kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:517/648)

Paluszki słone do barszczu – kuchnia podkarpacka 489

przepis to klasyk, ale warto go przypomnieć. Słone kruche paluchy z serem to idealny dodatek do rozgrzewającego czerwonego barszczu. Można je przygotować nawet kilka dni wcześniej, bo długo utrzymują świeżość, o ile przechowywane są w zamkniętym blaszanym lub plastikowym pojemniku. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Tajęcinie (podkarpackie) – publikacja LGD „Eurogalicja” pt. „Tradycja, smak i wdzięk”. Składniki na około(...)sera Drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną, dodajemy do mąki razem z pokrojoną w kostkę margaryną, żółtkami, solą i kminkiem (ja pominęłam kminek, ponieważ za nim nie przepadamy). Zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm , smarujemy białkiem i za pomocą radełka lub noża wycinamy prostokąty szerokie

Trzeci talerz
Bezglutenowe pierniczki świąteczne 129

Bezglutenowe świąteczne pierniczki. Delikatne, kruche i mocno korzenne.Nie do odróżnienia w smaku od tradycyjnych, glutenowych. Obowiązkowy wypiek na święta. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE SKŁADNIKI: 120 g mąki ryżowej np. Nutrifree 200 g mąki gryczanej np. Nutrifree 100 g mąki kukurydzianej drobnej np. Nutrifree 75 g masła 100 g miodu 50 g cukru trzcinowego(...)czas mieszając. Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź. W misce wymieszaj mąki z sodą i dodaj zawartość garnuszka. Wymieszaj. Dodaj jajka i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto zawiń w folie spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj nawy sypanym mąką stole na grubość ok. 0,5 cm i wykrawaj pierniczki

Kuchnia bezglutenowa
Ciasteczka karmelowo-kokosowe z płatkami owsianymi 152

Ciasteczka dzięki temu stały się bardziej kokosowe i cudownie pachnące. Same w sobie są niezwykle pyszne, lekko miękkie i wprost rozpływające się w ustach. (Nie należą do kategorii ciastek kruchych i chrupiących.) Kolejne pyszności, które pobiły moje serduszko i będą (a właściwie już są) często przyrządzane. Sami spróbujcie! (około 20 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 100g(...)połączą. Sodę wymieszać z 1 łyżką gorącej wody (będzie mocno się pienić), natychmiast dodać do miodu z olejem i wymieszać.  Całość połączyć z suchymi składnikami.  Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.  Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie muszą być zachowane duże odstępy, ponieważ ciasteczka "nie rozlewają się

Di gotuje
Pizza na razowym spodzie z kurczakiem, szpinakiem i oliwkami 142

średnim ogniu do momentu, aż odparuje z nadmiaru wody. Oliwki wyjąc z zalewy i przekroić na pół. Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć na kształt okręgu (grubość pizzy jest zależna od tego, jak grube placki zostawimy). Dwie blaszki z piekarnika posmarować oliwą(...)włożyć do piekarnika na około 4 minuty, aż ser się ładnie rozpuści. Jeżeli zrobiliście grubsze placki, to pizza będzie w środku puszysta. Jeżeli zaś zrobiliście cieńsze, to będzie bardziej krucha. Ja zrobiłam jedną puszystą, a drugą na cieńszym spodzie

Passions hobbies life
Kolorowe kruche ciasteczka - słodka przekąska dla dzieci 151

Kolorowe ciasteczka to słodka przekąska idealna dla dzieci. Na pewno pociechy skuszą się na kolorowe ozdoby, dwubarwny lukier i nadziewane orzeszki. Wbrew pozorom przygotowanie kolorowych kruchych ciasteczek nie jest trudne, jednak sama ich dekoracja wymaga czasu. Przepis dodaje do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję . Przy okazji polecam Wam wszystkim nową książkę Doroty Świątkowskiej pt. "Moje Wypieki(...)kolorowe orzeszki Na kuchenny blat wysypać mąkę, cukier puder, dodać masło, wbić jajko i za pomocą noża wszystko ze sobą połączyć. Gdy składniki delikatnie połączą się ze sobą to ciasto wyrobić za pomocą dłoni. Nie robić tego zbyt długo. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, włożyć pojedynczo do woreczków i schłodzić w lodówce. Każdy kawałek ciasto osobno wałkować. Najlepiej

Ugotować
Kotlety z karkówki w panierce 190

Wyglądają jak kotlety schabowe, ale smakują zupełnie inaczej. Karkówka w panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym. Składniki: -kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry ) -2 jajka -3 ząbki czosnku -4 łyżki mleka -3 łyżeczki mąki pszennej -przyprawa barbecue i sól -olej -bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki    Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią(...)woreczka foliowego i użyć wałka.     Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy odrobinę przyprawy barbecue i soli, dosypujemy mąkę i mieszamy. Dolewamy mleko i gotowe.    Przygotowanym ciastem jajecznym zalewamy kotlety tak, aby ciasto dostało się też pod spód.    Namoczone w cieście kotlety przenosimy na talerz z panierką, potem moczymy w cieście i jeszcze raz w panierce

Maminek kulinarny
Migdałowe księżyce 136

Niesamowicie kruche ciasteczka ,,,druga propozycja walentynkowych słodkości. Efekt smakowy jest idealny w połączeniu z przyprawą do piernika , która tym bardziej uwydatnia migdałowy smak.  Bardzo polecam wypróbować. Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : ok. 25 minut źródło : " Gotuj krok po kroku " Składniki: 200 g mąki 100 g zmielonych migdałów 180 g masła 80 g cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy(...)drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolita masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy ok. 25 minut

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka jęczmienne kruche 111

I znów dłuższa nieobecność, ale już się przyzwyczaiłam do mojego internetu, w kocu trzeba przywyknąć :). No i po tłustym czwartku. Zjadłam dwa pączki jeden w pracy

Moje pyszne gotowanie
Korzenne fit ciasteczka bez tłuszczu 328

dodatku tłuszczu, a cukier zastąpiłam syropem z agawy, który ma niski indeks glikemiczny. Żeby Wam tu nie zbrzydzić ciastek takim wstępem dodam, że są to idealnie kruche, aromatyczne ciasteczka, z które można wycinać we wszelakie kształty, dekorować idt. Idealny dodatek do herbaty. Jest to dobra opcja dla pierników, bo jako dekoracja na choinkę sprawdzą się idealnie. Przechowywane w puszcze będą(...)pół łyżeczki gałki muszkatowłowej łyżeczka sody szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie suche składniki przesiej do dużej miski. Syrop z agawy i banana zblenduj. Połącz suche składniki z mokrymi i zagnieć ciasto. Do wykrawania takich ciastek polecam tego typu „wykrawaczki”, bo łatwo się nimi ciastka wycina, wytłacza wzór i bez problemu wydostaniecie ciastko, bo jest tłoczek. Swoje znalazłam

greenscarf
Sernik dyniowy na kruchym ciasteczkowym spodzie 138

Sernik dyniowy to wspaniały deser, który posmakuje każdemu, jestem tego pewna ;) skoro Panu Ł. posmakował ;)Delikatny w smaku, kremowy i pięknie pomarańczowy. Na kolor duży wpływ

Życie zaczyna się w kuchni
Pyszne kruche ciasteczka z orzechami i czekoladą 232

Pyszne, szybkie i kruche ciasteczka z dodatkiem kropelek czekolady, może być gorzka, posiekana i orzechów. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują super :-). Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na około 20 ciasteczek: 220 g margaryny Optima Omega 3 100 g posiekanych orzechów opakowanie kropelek czekoladowych lub posiekana gorzka/mleczna czekolada 1 szklanka cukru pudru szczypta soli(...)dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta, w rękach forujemy kulkę i układamy na blaszce, tak robimy do wyczerpania się ciasta. Wszystkie nasze kulki lekko zgniatamy ręką. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu, bo ciasteczka powiększają swoją objętość

kruche babeczki
Bezglutenowe ciastka z serem gorgonzola 118

blogu Giallo Zafferano postanowiłam zrobić w wersji bezglutenowej. Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić! Ciastka są idealną jako przystawka,przekąska do wina czy piwa czy aperitif. Są kruche, lecz wilgotne z wyczuwalnym posmakiem gorgonzoli. Ciężko się nimi ‚tylko poczęstować’, a to niestety bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu czemu nie :)… Jak to się mówi: „raz nie zawsze(...)mnie włoskie) 30 g śmietanki szczypta soli Gorgonzolę pokrój w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce. Orzechy drobno posiekaj. Masło połącz ze szczyptą soli, mąką i drożdżami. Wyrób gładkie ciasto. Następnie dodaj gorgonzolę i parmezan. Wszystko dokładnie wyrób na jednolite i elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na wysypanym

