słonecznika 1 mała czerwona(...)oleju i rozdrobnić. Pomidorki przekroić na połówki, ogórka w duże kawałki, paprykę w paseczki, cebulę i selera w półplasterki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Wszystkie składnik sałatki wymieszać wraz z sosem i przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
Jadło i czytadłodobrze się stało, że nic mi się robić nie chciało, bo do miski wrzucałam to i owo tak sobie... I wyszła pyszna sałatka:) Zaraz po przygotowaniu sałatka jest dosyć ostra i lekko kwaśna, ale po przetrzymaniu w lodówce następnego dnia łagodnieje i bardzo przyjemnie smakuje:) Składniki: 420 g marynowanych pieczarek; 1 średniej wielkości cebula; 1 podwójna pierś z kurczaka(...)Majonez z jogurtem wymieszać w proporcji 1:1, dodać przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sól i pieprz, wszystko razem dobrze wymieszać. Sos majonezowy dodać do pokrojonych składników sałatki, wymieszać. Sałatkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, by nabrała smaku
In my kitchenkoncem pieczenia, rozerwij koperte i odkryj udka . Przepraszam za brak zdjecia, ale padl mi telefon i nie mialam jak zrobic. Mam nadzieje, ze bedzie smakowalo. Salatka z lodowej salaty z lekkim sosem czosnkowym. SKLADNIKI: -Salata lodowa -Papryka czerowna -2 pomidoty -1 mala cebula -kilka rzodkiewek -ogorek szklarniowy -1/2 puszki kukurydzy -kilka oliwek (nie koniecznie) - 4 jajka(...)majonez, jogurt i okolo 4-5 zabkow czosnku przecisnietych przez praske. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu . Doprawiamy sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym i koperkiem . Sos dodajemy do miski z salatka i delikatnie mieszamy , Ugotowane i ostudzone jaja obieramy i kroimy w "kostke" . Jaja dodajemy do salatki . Salatke jeszcze raz, ale bardzo delikatnie mieszamy. To jest jedna z moich ulubionych salatek
PychaDaniaSałatkę możemy spokojnie podać na lekki obiad lub obiadokolację, jest lekka a zarazem bardzo smaczna. Ja przygotowałam sobie ją na obiad do pracy, jest bardzo sycąca. Składniki: 100 gram jarmużu 200 gram piersi z indyka 100 gram pomidorków koktajlowych Pół słoika suszonych pomidorów Pół papryki żółtej 1/3 puszki soczewicy Bonduelle Przyprawa do grosa Słodka papryka Olej do smażenia(...)części, myjemy, osuszamy i układamy na dużym talerzu. Układamy usmażonego kurczaka, pomidorki, paprykę oraz suszone pomidory. Wierzch posypujemy odsączoną z zalewy soczewica. Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę, najlepiej przed podaniem
Bajeczna Kuchniamożemy sobie go po prostu w jakiś sposób urozmaicić. Dziś proponujemy Wam powrót myślami(smakami ;))do pory jaką jest cudowna, zielona i ciepła wiosny, a zarazem lekkie ożywienie podniebienia bardzo kolorową sałatką! Choć wiele osób naokoło śmieje się, że pogoda za oknem zwiastuje raczej wiosnę, a niżeli zimę propnujemy wszystkim jednak być w dobrej myśli, że obłednie biała zima
Symfonia Smakówpodane do śmiornicy mogą nadrobić "urodą". W tym wypadku sałatka z ziemniaczków aromatyzowana limonką i ziołami doda ośmiornicy "rumieńca". Celowo wybrałam jasny ocet balsamiczny (a nie ciemny), aby zachować jasny, klarowny kolor sosu powstały w trakcie pieczenia z oliwą. Ziarna kolendry mają zupełnie inny aromat niż świeża kolendra. Jest lekko cytrusowy, więc jeśli nie lubisz natki kolendry, nie obawiaj się(...)kawałki na talerzu, by "złapać" sok które muszczą przy krojeniu. Podać z powstałym w trakcie pieczenia sosem i okiem "złapanym" przy krojeniu (jest bardzo aromatyczny). Można lekko posypac natką. Do ośmiornicy idealnie pasuje sałatka z przyprawionymi ziemniaczkami : Sałatka ziemniaczana: wystudzone ziemniaki obrać ze skórek i pokroić w ok. 1/2 cm plasterki. Do żeliwnego rondla wlać oliwę i podgrzać
Sztuka gotowania w/g Samirytakich ładnych porcjach, przyozdobionych Obecna wersja mojej sałatki jest inna niż tradycyjnie znana. Wiele osób dziwi się, że to sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie „podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli(...)pokroić w kostkę n/z: pory zaczęły gotować się...8 min i odcedzamy je. Są wtedy lekkostrawne i dodają sałatce fajnego smaku n/z: sałatka z lewej strony jest posypana "Posypką zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym. W wersji lekkostrawnej lepiej pieprzu nie dawać. PODAWAĆ : - z pieczywem, jako osobne danie na śniadanie lub kolację, - z mięsem smażonym saute i buraczkami
Tradycyjna kuchnia inaczejPrzepisów na sałatki ciąg dalszy... ☺ Moi Drodzy, jeśli chcecie poczuć absolutną świeżość, polecam sałatkę z fenkułem. Ta niezwykle lekka i na pozór niepozorna mieszanka owocowo - warzywna, sprawia, ze nawet po obfitym posiłku nie jesteśmy ociężali. Doskonale sprawdza się do grillowanych mięs. My jedliśmy ją z szaszłykami drobiowymi. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniefragmentem układanki była komosa podana z granatem. Uwielbiam użycie tych owoców w wytrawnych daniach — ich słodko-cierpki smak zdecydowanie pobudza zmysły. Przyjemnym dodatkiem na talerzu była również sałatka z botwiny z arbuzem —lekka i orzeźwiająca. Całe danie, mimo że składające się z wielu elementów było idealnie skomponowane. Smaki dobrze ze sobą współgrały i wzbudzały mnóstwo emocji: począwszy od ciekawości
Food Squareprzyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser z niebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby. Now there is a season for pears and I took advantage of it with pleasure! There
Martyna CooksBardzo lekka, bardzo letnia i delikatna sałatka, którą możemy spokojnie jeść bez obawy o linię. Nadaje się jako przekąska, na spotkania towarzyskie, bez dodatku majonezu i białek jajka idealna dla naszego alergika. Zapraszamy! mix sałat np. z rukolą 1 duży pomidor 1 ogórek 1 awokado 2 ugotowane jajka (u nas same żółtka) kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku oliwa z oliwek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie