minut sitko wyłóż pergaminem, następnie ułóż kawałki kurczaka wlej 1 szklankę wody do woka (dodaj świeżch ziół - mięso zyska piękny aromat) i ustaw sitko tak by nie dotykało lustra wody gotuj około 15-20 minut. Czas parowania zależy od wielkości kawałków mięsa podałam z białą kaszą gryczaną i porem duszonym z czerwoną papryką (przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś trochę eksperymentów kuchennych...chińszczyzna....kocham ją jeść ale nie wiele wiem o tej kuchni...niestety ;( Miałam za zadanie zrobić kurczaka w panierce bo takie było życzenie siły wyższej ;)Trochę improwizowałam i co na koniec wyszło nie było nawet takie złe...smakowało i zniknęło z talerzy...Ponieważ tak jak mówię nie mam żadnej praktyki w kuchni azjatyckiej zakupiłam gotowy(...)końcową 25g. suszonych grzybków mun 5 pieczarek szklanka fasolki zielonej sos Dragon Blue ja użyłam Hoisin & Garlic 2 piersi z kurczaka 2 łyżki sosu słodko- ostrego 0,5 szkl. bulionu warzywnego Bulion warzywny wlewamy do woku...por, kapustę pekińska szatkujemy i dodajemy do bulionu wrzucamy również kalafior rozdrobniony na różyczki i fasolkę zieloną...I dusimy do miękkości
NaKońcuJęzykaPomysł na obiad mniej kaloryczny. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 240 C i piec tak
Kuchnia Pokoleńsię widokiem a potem smakiem, ponieważ polecam ją wszystkim Składniki: 400 g ziemniaków 50 g masła (niesolonego) 280 g pora (biała część) 2 łodygi selera naciowego 150 g białego wina 850 ml bulionu z kurczaka sól morska biały pieprz 300 ml śmietany 18% (do zup) szczypiorek do podania Wykonanie: Ziemniaki pokroiłam w grubą
Kuchnia u Krysiokoło 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1 duży ugotowany burak – około 250 – 300 g – starty na tarce o dużych oczkach 1/2 szklanki białego wina 1 średni por – biała część drobno posiekana 1 cebula – pokrojona w małą kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania(...)natki pietruszki – drobno posiekanej Wykonanie: Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, obsmaż dokładnie kurczaka z każdej strony, dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą
Moja pasja smakuz dodatkiem jabłek wzbogacona smakiem prawdziwego i pysznego majonezu. Wspaniała do obiadu lub dań z grilla. Podałam ją do smażonego kurczaka w sosie ze słodkiej śmietanki i pieczonych ziemniaków. Obiad w tygodniu idealny! SMACZNEGO Składniki: 2 spore pory, tylko jasna część 3 duże jabłka 4 większe łyżki majonezu sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier puder do smaku Przygotowanie
Zasmakuj Kuchniszponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder) 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku(...)sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować rosół na bardzo małym
Czerwień i błękitProponuję dziś do przyrządzenia pyszne danie z ciasta francuskiego , z kurczakiem i warzywami, sycące i aromatyczne , w sam raz na zimową porę . Do tego przepisu potrzebujemy dwa opakowania ciasta francuskiego . Jedno opakowanie jest na dwa warkocze czyli dwie porcje. Zaplatanie nie jest takie trudne, dokładnie jest przedstawione na filmiku . Danie to pierwszy raz jadłam "będąc w gościach(...)zasmakowało, że od tego czasu to danie bardzo często pojawia się na naszym stole. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): ok. 500 g piersi z kurczaka (lub jedna podwójna) 2 opakowania ciasta francuskiego XXL 50-25 cm 375 g 500 g pieczarek 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka 1 jajko 1 cebula ketchup kawałek żółtego sera do starcia łyżeczka
Kawa z mlekiempotrawa. Mogę jednak zapewnić, że ta z przepisu poniżej jest naprawdę bardzo smaczna Bulion: 300 g mięsa z piersi kurczaka 4 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1/2 białej części pora mały kawałek selera 2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 3 suszone liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki Farsz: mięso(...)cytryna lub limonka do skropienia po przygotowaniu Bulion: Do dużego garnka włożyć oczyszczonego i umytego kurczaka pokrojonego na mniejsze części (jedną pierś kroić na 2-3 kawałki). Zalać 4 szklankami wody. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę i selera oraz cebulę, czosnek, liście laurowe i kawałek pora. Wsypać sól, pieprz i suszoną paprykę. Gotować na średnim ogniu, pod przykryciem
Bulliojako samodzielne danie, ale stanowi też bazę do innych zup. Czyli jutro bez zbędnego wysiłku będzie zupełnie inna zupa np. pomidorowa :) Składniki: kurczak (cały - bez piersi lub 2 ćwiartki i 2 skrzydełka), 2-3 marchewki, pietruszka, por, kawałek selera, mała cebula, natka pietruszki, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy, lubczyk, sól, 4 litry wody. Do garnka wlać zimną wodę
Moja kraina smakówjeśli postawimy na niecodziennie i zazwyczaj dostępne, ale nie zawsze znajdujące się w naszych kuchniach produkty. Mój wybór padł na marynowanego w miodzie kurczaka oraz grillowane warzywa: cukinię i... białe szparagi. Skąd szparagi o tej porze? A ze słoika! ;) i wiecie co? Nie zawiodły! Składniki marynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu(...)łyżka pietruszki suszonej (albo świeżej) 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos vinaigre opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy
Kitchens AlphabetSkładniki (na 1 porcję) - pół pora (ok. 59 g), - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - pół marchewki (ok. 52 g), - 1/4 papryki (ok. 38 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g), - 1/4 szklanki(...)ząbek czosnku, - łyżeczka soku z cytryny, - pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojony por szklimy na oleju. 2. Do pora dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut. 3. Do warzyw dodajemy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka i całość dusimy kilka minut. 4. Farsz
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDawno nie było nic z serii #studentwkuchni , pora to nadrobć i podzielić sie z Wami prostym przepisem na obiad, którego wykonanie zajmie nam nie dłużej niż czas ugotowania makaronu :D Składniki: 250 g dowolnego makaronu 400 g piersi z kurczaka 4-5 suszonych pomidorów w oliwie 250 g przecieru pomidorowego/pomidorów z puszki sól pieprz ostra
Malinowo w kuchniSKŁADNIKI na 4 porcje: 1 litr gotowego bulionu drobiowego odtłuszczonego lub 2 udka z kurczaka + 1/2 l wody 250 g suszonego zielonego groszku (spliterwten) 150 g obranego selera pokrojonego w kostkę 200 g pasternaka lub korzenia pietruszki pokrojonego w kostkę 150 g pora pokrojonego w pół-krążki 3-4 łodygi selera naciowego pokrojonego w kawałki 1 łyżeczka bulionu drobiowego(...)pęczka natki pietruszki (posiekanej) 200 g wędzonej piersi kurczaka lub mięso z udek jeśli sami robiliście bulion Wykonanie: Ugotować bulion lub ze słoika wlać do rondla Opłukać groch na sicie i dodać do bulionu. Doprowadzić wolno do zagotowania. Zamieszać kilkakrotnie. Dodać połowę z selera pokrojonego w kostkę i połowę pora. Przykryć pokrywką i na najmniejszym ogniu gotować przez
Sztuka gotowania w/g Samiry