kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:191/624)

Udka kurczaka z sezamem 146

mieciutki i bardzo aromatyczny.Ma rewelacyjny smak.Co tu duzo mowic,Azjaci sa naprawde mistrzami w przygotowywaniu drobiu. Skladniki na 4 porcje: 4 uda z kurczaka 3 lyzki sosu sojowego 3 lyzki sosu rybnego 3-4 zabki czosnku 2 lyzki miodu 5 cm-kawalek imbiru(...)lyzki sezamu 3 lyzki oleju sezamowego lub rzepakowego kolendra lub natka zielonej pietruszki Wykonanie: obrac czosnek i imbir.Drobno posiekac.Wymieszac oba sosy,dodac miod i posiekany czosnek z imbirem.Marynata gotowa w marynacie obtoczyc kurczaka.Naczynie z kurczakiem i marynata przykryc folia spzywcza i umiescic na cala noc w lodowce.Dlugie marynowanie jest gwarantem rewelacyjnego smaku potrawy,choc mozna rowniez marynowac 1-2 godziny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muszle nadziewane szpinakiem i mięsem pod beszamelem 306

przyjemność zajadania wynagradza czas spędzony w kuchni. Ja nie będę się przyznawać, ile szpinakowych muszli pochłonęłam :) Składniki: 50 dag mięsa mielonego z kurczaka, 300 g makaronu typu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel: 3 czubate łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka(...)sól, gałka muszkatołowa. Muszle gotujemy al dente w rondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, dajemy czosnek i smażymy. Całość solimy. Dodajemy zmielone mięso z kurczaka i dalej smażymy. Na koniec dodajemy śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy nim muszle. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło i dajemy mąkę

Delicious Titbits
Meksykańskie pierogi empanadas 338

same. Sprawdzą się na każdej imprezie lub jako danie obiadowe. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach z nadzieniem z brokuła i mięsnym, ale nie z wołowiny a delikatniejszym, z kurczaka. Zapraszam! Przepisów na ciasto na empanadas jest wiele. Nie chciałam jedynie kruchych empanadas, bo wiedziałam, że będą musiały poleżeć u nas kilka dni, a ciasto czasem lubi wyschnąć(...)serka kanapkowego 200 g masła szczypta soli Jajko do smarowania czarnuszka do posypania Farsz brokułowy 1/2 brokuła 1/2 opakowania fety sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Farsz mięsny 1 podwójny filet z kurczaka 1 kartonik pokrojonych pomidorów 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju kumin, pieprz, sól, curry, chilli, 2 zgniecione ząbki czosnku Sposób przygotowania ciasto Składniki zagniatamy

Mieszam w Garnku
Krem z kukurydzy z kurczakiem i tymiankiem 147

Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 13,50 zł SKŁADNIKI: 100g  piersi z kurczaka 2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 ziela angielskie 2 kostki rosołowe Świeży tymianek Oliwa z oliwek, papryka ostra Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmażamy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Doprawiamy go solą pieprzem(...)gotującej się wody dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę  i czosnek. Dorzucamy dwie kostki rosołowe i ziele angielskie. Do w pół ugotowanych warzyw dokładamy kukurydzę i świeży tymianek. Gdy warzywa w bulionie będą już miękkie, blendujemy wszystkie składniki. Gotujemy jeszcze chwilę na gazie, dokładamy usmażonego kurczaka i doprawiamy krem solą  i pieprzem

kulinarnyJa
Pieczone udka z kurczaka w białym sosie ze świeżego chilli 249

chilli :). Świeże papryczki są już dostępne w większości marketów i często też są uprawiane w Polsce - jak odmiana pepperoni. Pieczone udka to ulubione danie wielu Polaków, dodatek słodkiej papryki, czosnku i kminu rzymskiego doda w nich natomiast świetnego koloru i smaku. Jestem zwolennikiem umiarkowanej ostrości tak by kapsaicyna obecna w chilli nie zdominowała smaku samej papryki. Jesteście ciekawi jak smakuje(...)taki smak uzyskać, odrobina limonki, kakao czy kminu rzymskiego robią cuda :).  Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: godzina Składniki: 4 udka z kurczaka (Nie ćwiartki kurczaka!) Marynata do udek: Papryka słodka, czosnek granulowany, sól, odrobina kminu rzymskiego, odrobina oleju 3 większe papryczki chilli Śmietanka kremówka 30%tł 150ml ząbek czosnku łyżeczka soku z limonki szczypta kakao sól kmin rzymski

Kuchnia PROzdrowotna
Piersi z kurczaka w miodowym sosie z warzywami 364

papryki zielonej 8-9 średnich pieczarek ½ marchewki 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki przyprawy gyros ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i przekrajamy każdą z piersi wzdłuż na dwie połówki. Przyprawiamy sosem sojowym, przyprawą gyros, ostrą papryką i czosnkiem granulowanym

Mania Gotowania
Risotto na czerwonym winie z kurczakiem i pieczarkami oraz chipsy z jarmużu 134

chipsy są niesamowicie chrupiące. Składniki (na 2 duże porcje, dla głodomorów): 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki ryżu Arborio 500 ml bulionu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 100 gram parmezanu 150 gram pieczarek 1/3 pęczka świeżej bazylii 150 gram piersi kurczaka szczypta soli i pieprzu 3 łyżki masła opcjonalnie 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Chipsy(...)łyżka oliwy z oliwek świeżo zmielona sól i pieprz Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażę kolejne kilka minut. Następnie dodaję pokrojone w plastry pieczarki i całość duszę przez 3-4 minuty. Wsypuję ryż, smażę minutę i wlewam wino

