Jesień kojarzy mi się z ciepłą herbatą, ciekawą książką, kocem i rogalikami drożdżowymi. Zapraszam na jeden z moich ulubionych przepisów :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z
Przepisy AleksandryDelikatnie kruche , maślane z delikatnym smakiem pomarańczy . Smakują wybornie polane gorzką czekoladą , która podkreśla cytrusowy smak. 250 g miękkiego masła pół szklanki cukru pudru
Malinowa KawiarenkaDietetyczne ciasteczka z płatków owsianych, płatków migdałowych, żurawiny i wiórek kokosowych. Bez dodatku mąki pszennej i cukru. Dosłodzone jedynie miodem. Są kruche i delikatne, rozpadają się w ustach. Myślę, że wszyscy dbający o linię, a nie mogący odmówić sobie czegoś słodkiego będą zadowoleni ;) Składniki na około 20 ciasteczek: przepis pochodzi z Kwestii Smaku 1/2 szklanki mielonych płatków migdałowych
Moja Galeria SmakuShare Pinterest Print Sernik pomarańczowy z batatami to ciasto obok, którego nie można przejść obojętnie Kremowy, wilgotny, po prostu przepyszny! Kruchy spód z herbatników, masa serowa z dodatkiem puree z pieczonych batatów i skórki pomarańczowej, a wierzch to polewa z białej czekolady z pomarańczą. Wszystko współgra doskonale ! Składniki: Spód: 180 g herbatników 70 g masła Masa serowa: 800 g mielonego(...)Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa serowa: *Bataty obrać, pokroić na grube plastry i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smakkorzenne ciasteczka to totalny klasyk, jednak aby trochę urozmaicić tradycję pomyślałam o stworzeniu wariacji czekoladowej. I uwierzcie mi. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasteczka są baaaardzo czekoladowe (za sprawą dobrej jakości gorzkiej czekolady) korzenne i kruche. Najlepiej je zrobić co najmniej tydzień przed świętami aby lekko namiękły (choć maczane w herbacie nadają się do jedzenia od razu). Gotowe nadają się(...)całą noc, masa bardzo stężeje i będzie trzeba ją lekko podgrzać np w misce z kąpielą wodną). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy ulubione świąteczne kształty. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180`C) przez około 13-14 minut. Ostudzone pierniczki dekorujemy według uznania. Smacznego! Zapraszam po inne świąteczne przepisy
Słodkie Przyjemnościdziś polecam pyszne ciasteczka z dodatkiem budyniu waniliowego w kolorowym cukrze. Zamierzam je zrobić na Boże Narodzenie jako pyszny dodatek do kawy :) Składniki: 220 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol 110 g margaryny 100 g cukru 40 g budyniu waniliowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka Dodatkowo(...)proszkiem do pieczenia (przesiałam ją najpierw), wsypałam cukier, dodałam budyń waniliowy. Wlałam rozpuszczoną margarynę z mlekiem, wbiłam zółtka. Całość zmiksowałam. Przełożyłam ciasto kruche na stolnice silikonowa. Wyrobiłam jeszcze raz ciasto. Wałkowałam i foremką " ludzik" wycinałam ciasteczka. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia kładłam ludziki. Piekłam 15 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepłe obtaczałam w przygotowanej galaretce z cukrem
Różowa kuchniaSernik królewski Jest to tradycyjny polski sernik, pieczony często na święta i różnego rodzaju uroczystości. Składa się z dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego oraz masy serowej
Blog z Apetytemskładniki na ok. 36 szt.: 500 g mąki 40 g drożdży 120 ml letniego mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru 200 g masła 1 szczypta soli
Domowy Smak JedzeniaNajlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe – Pyszne, orzechowe, kruche ciastka. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pięknie pachną i wspaniale smakują, na pewno będą u mnie na Święta. W przepisie można również wykorzystać orzechy laskowe i migdały. Polecam! Inspiracja z gazetki „pyszne ciasta na Boże Narodzenie” nr 3/2010. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj(...)ciasta odrywać małe kawałeczki (jeśli ciasto będzie bardzo schłodzone trzeba je krótko zagnieść, aby było bardziej plastyczne) i w rękach formować wałeczki, brzegi zwijać do środka, robiąc rożki/rogaliki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między rożkami zachować odstępy, ponieważ rosną podczas pieczenia. 5. Gotowe rożki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji termoobieg przez
Mała Cukierenkawyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka. Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule i włożyć na minimum(...)środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3) . Wszystkie ciastka z konfiturami przykryć pozostałymi szachownicami, lekko dociskając. Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzegi ciastek maczać w czekoladzie (fot.4) . Ciasteczka odstawić, aby polewa dobrze zastygła. Po tym czasie można je przełożyć do blaszanego pudełka. Przepis bierze udział w akcjach
Świat CiastaTartaletki z kremem budyniowym i borówkami Witajcie moi drodzy Święta już tuż tuż, a ja mam dla Was przepis na deser, który sprawdzi się nie
Słodkie okruszkiSą przepisy, do których wraca się, czasami po latach, z ogromną przyjemnością. Tak właśnie jest z tym na bardzo smakowite rożki. Piekłam je dawno temu wiele
Smaczna PyzaDziś mam dla Was przepis na sernik , który ostatnio wyszedł spod moich łapek. Delikatna … niesamowicie kremowa masa … na kruchym ciasteczkowym spodzie smakuje obłędnie! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) SPÓD; * ciasteczka Oreo – 15 szt * masło – 50 g MASA : * ser biały mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g * jajko
Ostra na Słodkotakie w karmelu (i nie, nie krzywcie się; ziemniaki w karmelu to naprawdę genialny wynalazek), czerwona kapusta i sos. A na deser - ciasteczka. Marcepanowe, w wyraźną nutą cytryny, obtoczone w chrupiącym między zębami cukrze. Są boskie - idealnie kruche i niesamowicie wciągające. I choć wyszła mi ich ponad setka - już prawie zniknęły. Nie sposób oderwać się od puszki! Ale może
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś serwuję Wam przepis na koperty z jabłkami, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego. Jest to wyśmienity pomysł na deser, który skradnie Wasze serca. Jeśli zastanawiacie się, jak wykorzystać jabłka, na które właściwie jest teraz sezon, polecam przygotowanie właśnie tych ciasteczek. Ciasto jest mięciutkie, a sam farsz naprawdę pyszny! Z proporcji, które podaję poniżej, wyszło mi około... Tryb czytania Artykuł Koperty
PysiaGotuje.pl