kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:270/657)

Sałatka z kuskus, selerem i szynką 372

Zazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa kalafiorowa przepis 119

Taki mój sposób na przemycenie warzyw, gdyż mała bardzo od nich stroni. Jak przygotować zupę kalafiorową? Składniki: ·                         1 kalafior ·           6 ziemniaków ·           4 skrzydełka z kurczaka(...)Sól, pieprz ·         pęczek koperku Do garnka włożyć umyte skrzydełka z kurczaka, posolić i zagotować. Gdy na powierzchni gotującej się wody zbierze się szum należy zebrać go łyżką. Do wywaru dodać pokrojoną wcześniej w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler – gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać ziemniaki pokrojone w małą kosteczkę oraz kalafior podzielony na małe różyczki

Pani domowa
Szpinak, pomidor, maliny i pierś z kurczaka 222

przesmażone mięso można włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Przygotowane mięso ostudzić i pokroić na zgrabne plasterki. Warzywa i maliny umyć. Na 2 talerze wyłożyć po 1 garści szpinaku, dodać pokrojonego pomidora, maliny i plasterki piersi z kurczaka. Na sam koniec polać sosem czonskowo-koperkowym (w miseczce wymieszać majonez, posiekany koperek i ząbek czosnku - doprawić solą oraz pieprzem

Ugotować
Ryż z kurczakiem w sosie serowym i brokułami 237

Zbliża się pora obiadowa, więc przydało by się jakiś pomysł zaprezentować.😊 Dzisiaj na patelni zdrowo i zielono. Ryż brązowy nasiąknięty mlekiem, nie może zabraknąć oczywiście ulubionego

Zdrowie i pysznie na talerzu
Rosół z azjatyckim akcentem 175

kurczaka 4 średnie marchewki 1 duży korzeń pietruszki 1 średni korzeń selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego opcjonalnie dwie gałązki lubczyku i selera naciowego 400 g makaronu ryżowego sos sojowy ciemny, sól, pieprz biały pęczek natki pietruszki WYKONANIE Mięso i kości umyć. Marchewki, korzeń selera i pietruszki ostrugać ze skóry. Marchewki pokroić w plasterki, pozostałe warzywa pokroić(...)mniejsze kawałki. Mięso, kości i warzywa przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i umyte gałązki lubczyku i selera naciowego (jeżeli posiadacie). Wszystko zalać wodą i zagotować. Po godzinie gotowania na średnim ogniu, wyciągnąć z wywaru wszystko poza kośćmi i mięsem wołowym. Gotować jeszcze około 15 minut, aż mięso również zmięknie, po czym wyciągnąć również kości i mięso

Passions hobbies life
Zupa pomidorowa - z pomidorów z puszki, z ryżem, najlepsza! :) 263

koncentratu pomidorowego  sól i przyprawy (kurkuma, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz czarny, pieprz ziołowy) 100 g ryżu  Przyprawy: Ćwiartkę z kurczaka oczyść i przełóż do garnka. Zalej wodą i zagotuj.  W międzyczasie obierz warzywa i pokrój w kostkę. Dorzuć do garnka i gotuj od momentu zagotowania 45 minut - na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj

Zdrowie na języku :P
Szaszłyk to też kebab – shish kebab z kurczaka 185

kebab kojarzony jest głównie ze skrawkami wołowiny ciętymi z ogromnego, obracającego się przy eklektycznym grillu kawału mięsa lub ze skrawkami kurczaka podanego z surówką w chlebku pitta. Szaszłyk jest zwykle uznawany za coś zupełnie innego: kawałki mięsa przedzielonego warzywami, upieczone najczęściej na grillu. Tymczasem i jedno i drugie do kebab. Doner kebab i shish kebab Kebab wywodzi się z Turcji(...)Kluczowa w tym daniu jest marynata z soku cytryny i przypraw, w tym szafranu. Możecie go pominąć, choć bardzo aromatyzuje mięso. Ponieważ marynata jest cytrynowa nie trzymajcie w niej kurczaka dłużej niż pół godziny, żeby kwasek nie ściął zanadto białka w mięsie.   Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe 8 dużych pieczarek 1 cukinia Kilka małych

