Zawsze chciałam zrobić tą zupę, ale trochę się bałam czy wyjcie jak trzeba i czy będzie nam smakowała. Byłam dzisiaj w sklepie i pracuje tam pewna
Kuchnia Pokoleńdomowników. Nie wiesz co zrobić na obiad, w zabieganym tygodniu ? Zaradny chińczyk ci doradzi, sweet chilli.. składniki dla 4 osób: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 marchewka, dość duża kawałek pora, biała część, równa wielkości marchewki 1 średniej wielkości cebula 1 łodyga selera naciowego 2 plastry ananasa, pokrojonego w kostkę 3 ząbki czosnku 7-8 łyżek słodkiego(...)wyciśniętym praską czosnkiem. Rozgrzej woka, wlej olej, wrzuć pokrojone w słupki warzywa, tylko seler naciowy i cebulę , wiadomo inaczej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smaż aż się zrumienią, następnie dodaj kurczaka i ponownie mieszając, smaż do czasu, aż się przyrumieni. Dorzuć ananasa, wlej sos chilli i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i chilli do smaku. Gotowe, serwuj z gotowanym ryżem lub makaronem
Ogrodnik w podróżyleniwy weekendowy obiad, podane z chrupiącym chlebkiem. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Cacciatore z kurczakiem i dynią (4 porcje) Składniki: 1 cebula, pokrojona w ósemki 1 por, pokrojony w plasterki 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 plasterki wędzonego boczku lub wędzonej pancetty, drobno posiekane 2 gałązki rozmarynu, listki drobno posiekane olej lub oliwa z oliwek 2 liście(...)rondlu rozgrzej olej i dodaj boczek i rozmaryn. Smaż mieszając przez 2 minuty, a następnie dodaj czosnek, cebulę i pora. Smaż, mieszając od czasu, do czasu przez kolejne 10 minut. Dodaj pieczarki, dynię lud bataty, po czym włóż kurczaka. Wlej wino i gotuj aż około jedna trzecia odparuje, po czym dodaj pomidory. Wlej do każdej puszki trochę wody
karmelowyBabskie spotkanie, postanowiłam wprowadzić trochę innego smaku. W Polsce ciągle gotujemy bardzo bezpieczne dania z kuchni polskiej. Warto posmakować innej kuchni i smaków. Mięso pokroić w
Kuchnia Pokoleńmarchewki 1 papryka czerwona 1 cebula 1 por 15 pieczarek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki ostrej sól do smaku 3 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych makaron sojowy/ryżowy/ryż szczypiorek do podania Przygotowanie: Kurczaka dokładnie umyj, pokrój w kostkę i przełóż(...)przygotuj warzywa. Umyj je, obierz i pokrój: marchewki i paprykę w drobne słupki, pieczarki i pora w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć warzywa na rozgrzany, lekko naoliwiony wok lub patelnię i usmaż do miękkości (około 15 minut). Następnie na innej patelni podsmaż kurczaka. Ugotuj makaron lub ryż. Na końcu przerzuć wszystko do woka (łącznie z makaronem), dodaj orzeszki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńmięsa, na samym bulionie warzywnym, również smakuje bosko, w tym momencie mamy również propozycję dla wegetarian. Składniki (na 3 litry): 1 duża pierś z kurczaka 3 średnie marchwie 1 duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir (ilość jak na zdjęciu) 3-4 grzyby(...)opakowanie makaronu Vermicelli sos sojowy jasny Wykonanie: Jeśli korzystamy z suszonych grzybów mun - należy je włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i namoczyć około 30 minut. Pierś z kurczaka umyć, przekroić na pół. Zalać 3 litrami zimnej wody, zagotować, odszumować. Dodać obraną włoszczyznę, przekrojone wzdłuż na połowę źdźbła trawy cytrynowej, obrany i pokrojony imbir, czosnek i szalotki. Dodać grzyby
Garniec Magaliegalaretkę można przygotować z okazji różnych uroczystości domowych, sprawdzi się jako przystawka lub zakąska. Podajemy z sokiem z cytryny, octem lub tartym chrzanem. SKŁADNIKI: 1 sprawiony kurczak 2 cebule 3 marchewki 1 por (biała część) kawałek selera 1/2 pęczka natki pietruszki po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku 1 kostka bulionu drobiowego(...)konserwowy marchew z wywaru pokrojona w kostkę czerwona papryka pokrojona w kostkę spora ilość mielonego czarnego pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekane same listki, bez łodyżek) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy do garnka. Krok 2. Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki - dodajemy do garnka z mięsem, wrzucamy 1/2 pęczka natki pietruszki, ziarenka pieprzu
