zapiekankę posypujemy startym serem żółtym, różnymi źródło: przepisy.pl przyprawami i ziołami. Bardzo często robimy również zapiekanki makaronowe - są bardzo pożywne i sycące. Pyszna jest zapiekanka makaronowa z kurczakiem, mięsem mielonym czy boczkiem. Wcześniej gotujemy makaron al dente, mięso podsmażamy. Krócej będziemy wtedy zapiekać. Podobnie robimy zapiekanki z warzywami. Wykorzystujemy warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło
Gotuję Testujęulubione warzywo, uwielbiam go pod każdą postacią. Dziś postanowiłam nadziać nim pierś kurczaka. Chrupiąca panierka, soczysty kurczak i on, czyli por! 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mały por boczek wędzony parzony, pokrojony w kostkę tak ok. 1/2 szklanki 3 łyżki tartego żółtego sera vegeta pieprz do panierki: mąka, bułka tarta, jajko olej do smażenia Pierś rozciąć
Jadło i czytadłopółnocnowłoskie danie, idealne na jesień. Penne al pesto di rucola e noci. Przyrządzicie je w kilkanaście minut. Składniki można dodawać dowolnie, np. znana jest wersja z pancettą (boczkiem), pomidorami koktajlowymi lub kurczakiem. Co tylko Wam podpowie wyobraźnia. Składniki: penne 350 gramów pesto Orzechy włoskie 70 gramów Orzechy piniowe 20 gramów Starty parmezan 70 gramów Bazylia, oregano Czosnek Sól, pieprz
Bon Ton ItaliaPrzepis na prostą, a zarazem smaczną i pożywną zupę z ziemniakami i wędzonym boczkiem. Składniki: 5-6 skrzydełek z kurczaka 6 średnich ziemniaków duża marchew pietruszka 4 ząbki czosnku 300 g boczku wędzonego kawałek kiełbasy 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe majeranek suszony sól, pieprz łyżka mąki łyża masła Przygotowanie Boczek i kiełbasę kroimy
e-PrzepisyKulinarnetygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych potraw. Dziś prosta wersja makaronu z pesto - bezmięsna (ale pyszna) :)) Jeśli chcemy uzyskać treściwsze danie dodajmy podsmażony w kosteczkę boczek lub podsmażone kawałki kurczaka. Składniki: 200g dowolnego makaronu - u mnie spaghetti Na pesto: liś cie szpinaku świeża bazylia kilka orzechów włoskich oliwa sól pieprz 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki startego żółtego
Walijskie PichcenieSkładniki: - 4/5 cebul - 3 ząbki czosnku - 2 nogi z kurczaka - 5 ziemniaków - 4 kromki chleba - szczypiorek + koperek - kawałek słoniny lub wędzonego boczku - kostka rosołowa - ser żółty Gotujemy 2 nogi z kurczaka, po 15 minutach dodajemy obrane w talarki ziemniaki. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy kawałek słoniny lub boczku skrojonego w kostkę oraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki wrzucamy
upichconainny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej 800 g piersi z kurczaka 400 g surowego boczku 400 g wątróbki łyżka masła 1 marchewka 1 pietruszka 5 jaj 2 cebule 1 bułka kajzerka lub 2 kromki chleba
Symfonia smakowaOstatnio otworzyłam u siebie sezon grillowy. Zaczęłam go od tradycyjnego kurczaka(4 duże udka), boczku(plastry 300g) i karkówki(bez kości, plastry 400g) :) Przygotowanie marynaty i składniki: Oliwa z oliwek imbir - utarty na najmniejszych oczkach (kawałek imbiru o długości 4 cm na to całe mięso) pieprz odrobina soli ostra papryka mielona curry 8 ząbków czosnku (wyciśniętych
ClauditteMissCookingPieczemy pasztet! Pasztet mięsno-warzywny z chrupiącym boczkiem! SKŁADNIKI: - 1 udko indycze - 1 udko z kurczaka - 2 szt antrykotu - 1 szt skrzydło indycze - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - 4 jajka - 1 kajzerka - sól, pieprz - boczek surowy wędzony W/w ugotować do miękkości, wywar będzie idealny na zupę lub rosół. Mięso i warzywa z wywaru zmiksuj blenderem na gładką masę(...)masy wpij jajka i namoczoną kajzerkę w wywarze. Wszystko miksujemy na gładką masę. Formę wysmaruj olejem. Dno formy wyłóż boczkiem. Wylej masę. Na wierz wyłóż boczek. Pieczemy godzinę w temp około 210-220 stopni. Studzimy całkowicie
SMYKWKUCHNIjajko -szczypta soli -zimna woda Farsz: -opakowanie mrożonego szpinaku -200 g sera feta -100 ml śmietany 30% -1 jajko -1 łyżka masła -2 pojedyncze piersi z kurczaka -300 g pieczarek -100 g boczku wędzonego -1 cebula -2-3 ząbki czosnku -pieprz -125 g mozzarella -pomidor do dekoracji Posiekać mąkę z miękkim masłem, jajkiem i solą, dodać wody, ile ciasto zabierze(...)pokrojony w kostkę ser feta i dusić na małym ogniu, ciągle mieszając. Śmietanę wymieszać z jajkiem i wlać do szpinaku z kurczakiem i pieczarkami. Chwilkę podusić. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć farsz. Na wierzchu ułożyć cienkie plastry boczku, porwane kawałki mozzarelli. Wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Po wyjęciu przybrać plastrami pomidora, posypać dowolną zieleniną. Tarta smakuje dobrze zarówno
Kulinarne przemysleniakurczaka 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz Przygotowanie Kapustę poszatkowałem dość grubo. Obgotowałem ją do miękkości w osolonym wrzątku (ok. 10 minut). Odcedziłem. Boczek pokroiłem w kostkę, mięso z udek kurczaka podzieliłem na kawałki. Marchew obrałem i starłem na tarce o dużych oczkach, cebule posiekałem. Na rozgrzanej patelni podsmażyłem boczek. Dodałem do niego cebulę. Po kilku minutach dodałem
R'n'G KitchenJest bardzo smaczna i soczysta. 600 g boczku świeżego 5 jajek 1 kiełbasa biała sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej przyprawa do kurczaka masło klarowane Na rozgrzane masło wbijam jajka i smażę jajecznicę, doprawiam sola, pieprzem. Boczek kupiłam kawałek nie za duży, ale rozcięłam go bo był za gruby, a chciałam uzyskać jeden płat duży. Nawet jak po rozcięciu uzyskam(...)stanie.. Całość potem i tak mocno zawiążemy nitką grubą. Odkroiłam skórę która okala boczek bo jest mi nie potrzebna Boczek po nacięciu solę, pieprze, posypuje papryką wędzoną, przyprawą do kurczaka i odstawiam na 30 minut aż przejdzie przyprawami.Układam na nim wystudzoną jajecznicę, i kiełbasę. Zwijam wzdłuż krótszego boku. Zawiązuję nitką i mocno ściągam. Przekładam
wesoła kuchniaśliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka – 1 szyja z gęsi – 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego – 3 torebki przyprawy do bigosu – ok. 15 liści laurowych(...)pojedyncze kostki z mięsem. – Obie kapusty wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami, śliwkami i podsmażonym boczkiem. – Do garnka z kapustą powciskać udka kurczaka, szyjki i żeberka, tak aby były przykryte kapustą. Garnek przykryć szczelnie folią aluminiową. – Piec w 200 st. C przez 2 godziny, zostawić
To co kochamczosnek i mieszamy. Całość dusimy około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni
Projekty ze smakiem