pracochłonne i jest szybkie w wykonaniu. Idealne na niedzielny obiad, kiedy nie chcemy za dużo stać przy garach 😋 Składniki: udka z kurczaka - mogą być podudzia, pałki lub ćwiartki przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, szczypta kminu rzymskiego, kilka kropel ostrego sosu Worchester puszka pomidorów pelati - mogą być całe lub krojone - lub 2 średnie pomidory świeże
Ze smakiem bez glutenupieczarek sprawdził się i w tym przypadku. Ważne by w środku znalazło się dużo farszu. 2 duże filety z kurczaka 250g pieczarek 100g tartej mozzarelli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko olej 1. Pieczarki drobno kroimy. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanym oleju, studzimy
Szefowa kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Kurczaka tikka masala przygotowałam w wolnowarze. Wolnowar kupiłam jakiś czas temu w popularnym dyskoncie za 39,90 zł i to był
My Blueberry Cornertrochę warzyw, sprawny piekarnik i odrobina chęci. Zatem do dzieła kochani! :) Składniki: (dla 4 osób) ok.600g piersi z indyka (lub kurczaka - co kto lubi:)) 2 średnie marchewki 1 por 1 duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku pomidory w puszce lub domowy przecier pomidorowy - 400g starty imbir świeży - ok.2cm oliwa z oliwek do smażenia gałka muszkatołowa
Symfonia Smakówpietruszki 15 dag sera żółtego tartego 5 łyżek śmietany 18% 1 jajko 150 ml mlela Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 2 łyżki przyprawy do kurczaka Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję w osolonej wodzie Al dente. Pieczarki drobno siekam. Cebulkę obieram i drobno siekam. Natkę drobno
Gotowanie Patkichlebkach pita. Wyśmienite a jakie proste! Składniki: 300 g piersi z kurczaka lub polędwicy wołowej lub wieprzowej marynata: łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ząbek czosnku (opcjonalnie) 4 łyżki oliwy z oliwek
wyzwania kuchennelubi co się ma ;-) Propozycja obiadowa dziś - szybka i smaczna i co najważniejsze, robi się prawie sama. Składniki; 5 udek z kurczaka 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka papryki słodkiej odrobina papryki ostrej 4 ząbki czosnku (posiekany w plasterki) 2 łyżki suszonego oregano łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie; Wszystkie składniki marynaty należy ze sobą wymieszać
Radość kipiąca uśmiechem.wędlin, serów lub pasztetu. Makaron w kokosowym sosie curry z mango Składniki: 400g filetów z kurczaka lub indyka puszka mleczka kokosowego 1 papryka czerwona 1 dojrzałe mango 1 cebula ząbek czosnku kawałek imbiru (1cm) przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, chili, suszona lub świeża kolendra, łyżka sosu rybnego makaron Czaniecki spaghetti
Smak mojej kuchnistartej marchewki i natki pietruszki. Sos można zrobić dowolny wedle uznania,taki jaki lubią domownicy. pulpety: 500 g zmielonego filetu z piersi kurczaka 1/2 szkl. kaszy jaglanej (ilość przed ugotowaniem) 1 marchewka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól świeżo mielony pieprz mielona papryka słodka 1 łyżka masła Kaszę wsypać na gorącą patelnię,chwilę
Kolorowa kuchnia Elkiindyjskich przypraw. Tym którzy lubią bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. 500 g piersi kurczaka marynata : sok z jednej cytryny 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki imbiru 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki tandorii masala sos : 3 łyżki masła szczypta mielonego
Polska Zupaindyjskich przypraw. Tym którzy lubią bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. 500 g piersi kurczaka marynata : sok z jednej cytryny 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki imbiru 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki tandorii masala sos : 3 łyżki masła szczypta mielonego
Polska Zupaoleju (będzie bardziej elastyczne) 1 niepełna łyżeczka soli 1 szklanka bardzo ciepłej wody Nadzienie: 500 g ugotowanego mięsa (u mnie filety z kurczaka i szponder wołowy) 1 cebula sól i pieprz do smaku kilka kropel maggi suszony czosnek oraz kawałek boczku lub słoniny do okraszenia pierogów masło klarowane lub olej Mięso zmielić, przyprawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić
Czerwień i błękitjesteście zwolennikami sosów z torebki to polecam sos grecki, który zróbcie wg. przepisu na opakowaniu, dodając łyżeczkę cukru i dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Danie gotowe ☺ Możemy tak przyrządzoną kaszę jeść jako samodzielne danie lub z dodatkiem pieczonego kurczaka lub ryby. Można również potraktować ten przepis jako bazę i stosować dowolne dodatki w postaci warzyw, ryb, mięsa i wędlin
Kulinarne przemysleniamarchewką) 7 pomidorków cherry około 3-4 łyżki gyrosa (przepis poniżej) sos czosnkowy np. z tego przepisu ( można dodać mniej czosnku, aby był łagodniejszy) lub gotowy Przygotowanie: Gyros: U mnie z obiadu – 2 piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki. Wrzucamy do miseczki. Do mięsa dodajemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa i 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
Słodkie okruszkidanie lekko pikantne, które idealnie sprawdzi się jako obiad w towarzystwie ryżu lub z świeżutkim pieczywem. Polecam Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia suszona bazylia, oregano słodka mielona papryka carry, chili sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić
magiczna kuchnia KasiSkładniki na 6 roladek: 3 duże filety z kurczaka bez polędwiczek ok 250 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku ok 50 g rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego
Anioszek w kuchniSkładniki: 30 skrzydełek z kurczaka; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/2 łyżeczki sproszkowanej, suszonej cebuli ; 1/2 łyżeczki soli. Sos do smarowania skrzydełek w trakcie pieczenia: 1/2 szklanki masła; 1/2 szklanki ostrego sosu np. Tabasco, Sriracha czy pikantnego ketchupu. Dip do skrzydełek: 1 szklanka majonezu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
Gospodyni Miejskanajwspanialsze danie z kurczaka ,pełne aromatu i chrupkości zniewala człowieka na " amen"!.Do tego Pyszna sałata i frytki , szczęście gotowe. 4 udka kurczaka lub pałek Na marynatę : ******************** 1/2 szkl.soku pomidorowego 1/2 szkl.keczupu 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku kilka kropel sosu tabasco szczypta curry cukier kminek sól morska **************************************** Wszystkie produkty na marynatę wymieszać że sobą i odstawić. Udka myjemy ,osuszamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicharakteru. Ja podałam je z fasolką szparagową. Obiad podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. Kotlety: 3 pojedyncze filety z kurczaka jajko 2-3 łyżki mąki 3 łyżki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki sól pieprz ząbek czosnku Dodatkowo: 2 łyżki oleju 500 g fasolki szparagowej koperek Sos: 3 łyżki śmietany łyżka majonezu ząbek czosnku 10 dag sera
Smakołyki AsiIntensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko zaprawiona śmietanką. Pycha :) Składniki: 1,5 kg dojrzałych pomidorów 3-4 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka korzeń kawałek selera 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz
Symfonia smakowadzięki dodatkowi serka topionego jest kremowe i delikatne. Taki filet z powodzeniem możemy podać na eleganckim przyjęciu. Składniki: 2 filety z kurczaka 300 g pieczarek 50 g serka topionego (najlepiej kremowy maasdamer) 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 1 duża kulka mozarelli kilka kolorowych pomidorków koktailowych (lub zwykły pomidor) sól pieprz słodka i ostra papryka 3 łyżki oleju Mięso pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia to chyba nie muszę wspominać. Składniki: kilogram skrzydełek z kurczaka łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka przyprawy do kurczaka chilli (według gustu) świeżo zmielony pieprz sól szklanka coli 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Skrzydełka opłukać, odciąć najmniejsze końcówki (nie będą potrzebne). Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, solą i przyprawami. Natrzeć mięso i odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardzo szybka i prosta do zrobienia a do tego niedroga i podzielna. Wystarczy dla sporej gromadki. Składniki: 700 g fileta z kurczaka 150 g mrożonego szpinaku mały trójkącik serka topionego 2 łyżki masła 5 jajek ząbek czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka łyżka oleju Filety pokroić na plastry, lekko rozbić tak aby nie zrobić dziur. Mięso ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardzo oryginalny smak, który podkręciłam dodatkowo odrobiną chilli. Były pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżki musztardy 3 łyżki miodu duża szczypta chilli 3 ząbki czosnku pieprz sól według uznania Mięso oczyścić, każde udko podzielić na dwie części. Pozostałe składniki wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę). Mięso natrzeć marynatą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Nadzienie: 20 dkg pieczarek 10 dkg sera oliwki kukurydza filet z kurczaka pół papryki żółtej i pomarańczowej oregano/ przyprawa do pizzy pieprz Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 3 łyżki Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe
Podróż w kulinariaZupa pomidorowa, o nią wołają moje dzieci średnio raz w tygodniu! Postanowiłam zrobić ją na rosole. Składniki -porcja z kurczaka -zupa pomidorowa z ryżem SYS -Zioła Małgorzaty i Kuchmistrz od SKWORCU -cebula -2 ząbki czosnku -sporo marchewki -śmietana -oliwa z oliwek -bazylia lub szczypiorek,pieprz z młynka Myjemy kurkę i wraz z warzywami gotujemy z niej rosół.Dodajemy przyprawy
Z Kuchni Do Kuchniłatwiej pokroić je w kawałki. Odlewamy sobie szklankę bulionu, w której zmiksujemy migdały i żółtka z ugotowanych wcześniej jajek. Do bulionu wyciskamy czosnek i dodajemy mrożone mini marcheweczki. Gotujemy ok 10 min. Dolewamy zmiksowane migdały i kawałki kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania oraz dodajemy pokrojone białko. Chwilę gotujemy. Gotową zupę, przelaną na talerz posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego
Karczma HonoriettyPaprykę pokroić w paski, a pomidora w ósemki. Na jednej połowie przygotowanego wcześniej placka ułożyć ugotowaną fasolkę szparagową, paprykę, pomidora oraz podsmażonego kurczaka. Całość polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem. Składniki na sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku łyżeczka śmietany 12% łyżka majonezu pół opakowania małego jogurtu naturalnego sól i pieprz Jogurt wymieszać ze śmietaną i majonezem do uzyskania dość
Banana Smilesrobię ją dla moich domowników. Świetnie nadaje się na kolację. Składniki: 250 g makaronu 350 g piersi z kurczaka 1/2 główki brokułu 2 pomidory łyżka ziół prowansalskich sos 10 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku 1/4 pęczka matki sól,pieprz (do smaku) Wykonania: Mięso pokroić w kostkę, polać oliwą, posypać ziołami, solą oraz pieprzem i usmażyć. Makaron
magiczna kuchnia Kasipoprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty 1 mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów
Jemy Pijemyminut; Żona ma skorzystała, zostawiła mi odpowiedni przydział...zrobiłem tylko wieczorem zdjęcie. Czego potrzeba? -garnek/rondel, który można umieścić w piekarniku -udka z kurczaka -ziemniaki w skórce, umyte pokrojone na ćwiartki wzdłóż -kilka pieczarek w całości -dwa ząbki czosnku w łupinie, zgniecione tylko bokiem noża -gałązki rozmarynu -półsłodkie wino białe -sól, pieprz, papryka czerwona, słodka mielona -olej rzepakowy -por cześć zielona
BaRepasSkładniki : około 20 dag mięsa drobiowego; kurczak i indyk- razem 40 dag 50 dag boczku, może być tłusty cebula sól, pieprz, czosnek maggi, bułka tarta lub kasza manna 3 jajka Przygotowanie : Do zmielonego mięsa dodałam pokrojoną, przesmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy Żółtka jaj wbiłam do masy, a białka ubiłam na pianę i taką dodałam do mięsa, wyrobiłam
Proste PotrawyKurczak w tym sosie smakuje wyśmienicie! Składniki: 4 filety z kurczaka, 4 serki topione, 4 plastry szynki, ½ szklanki bulionu drobiowego, ½ szklanki białego wina, 2 ząbki czosnku, ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mleka, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, bazylia, papryka w proszku, sól, pieprz. Wykonanie: Filety lekko utłuc, oprószyć solą, pieprzem, papryką i posmarować serkiem topionym. Następnie położyć
Tradycyjna Kuchniałyżek cydru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku, zmiażdżony pieprz do smaku CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN CZAS SMAŻENIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą. Kurczaka kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm (potrzebujemy 27 kostek). Wkładamy do marynaty, szczelnie przykrywamy
My Culinary ArtSkładniki: pierś kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku kilka ziemniaków sól, pieprz szczypta estragonu i kminku 3-4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny ok 2 łyżki masła Sos: 500 ml śmietanki kremówki ok 150 g sera Gruyere ok 50 g sera Ementaler + Gouda szczypta mąki ziemniaczanej ok 50 g sera pleśniowego pęczek szczypiorku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
Gaździnka warzysosu kierują łuk amora w stronę serc naszych wybranek… Rozgrzewamy na patelni oliwę. Dodajemy pozbawioną kości i ścięgien pierś z kurczaka. Smażymy 3 minuty i obracamy na kolejne 3. Ponownie dodaemy oliwę, sześć posiekanych ząbków czosnku, drobno posiekaną cebulę i smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy trzy pokrojone w kostkę pomidory, rozkruszone małe peperoncini, łyżeczkę kaparów i kilkanaście pokrojonych
Bon Ton Italiasezamu, mieszamy. Gotowe, odstawiamy no ok. godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły. Połączenie słodkości, ostrości, świeżości pietruszki, która też neutralizuje smak czosnku z sosu chili, świetnie nadają się do grilowanych warzyw, ale i pierś grilowana z kurczaka nie pogardzi takim sosem
Basia w kuchnidelikatnych potrawach z drobiu. Zapraszam więc na drobiowe udka z tymiankiem ... prosto z piekarnika :)) Składniki: udka (lub podudzia) z kurczaka (ilość zależy od tego, na ile osób przygotowujemy danie) kilka gałązek tymianku 2 ząbki czosnku słodka sproszkowana papryka sól biały pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu majeranek Wykonanie: Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, miód, drobno posiekany czosnek
Walijskie Pichceniekcal ŚNIADANIE: 200 ml. soku pomidorowego 2 jajka ugotowane na twardo (średnie jajko ma 60 g) OBIADOKOLACJA: 5-6 sztuk pojedynczych piersi kurczaka 4 czubate łyżki miodu 4-5 łyżeczek musztardy (np. sarepskiej lub rosyjskiej) 5 ząbków czosnku sól, pieprz 300 g cukinii łyżka suszonego tymianku Wykonanie: Piersi osuszmy papierowym ręcznikiem, kroimy w poprzek na dwie części, po czym
IMPRESJA SMAKUszklanki mąki pszennej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli Składniki na sos pomidorowy: 200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany) oregano pieprz trochę cukru do smaku Dodatkowo: 1 pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa Gyros 1 mała papryka 20 dag pieczarek 1 łyżka masła do smażenia 1 łyżeczka przyprawy Kucharek 20 dag żółtego, starkowanego sera
Świat Ciastachrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiad Gwarantuję , że będą znikać błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: FARSZ: * udka lub inne części kurczaka – ok. 400g * pieczarki – 200 g * cebula – 1 szt * sól * pieprz CIASTO: * szpinak – 80 g * czosnek – 1 ząbek * klarowane masło – 2 łyżki * mąka pszenna – 550 g * jajko – 1 szt * gorąca woda
Ostra na SłodkoMini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana
Moja smaczna kuchniadrobiowego, ale jeśli lubimy, możemy także zrobić galaretkę z mięsa wieprzowego. Wtedy będą to już "zimne nóżki" :) Składniki : 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 udko żelatyna włoszczyzna sól, pieprz 3-4 ziarnka, liść laurowy, koperek, 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyte mięso gotujemy w około litrze wody Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy do miękkości mięsa Ugotowane mięso wyjmujemy
Proste Potrawyakcja testowa dla blogerek ....i ja biorę także w niej udział..Dostałam kostkę Knorr Rosół z kury, kostkę bulionową Knorr z czosnkiem i pietruszką oraz oliwę extra vergine Bertolli.Naszym [ tzn, blogerów] zadaniem jest przyrządzenie piersi z kurczaka z wykorzystaniem w/w produktów i przekonanie się czy faktycznie pierś jest soczysta..Pierś z kurczaka chwilowo była u mnie nie dostępna [ po prostu
