Składniki: Roladki: - 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka - 2 korniszony - pół papryki - 6 plastrów żółtego sera - przyprawy: sól, ostra i słodka papryka, tymianek Sos słodko-kwaśny: - 6-7 pomidorów - pół cukinii - nie duża papryka - przyprawy: sól, cukier, zioła prowansalskie, czosnek, słodka i ostra papryka. Przygotowanie: Roladki. Filety przekroić na pól i rozbić. Doprawić solą, paprykami i tymiankiem. Na fileta położyć
Kulinarne blogowanieŚwiąt Bożego Narodzenia i obiadu Noworocznego. Idealny do roladek z piersi kurczaka, indyka czy schabu.Gorąco polecam. Do przepisu użyłam powideł śliwkowych Firmy ORZECH . Składniki: 100 g pierniczków bez polewy 200 ml mleka 3,2% 200 ml śmietanki 18% 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1\2 papryczki chili 2 łyżki powideł śliwkowych Firmy ORZECH
Gosia gotujePieczarki były dodatkiem do faszerowanej piersi kurczaka ( przepis tutaj ). Dopełniły całości Składniki: 4 pieczarki portobello (lub inne naprawdę duże) 250 g sera ricotta 2 łyżki zielonego pesto 2 garści świeżych liści szpinaku baby garść startego sera mozzarella 2 ząbki czosnku 1/2 świeżej, ostrej czerwonej papryczki 1 szalotka ok. pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku 2 miski Wykonanie
gutfutdanie. Można do dania dodać też pokrojonego w kostkę i usmażonego kurczaka, jeśli chcecie żeby danie było bardziej syte. Ja lubię obie wersje. SKŁADNIKI: ( 2-3 porcje) ok. 350 g – 400 g makaronu penne (ja użyłam pełnoziarnistego) 1 brokuł 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 30 % 3 łyżki wody z gotowanego makaronu ok. 3 łyżki startego
Calzonella.comwyśmienity sos Madziarów Folwark. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 5 piersi z kurczaka 250 g płatków kukurydzianych 1/2 szklanki bułki tartej 1,5 łyżki domowej vegety lub sól do smaku 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki przyprawy curry 2 jajka olej do smażenia
Sama słodycz i szczypta chilinajlepiej. Składniki: skrzydełka kurczaka 7 szt. woda do gotowania skrzydełek sól 1 łyżeczka kostka rosołowa 1 szt. ziele angielskie 4 kulki pieprz 2 kulki jajko 2 szt. jogurt naturalny 2 łyżki mąka kukurydziana ok. 1 szkl. czosnek granulowany 1 łyżeczka
Kuchnia PaulettesSkładniki: skrzydełka kurczaka 6 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, fasolka szparagowa 40 dag, ziemniaki 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, cukinia 1 większa, papryka 3 sztuki, pomidory 4 sztuki, ząbki czosnku 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek skrzydełka zagotować, usnunąć "szumy" łyżką
W Mojej Kuchni Lubięodrzucam te najmniejsze), więc wyżerka była przednia. Były do tego kotlety z piersi kurczaka, ale nikt nawet nie chciał na nie popatrzeć. Prosty, banalny obiad, a tyle radości :) Składniki: 1-1,5 kg małych ziemniaczków (duże też mogą być, tylko trzeba je pokroić) 5-6 ząbków czosnku kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek kocanki włoskiej (można pominąć) sól kolorowy pieprz kilka
na moim stole...efekt.. zresztą sami spróbujcie, bo warto. W moich przepisach znajdziecie również kurczaka pieczonego w rękawie (przepis) , który także bardzo polecam. Karkówkę możecie zastąpić łopatką. Życzę Wam smacznego i zapraszam po przepis Składniki 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 średnia marchewka sól pieprz słodka papryka ostra papryka 2 łyżki masła klarowanego Karkówkę
O kuchni z uczuciemkolendra w ziarenkach, 1 łyżka kminek mielony, 1 łyżeczka papryka mielona, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 1 łyżeczka imbir, 1/2 łyżeczki cynamon, 1/2 łyżeczki jabłka, 2 szt Przygotowanie Kardamon rozgniatamy na miazgę. Jabłka obieramy, kroimy w małą kosteczkę lub ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem. Smarujemy kurczaka i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przekładamy mięso do woreczka do pieczenia
Gotowanie moimi oczamipyszne, pachnące warzywami, a kurczaczek aż rozpływał się w ustach. 4 udka z kurczaka pół czerwonej cebuli 1 marchewka (surowa lub z rosołu) 1 pietruszka (surowa lub z rosołu) pół selera (surowego lub z rosołu) kilka różyczek kalafiora sól pieprz czerwona papryka słodka czerwona papryka ostra czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i zostawić w lodówce
