składniki na cisto: 190 g mąki 20 g cukru 100 g masła 1 żóltko 2 łyżki śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniapewno na stałe zagości w naszym słodkim menu:) foremka wym. 24x27cm Kruche ciasto: 500g mąki pszennej, 2 jajka, 80g masła lub margaryny, 3/4 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jabłek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wbić jaja, dodać 1/2 szklanki cukru oraz posiekane masło. Zagnieść(...)szklanki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, w między czasie dodając stopniowo cukry. Na cieście z jabłkami rozsmarować połowę masy śmietanowej i przykryć jednym kruchym ciastem. Wyłożyć resztę śmietany i na wierzchu pokruszyć ostatnie upieczone kruche ciasto. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Siostra Anastazja
Z miłości do słodkościPyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem – Zapraszam na pyszny deser z jabłkami. Owoce smakują wspaniale z bakaliami i miodem. Jabłka owinięte są w kruche, delikatne ciasto. Deser jest aromatyczny i najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Można go posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu i podać z lodami. Jeden z moich ulubionych jesiennych deserów. Bardzo
Mała Cukierenkapieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Tak pieczemy pozostałe dwa kawałki ciasta, które są w lodówce otrzymamy więc 3 blaty kruchego ciasta. Masa serowa(...)gotującej się masy serowej dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, masę serową znów zagotować, mieszając. 6. Gorącą masę serową wylać na kruche ciasto w blaszce i wyrównać. Nakryć drugim blatem kruchego ciasta i lekko docisnąć ( patrz FILM ). Masa jabłkowa: 7. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, przełożyć je na patelnię i smażyć, aż jabłka zmiękną i się
Mała Cukierenkaciepły kawałek. Mmmm coś pysznego. Jak się okazuje, ciasto jest pyszne i na ciepło i na zimno. Wydaje mi się, że ilość jabłek jest wystarczająca, ale jeżeli chcecie, to możecie dodać ich więcej. Sam przepis na ciasto tworzyłam przez trzy dni :-) W pierwszy postanowiłam, że upiekę ciekawe ciasto z jabłkami. W ten dzień powstał też jego ogólny zarys(...)masą budyniową, następnie wsypać jabłka i ponownie wymieszać. Całość przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 50 minut, aż wierzch ciasta ładnie się przypiecze. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Uwagi: Ciasto smakuje również rewelacyjnie na ciepło. Jeżeli postanowicie je podawać jeszcze ciepłe
Passions hobbies lifeMałej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na „Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie”: Ciasto: 350g mąki pszennej użyłam tortowej 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1,8-1,9 kg jabłek + dwa jabłka 80g jasnego brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 szczypty zmielonych goździków(...)patrz FILM ). 8. Mlekiem posmarować brzeg ciasta w formie. 9. Pozostałe ciasto rozwałkować również na okrąg o średnicy około 35cm i nakryć nim ciasto, nadmiar przy brzegu odciąć. Środek ciasta naciąć, a przy brzegu uformować ozdobny wzór przy pomocy palców i noża ( patrz FILM ). 10. Resztki ciasta zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować. Z ciasta powycinać foremkami listki lub zrobić
Mała Cukierenkapotem mama, a teraz ja. Taka rodzinna tradycja. Więc, gdy na stole zobaczysz jeszcze świeże, ciepłe i pachnące babeczki, to wiedz, że już połowa wakacji. Są przepyszne! Z zewnątrz kruche i cynamonowe, a w środku miękkie i słodkie. Dziś jednak mam dla Was przepis trochę zmieniony, tak żeby było jak najzdrowiej! Moja wersja smakuje zdecydowanie, wyraźnie zbożowo. Jeśli chciałbyś przepis(...)działanie antybakteryjne. Jabłko - własności tutaj Składniki na kruche ciasto: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki oleju kokosowego w formie stałej 1 jajko (lub jeśli chcecie ciasto mniej twarde, to 1 żółtko) pół szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego/innego słodzika stałego szczypta soli Składniki na środek: 5 jabłek (najlepiej papierówek) cynamon cukier trzcinowy/ksylitol/stewia Przygotowanie: Obie
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńCiasto " Sękaczek " siostry Anastazji to połączenie ciasta kruchego z jabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki(...)cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 C ok. 30 minut. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki ) Smażyć pod przykryciem
