ważniejsze – smaczniej! Na Wigilię czysty barszcz czerwony połączcie koniecznie z uszkami, ale świetnie smakuje także pity samodzielnie lub z pasztecikami, krokietami, lub jak w niektórych regionach – z ziemniakami. Składniki: 1l zakwasu z buraków (link do przepisu powyżej) ok. 2,5l wody 4-5 marchewek 2 korzenie pietruszki 1 duży seler 1 por 1 cebula, opalona nad ogniem ziele(...)opcjonalnie – ocet i cukier do smaku – jeśli nie używacie zakwasu, aby doprawić barszcz sól, pieprz opcjonalnie do barszczu wigilijnego – kilka suszonych grzybów opcjonalnie – niewielki kawałek kurczaka do wywaru, jeśli nie chcecie postnego Wykonanie: Włoszczyznę obrać i opłukać. Wrzucić do garnka, razem z obranym i przekrojonym porem oraz cebulą opaloną nad ogniem. Dodać czosnek (można zmiażdżyć albo
Pociąg Do KuchniSkładniki : 6 ładnych plastrów schabu ( rozbitych) sol, pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 3 duże kulki mozzarelli 600 ml bulionu z kurczaka 1 łyżka czerwonej papryki 2 łyżki suszonego czosnku lub świeże ząbki Wykonanie : Rozbite plastry schabu oprószamy solą i pieprzem, następnie smarujemy łyżeczką musztardy.Mozzarellę i pomidory kroimy w paseczki(...)papryką, zalewamy bulionem. Roladki pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie tak około 60 minut.Naczynie można przykryć żeby roladki podczas pieczenia zbytnio się nie zeschły. Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub czym wolicie. Takie roladki wyśmienicie smakują na zimno na kanapce. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliobiad ugotowany w całości na parze. Jest on delikatniejszy, lżejszy, a przede wszystkim zdrowszy, no i robi się go dość szybko. Jednak znudziło nam się mięso w postaci piersi kurczaka, więc poszukałam, pokombinowałam, złączyłam w jeden kilka przepisów i powstały pulpeciki z szynki z czerwoną papryką. Sama byłam zaskoczona jak smacznie wyszły, do tego warzywka, sos chrzanowy i mieliśmy obiad(...)łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu warzywnego 3-4 łyżki tartego chrzanu (świeży lub ze słoiczka) cukier, sól, pieprz 4 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: brokuł marchewka ziemniaki Warzywa: marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę, brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Warzywa przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, gotować na parze
Simply FoodSkładniki: 1 średniej wielkości cukinia 3 marchewki 3 cebulki 4 dojrzałe soczyste pomidory, malinówki lub lima sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1/2 szklanki oliwy 4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa Wykonanie: Marchew i cebulę obieramy i myjemy, cukinię myjemy. Marchew kroimy w plasterki, cebulę w piórka, cukinię w pół plastry. Pomidory nacinamy na środku(...)kilka minut. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy z mięsem, zalewamy oliwą.Przekładamy do wysokiej blaszki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut aż mięso będzie miękki.Podajemy z ryżem, ziemniakami a nawet wyśmienicie smakuje z bułką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidobre klopsiki i pyszny sosik. Bardzo polecam Klopsiki drobiowe Do naczynia miksującego wrzucić lekko pokrojoną cebulę i ząbek czosnku, suszoną chilli czas 5 sek, obroty 7 – dodać kawałki kurczaka, kwaśną śmietanę, sól, paprykę słodką, pieprz, czas 7 sek, obroty 7 – wyjąć z naczynia, nie trzeba dokładnie czyścić, ( ponieważ zrobimy sos w naczyniu) – do mięsa dodać bułkę tartą(...)pół, suszone grzybki, 4 sek, obroty 4 – wlać wodę, dodać kostkę rosołową, ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, Nałożyć koszyk do gotowania na parze, na dno rozłożyć obrane ziemniaki i marchewki – na drugi koszyk nałożyć klopsiki, przykryć , Verona, 40 minut, obroty 1 , wsteczne. Zdjąć koszyk z klopsikami i warzywami. Do sosu wlać śmietanę i dodać posiekaną pietruszkę. Włożyć klopsy
Kuchnia Pokoleńudka z kurczaka czosnek niedźwiedzi miód sos triyaki różowa sól himalajska (na co dzień używam wyłącznie takiej) pieprz młotkowany z kolendrą papryka słodka szczypta chili grys przyprawa do kurczaka 1 łyżka oleju Ziemniaczki Niedźwiedzie Wykonanie: Udka myję pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Każde nacieram solą i pieprzem, odstawiam na kilka chwil. Potem każde smaruję miodem, potem sosem teriyaki(...)wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. W zależności od wielkości udek piekę je przez max. 30-40 minut. W połowie pieczenia do piekarnika wstawiam przygotowane ćwiartki ziemniaków w osobnej blaszce, temperaturę podkęcam na 200 stopni i piecze się to wszystko razem. Pod koniec pieczenia zdejmuję folię aluminiową z blaszki z udkami i piekę nadal do czasu aż skórka
Blondynka Gotujeporcje) podwójna pierś z kurczaka połowa brokułu łyżka ulubionego majonezu - u mnie dekoracyjny ser żółty mozzarella (taki jak do pizzy) sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyszczam, dzielę na pół a każdą z połówek dzielę dodatkowo na 2 kotleciki. Doprawiam i lekko rozklepuję tłuczkiem. Brokuł wrzucam do wrzątku i gotuję ok 5 minut, cedzę i przelewam zimną(...)brokułu (na tą zarumienioną stronę), posypuję mozzarellą i wkładam z powrotem na patelnię. W tym samym czasie kiedy smażymy drugą stronę roztapia się również ser. Podałem z chipsami z ziemniaka i buraka na odrobinie konfitury z żurawiny. Smacznego
Mechanik w kuchniziś zrobiłem taki gulasz na obiad. Wszyscy zjedli ze smakiem. :) Składniki : 80 dkg filetów z kurczaka 1 mała cebula 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kolorowego lub czarnego sól pieprz czarny mielony zioła do brobiu olej lub smalec do smażenia Sposób wykonania : F ilety opłucz pod bieżącą wodą , pokrój(...)laurowe i ziarna pieprzu. Rondel postaw na ogniu i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dopraw do smaku solą , mielonym pieprzem i ziołami, wymieszaj. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneDziś nie będę się rozpisywać, zaproszę Was po prostu na szybkie i smaczne danie. Gulasz drobiowy z dodatkiem dyni, to przecież teraz jej czas! Składniki; 1 filet (pojedynczy z kurczaka) pół szkl. zielonego groszku z puszki pół szklanki kukurydzy z puszki 15 dag dyni 2 marchewki sól, pieprz, bazylia, słodka papryka 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki oleju Przygotowanie(...)smaku przyprawami. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, aż nie będzie grudek i wlewamy do sosu. Gęstość ustalamy według swoich upodobań. Gotujemy kilka minut. Podajemy z ziemniakami, kaszami lub z pieczywem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.oliwie z oliwek, z dodatkiem soli morskiej i miodu. Gotuję kaszę zazwyczaj kaszę bulgur bądź jaglaną. Dodaję do warzyw i gotowe! Danie możesz podać z kawałkiem smażonego kurczaka, ryby, z krewetkami, z jajkiem sadzonym, z plastrami pieczonego boczku, skrzydełkami indyka, z serem feta, z serem mozarella, możliwości tyle ile masz pomysłów. Ja bardzo lubię takie lekkie i szybkie obiady(...)marchewki - 2 cukinie - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 1 cebula WARZYWA NA PATELNIĘ - POLSKIE LATO NÓŻ DO CIĘCIA PLASTRY, FUNKCJA: WARZYWA - 1 cebula - 4 papryki różne kolory - 5 ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku WARZYWA NA PATELNIĘ NR 4 NÓŻ DO CIĘCIA NA FRYTKI, FUNKCJA: WARZYWA - 4 ziemniaki - 2 kabaczki - 1 bakłażan - 1 pietruszka - 1/4 selera dodatkowo mrożę garść
SMYKWKUCHNIMniam… Czasem nie ma nic lepszego niż dobre mięso i ulubiona surówka A w co najbardziej lubicie przygotowywać na drugie danie? Składniki: (dla całej rodziny) 3 piersi z kurczaka 3 jajka M sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Ulubione dodatki: fasolka szparagowa z bułką tartą ziemniaczki Przygotowanie: Mięso myjemy, kroimy na pół i wzdłuż tworząc kotlety. Następnie(...)razu jeśli nie możemy czekać) kotlety obtaczamy dokładnie z obu stron w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i fasolką szparagowej z bułką tartą. Smacznego
Słodkie okruszkiDzień dobry! Dzisiaj propozycja na obiad, przy którym należy wygospodarować sobie znacznie więcej czasu niż np.przy potrawce z kurczaka, ale smak tego oczekiwania wynagradza wszystko. Zapraszam na wołowy gulasz na bazie warzyw - pychota! Moje dania powstają z myślą o mojej jeszcze 3 osobowej rodzinie, czyli najmłodszym 3 letnim synku, który jak wiadomo je wiele rzeczy ale raczej tych(...)samo gęsty i pyszny. Gotuję go po prostu z warzywami, które później miksuję. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 500 gram wołowiny 1 marchewka 1 mała cebula 1 pietruszka 1 mały ziemniak świeże zioła u mnie magi i natka pietruszki 3 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz Przygotowanie: Mięso kroimy w duże kawałki, obsmażamy na patelni z każdej strony na rumiano. Przekładamy
Życie zaczyna się w kuchnirynkołw abo ôtwōrzcie naczynie żaroodporne i niech sie to terozki posiedzi we bratrurze ze pó godzinki, co by sie nōm fajnie przibrōnołciōła 30 skōra ôd tych udzikōw. Takego kurczaka mogecie sie zjejś z jakim szałołtym 31 , bōłkōm 32 abo i kartołflōma 33 . Jak już skōrka bydzie fajnie przibrōnołcōnoł, to go wyciōngcie ze bratruły, posujcie pokrajanōm miyntōm i smacznego(...)pęczek 20 posypania 21 przygotujcie 22 wcześniej 23 rękaw 24 mięso 25 po pracy 26 piekarnik 27 włóżcie 28 zamkniętym 29 rozetnijcie 30 przypiekła 31 sałatką 32 bułką 33 ziemniakami Artykuł Udzik po żydowsku (Udko po żydowsku) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniKlasyczny de volaille to pierś z kurczaka zrolowana z masłem. Ja natomiast do środka wkładam ser żółty. Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki żółtego sera (u mnie gouda) 1 jajko 2 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz mielona słodka papryka Mięso umyć i oczyścić delikatnie z ewentualnych błonek Każdą pierś rozbić tłuczkiem dosyć cienko (lepiej się usmaży(...)przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę) Kotlety smażyć na małym ogniu z czterech stron Dzisiaj podałam z brokułami oraz ziemniakami posypanymi szczypiorkiem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsól olej do smażenia Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak z Oscypkiem) - Sposób przygotowania: Oscypek kroimy na nieduże paski, podobnie postępujemy z ogórkiem konserwowym i papryką. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem (jeżeli są dość duże możemy filet podzielić na 2 części). Każdy kawałek mięsa delikatnie oprószamy solą. Następnie na środek każdego kotleta wykładamy ok. 2-3 paski oscypka(...)ponownie w bułce tartej - dzięki temu panierka będzie grubsza i jeszcze bardziej chrupiąca. Devolay'e smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu po ok. 5 minut z każdej strony. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi surówkami. Moje posty
Słodka StronaDzisiaj bardzo smaczne chrupiące skrzydełka i niespodzianka. Skrzydełka płuczemy w zimnej wodzie i kroimy... Przyprawiamy klasycznie lub na ostro. Ciasto naleśnikowe jako panierka, z pieprzem, papryką
chleba naszegołyżki bułki tartej ok. 3 jajka + ok. 2 łyżki mleka olej do smażenia Kurczak w Płatkach Kukurydzianych (Medaliony z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych) - Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka mielimy. Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie wszystkich przyprawy (pieprzu i soli dodajemy więcej), majonez(...)bułką tartą i szczyptą soli. Kotleciki ostrożnie układamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 3-4 min.). Podajemy z ulubionymi warzywami i ziemniakami w dowolnej postaci. Moje posty
Słodka Strona