Pyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata...Ciasto:4 szklanki mąki5 jajek3 łyżki oleju2 łyżeczki proszku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamisce utrzyj masło z cukrem i esencją waniliową 4. Zmniejszamy obroty i dodajemy sypkie produkty, aż do uzyskania miękkiego ciasta, dodajemy czekoladę. 5. Ugniatamy porcje po dwie łyżki ciasta w kulkę i lekko spłaszczamy w dłoni. Układamy na blaszce. 6. Pieczemy ciasteczka 10-15minut. 7. Wyjmujemy i odstawiamy aby wystygły, wtedy staną się kruche. Smacznego
SMYKWKUCHNIkruche ciasteczka, jednak bez dodatku masła. W środku zawierają niespodziankę w postaci karteczki z wróżbą:) Dzięki wróżbie ciasteczka świetnie pasują na wieczór andrzejkowy oraz na Sylwestra. po upieczeniu ciasteczka są dość twarde, dlatego warto upiec je co najmniej dwa dni wcześniej, by nieco zmiękły. Inspiracja Składniki: 300g mąki pszennej, jajko+żółtko, 80g cukru pudru, 5 łyżek
Z miłości do słodkościKruche, smaczne, korzenne ciasteczka. Przygotowanie tych ciasteczek, wykrawanie świątecznych kształtów oraz towarzyszący zapach cynamonu unoszący się w całym domu podczas ich pieczenia, miło wprowadza w nastrój nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. :) Polecam. Ciasteczka cynamonowo-imbirowe PRZEPIS Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: ok. 15 min Składniki 2,5 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru pudru 2 żółtka 3 pełne łyżki śmietany
coolinarnastrefa.blogspot.comwyraźne w smaku i przyjemnie chrupiące. Swój smak zawdzięczają nie tylko pysznemu kremowi ale także bardzo delikatnemu i kruchemu ciastu z dodatkiem gotowanych żółtek z przepisu Siostry Anastazji. Są dość kaloryczne ale tak smaczne, że tym nikt się nie przejmuje i ciasteczka znikają w mgnieniu oka. Najlepiej smakują na 2-3 dzień ale trzeba je porządnie schować, bo ręka sama(...)sięga:) Składniki na około 70 sztuk: na ciastka: 375 g mąki pszennej 225 g zimnego masła 120 g cukru pudru 3 żółtka gotowane 3 żółtka surowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na krem: 100 g masła 100 g chałwy sezamowej 2 łyżki wódki na wierzch: 100 g mlecznej czekolady 3-4 łyżki orzechów włoskich
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakorzenne ciasteczka to totalny klasyk, jednak aby trochę urozmaicić tradycję pomyślałam o stworzeniu wariacji czekoladowej. I uwierzcie mi. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasteczka są baaaardzo czekoladowe (za sprawą dobrej jakości gorzkiej czekolady) korzenne i kruche. Najlepiej je zrobić co najmniej tydzień przed świętami aby lekko namiękły (choć maczane w herbacie nadają się do jedzenia od razu). Gotowe nadają się(...)idealnie do dekoracji, gdyż w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtu. Zapraszam po przepis i życzę udanych wypieków!Składniki:220 g miodutabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)80 g cukru pudru kostka dobrej jakości masła600 g mąki70 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliłyżeczka cynamonupół łyżeczki kardamonupół łyżeczki imbirułyżka ekstraktu pomarańczowego2 jajaszczypta soliSposób przygotowania:Do rondelka wrzucamy masło, miód
Słodkie PrzyjemnościCoś słodkiego i pysznego na deser. Malutkie, kruche babeczki nadziewane lekko słodkim gotowanym kremem z porzeczkami lub borówkami amerykańskimi. Słodkości na jeden kęs:) Składniki 24 kruche
Kulinarne Inspiracjebitej śmietany z dodatkiem puree z mango. Niezbyt słodki, lekki i bardzo smakowity. Spód torciku stanowi cienki blat kruchego ciasta o smaku ciasteczek Digestive. Tort upiekłam w małej tortownicy o średnicy 21 cm. Składniki na kruchy spód: 50 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 60 g masła 0,5 łyżki cukru/ksylitolu szczypta soli Składniki na biszkopt(...)śmietany kremówki 36% 1 duże, dojrzałe mango 2 płatki żelatyny 4 łyżki cukru/ksylitolu 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: 4 łyżki dżemu morelowego Przygotowanie: odważyć składniki na kruchy spód. Wymieszać obie mąki z cukrem i solą, dodać zimne masło pokrojone na małe kawałeczki i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wylepić ciastem tortownicę o przekroju 21 cm i ugnieść. Wstawić do lodówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kiedy zostaje nam nadmiar białek, warto przygotować kokosanki. Kruche na zewnątrz, ciągnące w środku, takie jak lubię. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy z Nas, są
Z Majeczką w kuchniWitam Kochani Wielkanoc coraz bliżej, więc dziś mam dla Was propozycję na pyszne kruche babeczki koszyczki SKŁADNIKI CIASTO: -2 łyżki gęstej śmietany kwaśnej -200g
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNa początek kolejnego tygodnia, chciałam Wam lekko osłodzić ciężki poniedziałek. Jedynie co mnie wyciąga rano z łóżka to duży kubek kawy. By jeszcze lepiej ją się
Pink Envelopeskładniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka cukru 3 łyżki miodu 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 150 g masła 1
Domowy Smak Jedzeniarozchylamy delikatnie płatki. Gdy mamy zrobione wszystkie ciasteczka, chowamy całą blaszkę do lodówki na około 30-40 minut. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni . Po włożeniu ciasteczek zmniejszamy temp o 10 stopni i pieczemy ciastka przez około 15 minut. Jeśli się za bardzo rumienia możemy je przykryć folia aluminiową. Ważne jest aby ciasteczka przed włożeniem do piekarnika były schłodzone gdyż jeśli(...)tego nie zrobimy w piekarniku mogą się rozpłynąć/rozjechać ! Gotowe ciasteczka możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego i pięknego dnia kobiet życzę wszystkim kobitkom
Gotowanie...to proste !Kilka dobrze dobranych składników i błyskawicznie można mieć coś pysznego do schrupania Do tej pory moim numer jeden były te ciasteczka pistacjowo-limonkowe . Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą stanowią dla nich dużą konkurencję. Słodycz kruchego ciasta i gorzkiej czekolady przełamana jest kwaskowatą, orzeźwiającą porzeczką. Polecam te letnie ciacha <3 POTRZEBUJEMY (na około 22-25 sztuk) 2 szklanki mąki(...)żółtko 190 g masła ( w temp. pokojowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka aromatu waniliowego garść czerwonej porzeczki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Ucierając dodajemy jajko i żółtko, mąkę (przesianą) z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy. Gdy masa jest gęsta, wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy ręcznie dodając pokruszoną na drobne kawałki
WYSPA SZCZĘSLIWAbardzo kruche i oczywiście efektowne. Zachęcam do wspólnej zabawy z dzieciakami. Przepis z bloga. Składniki: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Kamis 230 g mąki pszennej 30 g ciemnego kakao Lukier 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 łyżka mleka Przygotowanie:Masło utrzeć, dodać cukier puder i ucierać(...)masa będzie kremowa i jasna. Dodać żółtko, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać mąkę, chwilę miksować mikserem. Masę przełożyć na stolnice i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i zagnieść a drugą część pozostawić białą. Ciasta wstawić na 2 godziny do lodówki. Ciasta wyjąć z lodówki zagnieść w rękach żeby trochę zmiękło i rozwałkować na grubość około
Ala piecze i gotuje