Bardzo łatwy i szybki do zrobienia mazurek. Polecam go zwłaszcza osobom zabieganym. Ciasto można upiec nawet tydzień wcześniej a mazurek przełożyć dżemem na chwilę przed podaniem i zajmie nam to już zaledwie kilka minut... Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli słoik dżemu lub konfitury wiśniowej kilka małych
Smakołyki AsiCiasto jagodowe bez pieczenia to kostka składająca się z kilku warstw herbatników oraz masy łączącej jogurt, bitą śmietanę i jagody. Ciasto przygotowuje się łatwo i dość szybko. Całość wymaga kilku godzin chłodzenia, jak każde ciasto na zimno, więc warto zrobić je np. wieczorem i schłodzić przez całą noc, żeby na drugi dzień było gotowe do podania. Wierzch ciasta zwieńcza jagodowy
Smakołyki BerenikiDziś mam dla Was taką proste ucierane ciasto jogurtowe z kawałkami gorzkiej czekolady Czasem mam ochotę na takie łatwe i szybkie ciasto, bez żadnych mas i skomplikowanych warstw. I nie wiem jak to się dzieje, że takie właśnie zawsze znikają w tempie ekspresowym. Skusicie się i Wy? Składniki: 1 masło 3/4 szklanki cukru szczypta soli mały jogurt naturalny
Cynamonowe szczęścieoknami pochmurno i szaro, a My pragniemy przywrócić wakacyjną atmosferę, dlatego zapraszamy na kawałeczek letniego ciasta z owocami. Malinki i brzoskwinie użyte do wypieku są nadal łatwo dostępne, a ciasto z nimi jest kolorowe i co najważniejsze pyszne. Ciasto z malinami i brzoskwiniami Składniki: 500 g malin 1 puszka brzoskwiń lub 3 brzoskwinie świeże 2 szklanki mąki pszennej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŁatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto pod cienką, migdałową bezą. Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 6 zółtek 4 białka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/4 kostki margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego (15g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilkanaście świeżych lub mrożonych malin Migdałowa skorupka: 2 białka 4 łyżki cukru 15 dag płatków migdałowych aromat migdałowy
Praktyczna plMurzynek to łatwe i proste do przygotowania ciasto. Powinno udać się każdemu :) Należy tylko pamiętać o tym, aby masy z rondelka nie przegrzać, a także białka ubić na sztywną pianę. Już kiedyś pokazałam Wam przepis na murzynka z wiśniami , a dzisiaj zachęcam do przygotowania jego standardowej wersji. Na sam koniec dodam, że murzynek długo zachowuje świeżość :) Składniki na keksówkę
UgotowaćŁatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto śmietankowo-kokosowe, które swój smak zawdzięcza głównie wafelkom "Princessa kokosowa". SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę śmietankowo-kokosową 500 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka
Passions hobbies lifeSernik z serków waniliowych.Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto. Ciasto : 190 g margaryny rozpuszczonej 2 ,5 szkl. mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szkl. cukru 2-3 łyżki kakao 2 żółtka Masa serowa: 2 białka szczypta soli 600 g serków homogenizowanych waniliowych ¾ szkl. cukru 1 budyń waniliowy 125 g margaryny Ciasto: Margarynę rozpuścić.Mąkę wymieszać z proszkiem
Moje domowe kucharzenieBabka z czerwoną porzeczką Babka z czerwoną porzeczką to nic innego jak waniliowa babeczka przełamana smakiem lekko kwaskowatych owoców. Pyszne, puszyste ciasto na oleju, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Babka z czerwoną porzeczką to idealne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki Zachęcam do przygotowania Przepis na foremkę do babki o średnicy 20 cm i wysokości
WSZYSTKO SMACZNEBabka z czerwoną porzeczką Babka z czerwoną porzeczką to nic innego jak waniliowa babeczka przełamana smakiem lekko kwaskowatych owoców. Pyszne, puszyste ciasto na oleju, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Babka z czerwoną porzeczką to idealne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki Zachęcam do przygotowania Przepis na foremkę do babki o średnicy 20 cm i wysokości
WSZYSTKO SMACZNEDomowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie kefiru, z dodatkiem słodko - kwaskowych orzeźwiających świeżych malin to moja propozycja na sezonowe ciasto z owocami. Składniki: Ciasto: 500g kefiru 4 jajka 130g masła extra 200g cukru 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 400g malin 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki bułki
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo smaczne ciasto z brzoskwiniami .Łatwe do przygotowania, pięknie się prezentuje i bardzo szybko znika . Piekłam podobne ciasto z połówkami jabłek, które było również bardzo smaczne, a znajdziecie je na blogu w zakładce CIASTA. Jeśli nie macie pomysłu co upiec to koniecznie wypróbujcie przepis, a następnie podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zapraszam również po inne przepisy na ciasta, obiady
O kuchni z uczuciemMazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą. Może sam mak nie jest dość oczywistym wypełnieniem tego smakołyku, gdyż mak nie jest kojarzony z Wielkanocą, kiedy to najczęściej pieczemy mazurki
Kuchcik gotujeSzybka, łatwa do zrobienia tarta z jabłkami, cynamonem i bezą na fajnym kruchym cieście, z którego wychodzą również świetne ciasteczka. Ciasto z czystym sumieniem polecam na przykład do jutrzejszej, niedzielnej kawki sprawdzi się idealnie ;) Składniki: Ciasto: 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 żółtka opcjonalnie: 1 łyżka mleka
Simply Foodtruskawkami. Dodatek białej czekolady sprawia, że wnętrze tego wypieku jest miękkie i słodkie, bez dodatku zbyt dużej ilości cukru. Śliwki i cynamon idealnie ze sobą współgrają, a samo ciasto przygotowuje się łatwo i dość szybko. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 100g białej czekolady 100g masła 100ml
Smakołyki Berenikiprzedłuża świeżość pączków ). Tutaj ciasto wychodzi baaardzo luźne. Początkowo nawet miałam obawy czy z tak luźnego ciasta, uda mi się uformować coś co będzie kształtem przypominało pączki ;) Przyznaję, łatwo nie było. Ciasto mocno się kleiło, musiałam więc obficie oprószać dłonie mąką. Ale tak naprawdę tylko na początku sprawiało mi to trudność, z każdym kolejnym pączkiem było łatwiej i szybciej
Opowieści z piekarnikaOpis: Ciasto francuskie a zwłaszcza ciasteczka z ciasta francuskiego należą do moich ulubionych wypieków. Ciastka francuskie z czekoladą są łatwe do przygotowania. Ciasto możemy kupić gotowe lub zrobić samemu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem an ciasto francuskie również na mojej stronie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka gorzkiej czekolady (może być mleczna) 1 łyżka masła 1 łyżka cukru
Ciastka i ciastaprzepis. Bardzo mnie zaintrygował, bo ciasto wyglądało pięknie. Postanowiłam go zrobić. Wyszedł naprawdę bardzo ładnie. A co do smaku: jest IDEALNY! Lekki, miękki i puszysty. Naprawdę, polecam. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga dużo czasu. Zasmakuje każdemu. Polecam. Do ozdobienia ciasta, użyłam pysznych ozdób od Delecty: maczków Decorada, które występują na rynku w wielu smakach
Gotuję Testujętrzepaczką), dodaję do nich mleko roślinne, sól oraz ksylitol i mieszam. Następnie wsypuję partiami mąki, po każdym dodaniu dokładnie mieszam. Masa będzie dość gęsta. Po dokładnym rozmieszaniu (gdy ciasto jest gęste łatwo można rozmieszać tak, by nie tworzyły się grudki). Do dokładnie rozmieszanego ciasta wlewam stopniowo wodę (dodaję zawsze gazowaną, ona super napowietrza ciasto, gotowe naleśniki są od niej bardzo
Smaczne ZdroweJeśli poszukujecie nietypowych smaków i połączeń wypróbujcie łatwe w przygotowaniu ciasto z dodatkiem awokado i skórki otartej z limonki. Jest soczyście zielone, pięknie prezentuje się na stole, a przede wszystkim dobrze smakuje. Jest miękkie, wilgotne, ale i puszyste. Ma pyszną, chrupiącą skórkę. Długo zachowuje świeżość. Smak awokado nie jest dominujący, raczej lekko wyczuwalny i świetnie gra z całą resztą
cool and mintysuche składniki - mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, suche drożdże, cukier trzcinowy lub ksylitol, sól i posiekane orzechy. Dodajemy wodę i wrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy dowolny kształt. Za pomocą pędzla kuchennego wierzch chleba smarujemy
My Chcemy Jeśćwyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki i przyprawy, wyrabiamy ciasto, spłaszczamy je, dodajemy cieciorkę (można wcześniej zgnieść ją widelcem) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie sprężyste i łatwo będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta robimy wałek, dzielimy na 10 – 12 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejało do stolnicy. Podpłomyki
Moniki Smakołykichili. Robimy w mące wgłębienie, wlewamy rozpuszczone drożdże, wyrabiamy ciasto, spłaszczamy je, dodajemy cieciorkę (można wcześniej zgnieść ją widelcem) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie sprężyste i łatwo będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta robimy wałek, dzielimy na 10 – 12 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejało do stolnicy
Moniki SmakołykiCiasto o trzech smakach i konsystencjach - twarda, chrupiąca masa czekoladowo-wafelkowa, aksamitny krem śmietankowy i galaretka z truskawkami. Ciasto bardzo sycące i łatwe w przygotowaniu. Pomysł na poniższe ciasto zaczerpnęłam z książki Cukiernia Lidla Pawła Małeckiego. Składniki na blachę o średnicy 24 cm: spód czekoladowy 300 g czekolady z orzeszkami i masą wafelkową 250 g wafelków o smaku kakaowym
UgotowaćDziś do kawki polecam pyszne ciasto marchewkowe. Jest bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki startej marchewki, 50g orzechów włoskich, Krem: 250 ml śmietany 30%, 1,5 łyżki
Tradycyjna kuchnia Kasi