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieciągle szukam nowego smaku!Dziś szynka drobiowo-wieprzowa. SKŁADNIKI: 30 dag. filetu z kurczaka 70 dag. szynki wieprzowej 40 ml. gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka soli peklowej po łyżeczce: suszony lubczyk, majeranek, zioła prowansalskie roztarte w moździerzu 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 2 ząbki czosnku WYKONANIE: mięso kroimy w małą kostkę, dodajemy sól-wyrabiamy 20 min., zamykamy szczelnie
Kuchnia Beatywykorzystuję na szybki obiad gdy mam mało czasu . Podsmażam pokrojone piersi z kurczaka i dodaję do sosu, danie podaję do ryżu . Składniki: 3,5 kilograma pomidorów 1 łyżka soli 1 czerwona papryka 2 marchewki Puszka kukurydzy Puszka ananasa 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki musztardy 1 łyżka Vegety 1 łyżka
Bajeczna Kuchniasól, 1 łyżeczka mąka pszenna, 3 szkl Składniki na gyros filet z piersi kurczaka, 1 cały przyprawa gyros, 1 opak lub po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, curry, bazylii, oregano, tymianku sól, 1/2 łyżeczki olej, do smażenia Składniki na sos jogurt naturalny, 200g czosnek, 4-5 ząbków sok z cytryny, 2-3 łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie Drożdże
Gotowanie moimi oczamipożywny obiad ale przede wszystkim duża porcja witamin. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 zielona papryka 300 g miąższu dyni szklanka pęczaku 1 mała cebula szczypiorek 2 łyżki kwaśnej śmietany ostra i słodka papryka sól pieprz olej rzepakowy 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy Mięso opłukać, każdą pierś podzielić na dwa płaty. Natrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamięsa rosołowego z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 300 g żołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaodparowuje, więc danie można podawać dzieciom – królik będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze 1 – 1,2 kg 1 szklanka białego, półwytrawnego wina 6 cebul szalotek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka musztardy ziarnistej np. francuskiej 1 łyżeczka
Poezja smakuSKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka garść bazylii zielonej garść bazylii fioletowej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano pieprz sól SOS: 1/2 szklanki śmietanki 3 łyżki białego wina 1 malutka cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka masła klarowanego Filety pościnać w najgrubszym miejscu aby były jednakowo grube lub rozbić do jednakowej grubości. Dokładnie posolić
harrisadodatek shitake tylko wzmacniał walory zapachowe. Potrzebne nam: - 60 dag skrzydełek z kurczaka - włoszczyzna - 2-3 duże ziemniaki - 2 listki laurowe - 3 sztuki ziela angielskiego - opalona nad ogniem cebula - nieco ponad 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej - 2 połamane grzybki shitake - sól i pieprz do smaku - ząbek czosnku Przygotowanie: Mięso zalać zimną wodą i postawić na średnim ogniu. Zagotować i zebrać
W poszukiwaniu inspiracjipomysł na Zupę tajską z kurczakiem 200 g filetu z kurczaka 1 marchewka 1/2 pora kilka liści kapusty pekińskiej Produkty na niespodziankę: 4 duże liście kapusty pekińskiej 1 liść z pora 12 sztuk krewetek tygrysich lub królewskich 250 g sera ricotta 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku
Jadło i czytadłoczasy, ale pammiętam z tego okresu niechęć do całego drobiu, za wyjątkiem kurczaków właśnie. Dzisiaj przekonana z przyjemnościa powróce do tego przepisu. Składniki: 1 filet z piersi indyka (800 g) 4 plastry wędzone szynki 400 g mrożonego szpinaku 50g startego parmezanu 2 jajka 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania
Gosia gotujeSkładniki: na 4 porcje 4 filety 5 dkg suszonych pomidorów kulka mozzarelli sól pieprz słoiczek pesto bazyliowego ząbek czosnku 50 dkg pomidorków suszonych parmezan oliwa z
Luźna Kuchniafaszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej w paski. -masło klarowane -łyżeczka masła do farszu -por część biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną kostkę -czosnek, ząbek zgnieciony nożem i posiekany -suszone borowiki, namoczone kilka godzin, podsmażone na maśle
BaRepasząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Najlepiej smakuje z rybami! Ale z kurczakiem też polecam :) Sos stosujemy jako oddzielny sos albo marynatę. Gremolata bez oliwy
Bon Appetit Małgorzatybłyskawicznie i tak samo szybko znika! SKŁADNIKI: - filet z kurczaka – 300 g - jogurt naturalny – 3 łyżki - sól czosnkowa – 1 łyżeczka - pieprz – 1 szczypta - chilli – 1 szczypta - sos sojowy – 1 łyżeczka - olej do smażenia – 100 ml DODATKOWO: - szpinak ( u mnie mrożony ) – 300 g - czosnek – 2 ząbki - masło – 1 łyżka - sól
Ostra na Słodkokrólik taki ok. 1 kg. lub trochę większy. kura wiejska lub kurczak ( pierś , udka) 40 dag. podgardla 10 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szklanka mleka warzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selera
W kuchennym oknie Ewyoliwek 3 łyżki masła dobrej jakości 2 łyżki śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 kromki chleba pszennego kromka duża bagietki ciemnej około 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziej lampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina 500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa Wykonanie: W rondelku dusimy cebulę na oliwie
SMYKWKUCHNIwięc nazywa „Kurczak, który wrócił do garnka”:) Dobrze przysmażone mięso w rondlu (albo w woku) w towarzystwie warzyw, słodko -kwaśnego sosu nabiera zupełnie nowego smaku. Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 W daniu na zdjęciu wykorzystaliśmy resztki glazurowanej, pieczonej szynki Składniki: Pieczone lub ugotowane mięso: drób, szynka Papryka czerwona Papryka żółta Brokuł Cebula Ząbek czosnku Łyżka startego(...)rozgrzej olej w szerokim rondlu, wrzuć niego mięso i przysmaż aż się ładnie przypiecze. Zdejm z rondla a dodaj do niego cebulę, smaż przez chwilę, następnie wsypuj do rondla: czosnek, papryki, brokuł, papryczkę chili oraz imbir. Smaż ba intensywnym ogniu, często mieszaj, żeby warzywa się nie spaliły. Krok 4 Po minucie, dwóch włóż z powrotem do rondla mięso, dodaj
Niedzielny kucharzDzięki temu są bardziej chrupkie, a jeśli nie mają wystarczająco intensywnego smaku mogę dodać więcej sosu. Skrzydełka Bufallo nie są podawane w całości, tak jak skrzydełka w Polsce. Skrzydełko kurczaka dzieli się na dwie części, a jego ostatnia, trzecia sekcja, ta na której jest tylko skóra i kości, jest usuwana. Bufallo Wings najczęściej podawane są na tacce lub w koszyczku(...)szklanki masła ( niesolonego) ⅔ szklanki ostrego sos u pieprzowego (w stylu Tabasco) 1 ½ łyżki octu ½ łyżeczki soli selerowej ¼ łyżeczki sosu Worcestershire 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu ⅛ łyżeczki czosnku w proszku Zebrać razem wszystkie składniki. W niewielkim rondelku rozpuścić m asło na małym ogniu ; dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć trzepaczką; d oprowadzić do wrzenia nieustannie ubijając; wyłączyć
Jem więc Jestemzaczerpnąć inspiracji. Dokładnie studiuję smak interesującej mnie mieszanki, aby później z powodzeniem odtworzyć ją w mojej kuchni. Tak też było z przyprawą Cajun. Potrzebowałam jej bowiem do pieczonego kurczaka. Nie miałam jej. Ale sama ją sobie stworzyłam z naturalnych składników! I bardzo chętnie dzielę się z Wami moim przepisem. Udowadniam tym samym, że szybko możemy sami skomponować taką przyprawę(...)mamy akurat ochotę i smaka, a niekoniecznie chcemy mieć chemiczny produkt w swojej bogatej kolekcji przypraw. DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN Składniki: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki suszonej cebuli (nie dałam, bo nie miałam) 1 łyżeczka pieprzu Cayene 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka świeżo zmielonego
Naturalna Kuchniaimprezowymi przekąskami. Ja zrobiłam go jako dodatek do "cygar" z ciasta filo nadziewanych serem feta ( Sigara Böreği , przepis wkrótce). Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko. Zapraszam:) Do czego można wykorzystać dip z pieczonych pomidorów(...)naturalnie świetnie sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków grissini, krakersów i sucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka
Chilli Czosnek i Oliwa