Wspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również przygotować
Mała CukierenkaWspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również przygotować
Mała Cukierenkapełnych magnezu nasion słonecznika. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wykrawania ciasteczek. SKŁADNIKI: 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g pestek słonecznika WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, podajemy cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy
Pyry na Gazwciąż w naprawie, więc teraz słodkości trzeba robić bez niego... Pomysł na ciekawe ciasteczko-czekoladki znalazłam u Cukrowej Wróżki , z kolei oryginalny przepis pochodzi z Lardon My French . Polvoron to mleczne słodycze bez pieczenia, pochodzące z kuchni filipińskiej. Trochę przypominają babki z piasku :D Są kruche, piaskowe i delikatne w smaku. Polecam Wam ich zrobienie, bo są bardzo proste! :) Zapraszam
Pora coś zjeśćPrzepis na sernik królewski, który prezentuje się zgodnie z nazwą, po królewsku. Ser ukryty jest pomiędzy dwoma warstwami kakaowego ciasta kruchego. Jest to sernik, który mi
Słodki BlogSezon truskawkowy w pełni. Dziś przedstawiam Wam przepis na małe, śliczne babeczki z ciasta kruchego, wypełnione kremem budyniowym i udekorowane dużą ilością truskawek w glazurze. Deser
Słodki Blogskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki 180 g cukru 180 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 450 g mąki 110 g cukru 250 g masła, schłodzonego 4 jajka 1 łyżka octu 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak Jedzeniachce kolorowe ciasteczka, aż stwierdziłam, że raz nie zaszkodzi. Ciasteczka z tego przepisu wchodzą bardzo kruchutkie i rozpływają się w ustach, my dodatkowo część przełożyłyśmy marmoladą. Mając takie ciasteczka na talerzu w domu od razu robi się wiosenniej:) Składniki: 450 g mąki pszennej 2 jajka 250 g masła 130 g cukru pudru 1/3 łyżeczki soli łyżeczka kakao barwniki: zielony(...)żółty, czerwony ewentualnie marmolada do przełożenia Mąkę i cukier puder przesiać. Zimne masło pokroić na kawałki, dodać do mąki. Wbić jajka, dodać sól i cukier puder. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na 5 części. Jedną zostawić bez dodatków, do jednej dodać kakao a do pozostałych kolejno po odrobinie barwnika. Ciasto owinąć w woreczki foliowe i wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki na ciasto kruche: 500 g mąki 250 g cukru pudru 250 g masła 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) wykonanie: Z podanych składników
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 160 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 1 żółtko 1/2 łyżki śmietany 18% wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto krucho drożdżowe: 200 g mąki 20 g drożdży 50 g masła 1 jajko 1-2 łyżki ciepłej wody 1 szczypta soli wykonanie: Masło
Domowy Smak Jedzenia50zł Nasza opinia Wygląd: Okrągłe pojedyncze ciastka w kartonowych opakowaniach są wielkości dłoni. Kartoniki wyglądają uroczo i posiadają okienko więc widać od razu z czego są zrobione. Te ciasteczka są zwarte i nie kruszą się. Amarantki natomiast mają wielkość standardowego ciastka o nieregularnym okrągłym kształcie. Tutaj również opakowanie jest ładne, czytelne i pozwala na dokładne obejrzenie zawartości. Smak: Ciastko(...)jest przyjemnym dodatkiem do całości. Ciacho jest też bardzo dobrze wypieczone. Słodko, chrupiąco i smacznie :) Ciastko z sezamem i masłem orzechowym – to ciacho jest nieco twardsze ale nadal kruche i je się bez problemu. Ma też nieco mniejszą słodycz a to pewnie za sprawą dodatku płatków gryczanych, które nadają ciastku goryczki, którą wręcz uwielbiamy <3 Na pierwszym miejscu
Candy Pandasdzisiejsze ciasteczka, na pewno dość dawno. Ich nazwa to wynik pomysłów moich dzisiejszych pomocników. Księżycowe dość się kojarzą, ale skąd im powstał ten dodatek BAT? Sami dziś nie pamiętają. Ciasteczka są świetne, łatwe, pyszne, w chłodzie, ale nie w lodówce można je przechować nawet tydzień. Do tych zalet dodać należy: wyglądają tak atrakcyjnie, że czasem brane są za ciastka kupione(...)składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość drobna niby kruszonka, zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę. Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać i podzielić na małe kawałeczki, najlepiej pozbawione ostrych krawędzi, będzie wtedy łatwiej zamykać je w ciasteczkach. Jabłka mogą lekko ściemnieć pod wpływem
I tu będę miała takie teTort z którym każdy sobie poradzi. Tak naprawdę to jest kruche ciasto przełożone serkiem ze śmietaną. Dodatkowo użyłam pysznego kremu krówkowego który kupuje w markecie. Dekoracja według uznania. h ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 50 g migdałów zmielonych 1 jajko 50 g cukru pudru 125 g masła zimnego szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego przełożenie(...)mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru ziarna z laski wanilii dekoracje: praliny czekoladowe 70 g kremu krówkowego ciastka kruche kwiatki galaretki malinowe serca kakao do posypania ciasto kruche: Mąkę przesiewam do miski, dodaję pokrojone masło, sól, cukier, jajko, migdały zmielone. Ciasto zagniatam malakserem. Formuję kulkę i wstawiam do lodówki na godzinę. Dzielę
wesoła kuchnia