przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:704/1100)

Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 378

babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowa tarta bez pieczenia 294

Jest to przepis prosty, nieskomplikowany. Czekoladowy spód do tarty przygotować możecie na bazie różnych ciastek. Poszperajcie w szafkach i wykorzystajcie "resztki" kruchych ciastek i biszkoptów. Polecam Wam też mój sposób. Jeśli tylko zostają mi okrawki lub ostatnie kawałki ciast ( biszkopt, babka, ciasto piaskowe ) suszę je i blenduję. Okruszki takie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta

kolorowotorcikowo
Tarta z camembertem, szynką i szpinakiem 236

szynki (u mnie sopocka) 100 g szpinaku (u mnie mrożony) 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne, posiekane nożem masło, sól, jajko, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty podwijając

Passions hobbies life
Tarta z brokułami i kurczakiem 404

Tarta z brokułami i kurczakiem... Kruchy, złocisty spód. Kawałeczki przyprawionego kurczaka. Różyczki zielonego brokułu. I ostry, śmietanowo-serowy sos. Pychota!   Składniki: Ciasto: 62,5 g margaryny do pieczenia (1/4 kostki); 1 szklanka mąki pszennej; 3 łyżki wody; 1/2 łyżki oleju; Szczypta soli. Sos: 150 g żółtego sera; 3 jaja; 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu

Gospodyni Miejska
Śliwki zapiekane pod kruszonką. 224

Uwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją

DefinicjaSmaku
Markizy Tiramisu 226

Bardzo smaczne, kruche ciasteczka z kremem. Mocno kawowe, nie za słodkie, ze śmietankowym nadzieniem. Przygotowywanie ich to sama przyjemność, ciasto jest pachnące, miękkie i łatwe w obróbce, a krem szybko się robi i łatwo nakłada.  Można je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do kilku tygodni, trzeba tylko pamiętać, żeby stały w chłodnym pomieszczeniu, a zachowają swój smak na długo

Kuchnia Prezydentowej
Sernik na zimno z owocami w galaretce 241

ciepło, przyszedł czas na sernik... na zimno. Bo w upał nie bardzo chce mi się uruchamiać piekarnik. Żeby tego uniknąć, spód ciasta zrobiłem z pokruszonych herbatników, co i Wam polecam. Trwa to znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę): 200 g maślanych herbatników 100 g klarowanego masła

W SMAK
Rogaliki zatapiane 360

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki z ciasta zatapianego, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie w ściereczkę. Po upieczeniu są kruche, delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wyszło mi baaardzo dużo, małych rogalików. Całą pracę ułatwiła mi forma o nazwie Rogalomania

Marta Gotuje
Ciasteczka Renifery 1102

prostych kruchych maślanych.Składniki na kruche ciasteczka+ cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada do rozpuszczeniaZ opakowania wybieramy czerwone cukierki.Ciasto przygotowujemy według przepisu. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło.Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli

Ciastkozercy
Tarta z kurkami i kurczakiem 195

porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – mała pierś z kurczaka – 200 g świeżych kurek – 250 ml jogurtu naturalnego bez laktozy – 125 g mozzarelli – 80 g grana padano (parmezan) – 4 duże jaja – sól i pieprz – 1/2 ząbku czosnku – 1 mała cebula – łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać(...)rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojonego na małe kawałki kurczaka. Dobrawiamy solą , pieprzem i smażymy na oleju, aż kurczak będzie kruchy. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku oraz starty parmezan. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia

I LOVE LIFE
Tarta z suszoną śliwką i pomarańczą 217

śliwką i pomarańczami. Kruchy spód, nadzienie z suszonej śliwki, skórki pomarańczowej z dodatkiem jajek i śmietany a na wierzchy kruche gwiazdki. I wygląda i smakuje:) na wszelkie około-świąteczne okazje będzie idealna. Tarta z suszoną śliwką i pomarańczą S kładniki: Ciasto: 350 g mąki 1 łyżeczka cukru pudru ( albo ksylitolu) 200 g masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany Nadzienie

Cooking for Emily
Pikantne ciasteczka serowe. I Egon 239

rozmarynem, były bowiem troszkę mdłe. Za to dzieciom właśnie te wchodziły najlepiej. Ogólnie ciasteczka robi się prosto, ciasto ładnie się wałkuje, nie lepi. Im mniejsze ciasteczka, tym dłużej będzie trwało ich przygotowanie. A smakują rewelacyjnie w każdym rozmiarze.  Kruche, lekko się listkujące, intensywnie serowe. Bajka. Przepis z gazetki Lubię gotować nr 6/2005. Pikantne ciasteczka z żółtym serem Składniki(...)tarce o dużych oczkach.  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i imbirem, a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać ser, wymieszać. Wbić żółtka, szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając mleko. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wykrawać niewielkie koła, układać na blaszce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
kruche ciasteczka kwiatuszki 140

[Głosów:10    Średnia:5/5] składniki: 300 g mąki + 30 g 30 g kakao 150 g masła 1 jajko 130-150 g cukru pudru 1

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka z kaszy gryczanej 218

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis znalazłam na stronie portalu: Przyślij Przepis (gosia56). Skorzystałam z propozycji na ciasto (z lekkimi modyfikacjami) i przygotowałam ciasteczka na dwa sposoby. Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną - z miodem i orzechami (a tu pierożki ). Ciasteczka wyszły smaczne, kruche i idealne na słodką przekąskę. Jeśli lubicie kaszę gryczaną - to koniecznie musicie je upiec! (około 40 sztuk) 100g(...)cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo (opcjonalnie): miód  orzechy włoskie Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Aby były lśniące - ciastka przed pieczeniem można

Di gotuje
Kruche faworki z ciasta francuskiego wg Aleex 115

zamykam drzwi, odcinając się od zewnętrznych swarów i oddycham – w swoim maleńkim, domowym świecie. Dziś pachnie on wanilią i kruchymi faworkami. Zbliża się przecież Tłusty Czwartek. Zapraszam. Uchylę Wam drzwi.   Składniki:    • 1 lub 2 płaty gotowego schłodzonego ciasta francuskiego  • cukier puder z wanilią  Sposób przygotowania:   1. Gotowe ciasto francuskie wyjąć na blat, odłożyć

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania