Kruche ciasteczka z kremem nutella są pysznym dodatkiem do herbaty lub kawy o każdej porze dnia. Są to proste i szybkie w przygotowaniu ciastka, potrafi je wykonać nawet dziecko. składniki na około 20 ciasteczek 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki nutelli 2 łyżki jogurtu naturalnego przepis(...)miski przekładamy miękkie masło, wsypujemy cukier, sodę oczyszczoną oraz cukier waniliowy, dodajemy również nutellę oraz mąkę na końcu wlewamy jogurt. Dłonią wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego spłaszczamy je dłonią i widelcem odciskamy kratkę. Ciasteczka przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 15 minut
Smakowite Daniamiksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy i robimy to samo z mlekiem i masłem. Na koniec wsypujemy ziarenka wanilii, wlewamy wodę różaną i mieszamy łyżką. Do każdej muszelki wkładamy łyżeczkę ciasta- jeśli jest go mniej to ciastka wychodzą ładniejsze. Pieczemy 10 minut- pierwsze 6 w temperaturze 220*C, następnie 4 w temperaturze 180*C. Kiedy ciastka są rumiane na brzegach wyjmujemy(...)ciastka warte książki? Pierwsza moja magdalenka była ciepła- nie jestem znana z cierpliwości. Zawiodła mnie- zwykłe ciastko. Ale już kolejna, przestudzona, zachwyciła mnie gładką konsystencją i lekko kruchymi brzegami. Zapach róży nie był szczególnie wyczuwalny, ale ciastka te są ogólnie bardzo delikatne w smaku. Świetnie pasują do gorzkiej, aromatycznej herbaty.Wtedy wyczuć można wszystkie niuanse. I bardzo ciężko się kontrolować
les mirabellesjestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem. Kruche ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do kawy czy herbaty. Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne. Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich oto ciasteczek. Potrzebne będą: 250g miękkiego masła 0,5 szklanki cukru pudru(...)mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką. W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść
Kulinarna rozmowadłońmi aby nie było dużych grudek. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić aż się rozpuszczą. Do mąki i masła dodać drożdże i pozostałe składniki - zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać, więc od razu można je podzielić na 8 kawałków i rozwałkowywać na prostokąty. Wzdłuż dłuższego boku, na środku, nakładać farsz i zwijać(...)Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Podawać na gorąco lub na zimno. Wspaniale takie paszteciki smakują z barszczem :) Paszteciki są niezwykle kruche, a jednocześnie miękkie. Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, który sprawdzi się również do przygotowania rogalików :) Przy okazji pozdrawiam serdecznie Izę, od której mam ten przepis :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaKruche ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe to prosty sposób na przygotowanie słodkiej przekąski, a zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu. Chcąc je jakoś upiększyć wymyśliłam, że odcisnę na nich wzorek tłuczkiem do mięsa, ale jak się okazało… nie ja pierwsza. Składniki:2 szklanki mąki1 jajko150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniastarta skórka z 1 cytrynystarta skórka(...)pomarańczyPrzygotowanie:Wszystkie składniki razem zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Każde ciasteczko przycisnąć oprószonym mąką tłuczkiem do mięsa, aby powstała ładna kratka lub paski. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180’C przez około 10 minut. Smacznego
Oryginalny smakHej :-) Ostatnio na śniadanie taki omlet sobie zrobiliśmy, tzn trzy sztuki, bo młody takie śniadania, to wcina z przyjemnością. Gorzej jak trzeba zjeść coś innego. Uwielbiam
kruche babeczkiTrochę ostygło to moje kuchenne okno,ale wakacyjne wyjazdy i lenistwo sprawiły,że zrobiłam sobie blogowy urlop. Wracam i solidnie zabieram się do pracy. Na początek
W kuchennym oknie EwyPrzepis z książki "Przepisy na cały rok". Moje ciasteczka były nieco mniej czekoladowe, bo z braku czasu dodałam tylko pół szklanki drobno połamanej czekolady. Ale i
Passions hobbies lifesamego początku. Najpierw swoim zapachem, który roznosił się po domu, gdy się piekła. Potem, gdy skubaliśmy jej brzegi, aż w końcy, gdy mogliśmy skosztować jej kawałka na talerzyku. Krucha, pachnąca masłem i cytryną. Wielkanoc niesie ze sobą jakąś świeżość. Wszystko wydaje się lżejsze, nowsze, świeższe. Znikają zimowe klimaty, chowamy głęboko do szafy grube kurtki i swetry. Wreszcie pojawia się zieleń(...)łodygę japońskiej róży i wstawiam do flakonu. Robi się od razu wiosenniej. I od razu w głowie kiełkują nowe pomysły, także tchnące wiosennym czasem. Tak jak ta tarta! Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 3 jajka 250 g śmietanki 36% sok z 3 cytryn 2 łyżki wiórków