Moje domowe kucharzenieSkładniki na średnią miseczkę( na 4 osoby): 1 marchewka 1/3 korzenia selera 80 g żółtego sera 10 oliwek 1 ugotowane udko kurczaka 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy ½ łyżeczki octu winnego( jeśli lubicie) sól/pieprz/odrobina sproszkowanego czosnku 1 łyżeczka posiekanej pietruszki Warzywa obieramy, myjemy. Oliwki kroimy w krążki. Ser i warzywa na cienkie paseczki o długosci
Mia Cucina Sofietasosie pomidorowo-warzywnym z klopsikami porcja dla 4-5 osób Do klopsików będziemy potrzebować: 400 g mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 1,5 łyżeczki suszonej bazylii olej do smażeni a Do sosu: 1 puszkę krojonych
Ratunku obiadtakiego wymyśliłam? Klopsiki curry w pysznym sosie z podanych składników wyszły 22 spore klopsiki Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) 1 bułkę kajzerkę 5 plasterków boczku ok. 5 cm świeżego imbiru 3 małe ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, curry, cynamon płatki owsiane 200-300 ml mleka 200 ml płynnej śmietanki 12/18% (może
Ratunku obiadpół i podgrzać . Na jeden połowie układamy sałatę , kurczaka , pomidora , ogórka i cebulę. Można bułkę posmarować ketchupem i sosem. Polewamy sosem także kurczaka i cebulę. U mnie sos był na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Dodałam jeszcze czosnek by był smaczek. Polecam zrobić swoją ulubioną bułkę w domu
Magiczne Życie MartyCałość posypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Oliwę ubijamy z octem, pieprzem i solą. Polewamy sałatkę. SMACZNEGO :) OPCJONALNIE: 1 filet z kurczaka - nacieramy oliwą z oliwek z kostką rosołową, smażymy, kroimy na plasterki 1 bagietka z czosnkiem lub z ziołami, upieczoną przed podaniem
Blondynka Gotujeobiad. Wystarczy, że dorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej. Dla przypomnienia: -układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła -dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów, kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy ewentualną pianę i gotujemy(...)smaku. Przygotowujemy panierkę z płatków kukurydzianych i nasion sezamu. Płatki rozwałkowujemy na drobno. Dosypujemy nasiona sezamu w proporcji pół na pół. Mięso z kurczaka wyciągamy z rosołu, studzimy i oddzielamy kości. Roztrzepujemy 2 jajka, przyprawiamy przyprawą do mięs lub do kurczaka. Mięso panierujemy dwukrotnie w jajku i sezamie, układamy na patelni
Maminek kulinarnytego, pyszne, chrupiące, pełnoziarniste, czosnkowe grzanki. 'sałatka z kurczakiem i mango' Składniki (1 porcja): - 1 pierś z kurczaka (usmażona bez panierki lub ugotowana) - 0,5 świeżego mango - 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa - 0,5 średniej cebuli (najlepiej czerwonej) - 1 ząbek czosnku - ulubiona mieszanka sałat (2 garści) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 0,5 łyżki soku z cytryny - 0,5 łyżki(...)wylać 1 łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć 3 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę kromkę pieczywa i podsmażyć na grzanki. Z pozostałej oliwy, soku z cytryny, sosu słodko-ostrego i ziół prowansalskich zrobić sos. Na talerz wyłożyć mieszankę sałat, pokrojoną w cienkie półksiężyce cebule, na to pokrojone w plasterki mango, pokrojonego w paski kurczaka i grzanki. Przed podaniem polać
CookYourselfnaprawdę tylko chwilę (najdłużej chyba zajmuje zebranie wszystkich potrzebnych składników ). Składniki na szaszłyki: 2 piersi z kurczaka 1 łyżka miodu sok z limonki ⅓ szklanki oliwy szczypta płatków chilli 1 łyżeczka soli i pieprzu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 ząbki czosnku drobno posiekanego Składniki na sałatkę: ogórek zielony roszponka pomidorki koktajlowe mix sałat czerwona kapusta oliwa z oliwek
