się bardzo dobrze gdy przy kawie przeglądałem emalie, była w nich wiadomość od Agaty z www.kuchniawformie.pl , która przekazała mi, że nasz przepis na sałatka z kurczakiem z curry został wyróżniony w konkursie z Russel Hobbs
cookplśmietany 18% 1 łyżeczka curry sól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę
Kulinarny karnet ChristopheraDanie kuchni azjatyckiej. Połączenie piersi kurczaka z fasolką szparagową i mleczka kokosowego a charakteru nadaje mu pasta curry. Składniki: 400 g piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 400 ml mleczka kokosowego olej do smażenia ziarna sezamu Sposób przygotowania: 1. Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy(...)Pierś kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z pastą curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną drobno cebulą. Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy do odparowania sosu. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagowa i jeszcze chwilę dusimy. Danie podajemy z ryżem i posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachprzepis ma wyjątkową historię. Otóż w 1953 roku w czerwcu, z okazji koronacji Królowej Elżbiety II, w czasie przyjęcia podane zostało danie z kurczakiem w roli głównej, z dominującym smakiem curry i mango. Prawdopodobnie autorką tego dania była Constance Spry, pisarka i główna kucharka na Dworze Królewskim. Do dziś to danie jest przysmakiem w Anglii, w restauracjach(...)wyluzowaniu z kości, pokrojony na kawałki. Do tego robi się sos, oczywiście z curry i smakiem mango (chutnej mango, lub dżem) i dosmacza się przyprawami, koncentratem pomidorowym, curry... Dzisiaj poznajcie moją wersję Kurczaka Koronacyjnego. Składniki: 1 podwójna, lub 2 pojedyncze filety z kurczaka natka pietruszki skórka z cytryny i sok z połowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz
Kuchnia u KrysiPODSMAŻAM NAJLEPIEJ W ŻELIWNYM GARNKU DWIE POKROJONE W KOSTKĘ CEBULKI. DODAJĘ CZOSNEK I POKROJONĄ W PASKI PIERŚ Z KURCZAKA. POSYPUJĘ PRZYPRAWĄ CURRY WG.UZNANIA PONIEWAŻ JEST TROCHĘ OSTRA. DODAJĘ KAWAŁEK STARTEGO KORZENIA ŚWIEŻEGO IMBIRU. WSZYSTKO PODSMAŻAM I WLEWAM PUSZKĘ MLECZKA KOKOSOWEGO. OSOBIŚCIE LUBIĘ DODAĆ DWIE TRZY ŁYŻKI ŚMIETANY 18%. GOTUJĘ CHWILĘ ,ŻEBY SOS ZGĘSTNIAŁ. NASTĘPNIE KRUSZĘ TRÓJKĄCIK SERA PLEŚNIOWEGO TYPU
potrawyregionalnePropozycja na kolejne szybkie i smaczne danie obiadowe. Dla lubiących orientalne przyprawy - pierś kurczaka w sosie curry na mleczku kokosowym. Czytaj więcej
Ana Mari's worldsałatkę gyros w wersji dietetycznej, czyli posiłek idealny na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Sałatka w szczególności sprawdza się jako przekąska do alkoholu. W mojej wersji mięso z kurczaka doprawione przyprawą do gyrosa, curry i ostrą papryką zostało podane z sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem, papryką, kukurydzą i sokiem z cytryny. Składniki : - pierś z kurczaka - sałata lodowa - ogórek - pomidor - papryka - kukurydza Przygotowanie(...)Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, następnie obtoczyć w przyprawie do gyrosa, curry i posypać odrobiną ostrej papryki. 2. Kurczaka smażyć około 20 minut na wolnym ogniu. 3. Pokroić sałatę, pomidora, ogórka i paprykę. 4. Usmażone mięso wymieszać z ww. składnikami i kukurydzą. 5. Polać odrobiną soku z cytryny. 6. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego
Kuchenne innowacjetajemnicy powiem Wam, że najbardziej lubię kiedy przygotowuje go Madzia :) Poniżej znajdziecie listę składników i przepis… smacznego :) Składniki (na 2 porcje) podwójna pierś z kurczaka 3/4 szklanki makaronu (dowolnego) łyżeczka curry sól pieprz oliwa cukinia 150 ml śmietany Makaron z cukinią i kurczakiem – przepis Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy go solą, pieprzem, curry i dodajemy odrobinę(...)oliwy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby przeszedł aromatem przypraw. Jeśli nie lubicie curry to użyjcie swoich ulubionych przypraw do kurczaka. Smażymy go na rozgrzanej patelni. W międzyczasie gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Do usmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i całość smażymy razem przez kolejne 5 minut. Dodajemy śmietanę i wszystko dusimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szaszłyki z kurczaka na grilla to jeden z przepisów od moich przyjaciół. Ktoś powie, że szaszłyki jak szaszłyki, ale w życiu nie wpadłabym, żeby grillować marynowane pieczarki – a jednak można:) Efekt rewelacyjny. Czas wykonania: 30 min (+ 1-2 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka(...)czerwona 1 mała cukinia 1 mały słoik marynowanych pieczarek Marynata: 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy sok z ½ limonki 80 ml oliwy ( ¼ szklanki) 1 łyżeczka curry 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego Przygotowanie: Pierś pokroić w kostkę. Marynata: Składniki na marynatę wymieszać i dodać kawałki kurczaka. Odstawić do lodówki
