kruche ciastka - 4086 przepisów (strona:233/273)

Maślane ciasteczka Matcha 104

siła wraca, wspaniale! Wiosna kojarzy się z kolorem zielony, przygotowałam więc na jej przywitanie maślane ciasteczka Matcha, które możecie przygotować na zbliżającą się Wielkanoc. Ciasteczka są bardzo delikatne, a kruche tak bardzo, że same rozpływają się w ustach. Delikatny smak herbaty Matcha podkreśliłam aromatyczną skórką z cytryny, co dodało im wspaniałego orzeźwiającego aromatu. Maślane ciasteczka przygotowane są na bazie mieszanki(...)placek około 3-4 mm, przy pomocy foremek wykroić małe ciasteczka, ja użyłam okrągłej foremki o średnicy 4 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami. Piec przez 10-12 minut, kiedy ich brzegi zaczną przybierać żółty kolor to znak, że trzeba wyjąć je z piekarnika. Po upieczeniu chwycić za papier i delikatnie przenieść

SprawdzonaKuchnia.pl
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pierniczki 343

Pierniczków nie ma sensu przedstawiać - zdecydowanie jedna z najpopularniejszych przekąsek, chyba bez względu na rejon? Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale potrawy się różnią, pierniczki są

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szybkie ciasto z orzeszkami 202

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie ciasta to polecam Wam przepis na szybkie ciasto z orzeszkami. W tym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KUCHENNA APTEKA #37 - GRUSZKI 134

Gruszki to bardzo popularne owoce w Polsce. Cenione są za swoje walory smakowe i dość uniwersalne zastosowanie w kuchni. Nadają się do jedzenia na surowo, ale

Kuchnia MagdaLeny
Nowość w mojej kuchni - Kamień do pizzy od firmy Bakero 148

Dziś przyszła do mnie paczka, którą odpakowałam z wielką przyjemnością! Od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad kupieniem kamienia do pizzy o którym bardzo dużo dobrego słyszałam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
SEKRET UDANEGO SERNIKA 170

st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso

Ciastka - domowe słodkości
PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA Z AMARANTUSEM 177

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 144

Wielkanoc, a co za tym idzie czas wypieków, postanowiłam podzielić się z Wami moją wersją ciasteczek, potocznie zwanych smalcówkami. Moja Mama zawsze piekła smalcówki na święta, bo to ulubione ciastka mojego Taty. Ja postanowiłam pójść krok dalej i przygotować je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz w formie ciasteczek z dziurką Oczywiście moje smalcówki są bezglutenowe, a do ich nadziewania(...)jeszcze słodsze i smaczniejsze Koniecznie dajcie znać, czy lubicie takie wypieki! Smacznego!   A jeśli szukacie innych inspiracji na świąteczne wypieki, polecam Wam mój sernik: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie – przepis krok po kroku Artykuł Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU 962

Szarlotka to moje ulubione ciasto i dobrze o tym wiecie. Lubię ją za prostotę, za kwaskowatość jabłek, za kruche ciacho, za dodatek cynamonu. Zawsze kojarzy mi się z ciepłem schroniska wysoko w górach, z taką bezpieczna przystanią i z jabłkami - malinówkami z sadu od babci. Zbieraliśmy je późną jesienią, do dużych starych wiklinowych koszy i drewnianych skrzynek.  Dłonie zazwyczaj(...)Paski jak na zdjęciu poniżej układamy pionowo jeden obok drugiego. Paski poziome przekładamy na przemiennie, jak na zdjęciu poniżej. Resztą ciasta wylepiamy dookoła tortownicy. Tak powstaje szarlotka z kratką. Ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Ciasto pieczemy od 1 godziny do 1 godziny i 10 minut, w zależności od wilgotności jabłek. Szarlotkę studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Wypróbuj też inne

SMYKWKUCHNI
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 144

Migdały to cenne źródło składników odżywczych - witamin, minerałów, białka, dobrych tłuszczów oraz przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki z naszego organizmu. Zaliczane są do najzdrowszych produktów żywnościowych

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka oraz "Woda różana i chleb na sodzie" 216

Zapisując niedawno na blogu przepis na ciasto z jabłkami Ewy Wachowicz , zdałam sobie sprawę z faktu, że nie było tu do tej pory przepisu na ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Lody sernikowe z malinami – mój ulubiony przepis 151

odpada długie gotowanie i mieszanie lodowej masy. Wszystko, co potrzebne to dobrze dobrane i świeże składniki – i ten prosty przepis na efektowne lody o smaku sernika – z malinami i kruchym spodem.   Wiecie już, że jakiekolwiek owoce dodane do lodów sprawiają, że zachodzi proces krystalizacji a lody stają się mniej kremowe – nie ma mocnych, w owocach jest woda(...)talerzyku.   Do metalowej formy wykładamy 1/3 masy lodowej, wyrównujemy. Nakładamy łyżką kleksy malinowej frużeliny i do dna rozciągamy je nożem, tworząc nieregularne owocowe mazy. Posypujemy 1/3 pokruszonych ciastek. Znowu nakładamy 1/3 masy i powtarzamy proces, i tym razem frużelinę rozciągamy w esy-floresy nożem – ale tyko na wysokość tego dodanego ‘piętra’ sernikowej masy. Posypujemy ciasteczkami. Nakładamy ostatnią porcję

Karo in the Kitchen
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 207

białkami ucierać do białości, dodać zmielone orzechy, sok z cytryny i kakao. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do szprycy i wyciskać na przygotowane spody, czyli okrągłe opłatki do pieczenia ciastek. Piec 5-10 minut w temperaturze 150 stopni.  Na środku można ozdobić kawałkiem orzecha, kandyzowanymi owocami, bakaliami lub dropsikami czekoladowymi. Po upieczeniu ciasteczka twardnieją, ale później stają się(...)lepiej trzymały się ciasteczek. Piec ok. 15 – 16 minut, do momentu, gdy brzegi ciasteczek zaczną ładnie brązowieć. Podczas wyjmowania z pieca – ciasteczka są w środku jeszcze dość mięciutkie i kruche. Nie zdejmować od razu z blachy, bo łatwo się rozpadają, ale pozostawić na ok. 3 minuty. W tym czasie ciasteczka ładnie stwardnieją i z łatwością będzie można je zdjąć

KUCHARNIA
Tradycyjny jabłecznik z budyniem 228

Osobiście uwielbiam chyba każdą odmianę szarlotki. Ostatnio postanowiłam upiec wersję z budyniem, ponieważ akurat takiej jeszcze nie robiłam samodzielnie. Bardzo lubię połączenie budyniu z owocami szczególnie

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania