papryka czerwona papryka zielona cebula 2 filety z piersi kurczaka 200 ml passaty pomidorowej 3 łyżki oleju 1/3 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy,przyprawa do kurczaka, papryka ostra, sól, pieprz mały pęczek pietruszki Przygotowanie Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona. Tak przygotowaną cukinię kroimy w kostkę. Papryki kroimy w paski, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy
e-PrzepisyKulinarneSoczyste udka z kurczaka, paski marchewki i piórka czerwonej cebuli, a do tego słodko-ostra marynata. To prosty przepis(...)pyszny i zdrowy obiad. Mimo że w tej potrawie nie ma dużo składników, smaki są niesamowite i bardzo dobrze się ze sobą łączą. Oto przepis na pieczonego kurczaka w słodko-ostrej marynacie. Składniki 6 udek z kurczaka 2 marchewki 1 czerwona cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek z chili 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej kolendry
My Chcemy Jeśćkomponuje się świetnie z pozostałymi warzywami i podkreśla smak dania. Bardzo sycący i rozgrzewający posiłek, idealny na jesień. Curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem i ananasem Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej ½ małej papryki czerwonej 1 średnia marchewka ½ niewielkiej cukinii ½ małego bakłażana 5 plastrów ananasa 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 2 łyżki(...)łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 3 rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cukinię i bakłażana obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, cukinię
Mania GotowaniaOstre QUESADILLAS Z KURCZAKIEM I SEREM to meksykańskie pieczone placki tortilli, które są szybkie i proste do zrobienia. Na pewno Wam zasmakują! Składniki: 4 pszenne tortille 1 pierś z kurczaka 1 żółta papryka 1 papryczka chilli 1 mała czerwona cebula 1 awokado 1 limonka 150 g tartego żółtego sera 3 łyżki oliwy(...)oliwek pęczek kolendry łyżeczka ostrej papryki w proszku sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i dodajemy oliwę z oliwek i sok z połowy limonki. Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka do złocistego koloru. W międzyczasie myjemy
MenmagazineZdrowa kasza, delikatny kurczak, lekko ostry por i łagodny zielony groszek to idealny pomysł na szybkie, łatwe w przygotowaniu a przede wszystkim pożywne i sycące danie obiadowe wzorowane na klasycznym risotto. Składniki: 200g kaszy perłowej 250g mrożonego zielonego groszku 300g fileta z kurczaka 250g pora 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sok z 1/2 cytryny 1 litr
Szalona Kuchnia EwelinyProdukty potrzebne: cebula - 2 sztuki czosnek- 5 ząbki papryczka chili- 2 sztuki małe piersi z kurczaka- 500gram grzybki suszone- 100 gram oliwa z oliwek lub olej
pichcisztotrudno je zepsuć więc polecam każdemu. Skład: marynata do mięsa: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego składniki do smażenia: papryka 1 cebula por połówka 2 suszone ostre papryczki kurczak piersi czosnek ząbek lub dwa (ja daję dwa) pietruszka orzeszki ziemne około pól szklanki lub ile mamy (ważne jest żeby je dodać na samym końcu i żeby były
Lubczyk i Waniliaszpinakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 2 garście szpinaku garść pomidorków koktajlowych 3 łyżki miodu 100g miksu LURPAK lekko solone dodatki: 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki ostrej papryki Przepis(...)Pierś kurczaka dzielimy na dwie równe części i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy z obu stron. Miód mieszamy z łyżką soku z cytryny oraz ostrą papryką - polewamy składnikami kurczaka i dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Odstawiamy na około 30 minut. 2 Na patelni rozpuszczamy 50 g miksu LURPAK, podsmażamy na nim czosnek pokrojony w plasterki
Kuchnia Bazyliitradycji kulinarnej, a w szczególności prowincji Szechuan. Znajdziemy w niej ciepłe przyprawy, ostrą papryczkę, czosnek i orzeszki. Chociaż zawiera dość sporą ilość pikantnych przypraw, tak naprawdę nie jest przeraźliwie ostra, powiedziałabym - zdecydowanie pikantna. Robiłam Kung Pao po raz pierwszy i zachwyciła mnie panierka z mąki kukurydzianej, która nie tylko ładnie się zarumieniła, ale przez cały czas smażenia ani odrobinę(...)czosnku 3-cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 niepełna łyżka oleju sezamowego Potrawa: 2 pojedyncze piersi kurczaka 5-6 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju kukurydzianego 6 suszonych papryczek chili (koniecznie w całości!) 50 g orzechów cashew 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego (ja dałam sake
