Składniki: 4 udka kurczaka 1/2 łyżeczki chilli 3 łyżki cukru brązowego 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek sosu rybnego 1 łyżeczka mielonego imbiru Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W miseczce połączyć chilli, cukier, sos sojowy, sos rybny, imbir. Wymieszać. Umyte i osuszone udka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Piec 70 minut. W między czasie polewać marynatą. Można też
Moja Galeria SmakuOdstawić na ok. godzinę, żeby mięso mogło nasiąknąć przyprawami. Na blaszkę rozwinąć folię aluminiową, na nią ułożyć kawałki kurczaka i przykryć je szczelnie. Następnie piec w temp. ok 180 C przez 35 minut. (temperatura i czas zależy od piekarnika) Można podać z ziemniakami lub ryżem. Do sałaty użyłam sosu vinaigrette. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka
The Sweet DamselĆwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Każdą część kurczaka nacieramy przyprawami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Początkowo możemy piec pod przykryciem, pod koniec bez – dla zarumienienia i chrupiącej skórki
VioletoweKucharzeniesię duże pęcherzyki powietrza. 7. Usmażoną tortillę położyć na talerzu i posmarować sosem chilli lub innym ulubionym, ułożyć kurczaka, ananasa, szalotkę i chilli. Na wierzchu posypać mozarellą. Drugą tortillę posmarować sosem jogurtowym i położyć na mozarelli. Zapiekać w piekarniku lub opiekaczu 5-10 min, aż tortilla stanie się chrupka, a ser rozpuści i zacznie delikatnie wypływać. 8. Gotową quesadille
DefinicjaSmakupure, ewentualnie jeszcze doprawiamy rozsmarowujemy pure na połowie naleśnika, a następnie kładziemy na nie pokrojone bardzo cienko plastry kurczaka lub szynki, zwijamy w ćwiartkę tak przygotowane naleśniki układamy w żaroodpornym naczyniu, a wierzch posypujemy serkiem wiejskim wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż serek wiejski się ładnie rozpuści ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsałaty!). 4. Każdy placek tortilli posmarować odrobiną sosu czosnkowego, dodać sałatę, cebulę, pomidora, ogórka i mięso z udek kurczaka. Całość zawinąć (najpierw spód, później bok i zrolować), a końcówkę tortilli zawinąć w folię aluminiową. Przygotowane tortille zapiec w piekarniku przez 2-3 minuty w 180 ºC. SOS CZOSNKOWY Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. Do miski dodać śmietanę
Ugotowaćkurczaka lub indykarozmaryn suszonyoliwa z oliwekpieprz, sól5 łyżek śmietany 30 %1 łyżka musztardy1 łyżka miodupiekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Mięso lekko rozbić, skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. To samo zrobić ze szparagami, które następnie zawinąć w kawałki mięsa po około 4-5 sztuk. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
wyzwania kuchennełyżeczka zalewy z kaparów, oliwa z oliwek, sól Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przepis na kurczaka: - pierś z kurczaka - świeży imbir - czosnek - sól morska - oliwa z oliwek Mięso nacieramy solą, imbirem, układamy czosnek i zapiekamy 30 minut w piekarniku. Podajemy gorące z sałatką. Smacznego! Ciekawych zapraszam na FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIświeżo mielony Buraczki: - 6 buraków -2 łyżki miodu - łyżka octu winnego - oliwa Dodatkowo: musztarda Dijon Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Każdy zanurzyć w marynacie i przechowywać w lodówce około 2 godzin. Po minionym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni. W tym czasie przygotować kruszonkę. Papryczki i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, dodać
Sajkofanka smakuSamantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki, więc obiecałam sobie, że następnym razem też sama je przygotuję i tak też zrobiłam… Zapraszam na chlebek pita podany z kurczakiem i sosem czosnkowym.Składniki na chlebek pita:1 łyżeczka suszonych drożdży60g mąki razowej chlebowej250g mąki chlebowej pszennej plus extra do podsypania1 łyżeczka soli2 łyżki nasion kminku2 łyżeczki oliwy plus extra(...)odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.Piekarnik nagrzewam do 240 stopni. Przygotowuję drugą blachę którą nagrzewam w piekarniku i na tak nagrzaną blachę układam chlebki i piekę 5-8 min po czym przenoszę na kratkę i smaruję wierzch lekko wodą.Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Doprawiam papryką, pieprzem i sosem sojowym.Cebule i paprykę obieram i kroję w paski
UgotujmyTo.plFilet z piekarnika, czyli wygodny sposób na przyrządzenie mięsa na obiad lub jako dodatek do pieczywa. Żeby z obiadem było jeszcze wygodniej można na blaszce obok mięsa ułożyć ziemniaki (oblane olejem i obsypane przyprawami). 6 pojedynczych piersi z kurczaka 6 łyżek oleju przyprawy: sól, pieprz, Vegeta, przyprawa do kurczaka po węgiersku lub inne ulubione przyprawy
Praktyczna plsobie leżeć, nad nią ,ale jej bezpośrednio nie dotykać , optymalnie,złapać folią kratkę i zrobić taki ,nieszczelny namiocik ) Obniżamy temperaturę do 160 – 170 C ( trzeba wyczuć, swój piekarnik , mój 170 C ) , włączamy termoobieg i pieczemy cierpliwie przez około 2 – 2,5 godziny , czasem nawet 3 godziny jak ptaszysko duże Ma się wytapiać , a nie piec . Wiem , dla cierpliwych(...)dodatkowego tłuszczu , pod wpływem temperatury , koniecznie muszę sprawdzić , czy da się to samo zrobić z kurczakiem ) Kaczka po pekińsku ,gotowa . Polecam , naprawdę genialna potrawa . Podajemy z sosem hoisin , sojowym lub innym plus makaron undon lub ryż , na gorąco , jak najszybciej po wyjęciu z piekarnika . Smacznego Artykuł Kaczka po pekińsku pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypomysł na soczystą i aromatyczną pierś z kurczaka faszerowaną szpinakiem i serem feta oraz zapiekaną w cieście francuskim Składniki: 1 opakowania ciasta francuskiego 2 pojedyncze filety z kurczaka 20dkg szpinaku 1 niewielka cebula 10dkg sera feta 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa 1 jajko – do posmarowania 1 łyżka masła(...)Gotowe roladki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C ( piekłam z termoobiegiem ), i zapiekamy przez około 40 minut *** *** Podajemy na ciepło *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Faszerowany filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemstałe w Waszym domu. Do jej zrobienia będziecie potrzebować dużej puszki i rękawa do pieczenia. Ja wykorzystałam puszkę po karmie dla mojego psa. Co potrzeba: 1 kg udźca z kurczaka, 1 płaska łyżka żelatyny, 6 dużych ząbków czosnku, 1 i ½ płaskiej łyżeczki soli, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka tymianku, 1 płaska łyżeczka bazylii Wykonanie: Udźce(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C. Pieczemy 1 godzinę na termoobiegu. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, ale pozostawiamy w puszcze do wystudzenia. Chłodne wstawiamy z puszką do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie możemy je wyjąć w puszki i rękawa. Smacznego :)) kurczak, udziec kurczaka, żelatyna, czosnek
Bułka z Chlebem