krem - 19817 przepisów (strona:283/1322)

Czekoladowy cmentarz na Halloween 177

swoją wersję dobrze wszystkim znanego ciasta z cmentarną dekoracją. Intensywnie czekoladowy spód, gęsty, ale nie bardzo ciężki, przykryty cienką warstwą domowego, kwaskowatego dżemu z hibiskusem, na tym zaś klasyczny krem serowo-maślany. Tak przygotowaną bazę przykryłam czekoladową ziemią , a w nią zatknęłam nagrobki z podłużnych biszkoptów (takich jak do tiramisu). Jeśli miałabym więcej czasu, przygotowałabym bezowe duszki, może jakiś lukrowany(...)płotek... Ale taki prototyp i tak zrobił odpowiednie wrażenie, z czego bardzo się, oczywiście, ucieszyłam. Smakowo też wyszło bardzo dobrze - kwaskowy dżem przełamuje słodycz kremu, a ciasto czekoladowe... Wiadomo, smakuje zawsze. Jedna uwaga - lukru jest zdecydowanie za dużo na te kilka napisów, ale trzydzieści gram to jedno białko i trochę ciężko podać mniejsze proporcje... Tak przygotowany lukier można jednak przechować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piegusek z kremem waniliowym i bananami 284

Nazbierało mi się trochę białek więc postanowiłam upiec pieguska. A żeby piegusek nie był taki samotny dodałam krem budyniowy oraz banany i galaretkę. Wyszło mi takie fajne ciacho. składniki: piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 1 szklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń(...)odstawić do wystudzenia. Ugotować budyń z dodatkiem cukru i odstwić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać likier a następnie wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki aby krem nieco zesztywniał. Banany obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na kremie. Wierzch zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki

Monia miesza i gotuje
Miodownik (krem z kaszą manną) 175

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Miodownik powstał według mojego pomysłu. Proporcje sama dostosowałam a ciasto wyszło idealne. Przepis na krem (w zmniejszonej proporcji) pochodzi z fanpage: Miętowa Beza. Blaty piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm, ale można w większej formie i niekoniecznie cztery - tak jak u mnie. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej  3/4 szklanki cukru  50g kostki masła/margaryny 2 jaja  2 łyżki miodu (użyłam słonecznikowego ) 2 łyżeczki sody Krem: 1/2 litra mleka  1/4 szklanki kaszy manny  100g masła  3/4 szklanki cukru pudru  kilka kropel aromatu waniliowego Polewa: 40g masła 1/4 szklanki cukru 1 łyżka mleka 2 łyżki kakao Dodatkowo: 5-6 łyżek dżemu (użyłam truskawkowego)  Ciasto. Jajka, cukier i masło/margaryn

Di gotuje
Lemon curd- krem cytrynowy 209

Domowej Cukierni Ewy i w końcu postanowiłam go przygotować. Widywałam go wielokrotnie w różnych przepisach ale jakoś nie było nam po drodze. I teraz bardzo tego żałuję bo krem jest wspaniały! Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu, nie jest mocno słodki, no i do tego ten mocno cytrynowy smak! Cudo :) Idealnie nadaje się do nadziewania babeczek, przekładania biszkoptów, jako dodatek(...)deserów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka :P W poniższym przepisie nie ma też masła, bo to w sumie ono zawsze mnie jakoś odstraszało. Gotowy krem można przechowywać w słoiczku w lodówce około tydzień. Składniki: Sok i skórka otarta z 3 cytryn 2 żółtka 2 jajka 200g cukru czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki oliwy Wszystkie składniki

Czerwona Porzeczka
Zupa krem z dyni 205

Pyszna, sezonowa zupa krem z dyni! Bardzo rozgrzewa i smakuje wyśmienicie! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Zupa krem z dyni Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego! Składniki :    1000 g dyni (pomarańczowa) 2 cebule 2 czerwone papryki 2 średniej wielkości cukinie 3 ząbki czosnku 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego(...)całość około 5 min. Następnie całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę, dodajemy przecier i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zupę krem z dyni podajemy z łyżką jogurtu naturalnego. Można również do zupki zrobić sobie grzanki. Smacznego.   Gotujemy bulion z 1 marchewki, cebuli, pietruszki, pora i naci selera. Kostki dyni obsmażamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Miodownik 190

