kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:374/657)

Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 334

naszej ulubionej knajpce wietnamskiej każde z nas ma swoje ulubione dania. Mój Mąż zamawia(ł) zawsze "kurczaka specjalnego po chińsku", czyli kąski z piersi w chrupiącej panierce z sosem sojowo - warzywnym, stąd tytuł wpisu. Ja z kolei mam kilka dań - pewniaków. Ogólnie uwielbiam kuchnie chińską, wietnamską i japońską - generalnie wszelkie orientalne smaki są mi bliskie. I choć moja wiedza(...)małe ząbki czosnku, odrobinę imbiru oraz wrzuciłam te same ostre specyfiki. Kiedy warzywa były miękkie wystarczyło zagęścić sosy mąką i gotowe. Niestety nie doszłam jeszcze jak w naszej knajpce przygotowują pyszną, chrupiącą panierkę do mięsa - dlatego mojego chińczyka podaję z typowo polskim kotletem "schabowym" z piersi kurczaka ;) Tyle tylko, że do przyprawienia mięsa oprócz soli i pieprzu używam sproszkowanego kokosa

Kuchnia po mojemu
Filet z kurczaka w warzywach z kaszą bulgur 194

Nasza propozycja na lekki i bardzo wartościowy obiad.     Składniki: -duży filet z piersi kurczaka -szklanka kaszy bulgur -3 marchewki -1/2 czerwonej papryki -cukinia -20 dkg mrożonego zielonego groszku -20 dkg kalafiora ( może być mrożony ) -ząbek czosnku -5 cebulek szalotek -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -olej -masło -bulion warzywny Fileta myjemy, osuszamy i kroimy(...)grubą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Marchew gotujemy ok. 10 minut w bulionie warzywnym. Odławiamy i studzimy a do bulionu wrzucamy groszek i kawałki kalafiora. Gotujemy 7 minut i odcedzamy. Czosnek i szalotkę kroimy w plasterki,  paprykę i cukinię w dość grubą kostkę. Kaszę gotujemy 15 minut na wolnym

Maminek kulinarny
Jarzynowy krem 231

kremy, nawet bardziej niż zwykłe zupy, moja propozycja to krem jarzynowy,  na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka lub sól do smaku szczypta czarnego pieprzu(...)przygotowania: Ziemniaki skrobiemy kroimy w grubą kostkę, wkładamy do garnka razem z umytymi skrzydełkami, zalewamy wodą około 1,5 litra, dodajemy listek laurowy i gotujemy 25 minut.  Pozostałe warzywa obieramy por kroimy w pół krążki a pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Do gotującej się zupy dodajemy w trakcie

Wanilia i Kardamon
Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo 309

kombinacja bardzo przypadła mi do gustu! Jestem niepoprawną fanką duszonych warzyw w każdej formie, ale to chorizo dodało mu charakteru Anna proponuje podanie go z ryżem, jednak mi smakuje też z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką, który można maczać w tym pysznym sosiku. Dodałam jeszcze ekstra resztki kurczaka z poprzedniego obiadu, u mnie nic się nie marnuje(...)wlej łyżkę oleju i wrzuć chorizo. Podsmaż do ładnego zarumienienia, po czym dodaj cebulę z czosnkiem i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj paprykę, bakłażana i cukinię i podsmażaj aż warzywa lekko zmiękną, przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, tymianek i 1/4 szklanki wody i gotuj aż wszystkie warzywa będą już miękkie, przez około 5 minut. Dopraw, solą

karmelowy
Tęczowa sałatka z kurczakiem 201

też więcej składników odżywczych. Ceny warzyw można sprawdzić korzystając np, z gazetki Twojego ulubionego sklepu. Podobnie zimowe pomidory jest czasem lepiej zastąpić pomidorkami koktajlowymi, bo mają więcej smaku.   Składniki: garść umytej sałaty lub roszponki duży dojrzały pomidor lub pomidorki koktajlowe pół małej czerwonej cebuli drobno pokrojonej pół puszki kukurydzy pół usmażonej piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki pół

Ugotowane pozamiatane
Wieprzowina po chińsku / General Tso's Pork 116

Dziś pyszne danie inspirowane smakami kuchni azjatyckiej. Wieprzowina po chińsku to zmodyfikowany przepis na kurczaka generała tso (przepis TUTAJ ), który jest jednym z moich ulubionych dań. Wieprzowinę po chińsku przygotujecie błyskawicznie. Cała praca polega wyłącznie na zmieszaniu składników sosu i szybkim podsmażeniu mięsa z wybranymi warzywami. Warto, byście doprawili swój sos do smaku, powinien być lekko słodki, kwaśny i ostry

Lekcje w kuchni
Ośmiorniczka 136

makaron świderki z kurczakiem w sosie serowym ·        Makaron świderki Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, 2.   Doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros. 3.   Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 4.   Warzywa również gotujemy w osolonej wodzie. 5.   Fix rozrabiamy ze śmietaną oraz ½ szklanki zimnej wody

Kulinarna Chwila
Jak smakuje rok Marcin Molik 154

wersji jeszcze zupy dyniowej nie próbowałam. I pora na zimę gdzie prym wiodą  warzywa korzenne oraz ryby. Znów autor pokusił się o bardzo ciekawe i niebanalne przepisy jak chociaż ten na karpatkę z musem żurawinowym, kremu pietruszkowy z wanilią, , śledzie w wiśniach, czy kukurydzianego kurczaka z blanszowaną brukselką.  Nie trzeba być mistrzem kuchni, by sobie poradzić z przygotowaniem

Cynamonowe szczęście
Pałki pieczone z warzywami 311

Składniki: 4 pałki z kurczaka 1/4 selera 1 marchewka kawałek pora 100 g kukurydzy z puszki 100 g czerwonej fasoli z puszki ostra mieszanka przypraw czubryca czerwona sos chili Przygotowanie: … Czytaj dalej Pałki pieczone z warzywami

czarrna od kuchni
Pieczone roladki z indyka nadziane kiełbasą chorizo i żółtym serem 175

chorizo, a następnie zwinąć w roladkę. 3. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw

Szalona Kuchnia Eweliny
Burgery z kurczaka z posypką sezamową 165

Panierka: 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka białego sezamu 6 krakersów Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso przekładamy do rozdrabniacza lub maszynki do mielenia. Dodajemy posiekaną cebulę, kawałki papryki i ząbki czosnku. Całość rozdrabniamy na gładką i drobną masę. Mięso z warzywami przekładamy do osobnej miski. Dodajemy starty na bardzo drobnej tarce żółty ser, posiekany szczypiorek

VioletoweKucharzenie
Przepisy na Wielkanoc 2124

zalewie buraczanej) MIĘSA Schab faszerowany śliwkami Schab faszerowany żurawiną Schab faszerowany pomidorami Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną Strudel z białą kiełbasą i jabłkami SAŁATKI Sałatka warstwowa Wielkanocna Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą Sałatka z porem, kukurydzą i ananasem Sałatka serowo - czosnkowa Sałatka z kurczakiem i pomarańczą   Sałatka warstwowa z jajkiem, tuńczykiem i groszkiem   Sałatka z porem

Lena Gotuje
Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i makaronem warzywnym 199

kroimy w kostkę. Dodajemy kurczaka. Przed podaniem polewamy sosem musztardowo-miodowym. Sałatkę z kurczakiem, mozzarellą i warzywnym makaronem podajemy z pełnoziarnistym pieczywem. Cukinia zwiera witaminy A, C, K i z grupy B. Jest bogata w magnez, potas, żelazo oraz beta-karoten. To lekkostrawne warzywo, które pomoże odkwasić organizm. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i krążenie. Ma działanie przeciwnowotworowe. Chroni siatkówkę

My Chcemy Jeść
PASZTET Z DROBIU NA ŚWIĘTA 199

wołowiny czy to szponder czy to pręgę wołową.  SKŁADNIKI: - 4 ugotowane ćwiartki z kurczaka - 2 ugotowane marchwki - 1/2 ugotowanego małego selera - 4 jajka - 1 bułka namoczona w rosole - sól, pieprz, majeranek - kilka wątróbek drobiowych opcjonalnie grzyby mrożone lub suszone ugotowane w rosole Mięso, podroby, warzywa i żółtka umieść w misce i zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj przyprawy. Jeśli

SMYKWKUCHNI
Rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler 422

drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny 1 kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól Przygotowanie rosołu: Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić (można w plastrach na suchej patelni skarmelizować lub na palniku

Zasmakuj Kuchni
Barszcz ukraiński 237

wodę i gotujemy fasolę do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody) po czym odcedzamy. Kurczaka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy go na małym ogniu przez godzinę zbierając powstającą szumowinę. Po 30 minutach dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Warzywa mają być w całości. Zupę solimy. Do wywaru dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie

PatiGotuje
SALATKA GRECKA 131

dolewamy oliwę, całość ubijamy trzepaczką na gładki sos. Krok 4. Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa  mieszamy razem i polewamy sosem. Sałatkę grecką podajemy z chlebkiem pita i wytrawnym czerwonym winem.  Sałatka będzie bardziej sycąca jeżeli dodamy do niej usmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Do sałatki możemy również podać kuleczki z mielonego mięsa, doprawione tymiankiem i ewentualnie

