Wraz z Nowym Rokiem postanowiliśmy nieco zmienić swoją dietę, staramy się by była bardziej bogata w dużą ilość warzyw i owoców, mniej smażonych potraw, a więcej pieczonych i grillowanych. Dziś pyszna propozycja na pierś z kurczaka oraz tradycyjną słodką marchewkę - mniam! :) Decyzja o zmianie diety ma być na stałe, więc staram się wymyślić potrawy, które będą zdrowe
Cooking Monsterużyć szynki lub piersi indyka lub kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju mięsa 1. Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie Delikat do mięs Knorr). Odstawić do lodówki. 2. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka a paprykę w paseczki ok 3 cm. Marchew zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa zeszklić, poddusić oraz posolić do smaku(...)płasko w naczyniu żaroodpornym. Wyłożyć na to warzywa. 4. Keczup wymieszać w kubku z majonezem, rozsmarować dokładnie na warzywach. 5. Całość piec ok 60 min w 180 st.C (doi miękkości mięsa). Podobny czas pieczenia będzie miała szynka, piersi z kurczaka - ok 30 min, piersi z indyka - ok 45 min. 6. Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze
Kto ugości moich gości?jedną potrawę. Taki sos możecie również wykorzystać do różnych sałatek. U nas najlepiej sprawdza się w towarzystwie kęsków z kurczaka , chrupiących polędwiczek z kurczaka (na zdjęciu) oraz rożnych dań z grilla (czy to mięsnych czy warzyw). Polecam. Składniki: 2-3 ząbki czosnku 8-10 mniejszych listków świeżej bazylii około 0,5 – 0,75 małego kubeczka jogurtu naturalnego* około(...)zależności jakiej gęstości sos chcemy uzyskać) i / lub doprawiamy do smaku. Sos najlepiej schłodzić w lodówce, aby smaki ładnie przeszły. Tak przygotowany sos bazyliowo-czosnkowy podajemy do chrupiącego kurczaka lub dań z grilla. Smacznego
Słodkie okruszkiKurczak jest bardzo wdzięcznym składnikiem. Można go przygotowywać na wiele sposobów, komponuje się świetnie z wieloma warzywami. Wszystko zależy od fantazji kucharza :) U mnie dziś pyszna pieczeń drobiowa z kolorową papryką. Składniki: 80 dag filetów drobiowych 3 kolorowe papryki 1 biała cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 4 łyżki oleju
Tradycyjna Kuchniaktórej szafce i czego mogę użyć. I tak właśnie było ostatnio wracając z pracy wiedziałam że mam nóżki z kurczaka w lodówce i tak upiec je, udusić ..co mogę z nimi zrobić ? Hmm, jest sos pomidorowy, zobaczymy co z warzyw będzie i tak jechałam i myślałam. Wparowałam do domu, przebrałam się i ruszyłam do kuchni i danie samo wyszło
Kuchnia na wzgórzuWitajcie. Jak tam przygotowania do świąt? 😇 Internet aż kipi od świątecznych przepisów na przepyszne potrawy, gdzie w większości to ciasta. 😛 No, ale nie ma co się
Zdrowie i pysznie na talerzucelu zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych , ziaren pieprzu i ziela angielskiego . Uwaga! Do wrzącej wody włożyć udka i pierś kurczak a oraz marchewki, pietruszki i selera - gotować na wolnym ogniu do miękkości. Mięso i warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Mięso i warzywa wyjąć na sito do wystygnięcia. Powstały bulion pozostawić do dalszego wykorzystania. Pieczarki umyć, pokroić(...)mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Mięso, warzywa, pieczarki, cebulę, zmielić w maszynce do mięsa. Do masy pasztetowej dodać jajka , dokładnie wymieszać. Prawdopodobnie masa pasztetowa będzie zbyt sucha i nie da się z łatwościa wyrabiać łyżką. Należy dodać ok. 1 szklanki schłodzonego bulionu, powstałego podczas gotowania mięsa kurczaka. Jeśli zajdzie potrzeba dodać więcej. Masę pasztetową doprawić do smaku
Codziennik Kuchennypokrojeniu ” alla julienne”( w cienkie paseczki) świeżych warzyw: marchewki, selera, oraz żółtego sera i szynki gotowanej, i wymieszaniu z sosem na bazie majonezu, octu winnego, musztardy i soli. Te składnki są najczęściej stosowanymi. Choć równie dobrze mozemy użyć: ogórka konserwowego, czerwonej papryki, kaparów, oliwek, ugotowanych krewetek czy kurczaka. Sałatkę spożywa się na zimno(...)średnią miseczkę( na 4 osoby): 1 marchewka 1/3 korzenia selera 80 g żółtego sera 10 oliwek 1 ugotowane udko kurczaka 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy ½ łyżeczki octu winnego( jeśli lubicie) sól/pieprz/odrobina sproszkowanego czosnku 1 łyżeczka posiekanej pietruszki Warzywa obieramy, myjemy. Oliwki kroimy w krążki. Ser i warzywa na cienkie paseczki o długosci 4-5 cm (użyłam plastikowej
Mia Cucina Sofietapewnego czasu miałem ochotę zrobić risotto. Takie prawdziwe na białym winie, a nie ryż z warzywami:) Poszperałem trochę w internecie, sprawdziłem zawartość lodówki i zdecydowałem się na risotto ze szpinakiem i kurczakiem. Zakupiłem specjalny ryż (taki okrągły) i przystąpiłem do gotowania. Do risotto wybrałem białe wino Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro . Doskonale pasowało do tej potrawy i z trudem udało
Gotuj z Misiemłyżka brązowego cukru Do przybrania: dymka sos sweet-chilli pieprz syczuański Jak przygotować sałatkę z kurczaka i ogórka? Piersi z kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą, na tyle, aby przykryła mięso i warzywa. Dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę, obrany i rozgnieciony ząbek czosnku, ziarna pieprzu, liść laurowy i doprawić niewielką ilością soli. Zagotować, zmniejszyć ogień
Codzienne Gotowanieząbków czosnku puszka kukurydzy konserwowej 340-400g puszka czerwonej fasoli 400g puszka krojonych pomidorów 400g mrożonka warzyw w stylu meksykańskim 750g sól, pieprz, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka, papryka ostra olej roślinny Sposób przyrządzenia : (dla "mięsożernych") kurczaka kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju przez 2-3 min., aż nabierze jasnej barwy paprykę kroimy w kostkę 1x2cm, cebulę(...)półpiórka, a marchewkę w słupki 3-4cm o przekroju 0,5x0,5cm i dodajemy do kurczaka mieszając smażymy kolejnych kilka minut do szklanki wlewamy 100ml wody i dokładnie mieszamy w niej zawartość opakowania przyprawy Kamis, a następnie wlewamy na patelnię do smażących się składników dodajemy fasolę i kukurydzę z puszek wraz z płynem i przeciskamy ząbki czosnku zmniejszamy ogień
zobacz ich smaknasze warzywa powyżej wymienione w średnią kostkę , sałatę rwiemy w ręku i także dodajemy do naszej miski , kiedy nasze warzywa są już przygotowane , polewamy naszym sosem na bazie oleju , miodu , dokładnie wszytko mieszamy i na chwilkę odstawiamy . Kurczaka rwiemy na kawałki ,na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy przesmażamy kurczaka , dodając odrobinę przyprawy do gyrosa i kiedy mięso mamy przesmażone
Mój Smaknasze warzywa powyżej wymienione w średnią kostkę , sałatę rwiemy w ręku i także dodajemy do naszej miski , kiedy nasze warzywa są już przygotowane , polewamy naszym sosem na bazie oleju , miodu , dokładnie wszytko mieszamy i na chwilkę odstawiamy . Kurczaka rwiemy na kawałki ,na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy przesmażamy kurczaka , dodając odrobinę przyprawy do gyrosa i kiedy mięso mamy przesmażone
Mój SmakJeśli podczas grillowania macie ochotę na coś więcej niż kiełbaski i kaszanki to możecie spróbować zrobić bardzo szybkie szaszłyki. Niewielka ilość składników, ktoś do pomocy i
Pasja Smaku