się już od bardzo dawna, ale ponieważ jest to dość praco- i czasochłonna zabawa, jakoś nigdy nie mogłam się do nich zabrać. Długie zimowe wieczory sprzyjają jednak zabawom w kuchni i tak w końcu powstały pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami . Farsz przygotowałam na bazie boczku i tłuszczu, który się z niego wytopił, dzięki temu był bardzo aromatyczny. Gołąbki(...)jajko oliwa do smażenia Na sos : 0,5 cebuli 500g pieczarek 1 ząbek czosnku 250ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz Na gołąbki : 1 średnia kapusta włoska Przygotowanie : Przygotowanie farszu : Kaszę ugotować al dente, wyjąć z torebki i przesypać do miski. Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na zimną patelnię. Na niewielkim ogniu, powoli podgrzewać
Codzienne GotowanieCiasteczka do podjadania bez wyrzutów sumienia, bo w biodra nie pójdą!. Uwielbiam smak melasy w mojej kuchni. Maka żytnia oczywiście z młyna, sprawdzona i po wielokroć testowana. Dla osób na diecie bezglutenowej też polecam, wystarczy tylko dodać odpowiedni proszek do pieczenia, bez mąki pszennej w składzie. Moim dodatkiem są daktyle, papaja i skórka pomarańczowa, ale bakalie możecie dowolnie komponować(...)przy diecie bezglutenowej użyć specjalnego bez dodatku mąki pszennej Po składniki na ciasteczka warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Wszystkie składniki wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej formie do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszczyć, a wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. 2. Piekarnik rozgrzać do 200 C, czas pieczenia ok 10-12 minut
Apetyczna babeczkaostatnim czasie sporo czytam o Szwajcarii od kuchni, trochę informacji znalazłam, choć przyznam, że nie tyle ile bym chciała. Kuchnia Szwajcarska bardzo zróżnicowana i inspirująca, zdecydowanie należy do bardzo kalorycznych :), choć i osoby liczące kalorie znajdą coś dla siebie. Przepis na ten tort pochodzi z południowo - wschodniej Szwajcarii, z doliny Engadin słynącej z wielu wybitnych cukierników!. Nie przygotowałam(...)cukru pudru 1 jajo szczypta soli Karmel: 15 dag cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki wody, ok. 60 ml Nadzienie: 35 dag orzechów włoskich, grubo krojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka 2 -3 łyżek wody 1. Zagnieść szybko kruche ciasto z podanych
Apetyczna babeczkaCiągle gdzieś tam krąży mit, że sernik to już "wyższa szkoła jazdy" i ogólnie ciasto trudne do zrobienia. Ja powiedziałabym odwrotnie. Jeśli potrzebuje prostego ciasta, bez
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki na spód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę
Bike By Lifewyjątkowym, ale podany w towarzystwie kremowego pure sięga kulinarnego Olimpu, gdzie już tylko ambrozja może z nim iść w zawody. Proste pure ziemniaczane Tłuczone ziemniaki to fundament naszej polskiej kuchni, jakże często są to jednak nudne „ziemniaczki”, suche, przesolone lub niedosolone, po prostu nijakie. A przecież tak niewiele trzeba, żeby zamienić je w danie wykwintne, lekkie, delikatne i puszyste(...)smakuje pysznie. Choć kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim, na surowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki goryczy o delikatnie orzechowym smaku, który w sałatce dodatkowo podkręcają orzechy włoskie (przed dodaniem do brukselki można je podprażyć na suchej patelni). Słodycz przełamuje sok z cytryny. Surowka z brukselki jest niepozornym, lecz przepysznym daniem. Polecamy!. Jaki stek jest najlepszy Chyba
Niedzielny kucharzMAKARON Z DOMOWYM PESTO PIETRUSZKOWYM Ten przepis wpadł mi do łowy zupełnie spontanicznie. Miałam w lodówce pęczek pietruszki, do tego prawdziwy włoski parmezan przywieziony przez mojego szwagra z Rzymu i pozostałe składniki, które widzicie poniżej. Tak szybko jak przyszedł mi ten pomysł do głowy, równie szybko go przygotowałam na lunch. Po co przecież kupować gotowce, z różnymi dziwnymi(...)karotenu i wit. E. Ma w sobie również kwas foliowy, a także bogactwo soli mineralnych: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Tym bardziej warto pietruszkę przemycać w kuchni, niemal każdego dnia ;) SKŁADNIKI: 1 pęczek natki pietruszki ok. 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki pestek dyni 3 łyżki słonecznika łuskanego
