Ciasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)łyżki margaryny 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować.Przełożenie placka:Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa./źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaefekt końcowy jest obłędny. Tort ten króluje od dawna na przyjęciach urodzinowych w mojej rodzinie. Gorąco polecamy! :) Tort serowo-truskawkowy (na podstawie przepisu Kwestii Smaku) Składniki: S pód ciasta: 200 g kruchych ciasteczek (maślane, kokosowe) ¼ kostki miękkiego masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego (u mnie „Mój ulubiony” z Wielunia) 500 g mascarpone 1 szklanka brązowego, nierafinowanego cukru 1 budyń(...)jest płynna i taka ma być). Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Wkładamy ciasto. Pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy 90 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 15 minut
Moja Mama Gotujelekko z jabłkami i połączyć z ciemnym, delikatnym biszkoptem. Na górze ułożyłam kruche ciasteczka, które straszyły w szafce - pewnie gdyby były w czekoladzie, to zostałyby już dawno zjedzone, a tak...nikt ich nie chciał ;) Powstało pyszne ciasto, które z mig zniknęło. Na szczęście zdążyłam uratować kawałek dla Was ;)Składniki ciasta na formę 25x36(...)wielkości kostkę. Dołożyć do jabłek i poddusić przez niecałą minutę.Owoce dosłodzić jeśli jest taka konieczność, dodać sok z cytryny również do smaku.Jeszcze ciepłe przełożyć na ciasto. Na wierzch owoców ułożyć dowolne kruche ciasteczka. Łasuchy mogą udekorować całość bitą śmietaną.Ciemne ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców. Ma jedną wadę: znika zdecydowanie za szybko ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. Tyle gwoli wyjaśnienia. Podstawą tortu jest ciasto przekładane masą, często nasączane alkoholem lub aromatem. Całość jest polewana i zdobiona. Ciasto może być kruche lub biszkoptowe, masy do przekładania też mogą być przeróżne. Cała tajemnica tortu tkwi w różnorodności jego wykonania. Nie ma tu żadnej reguły, jest natomiast szerokie pole do popisu(...)obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką (boki tortownicy muszą pozostać suche). Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut. Z powyższej proporcji zostało mi ciasta na 4 babeczki (różyczki). Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika
mojewypiekiinietylkoSzarlotka sypana "Leniwa żona" z mega kruchą skorupką bez zarabiania ciasta Ta szarlotka nazywa się “Leniwa Żona” i naprawdę jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele pracy. Wystarczy zmieszać suche składniki, pokroić jabłka i wszystko wrzucić do tortownicy. Na koniec masełko i do piekarnika. Przygotowanie tej przepysznej szarlotki trwa krócej niż nagrzanie piekarnika. Jeżeli kochasz szarlotki, ale nie znosisz bałaganu(...)kuchni, szarlotka leniwej żony jest właśnie dla Ciebie. Dodatkowo szarlotka sypana z tego przepisu ma cudowną, mega chrupiącą skorupkę na wierzchu! Szarlotka sypana z kruchą skorupką — składniki 6 jabłek na szarlotkę — najlepiej winnych 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru (niepełna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny) 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 kostka
Korniszonkisię, jak to zrobić, żeby mieć górę kruszonki. No i mam. Na kruszonce rabarbar, na rabarbarze kruszonka. Oooooooj, pyszne pyszności :) Radzę wykorzystać mąkę lekką, niskiego typu lub bezglutenową. Kruche i półkruche ciasto z mąki ciężkiej, grubego przemiału często wychodzi bardzo suche. Jeśli robicie z mąki bezglutenowej, dodajcie mąkę kukurydzianą, aby nadała ciastu elastyczności. Odradzam mąki z orzechów, bo te sprawiają
Kucharzycaplatanów), dania z fasoli, ceviche (owoce morza i ryby marynowane w soku limonkowym), corvina (biała ryba pacyficzna), ryż z kurczakiem i fasolą, empanadas (coś w rodzaju pierogów z kruchego lub francuskiego ciasta z nadzieniem mięsnym lub serowym) i wszelkiego rodzaju tortille. Jeśli chodzi o trunki to prym wiodą likier z trzciny cukrowej i piwo. Zainspirowana południowoamerykańskimi smakami postanowiłam przygotować moją
Codzienna kuchnia niecodziennakawałki orzechów lub rodzynek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku. Smacznego i zapraszam do pozostawienia komentarza pod przepisem. Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady. Składniki: 250g brązowego cukru 90g roztopionego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150g mąki pszennej 1/2 sody oczyszczonej 100g(...)miejsca z każdej strony. Piecz przez 12-15 minut. Po tym czasie ostudź ciastka na kratce do studzenia ciasta , uwaga zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo kruche. Najlepiej smakują z mlekiem. Artykuł Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady pochodzi z serwisu Jakub Kuroń
kuron.com.plszybko musiałam zweryfikować swoje plany. Truskawek nie było. Jagód też nie. Stałam na środku i intensywnie myślałam, a na niebie gromadziły się burzowe chmury. No tak – miało być lekkie ciasto z truskawkami na upały, a będzie tarta z borówkami na burzową aurę. Cóż, w życiu nie wszystko jest piękne tak, jakbyśmy chcieli. Wróciłam do domu z borówkami i resztą zakupów(...)straci swoje właściwości żelujące. 7. Rozpuszczoną żelatynę dodać do ciepłej czekoladowej mieszanki, dokładnie wymieszać. Wystudzić, a potem schłodzić w lodówce aż lekko zgęstnieje. 8. Gęstniejącą panna cottę przelać na kruchy spód tarty. ¾ owoców równomiernie rozsypać na masie. Odstawić do lodówki do stężenia. 9. Przygotować krem na wierzch: Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszać mascarpone, najlepiej
W mojej kuchnigdzieś mi się kiedyś o uszy obiła, ale nie byłam pewna, co to dokładnie jest. Po wnikliwych poszukiwaniach okazało się, że to niesamowicie prosty deser, pełen owoców przykrytych kruchym lub półkruchym ciastem. Często robię owoce zapiekane pod kruszonką - prosto, szybko, a smakuje obłędnie. Pomyślałam sobie, że cobbler to taka troszkę inna wersja jednego z naszych ulubionych deserów. I miałam rację
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomowe markizy , dynie na Halloween, bałwanki na Boże Narodzenie, czy pady Xbox na Dzień Chłopaka :) Możliwości jest naprawdę dużo. Proste ciasteczka czekoladowe są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć(...)szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Chłodzenie to bardzo ważny etap, dzięki niemu do ciasta nie trzeba dodawać więcej mąki, co sprawia, że gotowe ciasteczka są wyjątkowo kruche i delikatne. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. Na blacie trzymamy tylko ten kawałek, który akurat rozwałkowujemy, reszta dalej czeka w lodówce. Podczas wałkowania ciasto można delikatnie podsypać