Moja Książka Kucharskamożecie oczywiście dodać innych sezonowych i ulubionych warzyw) tymianek,bazylia,rozmaryn,zioła prowansalskie sos sojowy sól czarny pieprz kawałek swieżego korzenia imbiru Zacznijmy od piersi z kurczaka. Pokroiłam je na cienkie paseczki. Dodałam starty imbir,czosnek, pastę curry i przyprawy. Wlałam sos sojowy i olej. Wymieszałam i odstawiłam aby piersi przeszły smakiem przypraw. Obrałam marchewki i pietruszkę. Cukinii(...)przyprawy. Następnie dodałam podgotowane przez chwilę na półtwardo różyczki kalafiora i plasterki cukinii. Warzywa podlałam odrobiną wody i podsmażyłam na chrupko. Dolałam również sosu sojowego. Pora wrócić do naszego namarynowanego wcześniej kurczaka. Przełożyłam go na rozgrzany olej. Smażyłam aż nabrał złocistego koloru. Do tego pysznego dania, które podawałam z ryżem idealnie pasuje poniższy jogurtowy sos. Pokroiłam w kostkę
potrawyregionalneselera 1/2 pora 3-4 ziemniaki kalafior fasolka szparagowa sól, pieprz ziarenka smaku suszony lubczyk A jak to zrobić: Marchewki i pietruszkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler obrać i pokroić w drobną kostkę, razem z porem. Warzywa przesypać do garnka, zalać wodą i gotować aż lekko oddadzą smak. Piersi z kurczaka pokroić (każdą
Kuchnia w opałachpyszne. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka (wędzone, pieczone, smażone…) - makaron Lumaconi ( w kształcie dużych muszli) – ok. 300g - pęczek rzodkiewek - 4 mini papryki kolorowe (lub po ½ czerwonej i pomarańczowej) - 1 czerwona cebula - jasna część pora - szczypior - 1 puszka kukurydzy - cytryna (skórka i sok do smaku) - wino ryżowe Mirin (do smaku(...)cienkie plasterki (użyłam szatkownicy) i przekładamy do miski z lodowatą wodą (nabiorą jędrności i będą miały ciekawy kształt). Cebulę kroimy w cienkie krążki, por w plasterki, papryki pozbawione gniazd nasiennych w paski, filety z kurczaka (dałam pieczone) kroimy w kostkę. Z wyparzonej cytryny cienko obieramy skórkę, którą kroimy bardzo drobno (możemy też ją zetrzeć na tarce). Odsączamy z zalewy kukurydzę
mojewypiekiinietylkoProste, a pożywne i można zrobić na 2 dni. Ciekawi? No to już! Co nam trzeba? pierś z kurczaka -500-600 g, cieciorka konserwowa- 1 puszka, kukurydza konserwowa – 1 puszka, ryż – 200g suchego, czaber świeży – 1 łyżka por – 1 mały pocięty w krążki, przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, curry – każda, płaska łyżeczka, natka pietruszki
Latosiowydompanie, oprócz dzielenia się najświeższymi ploteczkami, nowinkami z życia wnuków, czy domowymi maściami na korzonki, regularnie wymieniają się też pomysłami na ciekawe dania obiadowe i słodkości. Kurczak na ryżu zachwycił do tej pory już kilka zaprzyjaźnionych rodzin - koniecznie musiałam się więc nim podzielić szerzej. Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, jednogarnkowe , w zasadzie samo się piecze i nie wymaga(...)śmietankowego (100g) 4-5 ząbków czosnku 4 łyżki ketchupu 1 łyżka Vegety 1 łyżka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki pieprzu cayene DANIE: 1 kg pałeczek z kurczaka 300g białego ryżu 3 średnie cebule Poszczególne etapy przygotowania dania pokazuje poniższa fotorelacja. W garnku ugotować wywar z wody, masła, czosnku, ketchupu i przypraw. Odstawić do ostudzenia. Do naczynia żaroodpornego
Grunt to przepis!ciężarem do patelni, smażymy na ostrym ogniu, a potem pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu będzie gotowy w 25 minut. O ile do tej pory uważaliśmy, że najprostszym do zrobienia jest kurczak w marynacie zielonej bogini (Green Godess ), to teraz wyrósł mu poważny konkurent. Spróbujcie tej metody – naprawdę warto. Poniedziałek: Mega szybki makaron chiński w sosie szczypiorkowo
Niedzielny kucharzszkl ryżu 1 szkl wina 1 cebula kawałek pora ok 10 cm 1 udko z kurczaka 100 g dzikiego ogórka sól pieprz 2 ząbki czosnku oregano hyzop bazylia lubczyk suszona papryka tłuszcz do smażenia natka pietruszki koperek pomidorki cocktailowe Do rondla kroimy cebulę i pora, przysmażamy, dodajemy pokrojone mięso z udka, przysmażamy ponownie, następnie dodajemy ryż i smażymy
Gotowanie jest łatwe