Kurczak w sosie z kurek i parmezanu 198Pierś kurczaka w sosie z kurek, śmietany i parmezanu. Całość posypana natką pietruszki. Kurki oczyścić i wysuszyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju
Bullio
Klopsy drobiowe gotowane na parze z kurkami 182Polecam osobom które muszą zgubić kilka kilogramów a chcą jeść smacznie. Wykonanie w thermomiksie do naczynia miksującego dodać, pokrojone na mniejsze kawałki piersi kurze, szalotki przekrojone na pół, jajko, kurki, sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra, zmiksować obroty 6, czas 4 sekundy. Jeśli nie macie gotowanych kurek lub innych grzybów to można dodać pieczarki. Pieczarki
Kuchnia Pokoleń
Schab Duszony w Sosie Kurkowym 337pieprz ok. 1/3 szklanki mąki olej do smażenia 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu kolorowego Sos Kurkowy: 250 g kurek mała cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Schab Duszony w Sosie Kurkowym - Sposób przygotowania: Schab porcjujemy(...)szczyptę soli. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 80 minut. Sos K urkowy : Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Gdy się zrumieni dodajemy kurki ( większe kroimy w kostkę ). Mięso wyciągamy z wywaru, a jego resztę przecedzamy przez sitko. Gdy grzyby przesmaż ą si ę wlewamy przecedzony wywar, sok z cytryny, doprawiamy pieprzem solą
Słodka Strona
Cukinie faszerowane kurkami, z zieloną cebulką i ryżem 192Cukinie są świetnym dodatkiem do wielu dań ale także super warzywem, które można faszerować i zapiekać. Dzisiaj proponujemy Wam cukinie faszerowane kurkami z zieloną cebulką i ryżem – proste a zarazem pyszne :) Składniki na cukinie faszerowane: – 2 cukinie – 150 g kurek – 3 zielone cebulki – 80 g ryżu parabolicznego
Kuchenne Wariacje
Szakszuka z żółtymi warzywami i kurkami 252danie na rodzinne, weekendowe śniadanie. Jest rozgrzewające, energetyczne i bardzo smaczne. Klasyczną szakszukę robi się z czerwonych pomidorów i takiej samej papryki. Ale ja postanowiłam dodać do niej świeże kurki i pomyślałam, że w czerwieni dojrzałych pomidorów jakoś by się zagubiły. Stąd pomysł na wersję(...)żółtą, równie pyszną, może nawet pyszniejszą. Oczywiście jeśli nie macie pod ręką żółtych pomidorów wykorzystajcie czerwone, smaku potrawy to raczej nie zmieni. Ważne żeby pomidory były dojrzałe. Jak wykorzystać kurki? Pomysły znajdziecie TUTAJ ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Smażone kurki z pastą tom yum 222Deszcz pada, słońce świeci. Rymuje się z bawią się dzieci, ale akurat żadnych dzieci nie widać. Za to w lesie sporo kurek. Grzybów znaczy. A jak wiadomo kurka jest pyszna. I ze słoika, i w zupie, i smażona na patelni. … Czytaj dalej
slodkokwasnapl
Świderki z kurkami 161Dzisiaj na tapecie pieprznik jadalny, czyli popularna kurka. Grzyb bardzo ceniony za swój specyficzny smak. Wystarczy tylko krótkie smażenie, czy duszenie żeby można było się nim w pełni cieszyć. Do niedawna uważano, że własna uprawa tego grzyba nie jest możliwa, ale teraz podobno(...)się to zmieniło. Szperałam w sieci i zdania "uczonych" nadal są podzielone. Może ktoś z Was ma doświadczenia w uprawie tych grzybów? W każdym razie, sezon na kurki podobno już się kończy, więc tym bardziej polecam skorzystać z mojego przepisu. Czytaj więcej
Pichceniomania
Kurki kiszone z macierzanką, w solance 228Wami wynikami swoich poczynań jeśli tylko okażą się tak udane jak ten poniżej. Pierwsze były uszaki bzowe kiszone z papryką , ale kurki to zupełnie inna bajka. Kiszone kurki bardzo mi smakują . Na pewno warto ich spróbować bo to ciekawy smak i tekstura. Ja już jestem pewna, że będę kisić je częściej. Tymczasem zastanawiam się jakie grzyby zakiszę jako
Smaczna Pyza
Risotto z boczkiem, kurkami i cukinią 168cebula ponad litr bulionu warzywnego 200 gram surowego boczku 5 łyżek masła 100 gram parmezanu szklanka ryżu Arborio 250 ml Cydru 250 gram kurek świeża natka pietruszki skórka otarta z 1 cytryny 300 gram cukinii szczypta soli i pieprzu Pokrój w kostkę boczek i podsmaż na suchej patelni(...)zarumienia. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i kurki. Całość smaż 5-7 minut. Dodaj ryż i smaż minutę. Wlej Cydr i zredukuj jego ilość o połowę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i razem ze skórką cytryny dodaj do składników na patelni. Wlej szklankę bulionu i gotuj danie na wolnym ogniu. Kiedy ryż wchłonie cały płyn wlej kolejną
Mango Papaja
Sos z kurek-grzyby 183Składniki 300-400 gr. kurek(grzyby) 1 łyżka oliwa 200gr. kremówki szklanka rosołu (warzywny lub na mięsie 2 ziele angielskie Sól i pieprz do smaku 1 liść laurowy 1 cebula koperek zielony Wykonanie Grzyby umyć i obgotować w wodzie ,odcedzić .Pokroić na mniejsze kawałki . Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać rondel z oliwą ,dodać cebulę ,zarumienić na zloty(...)kolor. Cebulę wyjąć i na tym samym tłuszczu obsmażyć kurki-grzyby. Dodać cebulę z powrotem do garnka, doprawić solą i pieprzem do smaku .Wszystko zalać szklanką rosołu i dusić około 5-6 minut . Następnie część rosołu wlać do kremówki ,wymieszać i całością zagęścić sos Kiedy sos jest w pożądanej konsystencji, zdjąć z ognia .Ten grzybowy sos jest prosty, szybki
w mojej kuchni
Placki Ziemniaczane z Sosem Kurkowo- Śmietanowym 224Placki Ziemniaczane z Sosem Kurkowo- Śmietanowym - Składniki: Placki Ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 2 cebule jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej sól pieprz Sos Kurkowo-Śmietanowy: 3 00 g kurek (mogą być także mrożone) 3 00 ml śmietanki 30% cebula 3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 3 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz, tymianek 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Sos Śmietanowo- K urkowy : Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek . Gdy się zrumieni dodajemy kurki ( większe kroimy w kostkę ). Gdy grzyby przesmaż ą si ę wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i szczypta tymianku oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu
Słodka Strona
Polędwiczki w sosie musztardowym z kurkami 242Szybki obiad i bardzo prosty w wykonaniu. Smakował super, polecam. Jak nie macie kurek możecie dodać pieczarki lub boczniaki. Polędwiczkę umyć, obciąć błonki i pociąć w plasterki o grubości 1 cm. Lekko je rozbić i doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i chilli. Polędwiczki obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki na złoty kolor. Dodać cebulę pokrojoną(...)pół plasterki, smażyć chwilkę. Zamieszać, dodać musztardę i podlać wodą.Wody wlać tyle, żeby polędwiczki były przykryte w 3/4 wysokości. Jeśli macie kurki ze słoika to wlać tą wodę. Doprawić do smaku. Gotować 3-4 minuty. Wlać śmietanę, wymieszać. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub makaronem. Smacznego. To jest naprawdę dobre
Kuchnia Pokoleń
Jesienna zupa z kurkami i warzywami 165innego nie mam tak ogromnej ochoty, jak na ciepłą miskę rozgrzewającej zupy. Składniki (na 3-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3 marchewki 1 szklanka kurek (mrożonych, świeżych lub ze słoiczka) 1 łyżka kaparów 100 gram dyni hokkaido 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego wina lub cydru 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz(...)szczypta kuminu i mielonej kolendry gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego grzanki z chleba żytniego do podania Na patelni smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję kurki, kapary oraz rozmaryn, kumin i kolendrę. Całość smażę kilka minut. Ziemniaki, marchew i dynię kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę warzywa i wlewam białe wino, które redukuję o połowę. Wlewam
Mango Papaja
Zupa z kurek z porem i ziemniakami 232straganach można kupić jeszcze kurki więc zachęcamy Was do zrobienia tej pysznejzupy z kurkami z dodatkiem pora i ziemniaków :) Szybka
Kuchenne Wariacje