Składniki: papryczka chili 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do kurczaka 3 łyżeczki, udka z kurczaka 3 sztuki, cebula 3 sztuki, woda 1/2 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki do marynaty do oleju dodaję tylko 1 łyżkę marynaty z papryczek chilli, będzie ostra umyte udka natrzeć marynatą i na klika godzin schować do lodówki aby smaki się przegryzły na gorącym(...)wlać 4 łyżki oleju i podsmażyć cebulę z papryką, włożyć do cebuli udka, wlać wodę i dusić pod przykryciem z 30 minut na mniejszym ogniu udka podać do pieczywa, ryżu, ziemniaków, kaszy.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębędzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11.Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej 20 dag pieczarek szklanka bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego chili, sól, pieprz - do smaku Wykonanie: Filet pokroić w kostkę(...)drobne paski kapustę pekińską. Wymieszać z koncentratem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem
Pasja Smakukurczaka zagrodowego, więc (mam nadzieję) wyszło trochę bardziej zdrowo. Pyszna, w miarę lekka potrawa. Po zjedzeniu jej nie czułam się jak fokaczia (foka znaczy). Składniki: 2 ugotowane podudzia z kurczaka 250 g pieczarek 1 gałązka rozmarynu 2 szklanki rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz olej(...)zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy. My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią
Kardamonovyzostanie z nami jak najdłużej. Najprostsze curry z kurczaka Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, patelnię, łyżeczkę, łopatkę do mieszania, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 niezbyt dużą cebulę, 1 mały kubek śmietany lub jogurtu, 1 łyżeczkę curry, 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry*, trochę oleju do smażenia. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę(...)się przyrumieni a cebula zeszkli, na patelnię wlej śmietanę. Całość dobrze wymieszaj i duś przez chwilę. Na końcu danie dopraw pastą curry, dokładnie wymieszaj i podawaj np. z ugotowanym ryżem. *Czerwona pasta curry jest dość ostra. Dodawaj ją więc ostrożnie. Możesz także zamiast niej użyć zielonej pasty curry, która jest łagodniejsza
blog.moje-pasje.infodomowy przecier lub puszka pomidorów bez skórki -1 łyżka keczupu łagodnego np. domowy keczup -1,5 l wody -pieprz i sól do smaku Z ćwiartki kurczaka ściągamy skórę i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Warzywa oczyszczamy, płuczemy i wkładamy wraz z mięsem do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia(...)seler zetrzeć na tarce, mięso oddzielić od kości i wrzucić wszystko do garnka z zupą. Posypać obficie zieloną pietruszką. Taką zupę można podać solo lub dodać ugotowany ryż albo makaron. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 8 pałek z kurczaka 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów 1 cebula 2 banany przyprawa do drobiu RAFEX 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz, cukier tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Udka obficie posypujemy przyprawą. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni wraz(...)rozdrobnione pomidory (razem z sokiem). Po 10 minutach dodajemy pokrojone w kostkę banany. Zalewamy mięso. Przyprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem ok. 40 minut. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas wykonania: 1,15 h Koszt wykonania
Pobite gary Barbarysolą i pieprzem, smarujemy oliwą i dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Mozzarellę kroimy na dość grube plastry, pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze cząstki. Pierś kurczaka wyjmujemy z lodówki i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) wycinamy w niej wewnętrzna kieszeń (uważając aby nie rozciąć mięsa). Teraz do wnętrza naszej kieszeni wkładamy, na przemian, kawałki mozzarelli(...)pierwszych 10 minutach smarujemy wierzch mięsa odrobina oliwy). Następnie mięso wyjmujemy, kroimy ostrym nożem na trzy części, posypujemy d robno posiekanym szczypiorem i podajemy z ryżem, lub innymi dodatkami
