pikantnym smaku. Idealna na sylwestra lub na świąteczny stół. Szybko, pysznie, kolorowo:) Dla 4-5 osób: 35 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 15 dkg ostrego żółtego sera por ( jasna część) 1 papryka czerwona lub zielona 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej + sól do smaku 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju(...)majonezu + 2 łyżki pikantnego ketchupu sól i pieprz do smaku Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski razem z przyprawą meksykańską, solą i dwoma łyżkami oliwy. Wymieszać i zostawić w lodówce na 30 min. Po tym czasie usmażyć ( kilka minut) na pozostałym tłuszczu i ostudzić. Por przekroić wzdłuż na połowę a następnie w piórka
Maślane ciasteczkoszklanki mąki pszennej 120g masła 1 jajko 1łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/4 szklanki wody Farsz: 400g fileta z kurczaka 250g pieczarek 250g kurek 3 łyżki masła 1 por 250g żółtego sera 1 cebula 2 ząbki czosnku lubczyk sól pieprz olej Wykonanie: 1. Ciasto: Z mąki, masła, jajka, proszku do pieczenia, wody, ziół i szczypty(...)minut, a następnie ostudzić. 2. Farsz: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, całość przesmażyć na oleju około 8-10 minut. Pieczarki i kurki oczyścić, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojonego w plasterki pora, podlać wodą i dusić około 10 minut. Mięso
Szalona Kuchnia Ewelinychodzi nawet o to, że zima jest głównie w kalendarzu, a za oknem przez większość czasu dodatnie temperatury. Raczej o to, że takiego kurczaka możemy bez problemu przyrządzić o dowolnej porze roku na patelni grillowej. Właściwie taki jest bazowy zamysł na to danie, gdyż grillowanie na tzw. łonie przyrody najczęściej nie pozwoli nam na przyrządzenie duszonych warzyw – chyba(...)korzennymi – zwłaszcza cebulą czy selerem. Ponieważ to łagodne w smaku warzywo, warto przyprawić go czymś bardziej wyrazistym. Często stosuje się w tym celu kolorowy pieprz. Delikatnie pikantny będzie również kurczak, gdyż do marynaty dodamy szczyptę chili. W zależności od upodobań możemy zresztą manipulować ostrością marynaty i dodać chili więcej niż w przepisie (ale ostrożnie!). Co do samego kurczaka, to jest
Kulinarna Pokusaróżne sposoby. Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce.. mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 3 czubate łyżki śmietany 18% 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego
Di gotujesmaczna, zniknie szybko a goście poproszą o przepis! Jestem tego pewna! SKŁADNIKI: 300 g polędwicy z indyka lub innej, ulubionej – u mnie wędlina gotowany kurczak 4 jajka ugotowane na twardo 1 duży por 1 jabłko (opcjonalnie) kukurydza konserwowa, puszka 285 g po odsączeniu 1 słoik selera konserwowego, 160 g po odsączeniu puszka ananasa w syropie, u mnie krojony(...)odsączam na sicie, podobnie postępuję z ananasem. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Wędlinę kroję na małe kawałki. Obrane jajka ugotowane na twardo kroję w kosteczkę. Pora (białą część) przekrawam wzdłuż na pół i kroję w małe talarki. W dużej misce łączę ze sobą wszystkie składniki, doprawiam solą i pieprzem. Odkładam na bok na godzinę
Zasmakuj KuchniKażdy kawałek smarujemy miodem i zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni. Pieczemy jeszcze około 15 min. Przed podaniem żeberka możemy posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem. 2) Kurczak z orzeszkami w sosie miodowo-sojowym Kurczak z orzeszkami ziemnymi oraz dwoma kolorami papryk w stylu hongkońskim. Genialny słodko-wytrawny smak od którego ciężko się oderwać. To danie z kolei mnie oczarowało! Świetną(...)Savoury Noodle. Sos ten składa się przede wszystkim z ekstraktu ostrygowego i nadaje potrawie bogatego smaku. Świetnie smakuje nie tylko z warzywami, ale również z kurczakiem czy wieprzowiną. Składniki: 1 papryka czerwona 1 mały por ok. 150 g pędów bambusa (słupki) 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 2 cm imbiru 1/2 brokułu 50 g (1 saszetka) sosu Rich&Savoury
Kuchnia MagdaLenyKażdy kawałek smarujemy miodem i zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni. Pieczemy jeszcze około 15 min. Przed podaniem żeberka możemy posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem. 2) Kurczak z orzeszkami w sosie miodowo-sojowym Kurczak z orzeszkami ziemnymi oraz dwoma kolorami papryk w stylu hongkońskim. Genialny słodko-wytrawny smak od którego ciężko się oderwać. To danie z kolei mnie oczarowało! Świetną(...)Savoury Noodle. Sos ten składa się przede wszystkim z ekstraktu ostrygowego i nadaje potrawie bogatego smaku. Świetnie smakuje nie tylko z warzywami, ale również z kurczakiem czy wieprzowiną. Składniki: 1 papryka czerwona 1 mały por ok. 150 g pędów bambusa (słupki) 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 2 cm imbiru 1/2 brokułu 50 g (1 saszetka) sosu Rich&Savoury
