napisze inaczej. Drodzy sprzedawcy, nie róbcie nas w konia. Upss...raczej w pasternak. A skoro już udało mi się kupić piękną i świeżutką pietruszkę, to zrobiłam z niej zupę krem. Pyszną, pachnącą i pietruszkową. Jeśli dodacie mniej wody, wtedy może być dodatkiem do drugiego dania, zamiast ziemniaków czy ryżu. Składniki: 500 g pietruszki około 10 cm białej części średniej grubości(...)będzie zbyt gęste, wtedy można wlać śmietankę lub wodę. Dodać masło, doprawić solą i pieprzem. Podawać z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli lubicie pietruszkę, to spróbujcie także kremu z pietruszki, selera i jabłek, z dodatkiem listków szałwii przysmażonych na maśle
Codzienna kuchnia niecodziennaKupiłam pomidory,żeby je ususzyć-niestety było ich zbyt wiele na jeden wsad do piekarnika-postanowiłam zrobić krem. Odłożyłam kilka pomidorów,resztę wydrążyłam i zaczęłam suszyć. Krem wyszedł pyszny a składał się z paru produktów. SKŁADNIKI: Ok. kg pomidorów plus wydrążone środki z 4 kg. Świeża bazylia Łyżka oliwy (wersja wegańska) lub masła 1/2 cebuli Sól Pieprz Ew. cukier
Kopystką po garachzrobić. Dodatkowo wymaga tylko kilku składników, które są zawsze dostępne w domu. Można jeść bez niczego lub serwować z bitą śmietaną, lodami, czy jak w moim przypadku angielskim kremem custard, który uwielbiam. Jedynym minusem jabłek zapiekanych pod kruszonką jest znikanie w oka mgnieniu! SKŁADNIKI : jabłka – 2 duże sztuki lub 3 małe cukier brązowy – 120 g mąka pszenna – 240 g masło(...)upływie pół godziny i wyciągnąć kiedy ładnie się zarumieni, a jabłka zaczną puszczać sok i delikatnie bulgotać. Przełożyć na talerz i dodać ulubione dodatki. U mnie standardowo z angielskim kremem custard – jakoś nie mogę się mu oprzeć Deser najlepiej smakuje na ciepło
kuchniabellissima.wordpress.comBardzo proste i szybkie w wykonaniu. Można je zrobić ze zwykłej bułki wrocławskiej (dla glutenowców) jak i pieczywa bezglutenowego (najlepiej jasnego). Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju zup kremów, w szczególności do kremu pomidorowego jak również do sałatek. Składniki: bułka wrocławska lub chleb bezglutenowy czosnek granulowany bazylia szuszona oregano suszone oliwa z oliwek Pieczywo pokroić na drobną kostkę - najlepiej
Ze smakiem bez glutenupartii proszę również dodać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. 6. Pozostałą śmietankę ze składników na ciasto (300ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ją do mlecznego kremu, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Krem wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, proszę już ich nie nasączać. Wierzch: 7. Roztopić razem obie czekolady można
Mała CukierenkaPrzepis na krem z cukinii jest bardzo prosty. Ta smaczna, aromatyczna zupa przypadnie do gustu nie tylko weganom. SKŁADNIKI: 2-3 cukinie 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm kawałek pora (jasna część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Cebulę i czosnek podsmażamy(...)Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w plasterki. Dusimy je do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy bulionem. Dusimy tak przez kolejne 15 min. Na koniec blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy posypaną świeżym koperkiem
Anioły w kuchnimożna również podać w wersji owowegetariańskiej z dodatkiem ugotowanych na twardo i pokrojonych w ćwiartki jajek. Wywar z warzyw można przygotowa dzień wcześniej. Zamiast płynnego mleka kokosowego można zastosować krem kokosowy z puszki, wtedy chłodnik będzie bardziej gęsty. Można też przygotować chłodnik pół na pół z mlekiem i kremem kokosowym. Artykuł Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki pochodzi
Book of spellsPostanowiłam zaszaleć (też tak czasem macie, że smaki chodzą za wami aż w końcu trzeba spróbować, bo spokoju się nie zazna...?) I tak jak za mną chodził bazyliowy krem ( tu znajdziecie przepis), tak nie opuszczał mnie pomysł na zrobienie kremu z natki pietruszki i ogórka. Jeśli lubicie zaszaleć i zaskoczyć smakiem to koniecznie spróbujcie. Nas zaskoczył i powiem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukczęści. Na dolny biszkopt rozsmarować słoiczek dżemu z mirabelek. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy waniliowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekolada. Rada: Zamiast dżemu z mirabelek można użyć innego smaku np. z czarnej porzeczki, czy wiśni. Najlepiej wybrać taki
Ciastka - domowe słodkościcynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki imbiru 200 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 400 ml oleju 7 jajek 200 g brązowego cukru 600 g pure z dyni Krem: 600 g mielonego gęstego sera na sernik 1,5 szkl. cukru pudru 350 ml kremówki 36% Karmel: 100 g drobnego cukru 40 g zimnego masła 60 ml kremówki 1/4 łyżeczki(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-75 minut (lub do tzw suchego patyczka). Ser miksujemy krótko z cukrem pudrem. Dodajemy schłodzoną kremówkę i miksujemy do otrzymania gęstego kremu. Cukier wsypujemy do dużego rondelka o grubym dnie, podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy). Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać zaczynamy delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Do rozpuszczonego cukru dodajemy pokrojone
Smaki Na Talerzuwylać do nich ciasto. Ja użyłam 16 kopijek. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. 4. Mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. 5. Ostudzone placki z brownie przełożyć kremem. Udekorować pozostałym kremem
Ania i Marcin gotująjestem wielką fanką klasycznego masła orzechowego z fistaszków, ale od czasu do czasu miewam na nie chrapkę. Tak ja teraz. Okazuje się, że rzeczony syrop bardziej przypomina dość gęsty krem. Smakuje... No cóż, daktylami i masłem orzechowym (w końcu tak naprawdę to tylko te dwa składniki). Najpierw zdecydowanie czuć smak orzeszków, później dochodzi słodycz daktyli. Po pierwszej łyżeczce stwierdziłam(...)pestek) 200 ml wrzątku 75 g masła orzechowego Przygotować syrop: Daktyle zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać masło orzechowe, zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby dolać nieco wody. Schłodzić. Maślankę, mleko i chia dobrze wymieszać (najlepiej trzepaczką), odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać kakao, sól i syrop, dobrze połączyć. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzesięgnąć po naturalne środki chroniące Nasz organizm przed infekcjami. U Nas jarmuż najczęściej dodawany jest w surowej formie do koktajli, ale dzisiaj postanowiliśmy przygotować go na ciepło. Zupa - krem z jarmużem może nie wygląda zbyt apetycznie, ale na pewno jest wartościowa dla naszego organizmu. Zupa podana z pestkami dyni lub słonecznika podniesie jeszcze swoje wartości zdrowotne. Inspiracja ze strony(...)chwilę smażymy. Dodajemy jabłko, całość zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę, chwilę podgrzewamy. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pestkami dyni, grzankami lub innymi dodatkami. SMACZNEGO! Do przyprawiania dań polecamy pojemniki na sól i pieprz z kolekcji Kucharz dostępne w sklepie Makowski
Smak mojej kuchni