miód  - 3 łyżki masło - 1/4 kostki śmietana - 3 łyżki cukier - 3/4 szkl jajka - 2 szt mąka - 3 szkl soda - 2 łyżeczki KREM kasza manna - 5 łyżek mleko - 0,5 l masło lub margaryna - 1 kost cukier - 0,5 szkl Dodatkowo : powidła śliwkowe- 180 g sok z cytryny aromat rumowy PRZYGOTOWANIE : Ciasto  Mąkę wymieszać z sodą, przesiać do miski(...)części. Każde ciasto wykładać na brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem.  Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta.  Upiec każdy placek oddzielnie.  KREM  W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić.  Masło  przełożyć do miski, zmiksować.  Do zmiksowanego masła

Kuchnia Danusi
Krem z kalafiora na mleku z grzankami 126

jedzenie zup może być dobrym sposobem na zmniejszenie własnej wagi . Jedną z "porad" zawartych w dokumencie jest zmiksowanie składników drugiego dania ze szklanką wody aby powstała ostatecznie gęsta zupa krem. Dzięki temu zabiegowi po konsumpcji posiłku żołądek przez dłuższy czas pozostaje wypełniony gęstym pokarmem. Co za tym idzie - opóźniamy powstanie uczucia głodu nawet o 4 godziny w porównaniu do osób(...)które zjadłyby zwykłe danie, popijając je osobno wodą. Dlatego gdzie tylko mogę robiąc zupy kremy wolę zagęścić je poprzez miksowanie części składników, które mam w zupie aniżeli robienie jakiejś ciężkiej zasmażki. Dzisiaj właśnie taka propozycja -  lekka dla żołądka i delikatna w smaku zupa krem z kalafiora. Krem z kalafiora na mleku z grzankami Umyć pod zimną wodą kalafior, odkroić

Right Behind The Kitchen
Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą 204

ugotuj pyszną zupę z dyni! Tym bardziej, że dynia jest niskokaloryczna, zapobiega nowotworom oraz wpływa pozytywnie na układ krążenia (wspomnieliśmy o tym tu ). Ale do rzeczy! Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą Zacznij od bulionu warzywnego Zalej zimną wodą drobno posiekaną cebulę, marchew i korzeń pietruszki, dorzuć kilka listków laurowych, ziele(...)szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu min. 30 minut, dopraw na koniec solą. Nie żałuj na bulionie - im więcej warzyw, tym bardziej esencjonalny bulion! Krem z dyni Mała dynia wystarczy spokojnie na 4 porcje zupy . Obierz dynię, przekrój na ćwiartki i wydrąż pestki, zostawiając tylko twardą część. Pokrój dynię na kostkę i duś w garnku / szerokim

Right Behind The Kitchen
Babeczki Dextera 193

wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Krem: 400 g śmietany 36% 4 czubate łyżki serka mascarpone 4 płaskie łyżki cukru pudru 2 opakowania preparatu typu śmietan-fix Śmietanę delikatnie ubijamy, dodajemy śmietan-fix z cukrem i ubijamy(...)sztywno. Dodajemy mascarpone i chwilkę razem miksujemy. Gotowy krem nakładamy szprycą na wystudzone babeczki. Jeśli nie dekorujemy od razu, krem chowamy do lodówki, aby się nie rozpłynął. Jadalne szkło: 150 g cukru 80 ml wody odrobina (2-3 krople) niebieskiego barwnika spożywczego Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy wodę, barwnik i doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy

Zawsze głodna!
Eklerki- bułeczki ptysiowe z kremem malinowym 157

Eklerki z kremem, tym razem malinowym. Mniaaam ! Składniki na bułeczki: 1 szklanka wody ½ kostki masła 1 ¾ szklanki mąki 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól do smaku papier do pieczenia Składniki na krem malinowy: śmietanka w proszku  „śnieżka” 200 ml mleka 20 dag malin 2 łyżeczki żelatyny 15 dag cukru pudru 1 białko jaja Wykonanie kremu malinowego: Żelatynę(...)Układać łyżką w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni na 25 minut. Po upieczeniu bułeczki przekroić ostrym nożem na pół i napełnić kremem malinowym

