miękkości. Studzimy. Wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy na małe kawałki. Orzechy włoskie drobno siekamy. Wszystkie składniki -kawałki kurczaka, cebulę, suszone pomidory oraz orzechy włoskie- przekładamy do misy blendera, dodajemy serek kanapkowy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną. Mieszamy(...)odrobiną soli. 3) CHIPSY Z BURAKA Składniki: 2 buraki sól morska Wykonanie: Buraki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na około 40-45 min., sprawdzając by się nie przypaliły. Po około 30 min. przewracamy plasterki ziemniaków na drugą stronę
Kuchnia MagdaLenyKlopsy te robią się bardzo szybko, są bardzo delikatne, mięciutkie i po prostu pyszne. Spróbujcie koniecznie Składniki na 12 klopsów: – 1kg mięsa drobiowego (u mnie mięso z udek kurczaka) – 400g pieczarek – 2 duże cebule – 4 ząbki czosnku – 200g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta(...)kulkę. W ten sam sposób uformować resztę klopsów. Gotowe klopsy wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Klopsy pieczone drobiowo-pieczarkowe nadziane serem Klopsy pieczone drobiowo-pieczarkowe nadziane serem Klopsy pieczone drobiowo-pieczarkowe
Smaki Arminemąki, dodałam rozkłócone jajko, sól i roztopione i ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek. Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy. Dodałam kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, papryką oraz dodałam zioła(...)kawałki i formowałam placek, na który nakładałam po 2 łyżki farszu i po 1 łyżce startego żółtego sera. Formowałam owalne bułeczki i wykładałam na blachę z papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułek. Można zrobić mniejsze bułki oczywiście. Jajko rozkłóciłam razem z mlekiem i pędzelkiem smarowałam bułki. Posypywałam oregano i bazylią. Kiedy
Pieprzyć z Fantazjąmąki, dodałam rozkłócone jajko, sól i roztopione i ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek. Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy. Dodałam kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, papryką oraz dodałam zioła(...)kawałki i formowałam placek, na który nakładałam po 2 łyżki farszu i po 1 łyżce startego żółtego sera. Formowałam owalne bułeczki i wykładałam na blachę z papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułek. Można zrobić mniejsze bułki oczywiście. Jajko rozkłóciłam razem z mlekiem i pędzelkiem smarowałam bułki. Posypywałam oregano i bazylią. Kiedy
Pieprzyć z Fantazjąszybko. Zamarynować możemy dzień wcześniej, przekładamy na blachę, 40 minut i gotowe. Do tego podaliśmy frytki z selera, które robiliśmy jednocześnie. Polecamy <3 Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 5 łyżek śmietany śmietany 18% 1/4 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy 1/4 łyżeczki(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek, bazylię, cząber, czosnek, mieloną gorczycę, mielony imbir, pieprz, kozieradkę, mielony kminek, mieloną paprykę i sól mieszamy ze śmietaną. Mięso obtaczamy w marynacie. Pieczemy 40 min w temperaturze
R'n'G KitchenSkładniki: (na 8 porcji) - filet z piersi kurczaka (400 g) - papryka czerwona (125 g) - szpinak, liście (100 g) - ser mozzarella lekki- (125 g) - mąka pszenna razowa (5 g) - otręby żytnie- (50 g) - jaja – 2 szt. - woda – 100 ml Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić, poddusić na patelni teflonowej. Szpinak oczyścić, poddusić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ser mozzarella zetrzeć(...)otrębami, jajami i wodą, posolić odrobinę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do foremki. Na ciasto wyłożyć gotowe mięso, szpinak i paprykę, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 min w 180 o C Całość: 1780,8 kcal (B:155,7g W:168,3g T:53,9g) 1 porcja: 223 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasgospodyń wiejskich sprzed…może ta nazwa nawiązywać do trudno dostępnego wówczas ketchupu. W każdym razie, jak zwał, tak zwał…ważne, że pysznie wyszło, basta! Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 2 cebule 1/2 szklanki ketchupu od Folwark sól, pieprz Przygotowanie K Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Całość oprószamy solą(...)temperaturze 200°C na środkowym poziomie, pod przykryciem. Później 20-25 min w tej samej temperaturze, bez przykrycia, w termoobiegu. Podajemy z…czym lubicie. U nas bagietka, świeżo pieczona i maślaki w zalewie
