kruche ciasteczka z cukrem - 3596 przepisów (strona:91/240)

Ciasteczka piwoszki z nadzieniem figa z makiem i różanym . 198

róży od firmy Ogródek Dziadunia . Ciastka są pyszne, kruche bez dodatku proszku i jajek a przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu. Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki na ciasto : 3,5 szklanki mąki ( z tego  1/2 szklanki do podsypania  ) 1/2 szklanki piwa 2 cukry waniliowe 5 łyżek cukru pudru 250 g margaryny

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe 163

Smaczne kruche ciasteczka, które swoim wyglądem i smakiem zachęcają aby zajadać jedno po drugim ;) Składniki na jedną dużą blachę od piekarnika: 200 gr mąki 100 gr masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 cm świeżego imbiru 1 jajko 80 gr cukru 2 łyżeczki kakao szczypta kurkumy 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy cukier, masło

Gotowanie...to proste !
babeczki z karmelizowanymi orzechami 173

składniki na ciastu: 130 g mąki 60 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 3 żółtka 75 g masła 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę

Domowy Smak Jedzenia
Pumpkin Spice sernik 135

obowiązkowa pozycja do zrobienia jeszcze tej jesieni! Kremowy sernik, kruchy spód i bita śmietana. Prawda, że to idealne połączenie? :) Składniki (na formę o średnicy 16-18 cm): 200 gram ciasteczek digestive (użyłam bezglutenowych) 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka syropu dyniowo-korzennego* 50 ml mocnej

Mango Papaja
Ciasto ze śliwkami i kisielem 315

Czas na śliwki! A jak śliwki to ciasta, ciasteczka, knedle, powidła, itd. Dziś proponuję kruche ciasto z wykorzystaniem pysznych śliweczek, ze słodką bezą z kisielem wiśniowym. Mniaaam! Ciasto ze śliwkami i kisielem  Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka

paapilotkaa
Faworki 162

posty. Przepis na te wspaniałe i kruche ciasteczka znalazłam   na tym blogu  i jestem zadowolona. Polecam. Mnie się udały, a raczej miałam dwie lewe ręce do robienia faworków :D Składniki: 2 szklanki mąki 4 żółtka 1 łyżka spirytusu śmietana 18% tyle ile wchłonie ciasto  tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę, żółtka i spirytus mieszam

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczka kukurydziane 203

Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej  0,5 kostki miękkiej margaryny Cukier do smaku, puder bądź brązowy 2-3 łyżki śmietany Sposób

Luźna Kuchnia
Rozwiązana zagadka. Fondue dla ... 174

powodzeniem używać do smarowania naleśników, gofrów, przekładania kruchych ciasteczek. Myślę, że ze względu na konsystencję może też zastąpić tradycyjny czekoladowy ganache.  Oryginalny przepis podaje, iż można ją przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na ok. 700 g konfitury) 4 dojrzałe banany, średniej wielkości 1 filiżanka cukru (najlepiej brązowego; ilość cukru można zmniejszyć do połowy) 2 łyżki

KUCHARNIA
Aromatyczne ciasteczka czekoladowo-kardamonowe 221

łyżki posiekanej czekolady gorzkiej Wykonanie. Masło, masę kajmakową, cukier utrzeć na jednolitą masę. Dodać mąkę z utartym kardamonem i dobrze wymieszać mikserem. Wsypać 3 łyżki grubo posiekanej czekolady i wymieszać łyżką. Formować małe kulki, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze i piec około 15 minut w temp.190 stopni. Ciasteczkakruche, aromatyczne, a dodatek kardamonu to na zdrowie

Kulinarny karnet Christophera
Tarta jogurtowo-budyniowa z jagodami 198

Tarta jogurtowo-budyniowa z jagodami jest bardzo smaczna, delikatna w smaku, do tego rewelacyjnie wygląda. Dodatkowo posypałam tartę cukrem pudrem z hibiskusa, na który przepis znajdziecie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasteczka! 200

migdałowymi. Ciasteczka kruche można przechowywać kilka dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też na prezent ;-) Zapraszam po przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 250 g masła - 350 g maki pszennej typ 480 - 200 g mąki orkiszowej - 3 żółtka - 2 białka - 2-3 łyżki śmietany 12% - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 4 pełne łyżki miodu - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo(...)odrywamy kawałek, który wałkujemy na blat, wycinamy np. kółeczka i robimy rogaliki. Ja nadziewałam rogaliki czekośliwką. Pamiętajcie aby dobrze sklejać brzegi. Rogaliki zrobiłam na prawdę malutkie, chciałam aby ciasteczka, zmieściły mi się w puszce. Rogaliki układamy na blascze, każdy smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy 15-20 minut na złoty kolor w temp 160 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Rogaliki orzechowe: - orzechy

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasteczka - prezenciki 273

Święta to czas kiedy w kuchni jest pięknie, uroczo, słodko i pachnąco :)I właśnie z tą myślą postanowiłam zrobić ciasteczka w kształcie prezencików, które podarowałam Najukochańszej

Serce zamknięte w formie pyszności
Chrupiące i kruche orzechowe ciasteczka owsiane z żurawiną lub rodzynkami 183

Pyszne, chrupiące, kruche. W sklepach takich nie znajdziecie :) Ciasteczka owsiane o smaku orzechowym z dodatkiem żurawiny lub rodzynek posmakują wszystkim (no chyba, że je spalicie podczas pieczenia :) ) Gorąco polecam, zważywszy iż są dość łatwe w przygotowaniu. Smakują i chrupią nawet po dwóch tygodniach, oczywiście dobrze przechowywane. Dla osób na diecie polecam przepis na Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną(...)potem drugą) Blachę z ciasteczkami wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 10-15 minut. W ostatnich minutach pieczenia ciasteczka mogą się szybko przypalić, dlatego pilnuj, aby wyciągnąć je z pieca w odpowiednim czasie. Ciasteczka po upieczeniu mogą być lekko miękkie. Będą twardnieć podczas ostudzania. Upieczone ciasteczka przełóż na kratkę, a gdy ostygną przechowuj w szczelnym pojemniku. Ciasteczka będą świeże i chrupiące

Moja Delicja
Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka 172

Być w Szkocji i nie zjeść tradycyjnych szkockich ciasteczek Shortbread? To jest niemożliwe. Kruche i o charakterystycznym maślanym smaku shortbread pochodzą ze Szkocji i są jej wizytówką, aczkolwiek są popularne na całych Wyspach Brytyjskich - w roku 2006 shortbread zostały wybrane na wizytówkę Wielkiej Brytanii w Café Europe podczas austriackiej prezydencji Unii Europejskiej.Zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego, okrągłego(...)trójkąty po wyjęciu z pieca; małych, okrągłych ciastek; i dużych prostokątów, ciętych na paluszki. Ciastka często bywają nakłuwane we wzory widelcem lub specjalnym narzędziem, i posypywane cukrem po upieczeniu. W wersji tradycyjnej ciasteczka shortbread składają się z jednej części cukru, dwóch części masła i trzech części mąki owsianej. Współcześnie używa się zwykle mąki pszennej.Poniższy przepis jest jednym z najprostszych

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasteczka orzechowe ze skwarków 192

kolei przepis na ciasteczka wzbogacając go nieco o orzeszki, których mam wciąż całą masę. Ciasteczka udały się wyśmienicie, więc spieszę z recepturą. Ciasteczka orzechowe ze skwarków 30 dag skwarków 1/2 kg mąki 15 dag cukru drobnego 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich mąka do podsypania polewa :100 g czekolady deserowej 1 łyżka mleka(...)schłodzone skwarki. Dodaj pozostałe składniki ciasta,  i wyrób szybko kruche ciasto. Wstaw je do lodówki na pół godziny po czym podsypując delikatnie mąką rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra.] Wykrawaj niewielkie kółeczka po czym upiecz je w średnio gorącym piekarniku  na złoty kolor. Po ostudzeniu udekoruj ciasteczka. Stop czekoladę z dodatkiem mleka, dodaj zimne masło i mieszaj energicznie

Gotuj Sam!