Moja Książka Kucharska
Łódeczki z cykorią i jaglaną 137

Wielu z nas przechodzi obok cykorii obojętnie a to takie fajne i zdrowe warzywo. Można z niej wyczarować naprawdę fajne przekąski.Moc witamin i mało kalorii na talerzu. Jako nadzienie można użyć to co mamy w lodówce. 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 pierś z kurczaka mała 5 pomidorów suszonych 5 rzodkiewek 1 kawałek ogórka zielonego 1 kawałek papryki czerwonej

wesoła kuchnia
KREMOWA ZUPA KARTOFLANA 141

sztuka czosnek 3 duże ząbki suszona natka pietruszki 2 łyżki udka z kurczaka 2 sztuki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku szczypiorek posiekany 2-3 łyżki  śmietana do zup i sosów 12 % 1/4 szklanki masło 2 łyżki ~~METODA~~ Warzywa obieramy. Ziemniaki, korzeń pietruszki i selera kroimy w drobną kostkę. W garze rozpuszczamy masło. Wrzucamy

Kuchnia Paulettes
Sałatka gyros warstwowa 234

cebulę. Ogórka pokroić w niewielką kostkę. Sałatkę wykładać warstwowo: kurczak, ketchup, cebula, ogórek, kukurydza, majonez i na górę sałatę pekińską. Krok po kroku: 1. Pokroić mięso i obtoczyć w przyprawach 2. Podsmażyć mięso 3. Wymieszać składniki na sos 4. Pokroić warzywa Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka gyros warstwowa Artykuł Sałatka gyros warstwowa

KuchniaWeDwoje.pl
ZUPA POMIDOROWO-SEROWA Z BROKUŁAMI 227

dodatków 2 łyżki oliwy liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz-ziarenka Wykonanie: Podudzie z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 1,5-2 l zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewkę pokrojoną w kostkę, całą pietruszkę i całego selera. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z suszonych grzybów (z pęczakiem i wędzonym mięsem kurczaka) 194

koperek/natka pietruszki Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.   Kurczaka wyjąć i oddzielić mięso od kości.   Do wywaru wrzucić opłukane grzyby i podgotować 10-15 minut. (W razie potrzeby grzyby można rozdrobnić.). Pora z cebulą poddusić na maśle, a resztę warzyw pokroić wedle uznania. Do garnka dodać warzywa oraz pęczak. Całość gotować do miękkości

Di gotuje
SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM 189

pożywna sałatka z dużą ilością warzyw, doskonała na sycącą kolację, lub 2 śniadanie do pracy, można przygotować w słoiczku, zakręcić i delektować się smakiem podczas przerwy w pracy SKŁADNIKI 1 woreczek ryżu, 1 podwójna pierś z kurczaka, 4 duże ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 1 duża cebula czerwona, ½ puszki kukurydzy, 200 g sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego, 1 nieduży brokuł

słodki bratek
Ryba i ziemniaki pieczone z masłem i koperkiem 197

temperaturę na 5 minut przed końcem pieczenia, a po wyjęciu ryby, rozetnij górę woreczka z warzywami. Piecz je jeszcze kilka minut do uzyskania zadowalającego efektu. Najlepiej podawać z jakimś sosem śmietanowym lub dipem czosnkowo-koperkowym. Ja nie robiłam, bo miałam sos śmietanowo-brokułowy po kurczaku z dnia poprzedniego. I tu muszę pochwalić męża - świetnie zagęścił sos śmietanowy zmiksowanymi brokułami zamiast

Anioszek w kuchni
Zupa z ciecierzycy na ostro. 168

przez noc, potem gotujemy aż zmięknie  (można odrobinę posolić). Ze skrzydełek kurczaka gotujemy rosół ok.  1,5 litra. Papryczkę chili kroimy w krążki, cebulę w półksiężyce,  pomidora w kostkę, podsmażamy na masełku. Kiedy ciecierzyca będzie już miękka odcedzamy ją, wrzucamy razem z  warzywami z patelni do blendera, zalewamy ciepłym rosołkiem,  przyprawiamy mieloną papryką(według uznania

Moje-pitraszenie
Potrawka z kurczaka z brukselką i mini marchewkami 200

olej w garnku. Podsmażamy kurczaka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie gęstszy). Makaron gotujemy

VioletoweKucharzenie
Krupnik 283

kojarzy się z dzieciństwem i pysznymi obiadkami u mamy.   Krupnik Składniki: udko z kurczaka, 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej, 3-4 ziemniaki, 2-3 marchewki, pietruszka, mały seler, 5 ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, łyżeczka wegety, sól, pieprz, woda, natka pietruszki. Wykonanie: Warzywa (oprócz ziemniaków) i udko obieramy ze skóry, myjemy i gotujemy do miękkości (około

paapilotkaa

Proponowane wyszukiwania