CiastkozercyKruche rurki z konfiturą oprószone cukrem pudrem to świetna przekąska dla dzieci i dorosłych, prosty pomysł na deser lub podwieczorek. Pełne słodyczy ciasteczka osłodzą nam zimne, jesienne dni a podane z pyszną poranną kawą, dodadzą energii i humoru. Do przełożenia rurek możemy również użyć ulubionej marmolady lub dżemu. składniki na około 10 sztuk 200 g masła szklanka śmietany(...)szklanki mąki pszennej 200 g ulubionej konfitury cukier puder do posypania ciastek przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojone miękkie masło, wlewamy śmietanę i dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i kroimy go na małe prostokąty. Na każdym placku, wzdłuż dłuższego brzegu ciasta kładziemy niewielką porcję konfitury a następnie placki zawijamy w rurki. Rurki
Smakowite DaniaPyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składników. Jakiś czas temu były bardzo modne. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam. Przepis był już na blogu, ale przy okazji postanowiłam go odświeżyć. Rogaliki są szybkie i proste do zrobienia, smakują jak kruche. Wystarczy zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Po godzince zawijacie już
Agusiowe smakołykiŚwięta zawsze kojarzą mi się z wypiekami. Oprócz pierniczków, które z córką robimy co roku, zagościły u nas także maślane kruche ciasteczka.Składniki:ciasto:- 2 żółtka- 100 g cukru pudru- 100 g masła- 250 g mąki pszennej (u mnie typ 450)dodatki:- białko do posmarowaniaForemki: u mnie małe foremki z wyciskanym wzoremForma: blacha od piekarnikaPrzygotowanie:Wsypuję do miski mąkę
Kuchnia co dniaDziś kolejny wypiek w konkursie z mąką Basia 🙂 Przepis za Kasią z bloga Tapenda 🙂 Tradycyjnie prosze o głosy 🙂 Składniki: (mi ciasto wyszło strasznie kruche i nie chciało … Czytaj dalej Pierniczki
czarrna od kuchnimała blaszka 24x28cm): Ciasto: 280 g mąki pszennej tortowej 150 g masła / margaryny 4 płaskie łyżki cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Zalewa: 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 1 cukier wanilinowy 80 g cukru Dodatkowo: ok 400-500 g śliwek Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto \zagniatamy jak na kruche. Wylepiamy blaszkę tworząc
Kuchnia domowa AniJeśli zaistnieje taka potrzeba można je delikatnie podsypać mąką, ale staramy się tego unikać. 6. Ciasto rozwałkować na około 1-2 mm grubości. To bardzo ważne! Im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki. 7. Wycinać prostokąty. Na środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć jedną końcówkę faworka przez otwór. 8. W głębokim garnku nagrzać dobrze olej rzepakowy lub smalec
W mojej kuchniwykładamy jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem wg. gustu. Wykładamy równo pianę i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w 170- 180 st. C MAŁA RADA: Żeby spód ciasta był bardziej kruchy trzeba go podpiec ok. 15-20 minut. Nadal postępować jak w przepisie powyżej
Pani na deserKojarzycie cannoli siciliani , czyli typowy sycylijski deser? Kto kiedykolwiek miał okazję odwiedzić tę włoską wyspę, z pewnością ich próbował. Można je tam dostać na każdym rogu. Są to kruche ruloniki z ciasta tradycyjnie wypełnione nadzieniem z serka ricotta i posypane dodatkami w postaci orzechów, migdałów lub kandyzowanych owoców. Są po prostu przepyszne. No i pełne węglowodanów, czyli zakazanych na zdrowej
Modern Cave Girljeszcze ciepłą (lekko przestudzoną) z kremem jogurtowym, możesz wyłożyć go na tartę lub podawać obok. *Dobrej jakości ciasto, zawierające masło, a nie margarynę. Jeśli wolisz, możesz przygotować własnoręcznie ciasto francuskie lub kruche
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCzas Przygotowania : 15 min Czas Pieczenia : 15 min Gotowe w : 30 min Szperając po starych zeszytach z przepisami natknełam się na ciastka o nazwie ziarenka
