jeśli ktoś woli, to ostatnio bardzo modny przepis, będący alternatywą dla typowych tart. Nie tylko pięknie wygląda, ale również dobrze smakuje. Spód jest idealnie cieniutki i kruchy, a dzięki temu, że użyłem razowej mąki orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe i oko, świeży tymianek oraz ricotta. Zróbcie koniecznie(...)pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia, bo jest tak pyszna, że znika w tempie natychmiastowym! Ciasto: 250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej) 120 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko 50 ml zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie podzielić
Food SquareChantel - u niej są cztery smaki, u mnie tylko trzy. Ale za to jakie! Orzeźwiająca cytryna, pobudzająca kawa i intensywne kakao. Każdy pyszny, choć mi najbardziej smakują kawowe... Idealnie kruche sprawiają, że nie można się od nich oderwać. Upieczecie...? Ciasteczka guziki Składniki: (na 30-35 sztuk) 150 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 230 g mąki pszennej(...)łyżki kakao 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać żółtko, połączyć. Partiami dodawać mąkę, zagnieść gładkie, dość miękkie ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Do pierwszej dodać skórkę z cytryny, do drugiej kakao, a do trzeciej - kawę. Dokładnie zagnieść. Uformować z ciasta trzy kulki, zawinąć w folię spożywczą
Pożeraczka, czyli raz adobrzezbyt dużo składników, a bohater przepisu - tu borówki amerykańskie - ma okazję do zaprezentowania całego spektrum smaków i aromatów. Tarta z borówkami P. Herme idealnie spełnia moją zachciankę. Ciasto jest kruche, delikatne, a cała reszta to po prostu borówki! Nie mam pojęcia, jakie za Wami chodzą teraz zachcianki, bo chodzą na pewno, ale jeśli kiedyś jedna z nich będzie borówkowa(...)pamiętajcie, że pora ani sezon nie ma znaczenia! Bo z zachciankami jest jak z tym krokodylem - "jeśli nie chcesz mojej zguby...". TARTA Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI PIERRE'A HERME Na ciasto: 130 g masła o temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki 1/2 łyżeczki cukru pudru (moim zdaniem to zdecydowanie za mało, daję kilka łyżeczek
KUCHARNIAgarść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej garść rodzynek Zimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 20 minut. Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i również traktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczam(...)bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępnie bardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką. Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową, po czym na wierzchu posypuję kruszonką z pozostałego ciasta. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 45-50 minut w 180 stopniach, aż wierzch pięknie się zezłoci. Studzę
W kuchni Karmel-itkitrzeba. Smakowite przepisy z tym kuszącym trio znajdziecie również u Ani , Mirabelki i Pati . Tarta z botwinką, ziemniaczkami i koperkiem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 27 cm) kruchy spód: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody farsz: 1 pęczek botwinki 500 g młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku(...)fraiche (18%) 1 pęczek koperku sól pieprz Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Po łyżce dodawać wodę, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić formę, formując brzeg. Nakłuć ciasto gęsto widelcem. Podpiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzewijących się węży, co ma swoje źródła w kulturze pogańskiej. Zresztą jak wiele innych symboli, uważanych za chrześcijańskie. Mnie bardzo te ciasteczka smakowały, ponieważ nie potrafię się oprzeć małym, kruchym, maślanym smakołykom. Nie potrafię, i już! ;) Składniki: 270 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zmielonych(...)oraz jajko utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno być plastyczne i łatwe do formowania. Z kawałków ciasta formujemy wałeczki o średnicy kredki i zwijamy w różne "wężowe" kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez
zadanie-gotowaniepodzielił się ze mną kiedyś przepisem na francuskie cudo. Odkopałam je niedawno w pamięci, przeczesałam dziesiątki naszych wiadomości w poszukiwaniu i przyrządziłam, zgodnie ze wszystkimi wskazówkami, absolutnie przepyszną rzecz! Krucha i kremowa, łagodna i wyrazista zarazem, prosta i jednocześnie tak wyrafinowana, jak najpiękniejsza miłość rodem z Francji ;) Quiche ten pochodzi z północno-wschodniej części kraju, Lotaryngii, a pierwsze(...)użyłam długo dojrzewającej Goudy) 2 jajka 1 żółtko 280ml śmietany (18%) szczypta soli 3 szczypty czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3mm i wyłóż nim tortownicę (spód i boki) - nadmiar odetnij nożem. 3. Ponakłówaj obficie widelcem i włóż do lodówki na min. 30min. 4. Wyjmij
Kuchnia w Słońcu Skąpanacranberry noel ;) Uwielbiam suszoną żurawinę, więc ciasteczka bardzo przypadły mi do gustu. Są kruche i słodkie, lecz ta słodycz jest przełamana lekko kwaskowatą żurawiną co razem tworzy znakomite połączenie. KRUCHE CIASTECZKA Z SUSZONYMI ŻURAWINAMI przepis autorski // 25 ciasteczek ~125g mąki pszennej razowej T2000 (można użyć innej dowolnej) ~125g mąki pszennej zwykłej ~100g masła, prosto z lodówki i pokrojonego(...)100g suszonych żurawin w połówkach Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko. Następnie dodać fruktozę / cukier, masło i żurawinę. Zagnieść ciasto. Jeśli nie będzie chciało się połączyć można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1h
chili & sugarwyjątkowo kruche, delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne :) Składniki(...)upieczeniu Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać ją z cukrem, solą i drożdżami. Wbić żółtko i dodać śmietanę, wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm (im cieniej tym lepiej). Wykroić trójkąty o podstawie 10 cm i wysokości również 10 cm (fot.1) (zrobiłam je mniejsze niż w oryginalnym przepisie
Świat CiastaInspirację na francuskie nadziane marchewy dostałam od młodszego brata, który posłał mi zdjęcie z takimi marchewkami i zapytał, kiedy takie zrobię :) no i zrobiłam :) Nawet fajne
Smakowy Rajsklepu , gdzie w sobotę cukiernia przywoziła świeże kremówki , napoleonki , eklerki i takie słodkie łabędzie – ptysie bodajże ;) Dziś mam dla Was na przepyszne kremówki z bitą śmietaną na kruchym francuskim cieście , które wręcz rozpływają się w ustach. Śmiało mogą konkurować ze znanymi chyba wszystkim wadowickimi kremówkami. SKŁADNIKI: ( 6 szt) CIASTO : * ciasto francuskie – 1 płaty ( 320 g ) MASA BUDYNIOWA : * mleko
Ostra na Słodkooknem szaro, ponuro. Tak, że nawet nasz pupil nie ma ochoty na długie eskapady po podwórku. A te cuda potrafią poprawić humor. Lekko słodkie, bardzo kremowe i kruche. Takie jakich mi zawsze brakowało. Wypełnione nutellą i kremem z mleka w proszku plus orzeszek laskowy... Oj było pysznie! Składniki: 1 kostka margaryny 3 szkl mąki(...)mleka 4 łyżeczki kakao aromat waniliowy 2 szkl mleka w proszku orzechy laskowe Wykonanie: Mąkę łączymy z sodą i cukrem. Dodajemy posiekane masło/margarynę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Grzejemy naszą patelnię do pieczenia
Malinowe PocałunkiSkładniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej 0,5 kostki miękkiej margaryny Cukier do smaku, puder bądź brązowy 2-3 łyżki śmietany Sposób
Luźna KuchniaJesienna tarta z pysznym, migdałowym kremem frangipane to francuska klasyka w najlepszym wydaniu. Słodycz migdałów i kwaskowatość śliwek to połączenie idealne, a jeśli do tego
maniapieczenia