Tradycyjna Kuchnia
Krem z pieczonej dyni i pomidorów 254

pieczonej dyni- w moim przypadku 2 małe surowe dynie 2 średniej wielkości pieczone pomidory oliwa z oliwek 2 szczypty pieprzu szczypta soli łyżka curry Opcjonalnie do posypania na gotowy krem: szczypta kminku w ziarenkach szczypta pieprzu cayenne szczypta mielonych migdałów Dodatkowo potrzebne będą: blender ręczny,  sito/durszlak Przygotowanie: 1. Dynie umyć, pokroić na plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem(...)około 25-45 minut, aż cebula rozmięknie 3. Gdy wywar będzie gotowy dodać wino i sos sojowy, gotować jeszcze przez około 10 minut 4. Ostudzić 5. Przecedzić przez sito Krem: 1.Upieczone warzywa ostudzić, obrać i zblendować na mus, 2. Do musu dodać bulion- nie cały na raz- uważając na gęstość kremu oraz śmietanę. 3. Przed podanie delikatnie podgrzać na małym

KreatywnePiny
KARPATKA 153

Kremowo-budyniowo. Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem. Rozpusta na całego. Za każdym razem ciasto wychodzi inne. Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-) Składniki: CIASTO: szklanka wody 125g margaryny szklanka mąki 5 sztuk jaj łyżeczka proszku do pieczenia  KREM 0,5 litra mleka 200g masła/margaryny budyń waniliowy/śmietankowy szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej(...)minut w temperaturze 220 stopni. Następnie zmniejszyłam ją do 170 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut. Ciasto studziłam przy zamkniętym piekarniku. W czasie gdy ciasto stygło zajęłam się kremem. Do połowy mleka wsypałam budyń i cukier. Rozmieszałam. Resztę mleka zagotowałam i wlałam rozmieszany budyń. Chwilę gotowałam cały czas mieszając. Wystudziłam. Miksując dodawałam stopniowo miękkie masło. Ciasto przekroiłam na dwie

potrawyregionalne
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 175

Tarta francuska Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni. Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką. Składniki ciasto: 125g masła 125 cukru pudru 1 jajko 250g mąki sól łyżeczka aromatu waniliowego Składniki krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru parę kropli aromatu waniliowego Ciasto można wymieszać w mikserze(...)mąką. Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni. Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę do tarty. Ponakłuwałam go widelcem. Piekłam około 30 minut na złoty kolor. Odstawiłam do wystygnięcia. Pora na krem. Zmiksowałam śmietanę kremówkę ( bardzo schłodzoną) Można wsypać opakowanie śmietan - fix, aby utrzymać gęstą konsystencję kremu. Wsypałam cukier puder. Ja dodałam jedną łyżkę. Jak wolicie bardziej słodką to można oczywiście

potrawyregionalne
NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY 173

mogłabym jeść w ilościach hurtowych ;-) Moje uwielbienie do słodyczy jest moją słabością... ale kto ich nie ma? Ale od dziś nutelli nie kupię, ponieważ ten pyszny   orzechowo czekoladowy krem   robię sama. Wiem co jem i to jest najważniejsze. Zero masła, tłuszczu i wyrzutów sumienia! Poniższe składniki można modyfikować. Zamiast orzechów laskowych można użyć innych np.pistacjowych,ziemnych lub migdałów(...)Czekoladę gorzką zastąpić może mleczna. Krem jest idealny do kanapek, naleśników albo jedzenia go łyżką.;-) Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 75%-80% kakao szklanka orzechów laskowych (bądź innych ulubionych) 1/2 szklanki brązowego / białego / trzcinowego cukru niecała szklanka mleka krowiego / kokosowego ( jak krem będzie za gęsty dodajcie go jeszcze trochę)    Zacznijmy od orzechów. Wysypałam je na suchą patelnię

potrawyregionalne
STEFANKA 207

Stefanka to pyszne miodowe ciasto z lekką masą z kaszy manny. Jest idealne na święta, kiedy trzeba przygotować wiele wypieków naraz. Masa jest lekka, nie zawiera typowego dla ciast kremu. Ja przełamałam jej słodycz, smarując jeden placek powidłami śliwkowymi . Można do kremu dodać wiórek kokosowych lub pokruszonych płatków migdałowych. Za każdym razem mamy więc inne pyszne ciasto. Można je upiec(...)Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 2 jaja 150 g miodu 250 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody 250 g  masła   Składniki na krem: 0,5 l mleka 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki kaszy mannej 200 g masła 1 torebka cukru wanilinowego 1 łyżeczka aromatu migdałowego Składniki na polewę: 50 g masła

potrawyregionalne