“Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji” – recenzja 220sałata ze śmietaną mają więcej odwiedzin niż wydumane, pracochłonne dania. Dlatego jest nisza dla książek takich jak “Polska kuchnia” Joanny Furgalińskiej, bo takich klasycznych przepisów jest mało w Internecie i mało wydaje się takich książek. Zwłaszcza, że coraz więcej jemy dań tajskich, włoskich czy innych. Tak bardzo kombinujemy, co by tu nietypowego podać na stół, że niedługo zwykły czarny chleb(...)chcieliście zjeść coś regionalnego, to dobrze wiecie, że ze świecą szukać. Jest tylko pizza i kebab. Nie żebym coś miała do tych dań, ale niedługo zapomnimy jak smakuje polska kuchnia i jak przygotowywać najprostsze dania. A przecież mamy te wszystkie wyjątkowe potrawy mączne typu kluski i pierogi, które nasze babcie lepiły w długie, zimne wieczory. Mamy grzyby i kiszonki
Ugotowane pozamiatane
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 428W naszym domu lubimy zupy. Zarówno te klasyczne, pochodzące z naszego podwórka, takie jak zupa grochowa, barszcz ukraiński czy zalewajka, jak
Kulinarne przygody Gatity
Tatar z łososia w tajskiej marynacie 229Idealny pomysł na lekką przystawkę :) Przepis na łososia znalazłam na stronie Kuchnia Azjatycka.Składniki (dla 3-4 osób):3 dzwonki z łososiaMarynata:2 łodygi trawy cytrynowej4
Tajskie smaki
Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 303Wschodnia. Jeśli jednak zaproponowaliśmy coś po tajsku, to warto pokazać również odpowiednik z niedalekiego sąsiedztwa, czyli po wietnamsku. Poniższy przepis jest niewielką modyfikacją skądinąd znanej receptury przypisywanej zwykle Rickowi Steinowi. Można ją łatwo znaleźć w internecie pod hasłem Vietnamese duck braised in spiced orange juice . O ile tylko ktoś lubi kaczkę oraz kuchnię tej części świata, powinien zdecydowanie przetestować(...)każdej potrawy przy okazji której zostaje nam kaczy smalec bez innych dodatków, ewentualnie gdy jest nim np. tylko sól albo inny tłuszcz. Dotyczy to m.in. też wspomnianej kaczki po tajsku, gdzie najpierw pieczemy mięso praktycznie bez żadnych dodatków. Kaczy smalec ma specyficzny aromat, a także – jak większość tłuszczów zwierzęcych – wysoki punkt dymienia. Dlatego dobrze nadaje się nie tylko
Kulinarna Pokusa
Zupa kryjm ze bani ze chrupiōncōm szinkōm i grzankōma (Zupa krem z dyni z chrupiącą posypką ;) ) 184Listopad to je nojlepszy czas na zupa ze bani. Kedyjś robiōłech już tako ze tajskimi prziprawōma i tak żech sie pomyśloł, że trza by bōło iś 4 w trocha inkszo strona, bo to tyż przeca 5 niy wszyscy- tak jak my- lubujōm sie we kuchniach z cołkego świata. Zupa wyszła bardzo dobro i bez 6 to sie ciesza
Chop w kuchni
Kalafior z trawą cytrynową i bazylią tajską 228Dzisiaj coś dla roślinożerców. Kalafiora przygotowywaliśmy na warsztatach z kuchni wege w azjatyckim wydaniu. Pierwsze smażenie odbyło się w domu i było bardzo na ostro. Nie
slodkokwasnapl
Czerwone curry z krewetkami (lub kurczakiem) i zieloną fasolką 193Środek zimy – zachciało mi się curry. Koloru, smaku, lekkości, pełni smaku i aromatu. O kolorowe świeże warzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta
Karo in the Kitchen
Liebster Blog Award 236Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo byś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami
Smaki Edyty
Ciasteczka z sezamem i kardamonem 294Pyszne, rozpływające się w ustach indyjskie ciasteczka z dodatkiem sezamu, kardamonu i orzechów nerkowca. Przepis znalazłam na stronie ' Kuchnia Azjatycka '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 24
Tajskie smaki
Kurczak z pastą Tom Yum, bazylią azjatycką i makaronem ryżowym 172posmakuje każdemu. Wystarczy kilka odpowiednich dodatków i mamy pyszny obiad, którego przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Ten rodzaj kuchni był dla mnie obojętny, ale przyznam, że od teraz baaardzo ją polubiłam. Charakterystyczne przyprawy sprawiają cuda! Kurczak wyszedł na sposób tajski - lekko pikantny, odrobinę kwaśny i mooocno aromatyczny. (Możecie doprawić bardziej na ostro.) Koniecznie spróbujcie! (2-3 porcje) 1 pierś
Di gotuje
Brylantowa 16 - tutaj nikt nie nawija nikomu makaronu na uszy 194jestem pewien. Miałem okazję wypróbować dość klasyczne pappardelle z owocami morza i sosem pomidorowym oraz genialne pappardelle z tajskim twistem z sercami wołowymi, masłem orzechowym i chili, które dosłownie mnie oszołomiło i na pewno po nie jeszcze wrócę. Szef kuchni — Piotr Andruszko kupił moją duszę również rozpływającym się w ustach raviolo z bobem i pecorino
Food Square
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 240Znów te Indie! :) Nie mogę się powstrzymać. Chyba wraz z nadejściem jesieni, zwolniła też moja kuchnia (ale z pewnością nie zapał!). Bardzo mi się podoba to
Tajskie smaki
Wieprzowina w mleku kokosowym z cebula I brokulami 202Dzisiaj, u nas na obiad ,ulubiona potrawa wszystkich domownikow. Danie tajskie- Wieprzowina w mleku kokosowym z cebula I brokulamiNajbardziej chyba ja uwielbia nasz 2.5
Smaki Edyty
Mule z sosem thai 179Mule można przyrządzać na różne sposoby, dzisiaj mam mule w sosie tajskim z mleczkiem kokosowym. Świeże mule myjemy i oczyszczamy. Najlepiej jest je wyszorować za pomocą
Kuchnia Pokoleń
Tajskie zielone curry. Z kurczakiem i letnimi warzywami 194Uwielbiam curry i robię je na wiele sposobów, korzystając z warzyw które są dostępne sezonowo. Zielona pasta curry zrobiona jest z zielonych papryczek chili, imbiru, czosnku
Karo in the Kitchen