Kuchnia bezglutenowa
Ciasteczka imbirowe od Ciastkożerców 142

Dostaję powiadomienia chyba o wszystkich wpisach na stronie Ciastkożercy i z niektórymi przepisami stamtąd mogliście się tu spotkać. Tym razem moją uwagę przykuły Ciasteczka Imbirowe, bo

W kuchni bez szafek
KRUCHA TARTA Z KREMEM BUDYNIOWYM I WINOGRONEM 143

wymieszać z cukrem, dodać zimne masło (najlepiej starte na tarce), jajko i wodę. Zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować je na blacie lekko posypanym mąką na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto przenieść do foremki posmarowanej masłem, i delikatnie wylepić nim także boki formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ponakuwać widelcem spód i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)zagotować z masłem. Utarte żółtka powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka, cały czas  mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego przestudzenia, po czym wyłożyć na kruchy spód. Na budyniowym kremie układamy dowolne owoce (u mnie winogrono) i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny

Walijskie Pichcenie
Pieczarki o smaku Cappucino orzechowym . 116

była bym sobą gdyby coś troszkę nie pozmieniała , a więc dodałam ekstrakt z wanilii i kawę Cappucino orzechowe . Całkiem zmieniło smak i nie były takie mdłe . ciasteczka są baaardzo kruche takie do herbatki :) Chętnych zapraszam do wypróbowania :) Ciasteczka podałam na New Hollis Gold Bogucice . Składniki : 1,5  szklanki mąki ziemniaczanej  1/2 szklanki mielonych migdałów 3 łyżki mąki pszennej(...)waniliową . Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną , zmielone migdały  mąkę tortową i cappucino , sodę gasimy w łyżce soku z cytryny i dodajemy do ciasta .  Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam jeszcze kleiło dodajcie troszkę mąki ziemniaczanej . Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka z syropem klonowym 119

Kruche, cudownie pachnące syropem klonowym ciasteczka. Świetnie zachowują swój kształt, dlatego nadają się do wycinania ciasteczek i odciskania na nich wzorów za pomocą pieczątek czy grawerowanych wałków. Dla kogo: dla ciasteczkomaniaków dla szukających przepisu na ciasteczka, które zachowują swój kształt po upieczeniu (bez proszku i sody) dla miłośników syropu klonowego Składniki: pół szklanki syropu klonowego żółtko kostka miękkiego masła(...)misce utrzeć masę z masła i cukru (tak, by stałą się gładka). Do masy maślanej dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i chwilę pomiksować. Wsypać mąkę i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie kule i owinąć je folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 6 mm na stolinicy wysypanej lekko

Mania Wypiekania
Rozetki cytrynowo-tymiankowe 115

firmy Swedeponic aromatycznym tymiankiem i ciasteczkami cytrynowymi z dodatkiem tych ziół. Tak mi zasmakowały, że jeszcze tego samego dnia postanowiłam przygotować coś podobnego - mimo podanego przepisu, postanowiłam zamiast przygotowania kruchych ciastek, zrobić rozetki. Dużo szybszy sposób i do tego, po wykonanej pracy, dużo mniej sprzątania. To co, skusicie się na taką wiosenną propozycję?" Składniki : 200 g masła 160 g cukru(...)dalej miksujemy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, dorzucamy tymianek, ścieramy skórkę cytrynową i wszystko mieszamy. Do płynnych składników wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180`C Studzimy na blaszce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciastka owsiane 184

może niech to będzie taki prezent na rok bloga :P) Są to moje ulubione ciastka, zważając na to że innych słodkości nie jem :P Zachęcam do spróbowania, ciasteczka są kruche, pachnące i niezbyt słodkie, niestety uzależniają, więc nie mówcie, że nie ostrzegałam!:) Dowolność produktów jest dość duża, można dodać różne suszone owoce, orzechy lub pestki dyni albo słonecznika. Także można(...)Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier i jajka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy płatki, otręby, bakalie i czekoladę.  Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc proszę się nie przerażać  :)  Formujemy małe ciasteczka  (urosną w trakcie pieczenia) i pieczemy w 180 stopniach 20 minut

