pierwszego kęsa :))) W tym przepisie wykorzystałam 10 jabłek i 6 gruszek, ale można się ograniczyć do 16 jabłek. Ciasto w „mojej” szarlotce jest cieniutkie i kruche. Nie nasiąka sokiem z jabłek, ponieważ jest odpowiednio zabezpieczone posypką z kaszy manny. Jabłka w szarlotce są miękkie, ale trzymają kształt i nie wypływają przy krojeniu. Ciasto jest wysokie
Trzeci talerzłyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Następnie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy 2 placki (ja 2/3 ciasta dałam na spód a pozostałą 1/3 na wierzch, ale można podzielić równo). 1 placek przekładamy do blaszki. Warstwa jabłkowa: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru Jabłka obieramy, kroimy
Cynamonowe szczęścieBardzo prosty szybki przepis na szarlotkę z jabłkami, która zawsze się udaje. Jest pyszna, domowa rewelacyjna w smaku. Spód kruchego ciasta pokryty jest pysznymi prażonymi jabłkami, wierzch otula pyszna beza z płatkami migdałowymi. Szarlotka smakuje za ciepło i zimno. Składniki · 2 szkl mąki krupczatki · 2 łyżki cukru · 4 żółtka · 250 g masła
Kulinarne pyszności Molkizdecydowałyśmy się na szarlotkę, jako że sezon na jabłka w pełni.Myślałam, że długo będę szukać przepisu, który mnie zainteresuje, ale kiedy otworzyłam na pierwszej stronie gazetkę Pieczenie jest proste, nr 5/2010, moim oczom ukazała się wspaniała tarta. Właściwie taki wzbogacony o orzechy apple pie, bo całość jest przykryta płatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze warstwa makowa(...)jednak nie zmniejszyłam, a ilość jabłek tylko odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni tarty. Całość współgra ze sobą doskonale - cynamonowe, soczyste jabłka, orzechowa, ale nieco inna za sprawą rumu masa jest przepyszna, a do tego kruche ciasto, którego pierwszy chyba raz w życiu nie podpiekłam przed pieczeniem, i w niczym mu to nie zaszkodziło - tak samo chrupkie jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMaraton jabłkowy trwa u nas nadal. Jabłka lądują w słoikach albo jako słodkie wypieki. Tym razem proponuję Wam kolejną słodkość do kawy z jabłkami. Upiekłam mini Apple Pies z kruchą kratką i cukrem pudrem. Te mini jabłeczniki są smaczne, wyglądają uroczo, są w wersji mini, więc nie trzeba ich kroić, jest to bardzo wygodne. Przygotowałam ich mało(...)zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy nadzienie: umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy je cukrem i cynamonem, mieszamy z mąką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczki proszku do pieczenia 13 dkg masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka mleka 1 kg jabłek 15 dkg masła 22 dkg cukru 10 dkg rodzynek 5 dkg płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.Tortownicę wysmarować tłuszczem, rozłożyć na niej rozwałkowane ciasto formując
Moje domowe kucharzeniemorelamiCiasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką Ciasto kruche z rabarbaremCiasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem Ciasto makowe z kremem Ciasto ShrekCiasto tortoweCiasto truskawkowo-kawoweCiasto ZebraCiasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonkąCiasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto z jabłkami Ciasto z jabłkami i budyniemCiasto z jabłkami i kokosem Ciasto(...)Dunaju z galaretką Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serową Fale Dunaju z wiśniamiJabłecznikJabłecznik hiszpańskiJabłecznik słonecznyJabłecznik z różową piankąKilimandżaro Kokietka Kora orzechowa KrólewiecKrólewiec z jabłkami Kwitnący tulipanMakowiec drożdżowy Marysieńka Miodownik z masą grysikowąNapoleonka na krakersach Oczy Carycy Orzechowiec z piankąPiernik siostry Anastazji Rafaello na krakersachRodzynkowiecSernik gotowany Anastazji Sernik gotowany na miodowym
Kuchnia domowa Aniskładniki na cisto: 400 g mąki orkiszowej 150 g cukru 250 g margaryny 5 jajek 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo
Domowy Smak JedzeniaJesienna podstawa owocowej diety? To proste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta, do pieczenia albo do chrupania. Najszybsze połączenie? Ryż na mleku i karmelizowane jabłka. Szybko, bardzo pachnąco i bardzo jesiennie. Ryż na mleku wymaga cierpliwości. Lepiej się rozkleja i robi bardziej kremowy(...)szklanka białego ryżu 2 szklanki mleka 2-3,5% 1 szklanka wody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła 2 średnie jabłka, ok. 600g – twarde, soczyste i kruche –np. Glostery 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka masła garstka rodzynek granola do podania
Karo in the Kitchenmanna cukier puder Sposób wykonania : Ze składników przeznaczonych na ciasto, zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta kruchego wkładamy do lodówki, aby nam stwardniało. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na blat i wykładamy nim blaszkę o wymiarach około 25x35cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia ciast. jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki, wsypujemy do rondla i smażymy do momentu całkowitego rozgotowania(...)dodatkiem szczypty soli. Następnie do ubitej piany wsypujemy cukier puder, jeszcze chwilę ubijamy, a następnie dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy, aby się wymieszały wszystkie składniki. Przestudzone jabłka wylewamy na rozwałkowany kruchy blat posypany trochę kaszą manną (aby nie zrobił nam się zakalec), równo rozsmarowujemy. Następnie wylewamy ubitą pianę z kisielem i także równo rozsmarowujemy. Na pianę ścieramy na tarce
Przepisy i porady kulinarneSkładniki na ciasto kruche: 500 g mąki pszennej ½ opakowania proszku do pieczenia 350 g masła ½ szklanki cukru 3 żółtka Wszystkie sypkie produkty mieszamy i dodajemy masło- siekamy w mące i wyrabiamy w palcach kruszonkę. Dodajemy żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części . Schładzamy w lodówce minimum godzinę. Składniki na nadzienie jabłkowe: 10 małych jabłek 2 solidne(...)garście cukru cynamon do smaku Lukier: ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki gorącej wody+ kilka kropel soku z cytryny WYKONANIE: blat ciasta kruchego rozwałkowujemy do wielkości blachy, nakłuwamy widelcem, posypujemy cynamonem Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem- uwaga- nie dogniatamy jabłek- mają leżeć lekko na cieście. Posypujemy cukrem i cynamonem Przykrywamy drugą
Domowe ciastaOrzechowa szarlotka pachnąca cynamonem , na super kruchym cieście rodem z Linzu, otulona jędrnymi, duszonymi na maśle jabłkami, z chrupiacą pianką, od dzisiaj stała się moim numerem jeden na liście jesiennych ciast. Co bym o niej nie napisała, i tak nie odda rozkoszy podniebiena.Taka jest pyszna. Przepis ciutkę zmieniony od Dorotki) Składniki na orzechowe kruche(...)ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Do doskonale ubitej piany dodajemy łyzkę mączki ziemniaczanej, mieszamy. Ubitą pianę wykładamy na jabłka, wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej samakuje jeszcze ciapłaJ
Mia Cucina SofietaDobra, to nie właściwe pytanie :) Ale czasem mimo wszystko przyda się drobna odmiana i dlatego dziś mam coś podobnego, choć w wersji mini, babeczki z kruchego ciasta z karmelizowanymi jabłkami, podawane z bitą śmietaną i kawałkami orzechów. Prawda, że taki deser pasuje na każda okazję? :)Składniki:400 g mąki pszennej120 g cukru brązowego4 żółtka Jajko120 g masłaŁyżka ekstraktu(...)minut.Studzimy na blaszce.Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę.Na rozgrzana patelnie wrzucamy pokrojone jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem. Podsmażamy około 2 minut – do rozpuszczenia się cukru, a następnie przekładamy do miseczki.Ostudzone kruche babeczki napełniamy farszem jabłkowym, następnie wierzch wypełniamy bitą śmietaną ( u mnie z syfonu, jeżeli go nie macie, możecie ubić śmietankę
Słodkie Przyjemnościpewno, że smaku tej tarty nigdy nie zapomnicie. Rozkosz, czysta rozkosz w najprostszej postaci. Krucha tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko nie przerywając ucierania. Na koniec wsypać mielone migdały oraz mąkę – dokładnie całość wymieszać. Masę równo wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Ułożyć plasterki jabłek, lekko wciskając je w masę. Wstawić tarte do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze
kolorowotorcikowo