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisygrudniowej kuchni zaczyna królować mak. To wraz ze zbliżającymi się wielkimi krokami świętami pojawia się w wielu słodkościach. U mnie dzisiaj mak w krucho drożdżowych kopertkach. Ciasto nie jest za słodkie, jest lekko chrupiące, zaraz po upieczeniu i wystudzeniu przypomina nieco ciasto francuskie.Deser idealny na niedzielne popołudnie. KOPERTKI z MAKIEM Składniki: 250 margaryny 250 ml śmietany
Bon appetit mon amiepomagania przy pieczeniu słodkości. Myślę, że dobrym rozwiązaniem są w tym przypadku różnego rodzaju rogaliki, babeczki (bez kremu) i ciasteczka, które nie wymagają do konsumpcji użycia sztućców. Kruche rogaliki z ciasta serowego PRZEPIS TUTAJ Szybkie pączusie z twarogu PRZEPIS TUTAJ Babeczki na maślance z owocami PRZEPIS TUTAJ Kanapki – są najpopularniejszym i najszybszym w przygotowaniu pomysłem na drugie śniadanie
Blog z Apetytemmasę pozostałe ciasto francuskie i pozostałą masę. Na górę deserków wykładamy śmietankę którą odłożyliśmy. Dekorujemy posypką kolorową. Deser przechowujemy w lodówce. Najlepiej składać deser przed podaniem aby ciasto francuskie było kruche. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnedawien dawna króluje na kulinarnych blogach. Użyłam pierwszego lepszego przepisu i bingo. Wyszedł idealnie karmelowy i idealnie słony. Taki sos nadaje się do deserów, do przekładania kruchych ciasteczek i ciast. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce. 1 szklanka drobnego cukru 85 g masła, 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% pół łyżeczki soli
Jadło i czytadłoZapraszam na kruche babeczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną. Możemy podać takie babeczki jako przystawkę albo na rodzinnym śniadaniu. Polecam Składniki: 100 g ciasta francuskiego 1 mała marchewka 2 łyżki śmietany kwaśnej 12% 2 jajka ugotowane na twardo szczypta soli i pieprzu 6 małych foremek do tartaletek oraz szczypiorek Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części i wylepiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePyszne kruche ciasteczka korzenne. Chrupiące i rozpływające się w ustach, o mocnym aromacie i smaku korzennym. Składniki: 150 g masła 100 g cukru pudru 1 jajko
AleTorcikPyszne ciasto biszkoptowe z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, masa z serków mascarpone, śmietanki 30% i do tego starta czekolada tiki taki :-) Takie ciasto wymyśliliśmy z
kruche babeczkiZapraszam na pyszne rogaliki, idealnie kruche. Do wykonania ciasta wystarczą tylko trzy składniki. Przepis dziecinnie prosty w wykonaniu, więc udadzą się każdemu. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kawą lub herbatą. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka gęstej i kwaśnej śmietany 12 % 20 dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder
IzabelawkuchniSzybki deser dla zabieganych... lub zwyczajnie, gdy masz ochotę na kruche, pachnące, serowe ciasto gotowe do zjedzenia w pół godziny :-) Czas przygotowywania: 5 minut Pieczenie: 25 minut Ilość porcji: duże ciasto z 1 płata ciasta francuskiego Składniki: • duży płat ciasta francuskiego* • czubata łyżka mielonego twarogu • płaska łyżeczka masła • 1 łyżka cukru pudru
AniaGotuje.plłyżką. I przełożyłam do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bezglutenową bułką tarką. Ja użyłam dużej tortownicy bo akurat miałam ją pod ręką, ale keksa lepiej piec w keksówce:-) Ciasto wyszło bardzo kruche i następnym razem nie będę żałowała oleju i dodam go więcej. Smacznego