KuchniaWeDwoje.plKurczak z włoszczyzną w sosie jogurtowo-śmietanowym to proste danie z wykorzystaniem końcówek jarzyn które gdzieś plączą się po lodówce :). Lekko chrupiące warzywa, soczysty kurczak w kremowo śmietanowym sosie z nutą curry, podane z ugotowanym ryżem. Całkiem przypadkowo skomponowane danie w mojej rodzinie zrobiło furorę :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku pół(...)dość cienkie słupki a pora w półplasterki, cebulę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, piersi z kurczaka kroimy w paseczki na patelni na rozgrzanej oliwie/oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli przekładamy włoszczyznę, dokładnie mieszamy, doprawiamy curry, solą i pieprzem, podsmażamy pod przykryciem co raz mieszając ok 5 min, ( warzywa możemy podlać niewielką ilością wody
Blog kulinarny S9.PLjednej patelni. Kurczak kokosowy cury z makaronem i szparagami. Jest obłędny. Mm wiosnę na patelni i moje ulubione szparagi. Trzeba korzystać bo sezon krótki. 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka curry sól, pieprz 5 szparagów zielonych 5 szparagów białych 7 pomidorków koktajlowych natka pietruszki 1 garść rukoli pieprz czerwony 150 g makaronu świderki 250 ml mleczka kokosowego 1 cebula czosnek(...)granulowany olej rzepakowy Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, trzy łyżki oleju, curry i odstawiam na godzinę albo dłużej. Cebulę drobno kroję, przesmażam na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam. Szparagi kroję na kawałki, główki odkładam osobno. Na patelnię do mięsa wlewam mleczko kokosowe, dodaję szparagi bez główek
wesoła kuchniabatata złagodzona. Danie na talerzu kolorowo się prezentuje i naprawdę dobrze smakuje. Składniki: 2 filety z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, 100 g serka topionego śmietankowego, 100 ml bulionu (rosół który został ugotowany na pozostałej części kurczaka), 100 ml śmietanki 30 %, 1 łyżeczka pieprzu(...)suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, 400 g brukselki, 3 łyżki oleju rzepakowego, świeży tymianek, suszony czosnek świeżo mielony do smaku, sól do smaku, zielona pietruszka. Przygotowanie: Kurczak: Pieprz, kurkumę, curry i 1/4 łyżeczki soli mieszamy. Piersi, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na paski. Piersi obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce
Moniki Smakołykicurry powstało na bazie gotowej, kupionej pasty i wierzcie mi, jest pyszne, nie brakuje mi niezwykłego aromatu i ostrego smaku. A wszystko zwieńczone mleczkiem kokosowym... pycha. :) Zielone curry: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub z udek) 200 g mieszanki warzyw orientalnych 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 4 łyżeczki zielonej pasty curry (u mnie Tao-Tao - naprawdę(...)niego mieszankę warzyw, podsmażamy do miękkości i odkładamy na bok. Na patelni ponownie rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę oraz czosnek, podsmażamy do miękkości. Dorzucamy pastę curry i chwilę przesmażamy. Do całości dorzucamy kurczaka, solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie obtaczamy w paście. Gdy kurczak nabierze już koloru dodajemy do niego warzywa i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Doprowadzamy
Cooking Monstertrawa cytrynowa, obok szalotka, imbir, galangal- brat imbiru oraz kolendra. Po zrobieniu pasty gotujemy curry w woku ;) A tu gotowy produkt :) Kuleczki z mięsa kraba. Kurczak z czerwonym curry na pierwszym planie, mąż wsuwa smażony ryż :) Do wyboru, do koloru :) Tajska sałatka z papai- pyszna i pikantna! :) Kurczak z orzechowym sosem- jedno z łagodniejszych dań Ryż(...)warzywami i kurczakiem- w menu znajdziecie pełno takich dań, będą różnić się składnikami, ale smakują podobnie. Do wyboru różne warianty z kurczakiem, z wieprzowiną oraz owocami morza. Po lewej najlepszy deser jaki jadłam w życiu- mango stickie rice- nie możecie tego pominąć! Jego prostota jest zaskakująca, to specjalna, dosyć klejąca odmiana ryżu, gotowana na mleku kokosowym o słodko-słonym smaku
Czerwona Porzeczkausmażoną cukinię nakładamy fetę i całość zwijamy w pakieciki. Paluszki z kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Składniki na 4 porcje: 1 duża pierś z kurczaka 250g płatków kukurydzianych 2 jajka curry tymianek sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, tak aby nadać im kształt paluszka. Mięso łączymy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, curry
Kuchnia Pani Wiosny