Lubię połączenia słono-słodkie Zobaczcie też: Sycylijskie pomarańcze – sałatka Składniki na 2 porcje: 2 małe główki sałaty rzymskiej 400 g piersi z kurczaka pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki oregano pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki papryki ostrej 100 g sera pleśniowego 2 pomarańcze oliwa z oliwek lub sosem balsamicznym listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='2 małe główki(...)sałaty rzymskiej 400 g piersi z kurczaka pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki oregano pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki papryki ostrej 100 g sera pleśniowego 2 pomarańcze oliwa z oliwek lub sosem balsamicznym'; document.write(" "); Krok 1 Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ziołami i podsmażamy na rumiano na patelni. Zostawiamy do ostygnięcia. Krok 2 Umytą sałatę umieszczamy w misce, dodajemy do niej
Kuchnia Bazyliismakuje świetnie!), ale doskonale będzie pasować także ryż czy chiński makaron. Składniki (na 2-3 porcje) : pierś z kurczaka 1/2 kalafiora 2 marchewki cebula ząbek czosnku olej (niewielka ilość) 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry szczypta ostrej i słodkiej papryki pół łyżeczki cukru sól i pieprz łyżeczka mąki ziemniaczanej sos sojowy łyżka śmietany 18 % natka pietruszki
Kuchnia Elliecytryny skutecznie "gasi" ogień papryki, powstaje wyraziste i aromatyczne danie, wyśmienicie komponujące się z rukolą. Składniki na 3-4 porcje: 500g piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego sok i skórka z połówki cytryny 1-2 ostre papryczki 1 duża żółta papryka 250g makaronu tagliatelle(...)kubek kwaśnej śmietany, albo jogurtu naturalnego Mięso pokrojone w kawałki zamarynowałem w sosie sojowym, soku i utartej skórce z cytryny, oraz posiekanej drobno ostrej papryce. Najlepiej oczywiście zrobić to dzień wcześniej. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłem kurczaka wraz z marynatą i podsmażałem aż sos całkowicie się zredukował, a mięso zaczęło ciemnieć. Następnie zdjąłem kurczaka z patelni i wrzuciłem na nią pokrojoną
Kuchnia Prezydentowejciepłej, przegotowanej wody1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy z oliwek3 łyżeczki suszonego majeranku2 łyżeczki kminkuna farszpodwójny filet z kurczaka250 g kaszy kuskus4 łyżeczki octu balsamicznego4 łyżeczki kurkumy3 łyżeczki imbiru2 łyżeczki ostrej paprykioliwa z oliwek, użyłam aromatyzowanej liśćmi laurowymi z różowym pieprzem i chilliponadtooliwa do wysmarowania pergaminu i pierożkówmąka do posypania blatumiseczka z wodą do zwilżania rąk przy formowaniu farszuPrzygotowanie:Do dużej(...)przykrywamy materiałowym ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę filety z kurczaka, dodajemy imbir, kurkumę i ostrą paprykę oraz ocet balsamiczny, gdy mięso będzie miękkie, a ocet odparuje doprawiamy do smaku. Przekładamy do głębokiego talerza i rozdrabniamy mięso widelcem.Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem
Moja smaczna kuchniamigdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz natka pietruszki (do dekoracji) ryż – około 200 gram Wykonanie: Kurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości. W międzyczasie ugotować ryż (raczej na klejąco, niż na sypko ;) ). Ryż ułożyć wzdłuż na półmisku. Kurczaka wyjąć(...)namoczoną i odciśniętą bułkę i posiekane ząbki czosnku (można też przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku). Tak przygotowane orzechy zmiksować w blenderze. Mieszamy z wywarem z kurczaka na jednolitą masę, doprawiamy pieprzem i słodką i ostrą papryką (jeśli lubicie na ostro, można też dodać chili). Masą orzechowo-paprykową pokrywamy mięso na ryżu. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy nieco ostrej papryki, mieszamy
Pociąg Do Kuchnikonserwowej puszka pomidorów krojonych 1 papryka 1 filet z kurczaka 1- 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej rzepakowy natka pietruszki przyprawa do kurczaka sól pieprz suszona bazylia chili lub ostra papryka szczypta curry Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posypać przyprawą do kurczaka, curry, solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni
talerz przyjemnościkurczaka duszonego z warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna. SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka 300g mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej 100ml wody 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1/2 słoika sosu słodko- kwaśnego JAMAR sól pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z piersi kurczaka kroję w kostkę. Przekładam na patelnię(...)chwilę podsmażam na oliwie. Dodaję mieszankę chińską oraz ostrą mieloną paprykę. Smażę na małym ogniu około 5 minut. Mięso oraz warzywa podlewam wodą i duszę około 5 minut. 2. Sos słodko - kwaśny dodaję do kurczaka i warzyw. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Potrawę podaję z ryżem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam sos słodko
Tradycyjna kuchnia KasiKolejne danie z kurczaka i bejca, która za każdym razem inna zmienia jego smak z delikatnego poprzez orientalny, aż do bardzo ostrego. Dzisiaj raczej łagodnie z nutką orientu. Składniki: 6 pałek z kurczaka Bejca: 1 łyżka płynnego miodu naturalnego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka ostrego ketchupu Pudliszki 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku 10 goździków sól
Gosia gotujeZapewne nie raz macie ten problem: mam pierś z kurczaka, ale co z niej na obiad? Dziś mam dla Was propozycję na smacznie przyrządzoną pierś drobiową. Pieczona w piekarniku, w pysznej marynacie ostro- słodkiej. Mięso jest przepyszne, kruche, delikatne. Idealne na obiad, kolację albo pokrojone w plasterki na kanapki. Koniecznie musicie spróbować ;) Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka(...)łyżki miodu płynnego * 3 łyżki musztardy sarepskiej * 3 łyżki ketchupu łagodnego * 4-5 łyżek oleju * sól * 1 łyżeczka tymianku suszonego (użyłam Skworcu) * 1 łyżeczka ostrej papryki (użyłam Skworcu) * 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (użyłam Skworcu) Wykonanie: W misce wymieszać miód z musztardą, olejem i ketchupem. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Do marynaty dodać mięsa, wymieszać by mięso
Zrób to smacznieNiezwykle energetyczne połączenie smaków ostrego i słodkiego. 500 g ziemniaków 500 g brokuła 400 g piersi z kurczaka 1 puszka ananasa 200 ml śmietany 30 % 3 jajka 100 g żółtego sera sól, ostra papryka Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w 0,5 cm plastry. Brokuł myjemy, kroimy w różyczki i razem z ziemniakami gotujemy na parze do miękkości. Pierś(...)kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na oleju i przyprawiamy solą oraz ostrą papryką. Ananasa wyciągamy z zalewy i kroimy również w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwami w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Poczynając od spodu: ziemniaki, brokuł, mięso, ananas. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawiamy solą oraz ostrą papryką. Masę
Krokusowy Domostrego sosu chili 3łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry szklanka soku pomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym, oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam w talarki i zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam
W kuchni Karmel-itkipoeksperymentować z ulubionymi dodatkami :) Składniki na 4 porcje: Ciasto 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu sól, pieprz, papryka ostra w proszku Farsz: 300 g piersi z kurczaka marynata: 2 łyżki oleju roślinnego, sól, pieprz, ząbek czosnku, curry, papryka słodka i ostra w proszku pół średniej cukinii 1 mała czerwona cebula kilka suszonych pomidorów
Zawsze głodna!SKŁADNIKI : 1 kurczak 1,5 kg 30 dkg wątróbki 2 jajka 1 czerstwa bułka 2 cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, majeranek, przyprawa do kurczaka ( według uznania ) 5-6 łyżek oleju
Kulinarne Fantazje Mariolimoim przypadku ! SKŁADNIKI: kurczak do 1.5 kg. przyprawa do mięs 4 łyżki oregano 3 łyżki olej z pestek winogron 3 łyżki pieprz do oprószenia papryka ostra mielona 2 łyżki METODA: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórkę lekko nacinamy na na środku i po bokach, aby lepiej natrzeć. Nacieramy dokładnie olejem. Następnie oregano pod skórą. Wierzch nacieramy przyprawą
Kuchnia Paulettestego ryż, kasza gryczana, kiszony ogórek... U mnie jedzą wszyscy, a taka zgoda nieczęsto panuje przy stole :) Kurczak: 3 pojedyncze piersi kurczaka (mogą być również pałki, udka) 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i usuwamy błonki(...)Odcinamy polędwiczki, a każdą pierś kroimy na 2-3 części (najlepiej lekko pod skosem). Każdy kawałek mięsa nacieramy mieszanką papryki słodkiej, ostrej, tymianku, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy piersi z kurczaka z obu stron, aż będą rumiane. Sos: 200 g pieczarek 1 łyżka masła 8-10 szt. suszonych pomidorów
bistro mama