Ze smakiem bez glutenusklepów internetowych. To moja pierwsza przygoda (i na pewno nie ostatnia!) z tym greckim cieniutkim ciastem na bazie mąki, wody i nieaktywnych drożdży. Po upieczeniu jest niesamowicie kruche. I podobnie jak ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne. Trzeba jednak pamiętać, by nie dopuścić do jego przesuszenia, bo wtedy zaczyna się rwać lub pękać. Dlatego przygotowanie pakiecików z ciasta filo powinno być
Weekendy w domu i ogrodzienastępnie zblenduj na drobny pyłek. 1. W misce roztarłam łyżką olej z mąkami, sodą i ksylitolem. Dodałam jajko, łyżkę wody, wiórki i nasiona słonecznika. Dokładnie połączyłam rozcierając łyżką. Ciasto jest bardzo kruche. 2. Czekoladę pokroiłam w kosteczkę i wymieszałam delikatnie z resztą. 3. Dłońmi formowałam małe w ciasteczka i od razu układałam na blaszce. 4. Ciasteczka włożyłam do nagrzanego piekarnika
Vroblewska-fitlifeminut przed smażeniem naleśników. Jeśli ciasto mocno zgęstnieje można dodać ok. 50 - 100ml wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Podczas smażenia, jeżeli naleśnik będzie za długo podgrzewany to ciasto zrobi się kruche. Naleśniki świetnie smakują w wersji na słodko z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową . Aby przygotować naleśniki do wersji wytrawnej należy z przepisu wykluczyć
Book of spellsserniki,mazurki i baby. Pyszny mazurek kajmakowy jest wyjątkowy, ciasto przepyszne rozpływa się w ustach. Do ciasta użyłam gotowane żółtka zamiast świeże. To jest sekret ciasta. Dodatkowo by ciasto było bardziej kruche dodałam cukier puder zamiast zwykłego . Dekoracje i masę możemy przygotować według własnego gustu. Polecam masę kajmakową która
Kulinarne pyszności Molkimoże w nim zabraknąć pysznych wypieków karnawałowych, których nie możemy się oprzeć! Tym razem są to pyszne róże karnawałowe, które charakteryzują się kruchym i delikatnym ciastem, uzupełnione w dodatek dżemu. Wyglądają przepięknie i efektownie Post Róże karnawałowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki 50 g cukru 120 g masła 160 g mąki 1/2 laski wanilii cukier do obtoczenia ciasteczek Przygotowanie Wymieszajcie cukier z mąką i masłem, zagniećcie - powstanie krucha masa. Z ciasta formujcie małe kuleczki i obtaczajcie kolejno w cukrze. Układajcie lekko je spłaszczając na blasze wyłożonej papierem, zachowajcie odstępy. Pieczcie 15 minut w temperaturze 190 stopni
OliveandThymeJadłam takie paszteciki u znajomej jakieś 15 lat temu. Cały czas pamiętałam ten smak kruchego i delikatnego ciasta. Przepis na nie wyleżał się w zeszycie dość długo, aż w końcu przyszła na niego pora. Z ugotowanego rosołu pozostało mi mięso z kurczaka, które wykorzystałam jako farsz do pasztecików. Wyszły bardzo smaczne
To co kochamKruche babeczki z karmelem. Edyta Guhl. Zapraszam na przepyszne kruche babeczki z nadzieniem karmelowym i orzechem włoskim. Przepis na domowe nadzienie karmelowe podawałam już w przepisie
dolcevitainmykitchenPrzepis dla tych, którzy lubią serniki delikatne i rozpływające się w ustach. Ciasto jest na kruchym spodzie, a na wierzchu słodka i mięciutka pianka z białek. Dość popularny placek, ale jeśli nie macie dobrego przepisu polecam ten. I najważniejsze, życzę wszystkim zdrowych, wesołych Świąt Wielkiej Nocy! Czytaj więcej
Biały fartuszekwersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia - nieziemskie połączenie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