Czerwona Porzeczka
Ciasteczka czekoladowo - kawowe 159

Ciasteczka te już kiedyś robiłam. Tym razem wersja z kawą tiramisu ze sklepu tea rebels . Ciasteczka obłędnie czekoladowe z nutą kawy. Wszystkim bardzo smakowały, kruche, delikatne, trzeba będzie niedługo znowu zrobić :-). Polecam i życzę miłego dnia :-). Składniki na około 20 sztuk: 100 g mąki ryżowej 20 g skrobi ziemniaczanej 110 g masła (temp. pokojowa) 80 g erytrolu/cukru trzcinowego/ksylitolu 1 jajko(...)żeby połączyły się z resztą. 4. Dodajemy kawę i posiekaną czekoladę, delikatnie miksujemy. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 6. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto. W rękach formujemy kulkę, kładziemy na papier i lekko ugniatamy. Pamiętajmy o odstępach, bo ciasteczka zwiększą swoja objętość podczas pieczenia. Pieczemy około 15 minut. Studzimy na kratce. Smacznego

kruche babeczki
Bezglutenowe ciastka orzechowe - bez laktozy i jaj 176

Ciastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności.  Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki gryczanej(...)kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą. Szklanką

Kuchnia bezglutenowa
Ciasteczka z prażonym słonecznikiem. 162

Dziś zapraszam na pyszne, kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem uprażonych ziaren słonecznika w słodkiej, miodowej otoczce. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczy zyskują wyjątkowego, odświeżającego aromatu. Myślę, że Mikołaj będzie równie zachwycony jak my ;) Bardzo polecam! Składniki na ciasteczka z prażonym słonecznikiem: na około 32 sztuki CIASTECZKA (takie jak Linzer ): 300 g mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła(...)dodajemy masło. Tłuszcz mieszamy z mąką i rozcieramy dokładnie palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i pastę z wanilii lub ekstrakt waniliowy, mieszamy i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka markizy 159

Markizy czyli kruche ciasteczka połączone słodkim kremem. Czyż nie są urocze? Te przygotowane własnoręcznie są o niebo lepsze od tych ze sklepu. Idealne do filiżanki kawy lub kubka zimnego mleka. Jeśli tak jak ja uwielbiacie kuchenne gadżety lub szukacie ciekawych foremek do ciastek to polecam Wam  foremki 3D . Ich kształty zachwycą każdego kuchennego gadżeciarza. Składniki: Ciasteczka: 300 g mąki(...)pudru 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i kakao, dodajemy żółtka, pokrojone masło, 1-2 łyżki lodowatej wody i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i foremką wycinamy ciasteczka

Smakowity Blog Kulinarny
Orzechowe kruche ciasteczka z maszynki 223

Aromatyczne, urocze kruche ciasteczka, które wyglądem przypominające te kupowane w cukierni :) Może wyglądają na skomplikowane, ale są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli nie posiadacie maszynki do ciasteczek, można użyć rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub nakładać ciasteczka łyżeczką ,nie trzymając długo w dłoniach, ponieważ ciepło im nie służy. Składniki: 1/3 szklanki masła 1/2 szklanki masła orzechowego (z orzechów(...)soli Obydwa masła utrzeć ręcznym blenderem z cukrem. Dodać wodę oraz jajko, zmiksować. W trzech turach dodać mąkę wymieszaną z solą i sodą. Zmiksować tą samą końcówką co wcześniej. Ciasto uformować w wałek i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Po tym czasie wyjąć, porcjami nakładać do maszynki lub rękawa* i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec

Chocolate Muffin Blog
Kruchy placek z jabłkami 188

Pyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji ok. 12 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 125g margaryny(...)Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste. Formujemy w kule, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W między czasie jabłka myjemy i kroimy w krążki. Ciasto wyjmujemy z lodówki

Kolizje Smaków
Kruche ciasteczka z dżemem dla Mikołaja 357

Mój Mikołaj w tym roku dostanie kruche ciasteczka z dżemem malinowym. Chrupiące, maślane, trochę waniliowe, wspaniałe do herbatki. Myślę, że Mikołaj będzie zadowolony. Do przełożenia ciasteczek możemy użyć ulubionego dżemu, a przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem. Idę zatem wyłożyć moje ciasteczka na talerz:) Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright .     Składniki(...)cukier wanilinowy, poszatkowane masło (zimne masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując kostkę masła mąką) i przez chwilę rozcierać palcami masło z mąką. Dodać jajko i zgnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 45-60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta foremkami wykroić ciasteczka. W połowie ciasteczek

Mała Cukierenka