Niedzielny kucharz
Zupa pomidorowa 145

dawno nie było:) Zupa pomidorowa, taka domowa z makaronem krótkim lub rozmaitym rodzajem ryżu poleca się na obiad! Porcja z warzywami, mięsem i makaronem zastępuje spokojnie drugie danie. Smacznego! SKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka 3 marchwie 1 cebula 2 pietruszki połowa selera kawałek pora świeży pęczek natki duży słoik koncentratu pomidorowego 1/3 do 1/2 śmietanki 18% 2 liście laurowe(...)opalam w piekarniku albo kroję na cztery i rumienię na patelni grillowej i taką wrzucam. Natkę myję, nie kroję, związuję całą sznurkiem i wrzucam do garnka z mięsem. Warzywa dodaję do mięsa, wrzucam liście, ziele i goździki, zalewam zimną wodą lekko ponad stan włoszczyzny, doprowadzam do wrzenia, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz i gotuję do miękkości warzyw i gotowości mięsa

Zasmakuj Kuchni
Kurczak z kaszą pęczak i warzywami 180

czystego lenistwa- jak zwął tak zwął, postanowiłam jakiś czas temu zrobić obiad jednogarnkowy. Nic trudnego, skomplikowanego czy wyszukanego. Ot- takie zwykłe pałki kurczaka ;) Idąc na całkowitą łatwiznę, naczynie do zapiekania wysypałam najpierw kaszą, a później jeszcze warzywami, więc i surówka odpadła do robienia 😜 Jeśli narzekacie na chroniczny brak czasu, to ten obiad jest właśnie dla Was. Zrobi się praktycznie

Kuchnia w czekoladzie
Wiosenna zupa z zielonymi szparagami 163

cebuli pęczek lubczyku (nie jest konieczny) 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 listki laurowe+ 4 ziela angielskie sól+ pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i robimy wywar z lubczykiem, opieczoną cebulą,porem, zielem angielskim i liściem laurowym  (gotujemy w czasie obierania warzyw). Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na 2 centymetrowe kawałki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki lub ścieramy(...)tarce o grubych oczkach razem z pietruszką. Warzywa wraz z ryżem wkładamy do garnka (szparagi wkładamy na 8 minut przed końcem gotowania) i na niedużym ogniu gotujemy do miękkości. Doprawiamy posiekanym koperkiem, solą, pieprzem i zaprawiamy jogurtem. Kurczaka wyjmujemy i  dzielimy na mniejsze porcje, które dorzucamy do zupy. Smacznego

ChilliJemy
O kreteńskim stylu życia czyli geneza diety śródziemnomorskiej 163

kreteńska oliwa . Raz w tygodniu jada trochę jagnięciny , naturalnie aromatyzowanej tymiankiem jedzonym przez zwierzęta na pastwiskach. Raz w tygodniu jada kurczaka . Dwa razy w tygodniu jada świeżą rybę prosto z morza. Na pozostałe posiłki jada gorące dania złożone z warzyw strączkowych doprawionych mięsem i przyprawami. Po daniu głównym następuje cierpka sałatka, następnie daktyle, tureckie słodycze, orzechy lub soczyste świeże owoce

Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczne roladki drobiowe + lunchbox #2 238

Dziś przepis na roladki drobiowe, które można wykorzystać jako: obiad - z ziemniakami/kaszą/ryżem i surówką, kolację - z warzywami, lunchbox - kładziemy plastry na kanapki zamiast sklepowej wędliny. Składniki: Roladki (2 szt.): 500 g filetu z piersi kurczaka 2 średnie marchewki   (ok.90 g) 3 ogórki kiszone 20 g pora 2 łyżeczki musztardy ulubione przyprawy - ostra papryka, słodka papryka, majeranek

Powiedz dietom nie
Indyk z warzywami 209

Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka.  Składniki: 0,5 kg piersi z indyka (lub kurczaka) pół pora kawałek czerwonej pap ryki kawałek zielonej papryki 5 dużych pieczarek sól, pieprz przyprawa do drobiu 1 łyż ka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego bazylia oregano Sposób przygotowania: 1. Umyte mięso kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso(...)kroimy na talarki, dodajemy do mięsa i razem dusimy. 3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podlewamy połową szklanki wody. Dusimy pod przykryciem.  4. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy, koncentrat. Przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami i dusimy jeszcze 5 min. 5. G o towe mięso podajemy np. z makaronem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani