kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:175/648)

30. Pyszny deser na okrągłą trzydziestkę: czyli sernik złota rosa! 232

prawdziwą wanilią 1 łyżka aromatu waniliowego (najlepiej takiego do kawy) białkowa pianka: 5 białek 3 łyżki cukru odrobina soli Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy do 180stC. Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Rozwałkowujemy, wylepiamy dno formy tortowej (o śr. 24-28cm)  Ciasto wstawiamy do lodówki na 20 minut. Kolejno nakuwamy je na całej powierzchni widelcem lub wysypujemy ziarna fasoli

Symfonia Smaków
Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart 288

kajmaku, wystarczy przed 2 godziny gotować we wrzącej wodzie puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Ciasto jest pyszne, a równocześnie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki: podpieczony kruchy spód na tarty słodkie z tego przepisu, lub gotowy ze sklepu 400 g puszka kajmaku

karmelowy
Kruche babeczki z budyniem i owocami 172

Babeczki pachnące latem! :-) Lekkie, bez ciężkiego kremu, za to z delikatnym budyniem i letnimi owocami. Jakiś czas temu znalazłam przepis na idealne według mnie kruche ciasto, które nie odkształca się i nie wybrzusza. Wykorzystałam je i w tym przepisie. Żadnej filozofii w tych babeczkach nie ma a smak jest grzechu wart. :-) Kruche babeczki: 2 szklanki  mąki pszennej 1 szklanka

Szefowa kuchni
MAZUREK KRÓLEWSKI 197

Święta, ale niestety odszedł w zapomnienie, a szkoda bo jest wyśmienity. Wspaniałe kruche blaty przekłada się kwaśnymi jabłkami, a na wierzch kładziemy pyszną orzechową masę, którą oblewamy polewą czekoladową.  Jak każdy tego typu wypiek należy przygotować dzień przed podaniem żeby ciasta zmiękły i dobrze się kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta(...)zetrzeć na tarce i gotować pod przykryciem z niewielką ilością wody aż jabłka się rozpadną. Pod koniec dosłodzić do smaku, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Jak trochę przestygną przekładamy kruche ciasta.  MASA : Do garnka dodajemy cukier, mleko i kaszę mannę, podgrzewamy a następnie wsypujemy orzechy. Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż orzechy będą gęste. Odstawiamy do przestudzenia

Pani na deser
bezglutenowe kruche ciasteczka z czekoladą 148

domownicy (w tym i ja) również załapali się na degustację i każdemu ciastka smakowały :) Są baaaardzo kruche, z nutką czekolady i nie za słodkie. Pierwszy raz pracowałam z bezglutenowym ciastem kruchym i szczerze mówiąc jest zupełnie inne niż pszenne - sprawiło mi nieco trudności przy wałkowaniu i wycinaniu ciastek, ale później odkryłam patent który trochę mi pomógł - podsypywanie (niestety sporą ilością(...)mąką. Ciastka nie tracą przez to na smaku, za to my nie musimy się denerwować, że coś nie wychodzi :) Ciasteczka są naprawdę warte upieczenia! I to na każdą okazję :) KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWE) przepis autorski // ok. 50-60 ciasteczek o śr. 3cm ~125g mąki ryżowej ~125g mąki kukurydzianej ~25g czekolady gorzkiej klasycznej Goplana 60% ~125g margaryny ~65g cukru pudru

chili & sugar
Tarta jagodowa z kremem muślinowym 171

jakieś przyjęcie?  Ta tarta będzie się nadawała idealnie! Zapraszam!" Składniki: Krem muślinowy: 400 ml mleka 5 żółtek 5 łyżek cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemnaczanej łyżka masła Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 80 g cukru 80 g masła jajko 4 szklanki jagód Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko(...)chwilę gotujemy ciągle mieszając. Rondelek wstawiamy do miseczki z zimną wodą, aby masa szybciej się ostudziła. Na upieczony, ostudzony kruchy blat nakładamy krem, na który następnie układamy jagody, tak aby zakryły całe wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia -najlepiej na cała noc. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kakaowa szarlotka z makową bezą 278

