kurczak z rt - 6008 przepisów (strona:60/401)

Pierś z kurczaka grillowana 215

Soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka przygotowana na patelni grillowej. Mięsko marynowałam przez całą noc w marynacie. Podałam z ziemniakami zapiekanymi klik oraz fasolką szparagową z ogórkami. Było smacznie. Składniki: 3 piersi z kurczaka Marynata: 5 łyżek oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis

Ala piecze i gotuje
Sałatka z kurczaka z groszkiem 543

przez przypadek z tego co miałam w lodówce. Taka spontaniczna sałatka a jaka smaczna. Każdy da radę ją zrobić nawet początkująca osoba w kuchni .   Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 puszka groszku 5-6 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie:   Piersi z kurczaka oczyścić i umyć. Ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, ostudzić i pokroić

Ala piecze i gotuje
Filet z kurczaka w złocistej panierce 535

Jeśli znudziła Wam się tradycyjna panierka na filecie z kurczaka to polecam zrobić kotleciki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Panierka jest złocista i niebywale chrupiąca a filet soczysty. Zamiast filetu możecie równie dobrze użyć schabowego i tak nieco inaczej przygotować dzisiejszy obiad. Składniki na 3 kotleciki : pół większego filetu z kurczaka 4 duże garści płatków kukurydzianych 2 jajka pół

Mechanik w kuchni
Pałki kurczaka w sosie piwno-pomarańczowym 273

Pałki kurczaka to taka wdzięczna cześć kurczaka o niezliczonej ilości sposobów przygotowania, marynowania, ze za każdym razem ich smak może być inny. Ja tym razem do marynaty postanowiłam wykorzystać piwo korzenne i pomarańcze. Aromat piwa był wystarczający by nadać słodkawo dymny posmak pałkom, tak wiec żadnych przypraw nie trzeba było już dodawać. Z marynaty i wytopionego tłuszczu z pałek powstał

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak na butelce 340

Tego kurczaka pewnie znacie wiec nie będę się długo rozwodziła nad jego zaletami. Jest to jeden z tych przepisów, który jest niezawodny, który się zawsze udaje, nie wymaga od nas prawie żadnej uwagi w trakcie pieczenia. Uwielbiam tego kurczaka za jego soczystość, chrupiącą skórkę i wyborny smak. A kto go nie zna niech pędzi do sklepu po butelkę piwa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piersi z kurczaka po marokańsku - montignac 295

Dzisiaj wracamy do lekkich dań, pysznego kurczaka pachnącego orientem. Zamarynowany kurczaka w aromatycznych przyprawach , lekko upieczony to idealny posiłek zarówno dla odchudzajcych sie jak i tyn nie na diecie. Zapraszam. Przepis pochodzi z książki M. Montignac Smacznie i zdrowo. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak z warzywami w cydrze 215

piekliście kurczaka w cydrze? Jeśli nie, to jest to danie dla was, idealne soczyste kawałki kurczaka w lekko kwaskowatym jabłkowym sosie, z pieczonymi warzywami. Polski cydr sprawdza się nie tylko w słodkich wypiekach, czy jak aperitif ale jako idealny dodatek, składnik obiadu. Danie proste, jednogarnkowe, niewymagające dużej uwagi, czyi idealne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotleciki chrzanowe z gotowanego kurczaka 412

dobrze zorganizujemy sobie pracę to czasem mamy prawie darmowe posiłki ,które smakiem niczym nie ustępują tym wyszukanym. Dziś dalszy ciąg podpowiedzi co zrobić z kawałkami mięsa obranymi z kostek kurczaka po ugotowaniu zupy ( tych malutkich ,,strzępków" z szyjki, skrzydełek od kręgosłupa ). Czas: 30 minut Składniki: 1 szklanka drobnych kawałków ugotowanego mięsa kurczaka z zupy 1/6 szklanki porwanych listków natki pietruszki

Buniabaje w kuchni
Kurczak i ziemniaki opiekane z rozmarynem 192

Lubię gotowanego kurczaka z rosołu , ale bez przesady- nie za każdym razem kiedy gotuję rosół musi być potem gotowane mięso. Robię panierowane , w sosach, zapiekanki itd. Robię też w takie jak ten tzn. ugotowane mięso pokrywam glazurą ( marynatą ) -zostawiam by ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne(...)Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu( oberwać igiełki z gałązki i lekko rozetrzeć w dłoniach). Marynatą posmarować mięso z kurczaka i ziemniaki. Zostawić na 15 minut. Posmarować marynata ziemniaki. Na patelni rozgrzać 2   łyżki oleju i masło. Wrzucić całą gałązkę rozmarynu. Ułożyć mięso i ziemniaki. Obsmażyć jedno i drugie

Buniabaje w kuchni
Kurczak gotowany z sosem serowym 281

dania przy jednym gotowaniu( + oczywiście sałatka z warzyw ). Kupuję duże ( mega dużą ćwiartkę z kurczaka) i gotuję na niej bulion. A mięso podaję w sosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku

Buniabaje w kuchni
Kurczak ,,puchaty,, 386

Gotowany kurczak to u mnie codzienność. Tak jakoś sie składa , że najczęściej gotuję zupy i wywary na drobiu. Potem zostaje mięso , które przecież jakoś trzeba podać. Potrawki wszelkiego rodzaju już mi się opatrzyły .Chyba przyszła pora na eksperymenty - zamiast bladej potrawki jest rumiany kurczak w cieście. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kurczak w kokosowym teriyaki z bambusem na ryżowym makaronie 221

Błyskawiczna ,, chińszczyzn- tajszczyzna" z gotowanego kurczaka. Zostały mi po prostu kawałki ugotowanego kurczaka. Użyłam orientalnych dodatków i przypraw które miałam pod ręką i po 20 minutach miałam obiad. Inaczej nie dało - nie mogłam przecież stać przy garach jak w Soczi Kowalczyk jechała po złoto :) . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kurczak w sosie śmietanowym 338

Delikatny -gotowany kurczak. W zasadzie odmiana sosu potrawkowego. Zamiennie zamiast żółtka stosuję kwaśną śmietanę. Podaję takiego kurczaka z ryżem duszonym na bulionie lub ziemniakami puree. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sałatka z wędzonym kurczakiem, papryką, pomidorkami, ogórkiem i grzankami 331

Post Sałatka z wędzonym kurczakiem, papryką, pomidorkami, ogórkiem i grzankami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Indyjski kurczak w sosie curry - Chicken vindaloo 338

wszystko udało mi się dostać w pobliskim sklepie czyli kuchnia niby odległa a składniki nie takie znowu egzotyczne :) Zastanawiałam się jakiego mięsa użyć bo miałam do wyboru wołowinę, wieprzowinę kurczaka lub rybę. Z racji szybkości przygotowania wybrałam kurczaka inne rodzaje zostawiając sobie na inne okazje. Vindaloo razem ze mną i Kasią gotowały jeszcze Ola i Joasia - czyli ten sam team

Smaczna Pyza