 „Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z IX edycją 232
„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z IX edycją 232kwietnia br. w Warszawie. Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP) – Stowarzyszenie Euro Toques Polska zostało partnerem merytorycznym IX edycji konkursu „Polska od Kuchni”. Od zeszłego roku jest to konkurs ogólnopolski który ma na celu wyłonić najlepsze restauracje w Polsce. Laureaci oprócz prestiżu(...)ZDRÓJ, Browar TENCZYNEK, Nalewki Staropolskie Karol Majewski, KGH POLSKA, BUKAT, marka BACZEWSKI, BONITO CAFEE, DE GUSTA BEER, FORNETTI, GRUPA DELUXE, BAHSLSEN, CENTRUM WINA, KGH POLSKA, AVIKO, SADVIT, HELLO CAFE, WINESTORE, KRAINA SERÓW, ODKUPIENIE WIN, MASARNIA DRESZLER, SKARBY SEROWARA. Więcej informacji na temat konkursu www.polskaodkuchni.com.pl Organizator Akcji „Polska od Kuchni” FUNDACJA WIP WARTO IM POMÓC
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Kuchnia polska dawniej i dziś 206
Kuchnia polska dawniej i dziś 206fascynacji (zachłyśnięcie się kuchnią włoską, obserwowane mniej więcej w czasach Sarmatów, czyli od połowy XVI wieku, czy też umiłowanie dla kuchni francuskiej obserwowane w latach późniejszych). Istotny jest fakt, iż od zawsze była to w większości kuchnia domowa – w domu przygotowywano i spożywano posiłki. Często jedzono głównie to, co wyprodukowano we własnym gospodarstwie. Kuchnia polska dziś Współczesna kuchnia polska(...)dostać produkty typowe dla kuchni włoskiej, chińskiej, czy też wielu innych, co oczywiście sprzyja eksperymentom kulinarnym. Poeksperymentujemy w kuchni? Jeśli chodzi o powszechność kulinarnych eksperymentów to obecnie zwraca się uwagę na coraz częstsze eksperymentowanie z nowymi składnikami, czy też kuchniami innych narodów. Umożliwiają to między innymi dyskonty, które wprowadzają do swojej oferty produkty typowe dla kuchni innych państw oraz pokazują
365 dni dookoła kuchni Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 284
Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 284Dzisiaj oglądając "Misia" na słowo TRADYCJA zachciało mi się wołowych bitek (za którymi nigdy nie przepadałam) z kopytkami. Jak się chce trzeba działać, więc przegląd
Brzuszki Łakomczuszki Biszkopt z pianką matcha i malinami 166
Biszkopt z pianką matcha i malinami 166Składniki : Składniki na biszkopt 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej 110 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru drobnego lub pudru Składniki na
KUCHNIA POLSKA Ceviche z dorsza 170
Ceviche z dorsza 170Jak befsztyk tatarski czy carpaccio, tak i ceviche to jedna z tych potraw, którymi współcześni kucharze uwielbiają się bawić. Co to takiego? To surowa ryba bądź
KUCHNIA POLSKA Pyszne ciastka z otrębami 229
Pyszne ciastka z otrębami 229SKŁADNIKI: • 85 g masła • 7 łyżek cukru • 1 jajko • 4 łyżki otrąb • 100 g mąki z pełnego przemiału • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 60
KUCHNIA POLSKA Drożdżowa gwiazda 199
Drożdżowa gwiazda 199SKŁADNIKI: • 500 g mąki pszennej • 250 ml mleka • 40 g drożdży • 1/4 szklanki cukru • 80 g margaryny • szczypta soli • krem czekoladowy np. Nutella(można dodać marmoladę
KUCHNIA POLSKA Stek grillowany na kamieniu z lawy 214
Stek grillowany na kamieniu z lawy 214Składniki : Składniki 1 porcja: • 250 g świeżej polędwicy wołowej lub antrykotu wołowego • sól świeżo mielona • czarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę . Mięso
KUCHNIA POLSKA Babka wielkanocna 175
Babka wielkanocna 175SKŁADNIKI: • 150 g cukru • 125 g masła • 150 g margaryny • 1 cukier waniliowy • 170 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KUCHNIA POLSKA Ciasto marchewkowe 226
Ciasto marchewkowe 226Jeśli interesują Cię desery dietetyczne, to prawdopodobnie zagustujesz właśnie w tym cieście. Nie dość, że świetnie smakuje, to w dodatku obfituje w składniki odżywcze. Składniki : • 3
KUCHNIA POLSKA Ciasto FALE DUNAJU 177
Ciasto FALE DUNAJU 177SKŁADNIKI : CIASTO: • 3 jajka, osobno białka i żółtka • 3/4 szkl. cukru • 3/4 szkl. oleju • 3/4 szkl. mleka • 2 szkl. mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KUCHNIA POLSKA Makaron z bakłażanem 158
Makaron z bakłażanem 158Składniki : • 1 mały bakłażan • 100 g makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni • 2 łyżki oliwy extra vergine • 2 duże ząbki czosnku • 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego
KUCHNIA POLSKA Polędwiczki wieprzowe z grzybami 184
Polędwiczki wieprzowe z grzybami 184Składniki : 4 porcje • 25 g suszonych grzybów • 1 polędwiczka wieprzowa (500 g) • 1 mała cebula • 1 łyżeczka suszonego oregano • 2 łyżki oliwy • 1/2 łyżki masła • 2
KUCHNIA POLSKA Ciasto cytrynowiec 177
Ciasto cytrynowiec 177Składniki : Spód • 200 g masła • 170 g cukru pudru • 1 op. cukru wanilinowego • 4 jajka • skórka starta z 1 cytryny • 250 g mąki pszennej • 2 łyżeczki
KUCHNIA POLSKA Ciasto kruche z malinami 180
Ciasto kruche z malinami 180Składniki : Ciasto • 200 g mąki • 150 g zimnego masła • 50 g cukru • szczypta soli • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 żółtka Owoce • 600 g malin • 400
KUCHNIA POLSKA Leczo z cukinią 153
Leczo z cukinią 153Składniki : • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka smalcu lub oleju • 300 g dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, suszonej) • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona lub wszystkie
KUCHNIA POLSKA Cytrynowy tort bezowy z lemon curd 240
Cytrynowy tort bezowy z lemon curd 240Składniki na bezę: • 300 ml białek (ok 8 szt) • szczypta soli • 440 g cukru kryształu • 1 łyżeczka białego octu winnego • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić
KUCHNIA POLSKA Tarta chili con carne 229
Tarta chili con carne 229Składniki na ciasto : • 200g mąki pszennej • szczypta soli • 100g masła • 1 jajko • 3 łyżki lodowatej wody Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Kulę
KUCHNIA POLSKA Sałatka z kurczakiem, grzankami i sosem czosnkowym 173
Sałatka z kurczakiem, grzankami i sosem czosnkowym 173SKŁADNIKI: • mieszanka sałat • filet z kurczaka • szynka parmeńska • oliwki • ser feta • pomidor • pieczywo • tymianek suszony • oliwa z oliwek • sól, pieprz, curry i ostra papryka • sos czosnkowy
KUCHNIA POLSKA PĄCZKI DOMOWE Z NADZIENIEM 1026
PĄCZKI DOMOWE Z NADZIENIEM 1026Pączki powstają z ciasta drożdżowego składającego się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła, uformowane są w lekko spłaszczone kulki i po wyrośnięciu smażone są w
KUCHNIA POLSKA AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI 268
AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI 268SKŁADNIKI: • 4 jajka • łyżka cukru • 1 cukier waniliowy • 40 g roztopionego masła • 1 szkl. mleka • 1,5 szkl. mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta sody
KUCHNIA POLSKA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z MUSEM JABŁKOWYM 200
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z MUSEM JABŁKOWYM 200SKŁADNIKI: • 4 szklanki mąki • kostka margaryny lub masła • 5 dkg świeżych drożdży • 2 jajka • 2 łyżki cukru • szczypta soli • 1/2 szklanki gęstej śmietany • mus jabłkowy PRZYGOTOWANIE
KUCHNIA POLSKA SERNIK Z JABŁKAMI 180
SERNIK Z JABŁKAMI 180SKŁADNIKI : CIASTO : • 130 g mąki pszennej • 2 jajka • 1 cukier waniliowy • 140 g cukru • 70 g zmielonych orzechów włoskich • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KUCHNIA POLSKA