smacznie :) Składniki: 4 garści kaszy gryczanej cukinia 3 pieczarki 2 papryczki chilli pół wiązki selera naciowego puszka pomidorów bez skórki łyżka śmietany pierś z kurczaka (ja wykorzystałam ok 2/3 pojedynczej piersi) opcjonalnie pomidory suszone przyprawy: sól, pieprz, zioła, papryka ostra Wykonanie: Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy, wstawiamy na gaz wodę na kaszę, ok szklanka wody na 4 garście kaszy(...)oleju, solimy, by puściły wodę, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Po kilku minutach przyprawiamy pieprzem, papryką oraz ziołami i dalej dusimy. Gdy warzywa zmiękną, a kurczak dojdzie, dodajemy pomidory z puszki oraz łyżkę śmietany. Mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu już bez przykrycia w celu zredukowania płynów. Gdy płyn odparuje, na patelni pozostanie gęste danie, a kasza
Taste Of My DaySkładniki: (na 4 porcje) Piersi z kurczaka: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, sól, pieprz, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, oliwa z oliwek. Sałata: mix sałat ( 200g), 200g sera feta, kilkanaście pomidorków koktajlowych, kilka suszonych pomidorów z zalewy, olej ze słoika od pomidorów suszonych. Sos: 175g gęstego jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz. Ziemniaki: 750g(...)Dodać do niej przekrojone na pół pomidorki, pokrojony w kostkę ser feta, pokrojone suszone pomidory. Polać olejem ze słoika po suszonych pomidorach i wymieszać. Gotowa potrawa: Na talerz wykładać kolejno: surówkę, pokrojoną pierś z kurczaka, ziemniaki i polać sosem. Smacznego
W kuchni u Monikiczosnkowego chili 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ostra papryka ilość wedle uznania Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać olej, sos chili, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i ostrą paprykę. Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum dwie godzinki. Potem kurczaka nadziać na patyczki
Monia miesza i gotujemoże zrobić ją z tego, co akurat ma w lodówce. Sałata, rukola, roszponka, marchew, kukurydza, groszek, cieciorka, seler naciowy, pomidorki, kiełki, pikle, oliwki, suszone pomidory, ser żółty, feta, mozzarella, wędliny, pieczone mięso (np. kawałki kurczaka), tuńczyk albo inne ryby, ugotowane na twardo jajko, makaron, ryż, kuskus, kasza, prażone pestki... Do tego lekki dressing lub ulubiony sos. Możliwości jest całe
Obiad gotowySobotni lekki, szybki i prosty obiad w wersji wegetariańskiej, choć myślę, że przypadnie on również do gustu mięsożercom - tak dla odmiany;) 30dkg makaronu (np. świderki) słoiczek
Codzienne Gotowaniewędzona papryka słodka przyprawa do kurczaka 3 łyżki oleju rzepakowego Oscypka ścieram na tarce jarzynowej. Do miski wlewam olej, dodaję sól, pieprz, paprykę słodką i wędzoną, przyprawę do kurczaka, wkładam udka i obtaczam je dokładnie w przyprawach.Odstawiam na godzinę do lodówki. Na każdym kawałku udka w środku, układam łyżkę oscypka, dodaję trzy kabanosy, pomidora suszonego. Zwijam w roladę
wesoła kuchniaWłoszech musi być pizza - genialna w swej prostocie Margharita. Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy jest cieniutkie i kruche, nie wchłania sosu. Sos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w piecu opalany drewnem... niebo w gębie :) Popijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki(...)się chce! :) Otwarty bufet w tych godzinach uzupełniany jest na bieżąco. Składa się z ciepłych ( rożnego rodzaju makarony, rissotto, sałatki, duszone warzywa, kawałki kurczaka itp.) i zimnych przekąsek ( lokalne sery, wędliny, suszone pomidory, oliwki itp. ), deserów i owoców. Naviglio Grande - w dzień Naviglio Grande - wieczorem :) dzielnica Brera Panzerotti Każde miasto ma swój przysmak - w Mediolanie są to panzerotti. Popularna