Raj dla PodniebieniaPrzepis z bloga Kruche babeczki . Składniki: (na 10 sztuk) suche 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1 cytryny 3/4 szklanki drobnego cukru 1 niewielka cukinia, starta na tarce o dużych oczkach mokre 1 jajko 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę na muffinki wyłożoną papierowymi papilotkami. W sporej(...)mice wymieszaj wszystkie suche składniki. W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem wszystkie mokre składniki. Wlej mokrą mieszankę do suchej i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Napełnij papilotki do około 3/4 wysokości i piecz przez około 20 minut - gotowe powinny być złotawe i sprężyste w dotyku. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia
Lejdi of the housePomysł na szybki niedzielny deser. Kruche babeczki z kajmakiem. Szybko, słodko i pysznie. Babeczki można przygotować wcześniej i trzymać je w szczelnym pojemniku, zaoszczędzi nam to pracy kiedy wpadną niespodziewani goście albo najdzie nas ochota na coś słodkiego. Takie foremki można wypełnić nie tylko kajmakiem, ale kremem z mascarpone albo bitą śmietaną w owocami. KAJMAKOWE BABECZKI Składniki: babeczki(...)masła 100 g cukru 2 żółtka dodatkowo: 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego lub 1 puszka gotowego kajmaku Przygotowanie: babeczki: Mąkę, cukier, masło, żółtka zagniatamy na ciasto. Ciasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremki na babeczki. Kółka z ciasta wkładamy
Bon appetit mon amiePieczenie kruchych ciasteczek z dziećmi może być świetnym sposobem na wspólne spędzenie czasu. Równocześnie przygotowujemy dzięki temu domowe ciasteczka, które są najlepsze i bez zbędnych dodatków. Ciasteczka można dodatkowo polać stopioną czekoladą lub udekorować pisakami. SKŁADNIKI 210 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko(...)masła WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Dodać jajko i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść dłońmi ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym
Passions hobbies lifeDzień dobry:) Jak mija Wam ten czas siedzenia w domu, ja tylko piekę i gotuję :) Ostatnio trafiłam na fajny przepis u Ani gotuje - klik, na ciasteczka maślane, bardzo kruche, wprost rozpływają się w ustach. Z góry proponuję robić z podwójnej porcji bo znikają w mig. Można je jeść i jeść. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki(...)oprószenia ciasteczek Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, następnie dodajemy żółtka i znowu ucieramy. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i mieszamy. Z ciast formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, koniec kuli do ucierania moczymy w mące i delikatnie dociskając robimy wgłębienie w kulce ciasta. Każdą dziurkę napełniamy powidłami. Ciasteczka układamy na papierze
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: Kruchy spód: 0,5 kubka mąki kokosowej 0,5 kubka płatków owsianych 0,5 kostki masła Szczypta soli 1 jajko 2 łyżki cukru trzcinowego Mus z batatów: 3 średniej wielkości bataty (+/-0,5kg) miód 2 łyżki przyprawy do piernika 2 jajka 2 łyżki śmietany Sok i skórka z 1 limonki Kruszonka : 0,5 kubka płatków(...)owsianych 0,5 kubka orzechów pekan 0,5 kubka orzechów laskowych 50 g masła łyżeczka cynamonu łyżka mąki kokosowej łyżka wiórków kokosowych laska wanilii Przygotowanie: Zanim zaczniemy przygotowywac ciasto obieramy i gotujemy bataty. Będzie o wiele szybciej jeśli pokroimy je na mniejsze kawałki. Bataty wrzucamy do gotującej się wody, nie musimy jej solić. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy
Luźna Kuchniasamego początku. Najpierw swoim zapachem, który roznosił się po domu, gdy się piekła. Potem, gdy skubaliśmy jej brzegi, aż w końcy, gdy mogliśmy skosztować jej kawałka na talerzyku. Krucha, pachnąca masłem i cytryną. Wielkanoc niesie ze sobą jakąś świeżość. Wszystko wydaje się lżejsze, nowsze, świeższe. Znikają zimowe klimaty, chowamy głęboko do szafy grube kurtki i swetry. Wreszcie pojawia się zieleń(...)łodygę japońskiej róży i wstawiam do flakonu. Robi się od razu wiosenniej. I od razu w głowie kiełkują nowe pomysły, także tchnące wiosennym czasem. Tak jak ta tarta! Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 3 jajka 250 g śmietanki 36% sok z 3 cytryn 2 łyżki wiórków
Raj dla Podniebienia