Dzisiejszy przepis bazuje na przepisie na kruche ciasto z lekką pianką i borowkami . Tak na prawdę to oryginalny przepis był szarlotką i dostałam go od cioci mojego męża, jest z nami od ponad 25 lat. Stopniowo z upływem czasu przepis ewoluował i szczerze powiedziawszy jest doskonały z każdymi owocami. Można też dodać bakalie, suszone(...)owoce... Tutaj borówki zastąpiłam śliwkami węgierkami, a owoce zamiast wymieszać z bezą po prostu ułożyłam na kruchym spodzie. Duet beza - śliwka ma moc :-). Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu
Kulinarne przygody Gatityjednak sa zdecydowanie najmniej kaloryczne.To dzisiejsze to bardzo zwyczajne ciasto ,ale ma mnostwo sliwek i bardzo chrupiaca kruszonke.Bedzie smakowac kazdemu.Skladniki na foremke o przekroju 26 cm: Skladniki na kruche ciasto stanowiace spod: 250g maki125 g masla75 g cukru1 lyzka cukru waniliowego1 jajkoskorka otarta z 1 catrynySkladniki na kruszonke :125 g masla175 g maki75 g cukruszczypta soli1/2 lyzeczka cynamonuDodatkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiesz, że … … że kruche ciasto, to jedno z najprostszych ciast i można je przygotować w bardzo łatwy sposób? Jak to zrobić? Jakie są „tajne” sekrety idealnego kruchego ciasta? Jakie są proporcje ? I czy kruche ciasto można mrozić? Poczytajcie! Ciasto kruche jest tym ciastem, które najczęściej wykorzystujemy do przygotowania tart, babeczek, ciastek i ciasteczek oraz kruchych placków(...)kremem, owocami czy też innymi dodatkami. Taka żelazna proporcja kruchego ciasta to 3:2:1 , co oznacza , że używamy do jego przygotowania 3 części mąki , 2 części masła i 1 części cukru. Te proporcje dotyczącą oczywiście słodkich wypieków, gdyż w tych wytrawnych i słonych pomijamy cukier. WAŻNE! Jeśli chcemy aby ciasto było bardziej kruche, a jego powierzchnia była zdecydowanie bardziej
Ostra na SłodkoSzarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Zawsze wychodzi, smakowicie pachnie w czasie pieczenia i doskonale smakuje, najlepiej jeszcze lekko ciepła ! Oczywiście najlepszy gatunek jabłek do upieczenia szarlotki to szara reneta. Niestety nie zawsze uda się ją kupić... Tym razem zainspirowałam się szarlotka upieczoną przez Paulinę z bloga(...)Czekoladą utkane , dodałam tylko trochę kardamonu i mielonych goździków, bo jabłka doskonale mi się z nimi komponują. Mój przepis dołączam do akcji Korzenny Tydzień 2013 . Szarlotka na kruchym cieście Składniki Ciasto 150 g masła 250 g mąki 70 g cukru pudru 1 duże żółtko 1 łyżka zimnej wody Nadzienie 5 dużych jabłek 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżki
Kulinarne przygody Gatityprzepis na szarlotkę, ale jako, że sezon rabarbarowy w pełni jabłka postanowiłam częściowo zastąpić rabarbarem. Efekt więcej niż zadawalający :-) Ciasto jest bardzo delikatne, rabarbar kwaskowy a beza słodka ! Kruche ciasto rabarbarowe Składniki: 1 kostka masła 5 jajek 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko 3 laski rabarbaru szczypta soli 1/2 łyżeczki
Kulinarne przygody GatityPojawiło się już to ciasto na blogu jako Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką tym razem zmieniłam kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne .Czas pieczenia: około 45 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszna! Nie ukrywam bardzo słodka, karmelowa na kruchym cieście z dodatkiem oleju rzepakowego i żółtkiem jaja kaczego. Z wielką ilością orzeszków ziemnych ;). Olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega -3, dlatego też jest stałym bywalcem w mojej kuchni i nie waham się go używać. Powinien być częścią naszej codziennej diety. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe występujące w oleju rzepakowym skutecznie obniżają
Malinowe PocałunkiKolejne kruche w tym miesiącu. Proste ciasto, bardzo smaczne i uwielbiane przez wszystkich. SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 500 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 3 żółtka schłodzone - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 3 łyżki jogurtu - plus mąka do podsypywania - 5 jabłek - 500 g śliwek Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy
SMYKWKUCHNIPrzepyszna szarlotka z migdałami - super przepis od Teściowej :)Kruche ciasto, jabłka, do tego migdały - niebo w gębie .... SKŁADNIKI (blaszka 36x24 cm)Ciasto: 450g mąki pszennej3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukruszczypta soli1 kostka masła1 szklanka kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka amoniaku1 op. cukru waniliowegoJabłka:6 kwaskowych jabłeksok z 1 cytryny1 op. cukru waniliowego2 łyżki kaszki manny błyskawicznejMasa
Moje Kuchenne Rewelacjetartę z wędzonym łososiem. Zanim to jednak nastąpi i podzielę się z Wami przepisem (zdjęciem gotowej tarty chwalę się na samym dole tego wpisu ;)), teraz krótka notka instruktażowa o kruchym cieście na słono - właśnie pod takie bajeczne tarty <3 Step 1. Składniki Jak już pisałam w notce o kruchym cieście na słodkie tarty , proporcje i jakość składników odgrywają kluczową(...)rolę. W przypadku wytrawnego spodu pod tartę najlepsza proporcja to 2:1 , czyli 2 części wagowe mąki : 1 część wagowa masła . Oprócz powyższych w skład kruchego ciasta na słono wchodzą żółtka jaj, sól oraz odrobina wody. Jeśli przygotowujecie kruche ciasto na foremkę o średnicy 25 - 28 cm to wystarczy Wam: 200 g mąki 100 g masła 2 żółtka (z jajek
W kuchni Katieprzepis na szarlotkę na kruchym cieście, wykonaną z pamięci, w ekstremalnych dla mnie niemal warunkach, bez prawie miar i wag, bez sprzętu elektrycznego i robotów i bez piekarnika. Była pieczona w piecu, czyli „pod kuchnią” na wsi u mojej babci. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna szczypta soli ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : 375 g mąki 250 g masła lub Kasi o smaku masła lub innej do pieczenia 125 g cukru ( może być zwykły ) 3 - 4 żółtka ew
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęUniwersalne ciasto, które można piec ze wszystkim owocami , piekłam te ciasto także z bezą i zawsze
RAROSSAProste kruche ciasto przełożone warstwą prażonych jabłek i śmietankowym budyniem. Bardzo smaczna kombinacja smakowa ... polecam! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki krupczatki 2 jajka 16 g cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru pudru 200 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l. mleka 2 budynie śmietankowe z cukrem Ponadto: słoik
Walijskie PichcenieBardzo kruche ciasto, delikatna pianka i owoce, fajne połączenie :) Owoce możemy dać sezonowe, jak i te z puszki czy nawet mrożone. Ja mam te szczęście, że w swojej zamrażarce mam jeszcze trochę zapasów z lata :) Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.Składniki :Ciasto:2,5 szkl mąki250 g margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekPianka budyniowa :5 białek1
charlotte gotuje