Atlas SmakówDzisiaj proponuje przygotować szybką sałatkę z grillowanym kurczakiem, pomidorami koktajlowymi i serem mozzarella. Nie stosowałam tutaj soli, jedynie do doprawienia kurczaka zastosowałam przyprawy które wchodzą w skład nowej mieszanki Kotanyi Pomidoro. Mieszanka ta składa się z suszonych pomidorów, czosnku, cebuli, pietruszki, soli jodowanej oraz włoskich ziół: bazylii, oregano. Gościła już ta mieszanka w kuchni, gdy przygotowywałam muszle faszerowane. Mieszanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMUSZTARDĄ DIJON SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM SAŁATKA Z MOZZARELLĄ I PESTO SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MUSZTARDĄ SAŁATKA CAPRESE PODPŁOMYK Z KONFITURĄ Z CEBULI BRUSCHETTA Z POMIDORAMI FOCACCIA Z ROZMARYNEM PIZZA Z CIASTA FRANCUSKIEGO ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO PALUSZKI CHLEBOWE PRZEKĄSKA DO PIWA LUB WINA TARTY Z POMIDORAMI TARTA Z ŁOSOSIEM I MOZZARELLĄ HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI TRADYCYJNY HUMMUS HUMMUS
nietylkopasta.plWIOSNA w mieście! :) Nareszcie! Po treningu zapraszam na lunch, dziś sałatka z kurczakiem! Składniki: 1 filet z piersi kurczaka 1 mała sałata rzymska czarne oliwki pomidorki koktajlowe czerwona papryka ruccola suszone pomidory w oleju płatki dyni sól i pieprz zioła do drobiu salsa roja Do dzieła: Pierś myjemy, kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami do drobiu(...)warzywa. Obrywamy listki sałaty rzymskiej i układamy je na bokach talerza. Następnie garść ruccoli, pokrojone pomidorki, papryka, oliwki i suszone pomidory. Na to odrobina salsy roja, u mnie z przewagą papryki pepperoni nad pomidorami - więc pikantnie! Na górę gorący kurczak i pestki dyni. Gotowe! Życzę smacznego w ten cudowny dzień Kochani! :) Ktoś już zaliczył rowerową wyprawę tej niedzieli
Spektrum SmakuSkładniki: 540g piersi z kurczaka ( 3 pojedyncze piersi), 250g pomidorków koktajlowych (można zastąpić większymi pomidorami), słoik pomidorów suszonych (ja miałam słoik 285g), 2 świeże papryki (czerwona i żółta), mała sałata, przyprawa do gyrosa, sól, pieprz, olej do smażenia (3-4 łyżki), paczka placków tortilli Sos majonezowo czosnkowy: 3/4 główki czosnku, majonez, śmietana - najlepiej rzadka by sos nie był(...)słodka), 2 łyżki ketchupu, pieprz. Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić (można w kostkę jak również w paski), doprawić przyprawą do gyrosa z dodatkiem 3-4łyżek oleju. Odstawić do lodówki na 2h. Podsmażyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, paprykę pokroić w paseczki, pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, pomidory suszone pokroić na większe kawałki. Dodać podsmażone mięso i wymieszać
W kuchni u Monikizioła, granulowany czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy – solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy fasolkę od razu, posypaną drobno startym parmezanem. Ta fasolka z suszonymi pomidorami świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryb i kurczaka, ale możecie też nie dzielić się nią z nikim i zjeść wszystko sami Dodajcie wtedy przysłowiową „kropkę nad i” czyli jajko w koszulce(...)TEGO PRZEPISU i zagryźcie fasolkę grubą grzanką z chleba na zakwasie albo grillowaną PITĄ . SKŁADNIKI 4 porcje jako dodatek do obiadu 450g fasolki szparagowej, mrożonej 8-10 połówek suszonych pomidorów 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka mieszanki ziół włoskich: bazylia, oregano, tymianek ½ łyżeczki granulowanego czosnku (świeży
Karo in the Kitchencytryny 500 g pomidorów koktajlowych (najlepiej różnych rodzajów i kolorów) pęczek świeżego estragonu lub łyżka suszonego sól i pieprz Wykonanie: Przyprawić kurczaka delikatnie solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Dodać oliwę, wymieszać i odstawić na 1/2 godziny. Podsmażyć kawałki kurczaka na patelni (w dwóch partiach) do równomiernego zbrązowienia z każdej strony. Zdjąć z patelni i przełożyć do brytfanki skórką(...)patelni wszelkie resztki ze smażenia kurczaka i połączyć z winem. Wlać płyn do brytfanki, jednak nie bezpośrednio na kawałki mięsa. Dodać sok z cytryny i dodatkowo oprószyć kurczaka solą i pieprzem. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Wyjąć brytfankę z piekarnika i dodać pomidory. Poupychać je ciasno pomiędzy kawałkami mięsa
zadanie-gotowanieSkładniki: 600 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 150 g pora 80 g suszonych pomidorów kilka kaparów pół pęczka natki pietruszki 200 g zielonej fasolki sól, pieprz, imbir, papryka słodka, tymianek kilka kropel sosu sojowego kilka kropel cytryny Przygotowanie: Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4 min (niech będzie chrupka) odcedzić i zahartować zimną wodą. Mięso umyć, osuszyć
Gaździnka warzy