kurczaka - 7456 przepisów (strona:255/498)

Sałatka gyros (przepis 2). 283

wszystkie potrawy, tak również przepisów na sałatkę gyros jest kilka. Będąc u rodziców męża wspólnie zrobiliśmy tę sałatkę według ich przepisu. Składniki: kapusta pekińska, pojedyncza pierś z kurczaka, puszka kukurydzy, słoik ogórków konserwowych, kilka ząbków czosnku, mały jogurt naturalny, mały majonez, przyprawa gyros, vegeta - można pominąć. Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu

W kuchni u Moniki
Kotlet słoneczny. 163

Składniki: podwójna pierś z kurczaka - wyjdzie 6 kotletów, 2 jajka, mąka, łyżka mleka, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Piersi z kurczaka podzielić na 6 kotletów. Rozbić, jeżeli są grube. Posolić i popieprzyć. Rozgrzać tłuszcz. Mięso obtaczać na zmianę w jajku (2 jajka roztrzepać z łyżką mleka) i w mące - jedną pierś obtoczyć dwa razy w jajku i dwa razy w mące

W kuchni u Moniki
Tortilla z kurczakiem i suszonymi pomidorami. 240

Składniki: 540g piersi z kurczaka ( 3 pojedyncze piersi), 250g pomidorków koktajlowych (można zastąpić większymi pomidorami), słoik pomidorów suszonych (ja miałam słoik 285g), 2 świeże papryki (czerwona i żółta), mała sałata, przyprawa do gyrosa, sól, pieprz, olej do smażenia (3-4 łyżki), paczka placków tortilli Sos majonezowo czosnkowy: 3/4 główki czosnku, majonez,  śmietana - najlepiej rzadka by sos nie był zbyt(...)gęsty ( u mnie była słodka), 2 łyżki ketchupu, pieprz. Przygotowanie:   Piersi z kurczaka pokroić (można w kostkę jak również w paski), doprawić przyprawą do gyrosa z dodatkiem 3-4łyżek oleju. Odstawić do lodówki na 2h. Podsmażyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, paprykę pokroić w paseczki, pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, pomidory suszone pokroić na większe kawałki. Dodać podsmażone

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej i z wędzonym kurczakiem. 196

Składniki: opakowanie sera feta, kapusta pekińska (połowa lub mała), 3 ząbki czosnku, 4 sztuki ogórka konserwowego, duży pomidor, kawałek kurczaka wędzonego - mogą to być 2 skrzdełka lub udko, puszka kukurydzy, 2 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie:   Kapustę pekińską pokroić w paski. Ser feta, ogórki, jajka i  pomidora pokroić w kostkę. Kurczaka obrć z kości

W kuchni u Moniki
Dietetyczna cukinia faszerowana. 167

Składniki: cukinia, pojedyncza pierś z kurczaka, 3 ząbki czosnku, pełna garść zielonej pietruszki, 2-3 łyżeczki kukurydzy, jajko, mix ziół, odrobina soli, pieprz. Przygotowanie:   Ja miałam taki kawałek cukini, który pokroiłam na cztery części. Wydrążyłam środek. Pierś z kurczaka zmieliłam przez maszynkę. Dodałam kukurydzę, jajko, posiekaną zieloną pietruszkę, wyciśnięty czosnek i przyprawy.  Wymieszałam. Napełniłam cukinię farszem i przykryłam

W kuchni u Moniki
Faszerowana papryka. 202

Składniki: ok. 1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego, pojedyncza pierś z kurczaka (240g), 2 ząbki czosnku, 3 świeże papryki, 2 świeże pomidory (mniejsze), kilka suszonych pomidorów, sól, pieprz, mix ziół: tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka i oregano. Przygotowanie: Pierś z kurczaka zmielić przez maszynkę. Do mięsa dodać wyciśnięty czosnek i przyprawy oraz pokrojone pomidory (świeże - sparzyć i obrać ze skórki;  suszone - odsączyć

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej z wędzonym kurczakiem i orzechami włoskimi. 209

Składniki: mniejsza kapusta pekińska, mała czerwona cebula, puszka ananasów (po odlaniu soku ok.259 g), wędzone udko kurczaka ( z kością ok. 400g), czerwona świeża papryka, 1/2 świeżego ogórka, puszka kukurydzy, majonez (ilość majonezu w zależności ile kto lubi), 2-3 garście orzechów włoskich, sól, pieprz. Przygotowanie: Kurczaka oddzielić od kości i pokroić. Z orzechów włoskich ściągnąć cienką skórkę, która je pokrywa

W kuchni u Moniki
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem. 243

spróbować. By roladki nie były suche można dodatkowo zrobić np. sos pieczarkowy i gotowe już roladki włożyć do niego i chwilę razem poddusić.  Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka, 250 g świeżego szpinaku (może być również mrożony). 60g suszonych pomidorów, 110g sera feta, sól, pieprz. Przygotowanie:   Piersi z kurczaka rozciąć wzdłuż na pół, rozłożyć i lekko rozbić

W kuchni u Moniki
Zupa z czerwoną soczewicą. 217

Składniki: 3 pałki kurczaka ( mogą to być udka lub korpus), 3l wody, 540 g obranych ziemniaków ( ja miałam dwa większe, trzy średnie i jeden mały), 1/2 dużej cebuli, 4 średnie marchwie (220 g po obraniu), 1 korzeń pietruszki (60 g po obraniu), kawałek selera (55g), łodyga selera z liśćmi, 70 g masła, por (ok. 100 g już pokrojonego), szklanka czerwonej(...)pomidorowego, przyprawy: sól ( może być przyprawa uniwersalna, warzywko lub kostki rosołowe), pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić). Przygotowanie:     Pałki kurczaka i łodygę selera zalać 3L wody i wstawić na palnik do gotowania. Por drobno pokroić, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce

W kuchni u Moniki
Ryżowa sałatka z kurczakiem i ananasem. 445

której bardzo za niego dziękuję. Na początku zastanawiałam się jak będzie smakować ser feta razem z ryżem, ale muszę przyznać, że to jest całkiem fajne zestawienie. Do tego pierś kurczaka, ananasy z puszki, kukurydza, majonez, czosnek, przyprawy i wyszła bardzo smaczna sałatka.     Składniki: puszka ananasów (po odsączeniu 260g), pokroić w kostkę, pojedyncza pierś kurczaka (ok. 200g), ugotowana

W kuchni u Moniki
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem w sosie pieczarkowym. 254

Składniki: Roladki: 300g świeżego szpinaku ( może być również mrożony), kilka suszonych pomidorów, 1 cebula, ok.700g piersi kurczaka, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, słodka czerwona papryka, mąka, olej do smażenia. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek,  1 cebula, łyżka masła, sól, pieprz, 1l bulionu, 220g serka topionego naturalnego lub śmietankowego (typu hochland, ja użyłam takich w trójkącikach). Przygotowanie:  Pomidory(...)czosnku. Gdy cebula zmięknie dodać szpinak i suszone pomidory. Doprawić pieprzem i słodką czerwoną papryką. Chwilę razem poddusić i wyłożyć na sitko do odsączenia oraz do ostygnięcia. Piersi z kurczaka przekroić na niegrube plastry i rozbić. Każdy plaster posolić i popieprzyć, położyć farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów. Zawinąć dobrze i obtoczyć w mące. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym

W kuchni u Moniki
Zapiekanka gyros 244

Składniki: 470g piersi kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 2 cebule, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka ryżu (225g), 350g pieczarek, 2 świeże papryki ( żółta i czerwona), 230g startego sera żółtego, sól, pieprz, olej, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki ketchupu. Przygotowanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z dwiema łyżkami oleju i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Podsmażyć

W kuchni u Moniki
Pierogi z farszem drobiowym. 152

zaplanować na dzień, w którym gotowany ma być rosół.  Składniki: (na ok.38 pierogów) Farsz: 540g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu, oddzielonego od kości ( ja do rosołu dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula,  garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól, pieprz. Ciasto: ( mi ciasta zostało, także(...)spokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki) 670g mąki pszennej tortowej, szczypta soli,  jajko,  1 łyżka oleju, ok. 500ml gorącej wody. Ponadto: 2 cebule, olej. Przygotowanie: Rosół: Kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i zalać wodą. Dodać warzywa ( oprócz wymienionych wyżej potrzebnych do farszu warzyw dodaj te warzywa, na których gotujesz rosół - u mnie jest to por, seler

W kuchni u Moniki
Placuszki z piersi kurczaka 258

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 kawałki papryki czerwonej konserwowej, garść natki pietruszki, 2 jajka,  2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 czerwonej cebuli, olej,  sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi kurczaka, cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę, a natkę pietruszki posiekać. Dodać do nich jajka, mąkę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany olej wykładać

W kuchni u Moniki
Sałatka makaronowa z piersią kurczaka curry 296

Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka, 2 łyżki oleju, 1 łyżka przyprawy curry, 220g zielonej fasolki szparagowej, puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g),  puszka czerwonej fasoli ( po odsączeniu 240g), 1 świeża czerwona papryka, 1 świeży ogórek , 4-5 łyżek majonezu, sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki, 1 szklanka o pojemności 250ml makaronu. Przygotowanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę, dodać dwie łyżki

W kuchni u Moniki