PaleoLifesmak. Składniki: 0,5 kg polędwiczek z kurczaka 1 szklanka maślanki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki 2 łyżki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej Sól i pieprz Dresing 1/2 szklanki drobno pokrojonej papryki Starta skórka z całej cytryny Starta skórka z całej pomarańczy 2 łyżki kaparów 2 starte ząbki czosnku Kilka łyżek posiekanej drobno zieleniny (najlepsza byłaby mieszanka(...)startą skórką z całej cytryny, startą skórką z całej pomarańczy, 2 łyżkami posiekanych kaparów, 2 startymi ząbkami czosnku, posiekaną zieleniną, szczyptą oregano i szczyptą pieprzu kajeńskiego i kilkoma łyżkami oliwy, tyle żeby połączyć wszystkie składniki. Krok 3 Przygotuj panierkę do kurczaka. Wbij do głębokiej misy dwa jajka i rozmieszaj je dokładnie rózgą. Możesz dodać odrobinę wody. Do foliowego worka strunowego
Niedzielny kucharzkostkę 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek małych, marynowanych podgrzybków 2 piersi z kurczaka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy Kebab-gyros np. Galeo Sposób przygotowania: Udka zalewamy wodą, gotujemy chwilę, zbieramy szumowiny i dodajemy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, a na końcu przypieczoną z czosnkiem cebulę. Z gotowego wywaru odlewamy ok 1 litr, w którym rozpuszczamy żelatynę(...)kukurydzą dajemy groszek wymieszany z marchewką i cały czas stopniowo zalewamy. Przy końcu, wyżej szynki układamy małe, odcedzone z zalewy grzybki (kapeluszami do dołu) i pierś z kurczaka. Zalewamy rosołem do końca i wstawiamy do lodówki lub chłodnego pomieszczenia. Przed wyciągnięciem z formy delikatnie ogrzewamy ją nad miską z gorącą wodą. Galaretę podajemy z odrobiną octu
Kuchnia w czekoladziepora sok z jednej pomarańczy 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki wody łyżka świeżego tymianku kilka listków bazylii kilka listków lubczyku (magii ) sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu Sposób przygotowania: Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć mąką i lekko
Gosia gotujekawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny sos pomidorowy Pół puszki krojonych pomidorów wlewamy na patelnię, Solimy, pieprzymy. Dodajemy 2 ząbki czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Taką wersję sałaty pakujesz w lunch box i masz pełnowartościowy lunch
Mój Smak na Życiemieszamy dokładnie i równo z 20g odważonej soli peklowej. Przekładamy do worka strunowego z grubej folii i wkładamy do lodówki na najniższą półkę. Zostawiamy do zapeklowania na 24h. Mięso kurczaka oczyszczamy z resztek kości i błon. Kroimy w poprzek włókien w drobną, mniejszą niż centymetr kostkę. Pokrojone mięso mieszamy z 10g soli peklującej. Przekładamy mięso do worka strunowego z grubej(...)batony po 330g 1kg mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 0,5kg mięsa z udek kurczaka (waga po oczyszczeniu) osłonka poliamidowa lub barierowa termokurczliwa 45-50mm 200ml bardzo zimnej wody 30g soli peklującej * 5 płaskich łyżeczek żelatyny 3 małe ząbki czosnku 5-7 kulek ziela angielskiego 1 pełna łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka
Karo in the Kitchenryżem, tylko zdecydowanie lżejsza. Świetnie smakuje również na zimno. Polecam. ok. 300 g piersi z kurczaka po 1 łyżeczce: kurkumy i oregano po 1/2 łyżeczki: cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego 5 czerwonych papryk 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała cukinia 1 puszka pomidorów 8 łyżek tartego sera (np. mozzarelli) olej sól(...)Umyte i osuszone piersi kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie przyprawy, łącznie z solą oraz pieprzem mieszamy ze sobą. Łączymy z 2 łyżkami oleju, mieszamy. Następnie powstałą marynatą nacieramy kawałki kurczaka. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki wrzucamy na wrzątek i blanszujemy około 3 minuty. Po tym czasie papryki odcedzamy
Smaki Na Talerzumąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski(...)mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy
Ostra na Słodkomąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski(...)mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy
Ostra na Słodkomąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski(...)mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy
Ostra na Słodkomąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski(...)mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy
Ostra na Słodko