Miód i pieprzzapiekane w Ostrym sosie paprykowym Roleski . Powiem Wam że wyszły kruche i soczyste. Zapraszam do wypróbowania, nie zajmują dużo czasu w przygotowaniu :) Składniki : 6 pojedynczych piersi z kurczaka ( możecie zrobić mniej ) domowa vegeta do smaku, pieprz 1 duży serek Brie President 1/2 słoiczka sosu paprykowego Roleski 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego czosnku Wykonanie : Piersi(...)wody, jest bardzo ostry.Zalewamy mięso. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut, mięso ma być miękkie.Podczas pieczenia polewamy piersi sosem który jest w naczyniu. Podajemy z ryżem lub czym wolicie :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki : pierś z kurczaka, u mnie pojedyncza 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 marchewki kawałek selera łyżka bazylii tłuszcz do smażenia szklanka wody lub rosołu sól, pieprz, cukier Przygotowanie ; Mięso umyć, pokroić w paski Warzywa obrać i pokroić ( oprócz cebuli i czosnku), ( zmiksowałam na drobno) Pokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć, dodać pokrojone(...)soku pomidorowego, sól, cukier do smaku i bazylię, gotować chwile- mieszając Mięso przesmażyć krótko na patelni, dodać do sosu i chwilę razem gotować, do zupełnej miękkości mięsa Podawać z ryżem lub kopytkami i ulubioną surówką. Inspiracja "Mięsa na domowe obiady
Proste Potrawyśmietany 18% -1 łyżka masła -4 łyżki mąki -olej do smażenia Wykonanie: Opłukany filet kroimy w kostkę i przyprawiamy. W garnku podgrzewamy bulion do momentu zagotowania. Kawałki kurczaka lekko smażymy z obu stron na patelni, po czym wrzucamy je do wrzącego bulionu. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub talarki(...)sosu, mieszamy aby nie powstały grudki i wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie odrobiną maggi. Gotowe danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Ja wybrałam kaszę kuskus :). Smacznego
KasiekGotujekurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku 3 duze kiszone ogorki warzywko 8 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liscie laurowe Mieso myjemy, w garnku zalewamy woda i stawaimy na rozgrzany palnik Warzywa marchewke, pietruszke i seler obieramy Wszystko sieramy na tarce(...)Wszystko gotujemy ok 45 min (az mieso nie bedzie miekkie) Ogorki kiszone scieramy na tarce i podlewamy woda z ogorkow, w tym samym czasie gotujemy 1 torebke ryzu Po 45 min dodajemy ogorki i jeszcze gotujemy ok 15 min Na koniec dorzucamy ryz mieszamy razem i podbijamy smietana Smacznego
Klaudynkowa kuchniapapryki 17 dag pieczarek 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki imbiru 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu chili słodko-pikantnego Tao Tao 2 łyżki oleju Łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Z kurczaka pozbyć się kości, pokroić w kostkę. Zalać połową sosu sojowego i sosu chili, dodać posiekany czosnek, imbir i wymieszać. Odstawić na 1 h do lodówki. Pędy bambusa odcedzić z zalewy(...)bambusa, a po kolejnych pieczarki. Wymieszaj. Dopraw 2 połową sosu sojowego i chili. Gdy będzie za rzadkie, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Chwilę gotować. Podawać z ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSzybka potrawa, którą każdy zrobi w 30 minut. Składniki: · 1 filet z kurczaka · Przyprawa do kurczaka · Sól · Olej do smażenia · cebula · 2 marchewki(...)ocet balsamiczny i wsypujemy groszek bez zalewy, podlewamy szklanką wody. 6. Na koniec mąkę rozrabiamy mąkę w małej ilości wody i zagęszczamy sos. 7. Danie podajmy z ryżem lub makaronem. 8. Smacznego
Kulinarna Chwilakroimy w paski lub kostkę. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Czosnek, imbir i chili podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso. Podsmażamy kurczaka, a po chwili wrzucamy na patelnię kolejno warzywa. Zaczynamy od batata, bo jest najtwardszy. Podsmażamy go z mięsem, a następnie dodajemy selera naciowego, paprykę, a na końcu startą marchewkę. Co ważne(...)limonki i gotujemy jeszcze 5 minut. Na talerzu posypujemy pokrojoną dymką i skrapiamy sokiem z limonki. Możemy też dodać posiekane orzeszki ziemne. Gotowe! Danie tajskie doskonale smakuje z ryżem albo makaronem sojowym bądź ryżowym
Dieta bez mleka