Kuchnia Prezydentowejodniosły po bliskim spotkaniu z vindaloo. Składniki i wykonanie 3 piersi kurczaka lub piersi i udka - można pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny 2 łyżeczki białego octu winnego 1 średnia cebula 1 niecała płaska łyżeczka(...)mała puszka krojonych (niekoniecznie, można dodać zamiast tego wody do sosu) 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego ----------- // ---------- płatków chili 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej, można też pokruszoną małą chili suszoną, jak ktoś woli ostrzejsze sól morska do smaku 1 ł yżka cukru trzcinowego lub brązowego świeża kolendra do przybrania (moim zdaniem nieodzowna
Kuchnia Prezydentowejsznycle z piersi kurczaka (2 piersi bez polędwiczek, przekrojone poziomo na pół) sól, pieprz 4 ząbki czosnku, posiekane 1-2 czerwone papryczki chili, posiekane 2 łyżki sklarowanego masła (lub Buttarisu albo masła ghee) 150 ml białego wina 100 ml śmietanki 30% oliwa chili (można zastąpić 3-ma łyżkami oliwy lub dobrego oleju wymieszanego z 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj proponujemy pomysł na słodko - ostre danie. Kurczak oblany słodkim karmelem z dodatkiem pikantnych warzyw! Pycha! Chociaż na pierwszy rzut oka jest dużo składników, są to głównie warzywa, z którymi nie trzeba dużo pracować. Wystarczy pokroić i wrzucić do woka :) Pamiętajcie, że najlepszą proporcją do dań tego typu jest zachowanie proporcji: 1/3 mięsa, 1/3 warzyw i 1/3 ryżu(...)reguła i niewielkie odchylenia są ok. Powoduje to jednak ład i harmonię na talerzu. Zapraszamy! SKŁADNIKI (porcja 2-3 osoby ): MARYNATA DO KURCZAKA: 1 filet z kurczaka (ok. 250g) 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu ostrygowego 1 cebula 1 łyżka sosu hoisin pół papryki 1 łyżka
Kuchnia od dwojgazbierając tworzące się szumowiny. Gotujemy jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i odrobiną gotowego "rosołku". Wywar w smaku powinien przypominać rosół. Gotowy wywar przecedzamy, kurczaka zostawiamy do przestygnięcia, resztę wyrzucamy. Mięso obieramy i rwiemy na małe kawałki, odstawiamy. Wywar stawiamy na minimalnym ogniu, żeby nie tracił temperatury. Pasta/baza: 1-2-centymetrowy kawałek imbiru, utarty(...)oleju roślinnego lub do woka 2 łyżeczki cukru trzcinowego sok z połowy limonki 3 zielone cebulki, ukośnie pokrojone - do dekoracji mięso z wywaru kilka cienkich plasterków chili (dla amatorów ostrych potraw) grubo pokrojona świeża kolendra cząstki limonki 100 g kiełków sojowych (przelanych wrzątkiem i odsączonych) sambal oelek jajko na twardo, w plasterkach (opcjonalnie) prażona cebula (produkt gotowy
Kuchnia Prezydentowejaromatycznym pomidorowo-paprykowym sosie.Dodatek różnokolorowych papryk i kukurydzy.Podane na pachnącym curry ryżu.Smacznego!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;1 średnia cebula;1 średnia, czerwona papryka;1 średnia, żółta papryka;1 średnia, zielona papryka;1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego;1 łyżeczka słodkiej papryki(...)marynatę i dokładnie wymieszać. Kurczaka w marynacie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny.Po upływie tego czasu kawałki kurczaka usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.Ostrą papryczkę jedynie umyć i osuszyć.Cebulę obrać, drobno posiekać.Kukurydzę odsączyć z zalewy.Natkę pietruszki drobno posiekać.Na rozgrzany, na dużej patelni
Gospodyni MiejskaSkładniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 3 zupki chińskie – Vifon kurczak curry (ostra) 0,5 średniej wielkości kapusty pekińskiej jedna kulka mozzarelli 1 czerwona papryka 1 mała cebula 3 łyżki majonezu Do miski wsypujemy pokruszony makaron z zupek chińskich. Do szklanki wsypujemy wszystkie przyprawy i tłuszcz, które były w torebkach i zalewamy wszystko do pełna gorącą wodą. Dokładnie mieszamy(...)wlewamy miksturę do makaronu, mieszamy i nakrywamy miskę talerzem. Kiedy makaron już nam spęcznieje i wchłonie całą wodę możemy ściągnąć talerz. W między czasie kroimy kurczaka w kostkę i podsmażamy go na oliwie na złoty kolor – odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy paprykę, cebulę i mozzarellę w drobną kostkę, a kapustę pekińską szatkujemy i wszystko przekładamy do miski z makaronem, dodajemy
Moje-pitraszeniePrzepis na kolejną sałatkę był inspirowany czerwonymi papryczkami chili w zalewie z oliwy z oliwek (produkt dostępny w Lidlu). Najpierw miał być kurczak na ostro, na jakiś azjatycki sposób, ale nie odważyliśmy się podjąć ryzyka... by go spożyć. Tu oszczędzę szczegółów... prawdę mówiąc w tym przypadku fantazja mojego męża nieco zawiodła i popłynęła w rejony dalekie i nieakceptowalne dla naszych(...)myśli on dwutorowo i na bazie tego samego produktu i tym razem przygotowaliśmy coś jeszcze, zatem honor został ocalony :) i nie musiał oddać fartucha :) Składniki: Filety z 4 udek kurczaka bez skóry (czyli trybowane udka, ale można też użyć np. filetów z piersi jako ekwiwalent), 3-4 łyżeczki czerwonej papryczki chili w zalewie z oliwy z oliwek, 1 opakowanie roszponki
Delicious Titbits