Różne smaki w kuchniciasto z jabłkami i migdałami – do kawy pasuje idealnie, zwłaszcza teraz, kiedy mamy wysyp jabłek. Jeśli nie lubicie cynamonu, to możecie śmiało zastąpić go cukrem pudrem, jednak oprószając nim wtedy ciasto dopiero po upieczeniu. Jeśli szukacie również innych inspiracji na ciasta z jabłkami to polecam poniższe przepisy: Piernik z jabłkami i orzechami Szarlotka na kruchym(...)kawałki). Całość oprószyć cynamonem. Piec ciasto z jabłkami w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 40-50 minut, do tzw. “suchego patyczka”. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli szukacie również innych inspiracji na ciasta z jabłkami to polecam poniższe przepisy: Piernik z jabłkami i orzechami Szarlotka na kruchym cieście Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach
Kulinarne PrzebojeKruche ciasto, skrywające mięciutkie i gorące jabłko, które z kolei skrywa chrupiący i słodziutki farsz orzechowy – eksplozja smaków gwarantowana. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich gości lub rodzinę, to jak najbardziej warto skorzystać z tego patentu. Takie jabłko w cieście najlepiej smakuje z lodami waniliowymi oraz bitą śmietaną. Ten smak jest warty grzechu. Składniki 2 średnie winne jabłka(...)całość owijamy ciastem, tak aby było szczelnie zalepione. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy pozostałym białkiem z jajek za pomocą pędzelka. Pieczemy przez około 30 minut do zrumienienia. Jabłka w cieście podajemy jeszcze ciepłe w towarzystwie lodów i bitej śmietany. Smacznego! Artykuł Jabłka w cieście kruchym pochodzi
Analiza SmakuDawno nie jadłam tego ciasta, więc postanowiłam je zrobić. Kruche ciasto, a między nim pyszne jabłka w budyniowej otoczce. Pychotka. Ciasto to doskonałe jest na każdą okazję, czy do niedzielnej kawy. SKŁADNIKI Ciasto: 250 g mąki krupczatki, 125 g mąki pszennej, 150 g masła, 2 żółtka, ½ szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany
słodki bratekOczywiście najbardziej popularnym deserem z jabłkami jest szarlotka, jednak bardzo często piekę też takie malutkie sakiewki wypełnione kleksem śmietany i jabłkami. Są niebywale kruche i naprawdę przepyszne! Gwarantuję, że na jednym nie skończycie:) Kruche ciasto: 225 g mąki pszennej tortowej, 225 g masła, 2 łyżki cukru, 3/4 łyżeczki soli, łyżka(...)kawałki, posiekać razem nożem. Dodać sok z cytryny oraz bardzo zimną wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o boku ok. 6cm. Nadzienie: 700g jabłek, 100g + 2 łyżki brązowego cukru, łyżka cukru waniliowego, 120ml gęstej śmietany 18%, 2 łyżki masła, jajko, łyżka cynamonu. Na środku każdego kwadratu ciasta nałożyć mały
Z miłości do słodkościFrancji. Składa się z kruchego lub półkruchego ciasta z owocami. Najczęściej są to jabłka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć innych owoców np. gruszek, moreli, czy brzoskwiń. W kuchni polskiej jabłka przyprawiane są cynamonem i goździkami. Tyle jeśli chodzi o teorię Moja szarlotka oprócz jabłek i kruchego ciasta zawiera jeszcze krem. To właśnie dzięki niemu(...)zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Przygotowaną wcześniej mała blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy ciastem. Ja robię to ręcznie, ponieważ jest ono zbyt kruche, aby je rozwałkować i przełożyć w jednym kawałku. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut (do momentu, aż nasze ciasto się
PatiGotujejesienie w jesieni - tarta z jabłkami i żurawiną na kruchym cieście. Wyjątkowo smaczne i efektowne ciasto. Kruchy spód, na to jabłka z cynamonem i żurawiną obtoczone w karmelu, na wierzchu krucha kratka z ciasta posypana cukrem. Na pewno chcielibyście zjeść kawałek. Nie jestem fanką jesieni, złota, piękna i słoneczna ma swój urok, ale jednak perspektywa zimy jest
Smaczny zeszytSmaczne, aromatyczne kruche ciasto z jabłkami. Rozpływająca się w ustach kokosowa pianka z kruszonką. Czego chcieć więcej?! Składniki na tortownicę 23 cm: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 125 g masła lub margaryny masa jabłeczna: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru dla smakoszy można dodać cynamonu(...)białka 1/2 szklanki cukru 2 wiórek kokosowych kruszonka: garść ciasta kruchego 2 czubate łyżki kokosu Przygotowanie: Łączymy i wyrabiamy wszystkie składniki na ciasto. Powinniśmy otrzymać miękkie i plastyczne ciasto. Garść tego ciasta odkładamy na kruszonkę. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Nakłuwamy widelcem. Przesypujemy cienko bułką tartą. Następnie jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy cukier i ewentualnie
Życie zaczyna się w kuchni