50 dag piersi z kurczakaprzyprawa "Gyros"1 por4-5 niewielkich ogórków konserwowych1 mała kapusta pekińskamajonez Hellmann's Babuni 420 ml3 łyżki ketchupu3/4 puszki kukurydzyPrzeglądając ostatnio swój
Świat Domowej Kuchnirazem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni.Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Kukurydzę odcedzić.Na naleśnikach ułóżyć kurczaka i kukurydzę. Zwinąć w ruloniki i ułóżyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać serem i zapiekać w temperaturze 180°C przez około 10 min. Podawać ciepłe
Świat Domowej Kuchniworeczek ugotowanego ryżu350 g piersi z kurczaka1 puszka kukurydzy½ puszki ananasa4 łyżki majonezusok z ½ cytryny3 łyżki soku z ananasa1 żółta papryka2 łyżki olejucurryprzyprawa do złocistego kurczakasólbiały pieprzDzisiaj sałatka dla wielbicieli żółtego koloru :). Prosta w wykonaniu, lekko słodkawa i przepyszna sałatka dla każdego.Piersi z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Posypać delikatnie curry i przyprawą do złocistego kurczaka. Polać 2 łyżkami(...)marynaty wystarczy). Należy zwrócić uwagę, żeby nie trzymać zbyt długo kurczaka na ogniu, żeby go nie przesuszyć. Odstawić do ostygnięcia.Do dużej miski przesypać kolejno: dobrze wystudzony ryż, odcedzoną kukurydzę, pokrojonego w małe kawałeczki ananasa, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz kurczaka. Teraz przyprawy i dodatki... ¼ łyżeczki curry, sól i biały pieprz do smaku. Następnie dodać sok z cytryny
Świat Domowej Kuchnimięsa mielonego z kurczaka150 g mięsa mielonego wieprzowego1 Fix Spaghetti Napoli Knorr1 cebula czerwona1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki1/2 szklanki kukurydzy z puszki1 papryka czerwona1 papryka żółta1 pęczek świeżej kolendry4 tortille pszennesłodka papryka w proszku do smakupieprz cayenne do smaku 50 ml oleju300 ml wodyBurrito lub taco de harina - to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa(...)rumiany kolor.Cebulę pokroić w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.Do usmażonego mięsa dodać warzywa i podsmażyć na patelni, następnie dodać fasolę i kukurydzę. Całość smażyć około 5-7 minut.Sos neapoli Knorr połączyć z wodą, wymieszać i zagotować w rondelku.Następnie wlać go na patelnię z mięsem i warzywami. Gotować wszystko razem do odparowania płynu
Świat Domowej Kuchnizłotobrązowy kolor. Nie należy smażyć mięsa zbyt długo, żeby się nie wysuszyło. Bedzie wtedy twarde i łykowate.Na wcześniej usmażone naleśniki, nakładać porwaną sałatę, mango, kawałki kurczaka i kukurydzę. Zrolować. Dla opcji z sosem, przed nałożeniem składników na naleśnik, najpierw należy posmarować go sosem - a dopiero później układać dodatki.Inspiracja: zdrowenienudne.pl
Świat Domowej Kuchnidrobnego makaronu (np. małe muszelki)250 g papryki konserwowej250 g ogórków kiszonych1 puszka kukurydzy z groszkiem (285 g)5 łyżek majonezu½ pęczka szczypiorku1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszkisólpieprzNa blogu wkuchennymoknie znalazłam wyśmienity przepis na sałatkę, łączącą delikatny drobny makaron z kwaskowatymi piklami, które w rezultacie dają bardzo ciekawą kompozycję smaków. Serdecznie polecam.W stosunku do oryginału zmniejszyłam jedynie ilość makaronu.Odmierzy(...)makaronu, a następnie ugotować go według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do całkowitego wystudzenia. Paprykę i obrane ze skórki ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę z groszkiem odsączyć dokładnie z zalewy. Przygotować dużą miskę i połączyć w niej wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz majonez
Świat Domowej Kuchnismażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą oraz pieprzem z dodatkiem kurczaka, ser parmezan starty na wierzchuW kolejnej sakiewce kryją się: czerwona papryka pokrojona w kosteczkę, pomidor, kurczak oraz kukurydza z puszki, na wierzchu żółty serTrzecie wnętrze kryje w sobie kabanosy podzielone na centymetrowe kawałki, papryka, pomidor, kukurydza oraz kawałek żółtego seraZ obiadu pozostał mi bigos, więc także umieściłam
upichcicłyżeczka- sól – szczypta- stopione masło – 25 g- mleko – ok. 0,5 szkl- przyprawa do pizzy – 1 łyżeczkaDODATKOWO:- filet z kurczaka – 100 g- kukurydza – 2 łyżki- pieczarki – 3 sztuki- ser żółty – 50 g- cebula – 1 szt- przyprawa gyros – 1 łyżka- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta- olej(...)półtalarki , cebulkę drobno siekamy.Rozgrzewamy olej, smażymy cebulkę.Dodajemy mięso i pieczarki.Wszystko razem smażymy do miękkości.Doprawiamy solą i pieprzem.Na upieczonym gofrze układamy mięso z pieczarkami i cebulką.Posypujemy kukurydzą i startym drobno żółtym serem.Przykrywamy drugim gofrem.Zapiekamy razem jeszcze kilka minut ( aż ser się roztopi ).Podajmy z sosem czosnkowym i ketchupem.Smacznego
Ostra na Słodkołyżeczka– sól – 1 łyżeczkaFarsz:- cebula – 1 szt– czerwona papryka – 1 szt– mięso mielone – ok. 200 g– ser żółty – ok. 100 g– kukurydza – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozkruszamy. Mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i wodę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy(...)cebulę oraz mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę. Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia. CAŁOŚC: Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka. Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz. Posypujemy startym serem. Pieczemy
Ostra na Słodkobyły również smażone zyskały chrupiącą złocistą skórkę. Świetnie smakują solo , ale możemy je podać również z ulubionym sosem – np. pomidorowym. SKŁADNIKI:– soczewica czerwona – 1,5 szklanki– kukurydza – 50 g– jajko – 1 szt– mąka – 1 łyżka– bułka tarta – 50 g– sól , pieprz , papryka – do smaku– koperek(...)dwukrotnie płuczemy. Gotujemy ok. 25 minut w wodzie z dodatkiem przypraw lub bulionie. Ugotowaną przepuszczamy przez maszynkę lub rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Wbijamy jajko. Wsypujemy mąkę i bułkę tartą ( taka ilośc , by masa nie rozpadała się i nadawała do formowania ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i drobniutko posiekanym koperkiem. Wyrabiamy masę
Ostra na Słodkopewno przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom chrzanu.Dzięki dodatkowo kurczaka jest nie tylko niezwykle smaczna , ale i sycąca! SKŁADNIKI:* Filet z kurczaka – 250 g* Jajko – 3 szt* Kukurydza – 150 g* Ser żółty – 150 g* Ogórek konser. – 2 szt* Cebulka Maryn. – 80 g* Chrzan – 3 łyżki* Majonez – 4 łyżki* Jogurt naturalny – 3 łyżki* Szczypiorek – 1 pęczek* Sól – do smaku* Pieprz(...)mięso będzie twarde.Jajka gotujemy na twardo , kroimy w kostkę , dodajemy do mięsa.Ser żółty oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę – dodajemy do mięsa i jajek.Wsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę i cebulkę marynowaną.Dodajemy majonez , chrzan i jogurt , a następnie posiekany szczypiorek.Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.Smacznego
Ostra na Słodkomiękkie. Po ugotowaniu można, ale nie trzeba ich przelewać wodą. Pomidory i ogórka kroimy w małą kostkę i wszystko wrzucamy do miski. Do powyższych składników dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojony koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez (bądź pół na pół z jogurtem naturalnym), a następnie sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej zrobić ją troszkę wcześniej, żeby wszystkie
upichcicprzez praskę czosnek oraz sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Na spód nakładamy podgotowany makaron. Druga warstwa należy do marchewki, groszku oraz kukurydzy (odsączamy z zalewy). Następnie wykładamy mięso z sosem, a na to wylewamy przygotowany sos czosnkowy. Na wierzchu ścieramy ser, ja miałam parmezan, ale może być dowolny żółty ser.Naczynie żaroodporne przykrywamy
upichcicwrzucamy mięso, które następnie doprawiamy solą oraz pieprzem cayenne (ilość w zależności od upodobań). Kiedy mięso będzie podsmażone, do całości dodajemy przecier pomidorowy oraz odsączoną z puszki fasolę i kukurydzę. Dusimy całość pod przykryciem około 10 minut i danie mamy gotowe
upichciczniknęła dość szybko :)Składniki:opakowanie pierożków tortellini (250g),biała część pora - około 15 cm,grzybki w occie lub pieczarki w occie - około pół słoiczka,pół puszki kukurydzy,majonez,jogurt naturalny, musztarda, sól i świeżo zmielony pieprz.Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pora pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Grzybki (lub pieczarki) wyjąć(...)zalewy i pokroić w mniejsze kawałki. Kukurydze odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem do uzyskania odpowiedniej konsystencji - ja stosuję proporcje pół na pół. Dodać musztardę do smaku oraz sól i pieprz. Sos połączyć ze składnikami sałatki i wszystko razem delikatnie wymieszać.Proporcje jakie podałam są dość
Codzienna kuchnia niecodzienna