kurczaka w panierce - 500 przepisów (strona:26/34)

Jeśli piątek, to rybka! 188

moim domu nigdy w piątek nie jada się mięsa. Panuje ścisły post, któregomnie nauczono i dbam o tę tradycję. Nie wyobrażam sobie w tym dniuupiec na obiad kurczaka czy raczyć się wędliną na śniadanie. Mowy nie ma! Stwierdziłam już, w jakimś poprzednim wpisie, że jadam zdecydowanie za mało ryb.Więc wzięłam nogi za pas, torbę na ramię, portfel w garść(...)cytryny szklanka bułki tartej szklanka mąki Jajko rozmąciła. Dorsza oprószyłam przyprawami, skropiłam cytryną, odstawiłam na kwadrans do lodówki. Następnie panierowałam go w jajku i mące wymieszanej z bułką tartą (panierka jest wtedy lżejsza). Usmażyłam na złoto. Osączyłam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. 200ml śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku sól, biały i ziołowy pieprz sok z 1/2 cytryny Śmietankę zagotowałam

W kuchni Karmel-itki
Krwiste ziemniaczki z nuggetsami 253

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na te danie zaczerpnęłam z oglądanego kiedyś programu Nigelli Lawson „Nigella ucztuje”. Krwiste ziemniaczki powstają z 

Marta Gotuje
Kąski z kurczaka a'la KFC 378

Pomysł zgapiłam od Margarytki [ klik ] i jest to pomysł bardzo trafiony. Tak przyrządzone kąski są chrupiące na zewnątrz, listkujące się do środka a także wilgotne w

Moje Małe Czarowanie
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 370

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki z pieczonego kurczaka z prażonymi, solonymi migdałami i kolendrą 204

zjeść coś innego, ale za to zaskakująco smacznego. Do moich dzisiejszych pulpetów dodałam prażonych solonych migdałów, jakie otrzymałam przed świętami od firmy VOG - producenta wyrobów Kresto.Składniki:pieczony kurczak - ja użyłam 3 nóżek,solone migdały Kresto,1 łyżeczka ziarenek kolendry,pieprz cytrynowy, sól,1 sucha bułka,1 jajko,mąka pszenna do obtoczenia pulpecików,2 łyżki masła,około 1/3 szklanki(...)pyszne :)Prażone i solone migdały Kresto mają bardzo ciekawy smak. Przypominają trochę pistacje :) Są idealne do chrupania, ale też jako dodatek do potraw. Przypuszczam, że dodanie ich do panierek może przynieść ciekawe smaki.Firmie VOG dziękuję za możliwość spróbowania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Stripsy z kurczaka 279

wiem, nie jadłam, nie mam porównania :) Tak czy owak mięsko nam smakowało. Do tego jakiś sosik, frytki, surówka i mamy fast food w domu :) Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej) Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka(...)mące, a następnie smażyć ze wszystkich stron. Mięso powinno być zanurzone w tłuszczu podczas smażenia. 5. Gotowe stripsy powinny być mięciutkie i soczyste w środku i mieć chrupiącą panierkę. 6. Podawać wedle smaku z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, surówką i sosem, np. czosnkowym . Smacznego!!! Źródło: Przy kuchennym stole

Kuchnia domowa Ani
Shoarma drobiowa z trzema sosami 868

Shoarma drobiowa...Złociste, białe i soczyste mięso z kurczaka.Aromatyczna mieszanka przypraw.A całość dopełniona trzema sosami.Niebo w gębie!Składniki:Mięso:2 filety z kurczaka;Przyprawa do shoarmy (około 25 g);Olej do smażenia.Sos czosnkowy:4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;2 łyżki majonezu;2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 małe ząbki czosnku(...)shoarmy i wstawić do lodówki na kilka godzin.Po upływie tego czasu mięso smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor.Mięso podawać z ziemniakami/frytkami/chrupiącymi ziemniaczkami w panierce z kaszy manny/ryżem i surówkami (u mnie z surówką z młodej kapusty).Sosy:Składniki poszczególnych sosów dokładnie ze sobą wymieszać.Wstawić do lodówki, i trzymać

Gospodyni Miejska
Kurczak Parmigiana 217

pieprz Przygotuj: ·          patelnię ·          duże naczynie żaroodporne Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, a następnie odcinamy polędwiczki. Wkładamy je do solidnego woreczka (np. z Lidla) i rozbijamy z obu stron na dość cienkie i duże płaty, tak by nie zrobić(...)bułce wymieszanej z parmezanem. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu jeśli mamy patelnię z  nieprzywierającym dnem, a w głębokim tłuszczu jeśli do patelni przywierają smażone rzeczy (ser z panierki się roztapia i może przywierać do dna). Smażymy piersi bezpośrednio po panierowaniu. Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy usmażone kotlety i na całości rozrzucamy rozdrobnioną w palcach

Bazując na smaku
Nuggets z dorsza z pieca 165

Zapraszam na pyszny obiad nuggets z dorsza z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z białej kapusty. Lubicie nuggets? Nie, nie te kupne tylko domowe nuggets! Często robię nuggets z kurczaka . Dzisiaj przełamałam trend i przyrządziłam nuggets z dorsza. Panierowany dorsz uwielbiam, więc pomyślałam, że zamiast stać przy patelni i smażyć rybę zrobię nuggets z pieca. Czasami z lenistwa wynikają dobre rzeczy(...)jajka do miski, dodaj musztardę, olej, sól i przyprawę z grilla. Rozmąć trzepaczką. Dodaj rybę i wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj bułkę, parmezan i zioła. Obtocz kawałki ryby w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw rybę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu (lub wedle piekarnika). Piecz nuggets przez 20 minut. Surówka z kapusty

codojedzenia
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 150

czasu. Następnie zachciało mi się ryby. I tak powstało danie z rybą – mintaj w panierce z płatków owsianych!  PRZEPIS NA TE RYBĘ ZNAJDZIECIE TUTAJ. Soczysty mintaj w chrupiącej panierce, warto tego spróbować! Następnie postawiłam na Włochy! Z pozoru trudne do wykonania risotto z kurkami, w tej patelni jest dziecinnie proste do zrealizowania. RISOTTO JEST W TYM MIEJSCU. Kremowe(...)mojej kuchni. Nie boję się improwizować. Często nie używam miar i wag. Nie trzymam się kurczowo przepisów, wręcz celowo niejednokrotnie je zmieniam! Już taka jestem. I dlatego powstał kurczak jak z piekarnika! KURZĘCE PODUDZIA PIECZONE W PATELNI Z BOBEM  SUSZONYM NA SŁOŃCU POMIDOREM I ŚLIWKĄ ORAZ BOBEM. Danie soczyste, jednogarnkowe, szybkie i pyszne. Bezstresowe gdyż zamknęłam pokrywką patelnię, postawiłam

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlet z piersi kurczaka z serem i ananasem 432

usmażonego już mięsa. Naprawdę świetna sprawa, o ile nie przesadzi się z wielkością użytego filetu... Ja prawie padłam po jednej porcji, ale warto było. ;) 2 porcje 1 mała pierś kurczaka 4 grubsze plastry żółtego sera 2 łyżki stołowe miękkiego masła 1 spory ząbek czosnku kilka gałązek świeżej natki pietruszki sól morska świeżo mielona świeżo mielony czarny pieprz słodka papryka(...)Gotowe kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku z odrobiną wody, na końcu w bułce tartej. Na patelni lekko rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy na nią kotlety w panierce. Na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem, smażymy je do zrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz

Kuchenna Kontrrewolucya
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 178

pierogi radzieckie ze śmietaną ("pierogi inspirowane kuchnią naszych Wschodnich Przyjaciół"). W "karcie" za 16 zł znajdziemy nieco inne dania, mniej lub bardziej kojarzone z PRLem, bo choćby pierś z kurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana pod serowym kożuszkiem czy łosoś na szpinaku. Późny wieczór. Spróbowaliśmy, oczywiście nie solo, tatara - faktycznie świeże mięso, bez maggi (!), ręcznie siekane i z prawdziwym żółtym żółtkiem(...)mnie zastanawia to na ile świadomie w tej kuchni używane są gotowe miksy przypraw, w których z pewnością jest sporo ulepszaczy i wzmacniaczy smaku. Widać to choćby pod panierką schabowego. Bo jeśli używa się świeżych składników, a wydaje mi się, że w tym przypadku tak było, to danie samo w sobie się obroni, nawet jeśli jest to właśnie taki schabowy

Right Behind The Kitchen
Kulki ziemniaczane 711

Rewelacyjne kuleczki ziemniaczane, trochę z nimi pracy, ale naprawdę warto. Są pyszne Ta porcja powinna wystarczyć dla 4 osób. Ziemniaki oskrobać, pokroić i ugotować do miękkości

Kuchnia Pokoleń
Jajka panierowane z sosem estragonowym z szybkowaru 190

mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu! Sos fantastycznie nadaje się również jako dodatek do gotowanych warzyw, delikatnych ryb i mięs jak np. kurczak, indyk. Smakuje on wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz oczywiście użyć do sosu swoje ulubione zioło lub w ogóle je pominąć. Jajka na twardo Ciśnienie: Niskie Czas(...)pozostać szalotka) do przecedzonego sosu dodaj świeży estragon lub inne zioło gotowy sos serwuj na ciepło lub na zimno Jajka panierowane Składniki 4 jajka bułka tarta do panierki, przesiej przez sitko i wsyp całkiem sporo do woreczka (woreczek musi być w miarę duży, a bułki niemało, aby jajka po wrzuceniu zanurzały się w niej całkowicie) 1 jajko do -panierki

Szybko Szybkowar
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 289

dodatkowe  40 minut grzania dań w piecu konwekcyjnym, to dla szefa kuchni tragedia. Dania się wysuszają, z de volaille wycieka masło. Na parowanie nie mogę przełączyć, ponieważ panierka na kotletach zacznie odchodzić. Dla mnie wydanie gorącego obiadu zawsze jest największym stresem. Zastanawiam się czasami,  ilu gości na dużych imprezach zastanowiło się, jak kuchnia to robi, że w ciągu(...)półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany.  Czyli mamy -  wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i  rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież

Kulinarny karnet Christophera