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Szarlotka zawsze przypomina mi moje dzieciństwo. Jest prosta do przygotowania. Kruche ciasto z warstwą winnych jabłek i makowa słodka beza –brzmi wspaniale a smakuje jeszcze lepiej.  Zachwyca smakiem i dobrze wygląda.  W połączeniu ze słodkim winem Monte Santi stanowi prawdziwą(...)miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i mak,   nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć   makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta.  Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut.  Słodkich wypieków! Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Wanilia i Kardamon
Kruche Maślane Ciasteczka 162

staniemy się ich posiadaczami. Kto bardziej się ucieszył na ich widok, oczywiście, że mama. Za to syn miał zdecydowanie wielką radochę przy stemplowaniu i nadawaniu kształtu ciasteczkom. Są kruche, maślane, lekko korzenne. Idealne na zbliżające się święta, ale nie tylko. W szczelnie zamkniętym pojemniku można je długo przechowywać, a z dnia na dzień jeszcze bardziej zyskują na smaku. Bardzo polecam(...)żółtka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i zagniatamy ciasto hakiem do ciasta kruchego. Można również zagnieść ręcznie. Robimy kulę, lekko spłaszczamy i wkładamy na około 1h do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, wycinamy ciasteczka foremką

Made By Mom And Son
Mazurek serowo-chałwowy 229

żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Nadzienie: pół kg półtłustego twarogu 1 szklanka cukru 4 łyżki pasty tahini 2 białka Przygotowanie: Ciasto kruche: Posiekać masło z mąką i cukrem, palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyciąć kształt jajka (brzegi zagiąć

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z grillowaną cukinią, jogurtem greckim i serem feta 191

Tarta, którą wymyśliłam na przyjęcie z okazji przyjazdu przyjaciółek. Bardzo delikatna, łagodna, lekka. Na bardzo kruchym cieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta jest uniwersalna, ponieważ jogurt można zastąpić prawie każdym rodzajem sera „białego”, natomiast cukinię można zastąpić grillowanym bakłażanem, zbanszowanymi brokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i trzymałam w lodówce(...)sera fety, mięty i jogurtu greckiego, przepis tutaj . Inspiracja przepis z  Kwestii Smaku . Składniki na kruchy spód (forma * o średnicy 26 cm, liczone u dołu): 250 gr mąki 150 gr zimnego masła 1 jajko sól Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, najlepiej wszystkie składniki wrzucić do malaksera i siekać dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą (porobią się

moj przepis na
Szarlotka na kruchym cieście 675

Szarlotka to tradycyjne jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Jabłka z cynamonem i kruche ciasto to według mnie idealne, zawsze sprawdzające się połączenie. Podczas pieczenia w kuchni rozchodzą się takie aromaty, że ciężko jest się powstrzymać żeby nie zjeść od razu połowy blachy. Polecam zwłaszcza miłośnikom korzennych smaków. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 127

początkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota – na stolnicę. Kruchego ciasta nie powinno się wyrabiać ręcznie, żeby nie rozgrzewać masła, dlatego też składniki początkowo najlepiej siekać długim nożem. W momencie, w którym składniki połączą się na tyle, że dalsza praca robota

Martyna Cooks
TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 124

początkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota – na stolnicę. Kruchego ciasta nie powinno się wyrabiać ręcznie, żeby nie rozgrzewać masła, dlatego też składniki początkowo najlepiej siekać długim nożem. W momencie, w którym składniki połączą się na tyle, że dalsza praca robota albo

Martyna Cooks
Tarta z owocami w lekko cytrynowym kremie 203

Tarty piekę intuicyjnie. Mam swój podstawowy przepis na ciasto kruche, sprawdzone proporcje i tylko eksperymentuję z rodzajami mąk i dodatkami. Do ciast na wytrawnie dodaję czasem suszone zioła albo starty żółty ser, do ciasta na słodkie często dodaję zmielone orzechy. Do środka to co fantazja podpowie, warzywa, resztki mięs, ryby, sery no i oczywiście na słodko przeróżne owoce. Wypełnienie

Cooking for Emily
TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 165

początkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota – na stolnicę. Kruchego ciasta nie powinno się wyrabiać ręcznie, żeby nie rozgrzewać masła, dlatego też składniki początkowo najlepiej siekać długim nożem. W momencie, w którym składniki połączą się na tyle, że dalsza praca robota albo

Martyna Cooks