Mango Papaja
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 216

cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz 1 łyżka oleju ok. 300 g kaszy gryczanej Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z pokrojoną w piórka cebulą i posiekanym czosnkiem. Następnie dodać rozmrożony szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Wlać śmietanę, doprawić do smaku i dusić przez kilka minut. Podawać z ugotowaną kaszą

Pasja Smaku
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 445

podsmażamy kapustę z marchewką i grzybami, aż zmiękną. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i jeszcze chwilkę smażymy, do czasu aż czosnek straci swój mocny zapach. Całość dodajemy do kurczaka, mieszamy razem z makaronem i studzimy. Do wystudzonego farszu wbijamy jajko i mieszamy całość, najlepiej dłonią.   Naszykujcie płaski garnek lub patelnię z ciepłą wodą i czystą(...)razem od razu podajemy. Nasuwa się teraz tylko jedno pytanie – palcami czy pałeczkami? SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka

Karo in the Kitchen
szybkowar-golonki indyka z kapustą i marchwią... 171

Składniki: golonki indycze 4 większe, przyprawa do kurczaka 3 łyżki, olej rzepakowy 7 łyżek, ząbki czosnku 6 sztuk, marchew 8 nieduże, kapusta 1 główka młoda, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryczka chili 1 średnia, woda 1 szklanka golonki indycze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do kurczaka i na gorącym oleju zrumienić golonki z każdej strony

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka z kaszy gryczanej 322

kilka suszonych pomidorów 1 łyżeczka oregano lub przyprawy włoskiej 2-3 jajka w zależności od wielkości Sól Pieprz 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na łyżce oleju. Kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać usmażonego kurczaka.  Pieczarki pokroić w półtalarki

Fabryka pomysłów
Faszerowany udziec z indyka 184

udźca z indyka  czerwona papryka 10 sztuk pieczarek 2 łyżki bułki tartej 1 jajko garść posiekanej natki pietruszki  przyprawa do kurczaka papryka słodka pieprz ziołowy zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku Vegeta 0,5 szklanki oleju do marynaty  masło do posmarowania indyka Wykonanie:  Mięso powinniśmy zacząć przygotowywać 2-3 godziny wcześniej. Najpierw usuwamy kość: nacinamy wzdłuż kości(...)około 200g mięsa do zmielenia- odkładamy na później, wykorzystamy je do farszu. Następnie lekko rozbijamy pozostałe mięso, posypujemy obficie przyprawami (do kurczaka- gdy jej używamy nie dodajemy już soli, papryka słodka, pieprz)  i posiekanymi 3 ząbkami czosnku. Zalewamy olejem i mieszamy , przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Odcięte 200g mięsa mielimy. Paprykę i pieczarki kroimy

Czerwona Porzeczka
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 207

piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości wyrzucamy (lub zostawiamy sobie do wywaru), odwracamy kurczaka i przygniatamy go mocno dłońmi między piersiami. Gotowe!   PRZYGOTOWANIE Cebule i czosnek obieramy. Pomarańcze – jeśli macie duże, wystarczy jedna. Powinna być naprawdę słodka. Dokładnie ją myjemy z wosku i całą jej skórkę ścieramy na drobnej(...)sosem maślanym spod mięsa, z miękką skarmelizowaną cebulką i słodkimi pomarańczami. Idealny z bagietką lub lekką pszenną bułką, która świetnie wchłonie sos. SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy (ten na zdjęciach ważył 1,76kg) 5 sporych ząbków czosnku 8-10 łyżek masła klarowanego masło klarowane do wysmarowania dna formy 1-2 bardzo soczyste i słodkie pomarańcze 2-3 czerwone cebule 1 łyżeczka

Karo in the Kitchen
Curry z kalafiora 200

sklepach internetowych od sprzedawców sprowadzających je z Indii. Składniki: 1 średni kalafior 2 średnie ziemniaki 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 kg piersi z kurczaka (do wersji mięsnej, w bez mięsnej pominąć) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego (opcjonalnie) lub 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego kuminu(...)tłuszcz i wsypać zmielone przyprawy (pilnować by się nie przypaliły, bo będą gorzkie), wystarczy chwila, do uwolnienia cudownego zapachu przypraw.  Następnie dodać cebulę i czosnek, a po chwili dodać ziemniaki, pokrojonego w kostkę kurczaka i mleczko kokosowe lub wodę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać pomidory i sok z cytryny, dusić jeszcze z 5 minut. Dodać kalafior

Kuchcik gotuje
Kurczak z mango 87

przystąpieniem do gotowania, warto przejrzeć trochę przepisów i zakupić najczęściej powtarzające się przyprawy, dzięki którym dania te są tak kolorowe i aromatyczne.  podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku niewielki kawałek startego imbiru 1 świeża papryczka chili 1 duże dojrzałe mango lub dwa mniejsze 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonej(...)półtalarki i wrzucić na rozgrzany olej, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Dodać ostrą paprykę, liście curry, mieloną kolendrę, kurkumę i czarnuszkę, wszystko dobrze wymieszać i smażyć aż cebula lekko zbrązowieje. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka i smażyć przez kilka minut aż mięso będzie białe. Wlać pomidory

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania