Krupnik na wędzonce... Pyszna i niezwykle armomatyczna zupa. Kasza jęczmienna w towarzystwie wędzonego boczku. Całość dopełniona ziemniakami, startą marchewką i pietruszką. Zapraszam i życzę smacznego! Składniki: 400 g wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1 pietruszka; 1/4 selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej; 4 średnie ziemniaki; 1/2 natki pietruszki; Sól; Pieprz
Gospodyni MiejskaKrupnik z kaszą jęczmienną... Gęsta, sycąca zupa. Dodatek aromatycznej kaszy jęczmiennej. Pyszny i zdrowy początek obiadu. Zapraszam! Składniki: Duża marchewka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 średnich ziemniaków; 100 g kaszy jęczmiennej; 2,5 litra zimnej wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety lub np. 2 kostki
Gospodyni MiejskaTłumaczyłam już kiedyś , że za krupnikami nie przepadam. Niestety tak to jest , że jestem w zdecydowanej mniejszości. Muszę więc tak z nimi kombinować by wilk był syty , a owca cała. Takim krupnikiem jest ten o zdecydowanie grzybowym smaku ( na serduszkach drobiowych) z małą ilością kaszy jaglanej. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizimowe dni nie ma to jak rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z wołowiny , drobiu . Rzadziej na wieprzowinie, chyba , że na ładnym kawałku żeberek .Mięso z krupniku robię potem na drugie danie w jakimś sosie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMiodowy krupnik to pyszny słodki trunek na bazie wódki i miodu z dodatkami :) Składniki: 500 ml czystej wódki 40% 1 szklanka naturalnego płynnego miodu 1 szklanka gorącej wody 6 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 laska wanilii Sposób przygotowania: 1. Miód wymieszać z gorącą wodą i pozostałymi przyprawami, dodać laskę wanilii przekroić wzdłuż na cztery części(...)Zestawić z ognia, wlać wódkę i całość wymieszać. Przelać do słoika i odstawić na 2-3 dni. 3. Trunek przefiltrować dwukrotnie przez gazę lub tetrówkę, przelać do butelki. 4. Krupnik jest gotowy do spożycia. Wychodzi ok 1 litra trunku. Na zdrowie! Źródło: Przy kuchennym stole
Kuchnia domowa Anibył nawet przyjemny, bo cokolwiek nie zjadłam aby go zaspokoić, bardzo mi smakowało. I tym sposobem polubiłam gotowane wędliny drobiowe, które wcześniej omijałam szerokim łukiem, pieczone rozklapciane jabłka, i krupnik. A krupnikiem "katowana" byłam od dziecka. Tak się czułam jak byłam mała bo wolę pizze, hamburgery, sałatkę Cezar, frytki .... Ale dawno nic nie smakowało tak dobrze jak lekki krupniczek
Matka ŻywicielkaZupę ugotowałam dzięki internetowej koleżance Pyzie ( czyli Izie ). Wzorowałam się na jej przepisie ,,Krupnik z grzybkiem,, lekko go modyfikując. A grzybki które użyłam czyli tytułowe trąbiki ( pieprznik trąbkowy ) mam dzięki Izie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwywar na bazie którego można zrobić doskonały sos i zupę. Gotowałam w ten sposób łopatkę bez kości , którą podałam w sosie musztardowym, a wywar który został użyłam na ten krupnik. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDawno już miałam ochotę na wypróbowanie pomysłu na zaprawienie krupniku koncentratem - albo ugotowanie zupy pomidorowej z kaszą pęczak zamiast ryżu czy makaronu. Podoba mi się taka zupa bo jest syta , szybka i mogę ,, wyliczyć ,, dokładnie 2 porcje gotując (co jest u mnie bardzo ważne bo nie lubię jak mi zostają resztki).I co śmieszne to z 2 skrzydełek kurczaka
Buniabaje w kuchniwszystkich upitrasiłam zupę. Niby tradycyjna ale nie do końca. Pomysł podpatrzony w Eksplozji Smaku. I powiem jedno. Genialne połączenie, słodkawe, treściwe smaki, dobre nawet w upał :) Szkocki krupnik ze śliwkami
Dzieje kuchennej WiewióryRozgrzewający krupnik na żeberkach wieprzowych. Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 400 g ziemniaków obranych szklanka kaszy jęczmiennej marchewka pietruszka cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki, koperek Mięso obsmażamy lub obgotowujemy, zmieniamy wodę i dolewamy ok. 3 litrów wrzątku. Mięso gotujemy godzinę. Dodajemy pozostałe składniki poza ziemniakami. Tym razem gotujemy pół godziny. Wyjmujemy mięso
prawdziwe jedzenienieduża ilość gęsiego, upieczonego mięsa - garść z którą nie wiadomo co robić. A ponieważ korpus pieczonej gęsi został wykorzystany do ugotowania bulionu, miałam znakomite składniki do przygotowania błyskawicznego krupniku. Wyszła smaczna zupa o bardzo wyrazistym smaku gęsiny. Bardzo polecam! składniki 1 l bulionu z gęsi - przepis tutaj warzywa z gotowania bulionu (wykorzystałam mniej więcej połowę ugotowanych warzyw) (marchewka, pietruszka
Stare Gary