Wędrówki po kuchnipół łyżeczki: soli, suszonej bazylii szczypta pieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku masło lub olej kokosowy do wysmarowania formy Ze składników na ciasto zagniatam jednolite kruche, następnie umieszczam w lodówce owinięte folią na 30 minut. Po tym czasie wałkuję i umieszczam w formie do tarty lub w mniejszych tartaletkach. Spód tarty piekę przez
Mango Papajaokoło 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, tężejącą wylać na ciasto i schować do lodówki na kilka godzin - ciasto budyniowe przypomina kruche, jest smaczne z takimi dodatkami..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięTartaletki z kremem mascarpone i świeżymi owocami Tarteletki to sprawdzony sposób na szybki i efektywny deser w sezonie. Kruche i delikatne ciasto, na nim porcja pysznego kremu z serka mascarpone i dużo owoców to niebo w gębie dla każdego smakosza nie zbyt słodkich deserów! Idealne na lato ;) SKŁADNIKI (6 tartaletek): CIASTO: 100 g masła 200 g maki pszennej
Calzonella.compiekarniku do 200 ° C około 30-35minut do złotego koloru. Po upieczeniu na formę położyć talerz i poprzez odwrócenie wyjąć potrawę z formy.ps.do tego miałam sos pomidorowy .Ciasto jest bardzo kruche i smaczne,polecam
w mojej kuchniFaworki są kruche i chrupiące ,ciasto nie wymaga zbyt długiego wygniatania a i tak powstają pęcherze.Smażyłam z różnych przepisów ale żadne nie spełniły moich oczekiwań , ten przepis mam sprawdzony od kilku lat i uważam że lepszych nie ma. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 8 żółtek 1 szklanka piwa 1 łyżka śmietany szczypta soli mąką do posypania stolnicy tłuszcz
Bajeczna KuchniaMożemy je za to z powodzeniem mrozić, odświeżając w lekko rozgrzanym (150°C) piekarniku lub mikrofali. Smacznego! *Zdarzyło mi się być nadgorliwą, co skutkowało twardym, łamliwym ciastem, bardziej przypominającym kruche
Bazując na smakuBörek (nazywany też min. Burek lub Boregi - zależnie od kraju), to rodzaj tureckiego nadziewanego kruchego placka z ciasta filo, który w Turcji można wszędzie kupić. Swego rodzaju turecki fast-food. Przygotowuje się go z ciasta filo jak wspomniałam. To grecka nazwa tego ciasta, (w Turcj to samo ciasto nazywane jest yufka), nie mniej jest to to samo ciast: cieniutkie
Sztuka gotowania w/g Samirybiałej czekolady 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej Do dzieła!!! Herbatniki mielimy na drobny pył, dokładnie mieszamy je z miękkim masłem. Tak powstałą mieszanką wyklejamy formę do tartej - jakby ciasto było za kruche trzeba dodać więcej masła. Wstawiamy do lodówki. Z 400 ml śmietanki odlewamy 1/4 szklanki. Śmietankę wlewamy do garnka i wrzucamy do niej pokrojoną czekoladę - gotujemy na małym ogniu
sierotka maRysia w kuchnibezowy przekładaniec z jagodami Kruche, lekkie, bezowe ciasto, wypełnione aromatem leśnych jagód. Czego można więcej oczekiwać od deseru. Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych) wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem lub trzepaczka
Miód i pieprzSezon truskawkowy w pełni, więc kolejna propozycja na ciasto z truskawkami. kruchy spód : 250 g mąki 125 g masła 3 – 4 łyżki wody 3 łyżeczki cukru żółtko szczypta soli kruszonka : 60 g płatków owsianych 60 g mąki 35 g masła 50 g cukru dodatkowo: truskawki 0,75 g cukru 0,25 szkl mąki
