Pyszne babeczki, tym razem z jabłkami, cynamonem i migdałami. Zawsze jak robię muffinki, to dwa rodzaje, bo mam kilku ich fanów w domu. Babeczki zawsze szybko
kruche babeczkiWitajcie :-) Ostatnio przesiliłam chyba rękę, młoda już trochę waży, ale czasem trzeba ją gdzieś podnieść, zanieść i jakoś tak dobrze mi się ją nosiło na lewej
kruche babeczkiDzień dobry :-) zimno się zrobiło i to bardzo, ale w końcu zimę mamy :-) Ja mam dla Was bardzo fajny przepis na muffiny Magdy Gessler. Wychodzą
kruche babeczkinaturalne, bez sztucznych składników. Poza tym zrobienie takich ciasteczek to też świetny pomysł na zajęcie małych raczek i spędzenie wspólnego czasu z dziećmi w kuchni. Dziś zrobiłam orzechowe kruche ciasteczka w formie takich wianuszków i udekorowałam je po upieczeniu czekoladą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3/4szkl. mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 0,5szkl. zmielonych orzechów arachidowych(...)tortową, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder i zmielone orzechy ziemne. Dodałam żółtka, zimna wodę i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam szybko ciasto. Ciasto może wyjść trochę klejące, ale tak ma być. Przygotowane ciasto można przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać okręgi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Waniliowe ImprowizacjeKruche babeczki z pastą migdałową i bitą śmietaną Dziś zapraszam Was na pyszne kruche babeczki z pastą migdałową i bitą śmietaną. Idealny deser do kawy i na zbliżający się długi weekend. Takie babeczki są naprawdę proste w wykonaniu, a pasta z migdałów dodaje im wspaniałego, niepowtarzalnego smaku. U mnie te babeczki znikają w mgnieniu oka Szukając dobrej jakości pasty(...)migdałów, z nerkowców. Do tego pyszne delikatnie prażone orzechy migdałowca i inne wspaniałe naturalne produkty. Polecam! P.s. Na początek warto zamówić promocyjny zestaw podarunkowy past orzechowych 3x330g Składniki: Na ciasto – na około 30 babeczek, część możecie przygotować z innym nadzieniem lub schować do metalowej puszki: 300 g mąki pszennej 150 g masła lub margaryny 80 g cukru pudru
Słodkie okruszkiKruche ciasteczka z cytrynowym kremem podbiją serca nie tylko najmłodszych łasuchów :) Z okazji zbliżających się Świąt życzę Wam przede wszystkim zdrowia i spokoju ducha. Wesołych Świąt! Ciasteczka: 200 g zimnego masła 200 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 70 g cukru pudru jajko 1-2 łyżki zimnej wody łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Lemon curd: sok i skórka(...)cukru pudru 50 g masła Ciasteczka: obie mąki, cukier puder i sól wymieszać a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać zimne jajko, ekstrakt waniliowy i odrobinę wody. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok godzinę. Ciasto rozwałkować na ok 1/2 cm, wyciąć ciasteczka. W połowie ciasteczek wyciąć kurczątka (ewentualnie kieliszkiem kółeczka) i upiec
Smakołyki AsiKruche maślane ciasteczka z nadzieniem z mocno cytrynowego kremu lemon curd. Nie są skomplikowane do zrobienia, a ich przygotowanie można podzielić na etapy. Ja cytynowy krem zrobiłam dzień wcześniej, dzięki czemu przez noc nabrał w lodówce odpowiedniej konsystencji. Składniki na około 30 ciastek: 400 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka 220 g zimnego masła szczypta soli(...)Curd np. z tego przepisu cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier puder, pokrojone w kostkę lub posiekane masło i żółtka. Szybko zagnieść całość na jednolite ciasto pod koniec dodając łyżkę bardzo zimnej wody. Wyrobione ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blachę
wyzwania kuchenneSzybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące migdałami i wanilią domowe ciasteczka w kształcie księżyca to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi. Wspólne przygotowanie ciasteczek to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata Bożego Narodzenia dla najmłodszych. Składniki: 280g mąki pszennej 100g zmielonych migdałów 200g masła extra 75g cukru pudru 1 żółtko 4 łyżeczki cukru(...)wysmarowania formy Wykonanie: 1. Mąkę i zmielone migdały wymieszać ze sobą, dodać masło, cukier, żółtko, szczyptę soli i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 6-7 mm i za pomocą formy-wykrawacza
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo smaczne, kakaowe, kruche ciastka, które swoim wyglądem przypominają orzeszki, stąd ich nazwa. Do tradycyjnego przepisu dodałam kakao a ciastka są tak samo pyszne jak te jasne :) Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, wydaje mi się, że ich nadziewanie zajmuje więcej czasu niż samo pieczenie. A nadziewać można je dowolnie, wszystkim tym na co tylko mamy ochotę... czekolada, dżemy, masa(...)szklanki cukru pudru * pół kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej * 200 g masła * 2 jajka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około
Zrób to smacznieWiadomość o jednym z ważniejszych „świąt“, a mianowicie dniu sernika dopadła mnie w mało sprzyjających warunkach do gotowania, gdyż w podróży. Z góry wiedziałam, że przepisu
Kate's KitchenWiadomość o jednym z ważniejszych „świąt“, a mianowicie dniu sernika dopadła mnie w mało sprzyjających warunkach do gotowania, gdyż w podróży. Z góry wiedziałam, że przepisu
Kate's Kitchenpudru 400 ml śmietany kremówki poncz: 1 cytryna 100 ml wina białego 50 ml wody pozostałe: kulki kokosowe zielony barwnik kawałek mango 50 g czekolady białej lukier biały ciastka kruche: 100 g mąki pszennej 40 g masła 1 jajko małe szczypta soli 50 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej wlewam do miski(...)przesiewam i dodaję w trzech porcjach do jajek. Mieszam delikatnie drewnianą łyżką od spodu, dodaję kilka kropli barwnika. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto do formy. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Biszkopt piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wykładam na kratkę
wesoła kuchnianich chciałam poprawiać, aby osiągnąć "ten" - zazwyczaj tylko mi znany heheh- efekt. I udało się! Bułeczki te nie mogą być zbyt puchate, jak zwykłe drożdżówki, ani też zbyt kruche jak ciasteczka, Dlatego musiałam szukać tego balansu. Nadzienie też nie należy wcale do łatwych, aby miało ten niemalże cynamononowo- karmelowy smak. Wyszły obłędnie tak, jak wyglądają tak smakowały! Przepis(...)tego jak odzielasz żółtka od białek, od rodzaju mąki itp) Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj ubite żółtka, masło i zacznij robotem wyrabiać ciasto, dodawaj partiami mleko. Całość wyrabiaj przez 10 minut. Odstaw na godzinę aby ciasto podrosło. Nadzienie: - 100 g masła - 5 łyżek cukru brązowego - opakowanie cynamonu Masło stop i wymieszaj
SMYKWKUCHNISkładniki: – 250 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – pół łyżeczki sody oczyszczonej – 1 łyżeczka cynamonu – 100 g masła, w
I LOVE LIFEpodgrzewamy ( gotujemy ). Przelewamy do strzykawki, wypuszczamy kropla po kropli na schłodzony olej. CIASTECZKA SEROWE: Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy mąkę, chili, sól, masło i żółtko. Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Wałkujemy, wycinamy, pieczemy na złoto ( ok. 13-15 minut/200C ). PANNA COTTA Z TUŃCZYKA: Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy. Ps. Jeżeli użyliśmy ryby(...)Przelewamy śmietanę do zmiksowanego tuńczyka, dodajemy koniak ( masa będzie rzadka ). Doprawiamy solą, pieprzem i drobiną soku z cytryny. Przelewamy do foremek. Wkładamy do lodówki. CAŁOŚĆ: Schłodzony mus podajemy na kruchym ciasteczku z kawiorem wiśniowym. Smacznego
Ostra na Słodko