Calzonella.comksiążki ' W staropolskiej kuchni i przy polskim stole ' Maria Lemnis i H. Vitry(...)cukru 3/4 szklanki miodu 3 jajka zawartość środka laski wanilii lub duży cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych 10 dkg rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa 10 dkg orzechów włoskich skórka cytrynowa kieliszek rumu ewentualnie słodka śmietana kremówka
w mojej kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon AppetitTakie dzisiaj sobie zrobiłam kluski na obiad. Do tego dania można wykorzystać ziemniaki, które zostaną Wam z obiadu. Były bardzo smaczne. Można je podać polane masłem
O kuchni z uczuciemZapraszam na kolejną pizzę, tym razem „otwartą”, prostokątną, dużą. Z czym popadnie.Bo możesz dać co masz. Ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży -120 ml letniej wody -250
Z Kuchni Do Kuchnigranatu pokryje nam dzienne zapotrzebowanie na witaminy, minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sok z granatu, schłodzony w lodówce idealnie nadaje się do...posiłku. Tak w stylu włoskim...jak i polskim! Osoby lubiące pić wino do obiadu lub kolacji , powinny sięgnąć również po ten właśnie sok, gdyż doznania smakowe są rewelacyjne, a..po soku z granatu od GRANTE można(...)poprawia humor, jest świetny do koktajlii, drinków i jako alternatywa wina do obiadu. U W A G A ! ! ! OBSERWUJCIE UWAŻNIE BLOGA I STRONĘ NA FB Z Kuchni Do Kuchni-klik oraz oficjalną stronę GRANTE na FB GRANTE FB-klik gdyż niebawem u mnie KONKURS, w którym do wygrania będzie zestaw soków GRANTE widoczny
Z Kuchni Do Kuchnigotowej masy makowej SKŁADNIKI: 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 0,5 litra mleka 1 bułka paryska 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 garść migdałów 1 garść orzechów włoskich 1 garść rodzynek 2 duże łyżki miodu wiórki kokosowe i bakalie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Bułkę kroimy na kromki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały (poza 1 sztuką, którą dodajemy w całości(...)jest dobra w smaku i już niejednokrotnie wykorzystywałam ją w wypiekach, szczególnie wtedy gdy nie ma czasu na mielenie maku i dłuższe przygotowywanie masy. U mnie w kuchni się sprawdza, więc polecam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie zaskoczył - pierniczki z miętą. Bardzo ciekawe połączenie - nie sądzicie? Z wielką niepewnością zabrałam się do dzieła. Do miski powoli wędrowały składniki, a zapach mięty rozchodził się po całej kuchni. Akurat miałam zapasy mięty ususzonej z ogródka, więc aromat był nie do opisania. Krok po kroku postępowałam wg wskazówek autorki i już po godzinie powstały nieznane mi dotąd ciasteczka, które(...)przestudzeniu wymieszać z mąką, wodą (3/4szklanki), amoniakiem i miętą. Wyrobić dokładnie ciasto zawinąć w ściereczkę i zostawić, aby dojrzało. Nasmarować tłuszczem blachę, formować z ciasta gałeczki wielkości włoskiego orzecha, układać na blasze; wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku." A oto moje pierniczki - smacznego
Sajkofanka smakuwarzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów. Teraz już nikt nie powie mi, że coś do siebie nie pasuje. Jednemu albo dane połączenie smakuje albo nie. Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce(...)łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta cukru Sól Pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety ryby rozmrozić. W oddzielnych miseczkach przygotować mąkę i panko (bułkę
Fabryka pomysłówRolada makowa, makowiec tradycyjny czy makowiec zawijany albo strucla z makiem .... Ileż to nazw ma to wspaniałe ciasto. Kryje w sobie tyle słodkości, a
Kuchnia u Krysi