Polska Zupaprzepis Ewy Wachowicz z programu "Ewa gotuje". Zrobiłam ją tylko i wyłącznie z ciekawości, ale posmakowała mi tak bardzo, że na stałe zagościła w moim domu. Ciasto jest niezykle kruche, a nadzienie słodkie, pachnące cynamonem i chrupkie dzięki dodatkowi orzechów i pestek dyni. Oczywiście ilekroć ją piekę, zapominam zwiększyć ilość miąższu dyni, a potem tego żałuję. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytymogą się doczekać pozostaje wariant alternatywny czyli mrożonki. Ostatnio chodziły mi po głowie owoce leśne i ciasto z pobliskiej cukierni, które jadłam kilkakrotnie - stąd dzisiejszy przepis na pyszne ciasto na kakaowym kruchym spodzie z lekkim jogurtowo-migdałowym kremem i owocami leśnymi. Inspiracja do przepisu pochodzi z bloga http://czerwieniblekit.blox.pl
Milion Smakówskusiły mnie do wykonania szczególnie za sprawą orzechów, za którymi przepadam, a których w tym roku uzbierałam spory karton. Przepis nieco zmodyfikowałam, ciasteczka wyszły bardzo aromatyczne i kruche. Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej 1 kostka margaryny 1 całe jako, 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania wierzchu ciastek) 0,5 szkl. cukru aromat waniliowy (zastąpiłam go aromatem
Kuchenne aromatyOstatnio zajadaliśmy się profiterolkami z kremem bananowym , dziś będzie coś dla fanów czekolady! Pyszne, delikatne , kruche z zewnątrz ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi fantastycznym czekoladowym kremem z nutellą. Kalorii miliony … ale za to równie dużo przyjemności! Krem czekoladowy podnosi poziom endorfin, co sprawia, że uśmiech nie zejdzie nam z twarzy jeszcze do końca dnia – warto tę metodę wypróbować
Ostra na SłodkoCannoli to nic innego jak włoska wersja rurek z kremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i ubitej kremówki. Do kremu można dodać startą czekoladę, ale ja wolę wersję bez - kwestia gustu. Żeby usmażyć takie rurki w domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś
Smaczna PyzaKiedyś trzeba zrobić coś po raz pierwszy. Tak właśnie było z dzisiejszym przepisem. Po raz pierwszy przygotowałam Tartaletki, dodatkowo przygotowałam je nie z kruchego a sypanego(!) ciasta, swój debiut miał również aksamitny krem twarogowy z dodatkiem wanilii. A to wszystko zostało przygotowane w nowej formie do tartaletek. Całość prezentuje się nie tylko ślicznie ale i smakuję pysznie! Jeżeli Was przekonałam
Słodkie Przyjemnościdrugi wcale nie wiosenny przepis ze "Słodkości" autorstwa Liski. Szarlotka bardzo smaczna, na kruchym i cienkim cieście. Ja spróbowawszy jabłek doszłam do wniosku, ze dla nas za słodko i na wierzchu ułożyłam kawałki rabarbaru, które idealnie przełamały słodycz :)Szarlotka polska z rabarbaremciasto:300 g mąki pszennej150 g masła3 żółtka100 g cukru80 g śmietany 18%1/8 łyżeczki sody
Dzieje kuchennej WiewióryWpierw zobaczyłam to ciasto na blogu Pistachio, potem w Kulinarnych podróżach. Nie mogłam mu się oprzeć. To bardzo moje ciasto, jesienne, ciepłe, mocno pachnące i pełne smaku. POLECAM!!!Ciasto orzechowo karmelowe kruchy spód:250 g mąki pszennejszczypta soli70 g cukru 170 g zimnego masła1 łyżka bardzo zimnej wody, u mnie śmietanynałożenie
Dzieje kuchennej WiewióryMenu ŚwiątecznePieczywoBułeczki żytnieChlebek pszenno-żytniCiasteczkaCiasteczka miodowe z żurawinąKruidnoten - Holenderskie pierniczkiKruche z żurawinąCiastaSzarlotka krojona Drożdżowa szarlotka z budyniemPani WalewskaMakowiec drożdżowyPiernik przekładany powidłamiCzarny OrfeuszSernik na piernikowym
Moje pyszne gotowaniestartą na tarce czekoladą i zawijam ciasto w podłużne rogale. Z wierzchu smaruję rozmieszanym jajkiem i wstawiam do piekarnika na jakiś kwadrans przy temperaturze 150-180 stopni. Ciasto zrobi się kruche a z wierzchu przyrumienione
prawdziwe jedzenie