R'n'G Kitchennaszym letnim domowym stole:) Składniki: pierś z kurczaka pomidorki koktajlowe kilka pieczarek obranych i pokrojonych w grubsze kawałki olej vegeta natur, papryka ostra i słodka, lubczyk, przyprawa do kurczaka Przygotowanie: pierś myję, osuszam ręcznikiem, kroję na większe kawałki, polewam olejem i przyprawami, dobrze obtaczam mięso z każdej strony, odstawiam na noc do lodówki, pomidorki myję, nadziewam na zmianę na szaszłyk(...)środkową półkę bez termoobiegu z temp. 180C grzanie góra-dół i podpiekam z obu stron przez kilka minut do gotowości mięsa. Może się wydaje, że pierś smażona, potem pieczona jest przesuszona, ale wcale tak nie jest – jest soczysta, całe przygotowanie trwa naprawdę kilka minut. Musicie sami sprawdzić kiedy mięso jest już w pełni gotowe, np. odrywając kawałek
Zasmakuj KuchniMicrosoftInternetExplorer4 Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy po kilka minut z każdej strony, przekładamy na talerz. Następnie na patelnię w której smażyliśmy kurczaka, dolewamy olej, obniżamy temperaturę, wrzucamy posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, szklimy. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę, chwile podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, posiekaną natkę, bazylię(...)kokosowego i soku z limonki na gładko. Na dno naczynia wylewamy sos, układamy mięso i zalewamy pozostałym sosem. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (środkowy poziom), pieczemy 35-40 min. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i bazylii. Dodatki ulubione. U nas świeża bagietka. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G KitchenDzięki temu pizzę aż chce się jeść oczami. 2. Brokuły Brokuły to bogactwo cennych składników odżywczych. Charakteryzują się niską kalorycznością, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do pizzy. Dzięki pieczeniu, zachowują one swoją chrupkość i wzbogacają smak włoskiego dania. 3. Pieczarki (lub inne grzyby) Pizza z pieczarkami to już klasyk nad klasykami. Nie da się jednak ukryć, że podawana właśnie(...)Ogórek kiszony Kiszonki to samo zdrowie, dlatego warto dodać je do pizzy. Ogórki pokrojone w cienkie plastry nie tylko wzbogacą smak, ale i poprawią walory wizualne włoskiego dania. 5. Kurczak Jeśli nie wyobrażasz sobie bezmięsnej pizzy, nie musisz rezygnować z mięsa. Wystarczy, że tłustą wieprzowinę zamienisz na chudego kurczaka. Jako dodatek świetnie sprawdzi się pokrojony w cienkie paski lub kostkę
W kuchennym oknie EwySkładniki: 6 udźców kurczaka 50 dag pieczarek 2 łyżeczki curry 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 6 łyżeczek masła sól, pieprz kilka gałązek świeżego tymianku Sposób wykonania: Umyte mięso wkładamy do dużej miski, nacieramy przyprawami, czosnkiem i olejem. Odstawiamy na kilka godzin (np. na noc). Po tym czasie dodajemy(...)mięsa pieczarki, mieszamy (aby grzyby pokryły się marynatą), a następnie wszystko przekładamy na dużą blachę. Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie na każde udko nakładamy po łyżeczce masła. Pieczemy jeszcze przez 20 minut
Qchnia po prostunaszym letnim domowym stole:) Składniki: pierś z kurczaka pomidorki koktajlowe kilka pieczarek obranych i pokrojonych w grubsze kawałki olej vegeta natur, papryka ostra i słodka, lubczyk, przyprawa do kurczaka Przygotowanie: pierś myję, osuszam ręcznikiem, kroję na większe kawałki, polewam olejem i przyprawami, dobrze obtaczam mięso z każdej strony, odstawiam na noc do lodówki, pomidorki myję, nadziewam na zmianę na szaszłyk(...)środkową półkę bez termoobiegu z temp. 180C grzanie góra-dół i podpiekam z obu stron przez kilka minut do gotowości mięsa. Może się wydaje, że pierś smażona, potem pieczona jest przesuszona, ale wcale tak nie jest - jest soczysta, całe przygotowanie trwa naprawdę kilka minut. Musicie sami sprawdzić kiedy mięso jest już w pełni gotowe, np. odrywając kawałek
Zasmakuj KuchniLiść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Olej do smażenia Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Z każdej strony doprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Z jednej strony obsypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Każdy plaster mięsa maczamy(...)Mieszamy ze sobą i przesmażamy do miękkości na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schabowe układamy na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozkładamy usmażone warzywa i ser. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera
VioletoweKucharzeniemisce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso – drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie „do końca ” wzdłuż i następnie lekko rozbić; Stronę, która(...)wszystkie boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować. Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki. Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno – można je wykorzystać na różnorakie przyjęcia
Szybko Tanio Smacznie