Kuchnia MagdaLenySkładniki: tłuszcz po pieczeniu kurczaka ok 1 szklanki lub 3/4 szklanki oleju rzepakowego, cebula 2 sztuki, por zielona część 1 sztuka, marchew 3 sztuki średnie, papryka słodka 10 sztuk średnia, czosnek 1 główka, sok pomidorowy 1/2 litra, woda 2 szklanki, opcjonalnie przyprawy z opisu lub do smaku, makaron spaghetti 1 opakowanie, ser żółty gouda 30 dag na tłuszczu po pieczeniu(...)kurczaka (zawsze powstały wywar z pieczenia drobiu, mięsa zamrażam i wykorzystuję do tego typu dań,bigosu,sosów) lub na oleju zeszklić pokrojoną cebulę z porem, dodać pokrojone marchewki, wymieszać i dusić z 10 minut co jakiś czas mieszając wsypać pokrojoną w paski z pestkami paprykę i podsmażać z 10 minut, wsypać pokrojone w talarki cienkie ząbki czosnku, następnie wlać
W Mojej Kuchni Lubięnajbliższych, leczeniem zatruć pokarmowych czy kaca po dobrej imprezie. Prosta i szybka zupa. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis jak go wykonać. Składniki: 1 tuszka kurczaka 1 szponder 3 szt. marchewki 1 mała por 1 mała cebula 1 mały seler 1 mała pietruszka korzeń Sól Pieprz Ziele angielskie wedle uznania Liść laurowy wedle uznania Makaron nitki Domowy rosół – przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dietę: alkohol + papierosy + kebaby :/ No nic, nie ma co rozpaczać (tym bardziej, że i tam dostanie mi się od Magdy za to co tu wypisuję :)), pora opisać jedzonko :) Otóż wpadliśmy na pomysł zrobienia kurczaka z warzywami w parowarze. Parowar jest cudownym urządzeniem, chociaż trzeba się do niego przyzwyczaić. Ciężko od razu polubić ten smak. W końcu co smażone(...)wszystkim dziwi mnie to, że kompletnie zignorował kurczaka, a zajął się plądrowaniem półeczki z bakłażanem :) Naprawdę mu smakowała! Gdyby mógł mówić to pewnie by potwierdził :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureWitam! Dziś wtorek, a w związku z tym, jak zapowiedziałm wczoraj, pora na przepis z mięsem Dziś będzie to pierś z kurczaka w sosie migdałowym wg przepisu G. Ramsaya z książki Great Escape. Jest to danie kuchni indyjskiej, w której bardzo często używa
Codzienne Gotowaniearomatyczna, po prostu udana. Składniki: 70 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału, 1 duża główka czosnku, 1 biała cebula, 100 g pora, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony cięty czosnek niedźwiedzi do smaku, 1 łyżeczka sosu worcestershire, pieprz czarny świeżo mielony(...)dodajemy olej, pokrojona w kostkę cebulę i pora w plasterkach. Całość podsmażamy na złoty kolor. W tym czasie obieramy czosnek i w całości wrzucamy do garnka. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok. 5 min. Za pomocą blendera miksujemy warzywa. Po zmiksowaniu, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Polędwiczki z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej zupy dodajemy
Moniki Smakołykimiejscowa ludność przerobiła je na własne upodobanie i smaki, dodając między innymi, słodki sos sojowy i pastę sambal. Ze względu na muzułmańską społeczność Indonezji dodali lub zastąpili wołowinę, kurczakiem czy też krewetkami. Choć to nie odpowiedź jeszcze, ale zbliżamy się i do niej. Od 1602 roku przez blisko 350 lat Indonezja była własność Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej(...)smacznego. 👥 – 4-6 ⏰ – 30 minut 🇳🇱 – Holandia Składni potrzebny by zrobić to danie 300 g makaronu ryżowego 2 jajka 4 piersi z kurczaka 200 g krewetek 150 g szynki Marchewka Por Cebula Czerwona papryka Imbir Czosnek Świeża kolendra 2 łyżki sosu Sambal 5-7 łyżek słodkiego sosu sojowego Olej rośliny Sól Pieprz świeżo zmielony Jak zrobić Bami
RafalCookCzas na ucztę. Wreszcie upragniony urlop, trochę więcej czasu, więc pora przyrządzićcoś specjalnego o wyjątkowym smaku. Na nasze roladki potrzebujemy udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) --ok 12 sztuk..My swoje wyfiletujemy sami.Musimy też przygotować:-0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego-4 marchewki-2 jajka-2 suche bułki-cebulę-przyprawy-olej Deskę
Maminek kulinarnyprzyprawy do kurczaka* 3 solidne gaście ulubionej mieszanki warzyw na patelnią (u mnie zmieszane dwie mieszanki) olej do smażenia około 2 cm pora 3 łyżki Dressingu 1000 Wysp Folwark *można użyć inne ulubionej mieszanki do kurczaka – ilość zależy od Waszych upodobań smakowych, uważajcie jedynie na ilość soli w mieszance, żeby danie nie było za słone (w mojej była(...)pokryła mięso. Obsmażamy. Gdy kurczak będzie już dobrze (, ale nie za mocno) obsmażony dodajemy oleju i wsypujemy mieszankę mrożonych warzyw na patelnię. Co jakiś czas mieszając smażymy do zmięknięcia warzyw. Pod koniec smażenia (, gdy warzywa już prawie dojdą) dodajemy 3 łyżki Dressingu 1000 Wysp. Gdy warzywa już zmiękną ściągamy patelnię z ognia. Posypujemy dowolnie posiekanym porem i od razu podajemy
Słodkie okruszki